Keresés

Részletes keresés

Saughassy Creative Commons License 2020.11.03 0 0 181494

Az biztosan nem segit a konzisztensen jo eredmenyhez. :) 

Előzmény: bonyolult (181493)
bonyolult Creative Commons License 2020.11.03 0 0 181493

Az őrlő az egy - khmm - Krups. Már látom, mi a szűk keresztmetszet:)

A korábban linkelt leírások alapján ma reggel sikerült egy majdnem értékelhető kávét kinyerni a Sivia-ból,

de már biztos vagyok benne, hogy új őrlő kell majd. A mostanin az egyik beállítás még túl finomra őröl,

a másik meg már túl durvára, és hát sajnos az eredmények is ennek megfelelők.

Előzmény: ogrEicsab (181491)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.02 0 0 181492

Az a PID nem rossz, én ahogy már írtam, a hőelem cseréjével kezdeném.

Előzmény: Scholl4 (181477)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.02 0 0 181491

Szerintem az sokat segítene, ha feltudnád venni videóra az egész procedúrát, a darálástól kezdve a lefőzésig, és akkor lehet hogy megtudnánk mondani, hogy hol a probléma. Egy biztos a kávézásnak ezen a szintjén a kanállal való méregetés már nem igazán elég. Itt azért illik tized gramra kimérni a kávét, mert + - fél gram is jelentősen megtudja változtatni a lefolyást. A szimpla szűrőt pedig egyelőre felejtsd el. A másik, hogy a Delonghi az nem nyomásfokozós volt? Milyen darálód van?

Előzmény: bonyolult (181486)
öccse Creative Commons License 2020.11.02 0 0 181490

Szerintem is a termosztát a ludas. Mennyire forró a szűrőtartó mondjuk 25 perc után?

Előzmény: bonyolult (181484)
bonyolult Creative Commons License 2020.11.02 0 1 181489

Ez elég jó leírás volt, köszönöm!

Előzmény: heted7 (181488)
heted7 Creative Commons License 2020.11.02 -2 0 181488
Előzmény: bonyolult (181486)
bonyolult Creative Commons License 2020.11.02 0 0 181487

És még egy kérdés: az IMS szűrő mitől jobb mint a gyári?

bonyolult Creative Commons License 2020.11.02 0 0 181486

Igen, gyári szűrő, használom mindekettőt, attól függ hogy a nej is velem tart-e. Tömöríteni milyen erővel kell (ajánlott)? Én adok neki rendesen:)

A kávé "Kimbo for Delonghi", eddig még semmi gond nem volt vele, csak a Silvia-ból nem az jön ki mint amit várnék. Az adagoló kanalat használom

"útmutatónak", szimpla esetén kicsit többet teszek mint 1 kanálnyi.

Előzmény: heted7 (181485)
heted7 Creative Commons License 2020.11.02 -4 0 181485

A lefolyást illetően nagy csodák nincsenek. 3 dologra figyelj: az őrlemény mennyisége, a finomsága és a tömörítés. Ha ezek kb. stimmelnek, és a kávé sem döglött, akkor a cremanak meg kell jelennie. Szimpla vagy dupla szűrőt használsz? Hány gramm kávéval? Milyen erősen tamperelsz? (Ezt úgy lehet mérni, hogy az egész cucc alá raksz egy fürdőszobamérleget, és nézed, mit mutat, miközben tömörítesz.) Milyen a szűrő, gyári?

Előzmény: bonyolult (181484)
bonyolult Creative Commons License 2020.11.02 0 0 181484

Igen, hagyok időt neki bőven. A felfűtés bekapcsolás után 2-3 perccel kikapcsol, nem sárgállik a sárga led. Talán a termosztát gyengélkedik, nem tudom.

Ami pedig a krémet illeti: a gyári szűrővel nem lehet rendes crema-t előállítani? Mi a tapasztalat? Ha pedig finomabbra őrlöm, akkor átmegy a zacc a szűrőn.

