A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szerintem az sokat segítene, ha feltudnád venni videóra az egész procedúrát, a darálástól kezdve a lefőzésig, és akkor lehet hogy megtudnánk mondani, hogy hol a probléma. Egy biztos a kávézásnak ezen a szintjén a kanállal való méregetés már nem igazán elég. Itt azért illik tized gramra kimérni a kávét, mert + - fél gram is jelentősen megtudja változtatni a lefolyást. A szimpla szűrőt pedig egyelőre felejtsd el. A másik, hogy a Delonghi az nem nyomásfokozós volt? Milyen darálód van?
A lefolyást illetően nagy csodák nincsenek. 3 dologra figyelj: az őrlemény mennyisége, a finomsága és a tömörítés. Ha ezek kb. stimmelnek, és a kávé sem döglött, akkor a cremanak meg kell jelennie. Szimpla vagy dupla szűrőt használsz? Hány gramm kávéval? Milyen erősen tamperelsz? (Ezt úgy lehet mérni, hogy az egész cucc alá raksz egy fürdőszobamérleget, és nézed, mit mutat, miközben tömörítesz.) Milyen a szűrő, gyári?
Igen, hagyok időt neki bőven. A felfűtés bekapcsolás után 2-3 perccel kikapcsol, nem sárgállik a sárga led. Talán a termosztát gyengélkedik, nem tudom.
Ami pedig a krémet illeti: a gyári szűrővel nem lehet rendes crema-t előállítani? Mi a tapasztalat? Ha pedig finomabbra őrlöm, akkor átmegy a zacc a szűrőn.
Ha durvábbra őrlöm, akkor pedig vmi híg lötty lesz kávé helyett.
Az olasz eBayen találtam párat, és ha itthon nincs, meg is rendelem, csak a szállítás többe kerül, mint maga a termék, még akkor is, ha többet rendelek:)
Sziasztok, vettem használtan egy Rancilio Silvia V5 gépet. Csak két gond van vele, az egyik, hogy a kávé csak langyos, nem meleg, akármit csinálok vele. A másik, hogy "crema" szinte egyáltalán nincs. Eddig egy Delonghi EC860-at használtam, többnyire Kimbo kávéval (ezt tettem most a Silviába is), a Delonghiból sokkal jobb kávé jött ki mint a Rancilio-ból. Próbálkoztam különböző őrlésekkel, erősebb. gyengébb tömörítéssel, hagytam bőven időt felfűteni, stb., de az eredmény elég lehangoló. Minden ötletet, tanácsot szívesen fogadok! Köszönöm előre is, Attila
Milyen PID és milyen típusú hőelem van a gépben? K vagy Pt100 szokott lenni. Ha K típusú ami a leggyakoribb, az a lényeg, hogy a szükséges tartományban működjön. Pl. 0-200°C vagy -50-240°C vagy ilyesmi legyen. Vannak nagyon tág határok között működő darabok is, de ott a felbontás is rosszabb némileg. Ha tudod, hogy milyen hőelem van a gépedben, gyerekjáték kicserélni, kivéve ha meg van fúrva a bojler és valamiféle szonda lett beépítve a víztérbe.
Próbáltam tegnap gyanta nélkül is, végeztem egy alapos citromsavazást, az eredmény ugyanaz. Szörnyű, ihatatlan kávé. Pedig most egy elvileg bolondbiztos robusztás kávéval (pacificaffe roma espresso) próbálkozom. Előtte pacificaffe "a ház kávéja" ment, az is rossz lett de az elvileg háklis kávé. A tesztek nyomán sárkányosra fűtött géppel mentem neki, de a keserű mellékíz bizony ott volt. Kimostam a tartályt is, de amúgy tiszta volt.
Semmi másra nem tudok gondolni, mint erre a bizonyos hőelemre, mivel már mindent megpróbáktam. Vállalná valaki ennek a cseréjét, megnézését? Illetve hogy tudok megbizonyosodni hogy valóban rossz-e? Az biztos hogy maga a PID vezérlő aktívan befolyásolja a hőmérsékletet, tehát nem teljesen rossz, mert bizony a pacificaffe "ház kávéja" blend-nél 120-130-ra lőtt értékkel szint prüszkölt olyan forró volt. A kávét így sem égette, de a tesztekben írják is hogy extrém hőigényes. Viszont ihatatlan, ahogy a robusztás blendek is.
Ha más minden stimmel én a pumpára gyanakodnék így elsőre. Abban van három alkatrész ami ilyen problémát okozhat. Egy kis porcelán gömböcske ami elkopik idővel, egy apró kis tömítőgyűrű ami szintén (együtt szokták cserélni) valamit elfáradhat és eltörhet benne a rugó.
Pumpálj ki 30 ml-nyi vizet mintha kávét főznél. Várd meg amíg kihűl és kóstold meg. Ha nem érzel semmit akkor nem a gyantával van a gond. Tény, hogy az biologiailag úgymond "aktiválódhat", de nem annyira hinném, hogy ezt sötét pörinél érzékelni tudod. Ott valami más van. Nekem kb. egy éve pl. elszállt a hőelem és hiába volt a PID jó értékre állítva, sorban cseszte el a gép a jobbnál jobb kávékat míg rájöttem mi a baj. Nálam viszont ez nem hirtelen hanem fokozatosan történt így először a pörkölőket kezdtem szidni és csak hónapok alatt jutott el oda, hogy már minden kávé szinte ihatatlan volt. Én a helyedben megnézném azt a hőelemet.
Én egy citromsavazással próbálkoznék először, utána jól átöblítve a kijövő hidegvizet kóstolnám. Ha az rendben, akkor nem a víz a hibás. A tartályod belül nem nyálkás?