Ha durvábbra őrlöm, akkor pedig vmi híg lötty lesz kávé helyett.

Előzmény: ogrEicsab (181478)
Giuseeppe Creative Commons License 2020.11.02 0 1 181483

Köszönöm! Íme, a sör(ök):

 

https://www.youtube.com/watch?v=lrqCKmBJYqI

Előzmény: Horyk1 (181481)
Kevin Creative Commons License 2020.11.02 0 0 181482

Nekem egy PID-elt Silvia volt, de azzal nem volt ilyen gond.

 

Igaz egy órával előtte bekapcsoltam.

Előzmény: bonyolult (181476)
Horyk1 Creative Commons License 2020.11.02 0 0 181481
Előzmény: Giuseeppe (181480)
Giuseeppe Creative Commons License 2020.11.02 0 0 181480

Valaki nem tudja véletlenül, hogy ezt hogy hívják magyarul, és hogy lehet-e kapni itthon bárhol?

 

http://www.mlservice.it/hq/paraspruzzi-alluminio-alicia-emk6

 

Az olasz eBayen találtam párat, és ha itthon nincs, meg is rendelem, csak a szállítás többe kerül, mint maga a termék, még akkor is, ha többet rendelek:)

öccse Creative Commons License 2020.11.02 0 0 181479

A V5-ben nincs automata kikapcsoló?

Előzmény: ogrEicsab (181478)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.02 0 2 181478

A Silviának kell 30-35 perc is mire teljesen átmelegszik az egész rendszer, + a kart is illik felrakni, hogy az is meleg legyen. Szoktál ennyit várni?

Előzmény: bonyolult (181476)
Scholl4 Creative Commons License 2020.11.01 0 0 181477

XMT7100 van ráírva a vezérlő egységre, csak ennyit tudok róla

Előzmény: Freedom of mind (181475)
bonyolult Creative Commons License 2020.11.01 0 0 181476

Sziasztok, vettem használtan egy Rancilio Silvia V5 gépet. Csak két gond van vele, az egyik, hogy a kávé csak langyos, nem meleg, akármit csinálok vele. A másik, hogy "crema" szinte egyáltalán nincs. Eddig egy Delonghi EC860-at használtam, többnyire Kimbo kávéval (ezt tettem most a Silviába is), a Delonghiból sokkal jobb kávé jött ki mint a Rancilio-ból. Próbálkoztam különböző őrlésekkel, erősebb. gyengébb tömörítéssel, hagytam bőven időt felfűteni, stb., de az eredmény elég lehangoló. Minden ötletet, tanácsot szívesen fogadok! Köszönöm előre is, Attila

Freedom of mind Creative Commons License 2020.10.31 0 0 181475

Milyen PID és milyen típusú hőelem van a gépben?  K vagy Pt100 szokott lenni. Ha K típusú ami a leggyakoribb, az a lényeg, hogy a szükséges tartományban működjön. Pl. 0-200°C vagy -50-240°C vagy ilyesmi legyen. Vannak nagyon tág határok között működő darabok is, de ott a felbontás is rosszabb némileg. Ha tudod, hogy milyen hőelem van a gépedben, gyerekjáték kicserélni, kivéve ha meg van fúrva a bojler és valamiféle szonda lett beépítve a víztérbe.

Előzmény: Scholl4 (181472)
Scholl4 Creative Commons License 2020.10.31 0 1 181474

Kipróbáltam. Leszámítva hogy a forró víz az nem kellemes - nem éreztem mellékízt benne.

Előzmény: heted7 (181473)
heted7 Creative Commons License 2020.10.31 0 0 181473

Ha csak sima vizet küldesz át rajta forrón, az vízízű marad?

Előzmény: Scholl4 (181472)
Scholl4 Creative Commons License 2020.10.31 0 0 181472

Próbáltam tegnap gyanta nélkül is, végeztem egy alapos citromsavazást, az eredmény ugyanaz. Szörnyű, ihatatlan kávé. Pedig most egy elvileg bolondbiztos robusztás kávéval (pacificaffe roma espresso) próbálkozom. Előtte pacificaffe "a ház kávéja" ment, az is rossz lett de az elvileg háklis kávé. A tesztek nyomán sárkányosra fűtött géppel mentem neki, de a keserű mellékíz bizony ott volt.  Kimostam a tartályt is, de amúgy tiszta volt. 

Semmi másra nem tudok gondolni, mint erre a bizonyos hőelemre, mivel már mindent megpróbáktam. Vállalná valaki ennek a cseréjét, megnézését? Illetve hogy tudok megbizonyosodni hogy valóban rossz-e? Az biztos hogy maga a PID vezérlő aktívan befolyásolja a hőmérsékletet, tehát nem teljesen rossz, mert bizony a pacificaffe "ház kávéja" blend-nél 120-130-ra lőtt értékkel szint prüszkölt olyan forró volt. A kávét így sem égette,  de a tesztekben írják is hogy extrém hőigényes.  Viszont ihatatlan, ahogy a robusztás blendek is.

Előzmény: Freedom of mind (181470)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.10.31 0 1 181471

Ha más minden stimmel én a pumpára gyanakodnék így elsőre. Abban van három alkatrész ami ilyen problémát okozhat. Egy kis porcelán gömböcske ami elkopik idővel, egy apró kis tömítőgyűrű ami szintén (együtt szokták cserélni) valamit elfáradhat és eltörhet benne a rugó.

Előzmény: Réka Halász (181467)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.10.31 0 1 181470

Pumpálj ki 30 ml-nyi vizet mintha kávét főznél. Várd meg amíg kihűl és kóstold meg. Ha nem érzel semmit akkor nem a gyantával van a gond. Tény, hogy az biologiailag úgymond "aktiválódhat", de nem annyira hinném, hogy ezt sötét pörinél érzékelni tudod. Ott valami más van. Nekem kb. egy éve pl. elszállt a hőelem és hiába volt a PID jó értékre állítva, sorban cseszte el a gép a jobbnál jobb kávékat míg rájöttem mi a baj.
Nálam viszont ez nem hirtelen hanem fokozatosan történt így először a pörkölőket kezdtem szidni és csak hónapok alatt jutott el oda, hogy már minden kávé szinte ihatatlan volt. 
Én a helyedben megnézném azt a hőelemet.

Előzmény: Scholl4 (181464)
ton____jo Creative Commons License 2020.10.31 0 1 181469

Próbáld ki gyanta nélkül, forralt vízzel. Egy-két próbát kibír.

Más is érzi ?

Asszonyt kérdezted, lehet huncutkodott valamit ~:) (életbiztosítás ?)

Előzmény: Scholl4 (181464)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2020.10.31 0 1 181468

Én egy citromsavazással próbálkoznék először, utána jól átöblítve a kijövő hidegvizet kóstolnám. Ha az rendben, akkor nem a víz a hibás. A tartályod belül nem nyálkás?

Előzmény: Scholl4 (181464)
Réka Halász Creative Commons License 2020.10.30 0 0 181467

Sziasztok.

Segítséget kérnék.

A problémám, hogy egy Bosch Verocafe Latte nem nyom megfelelő mennyiségű kávét.

Minden programon tökéletesen működik,  de mintha mindegyik rövidebb lenne.

Az expresso-ra egy két csepp jön ki, a többi kb ennyivel rövidebb.

Átöblítéskor nem jön belőle víz.

Nem tudom ebben van-e crema golyó eredetileg, vagy csak a homorú tartó a rugóban.

Nem vízköves, minden más tekintetben tökéletes.

Túl finomra őrölne?

Mi lehet a baj?

Tudtok segíteni?

 

Scholl4 Creative Commons License 2020.10.29 0 0 181466

Köszi, kipróbálom. 

Előzmény: Horyk1 (181465)
Horyk1 Creative Commons License 2020.10.29 0 0 181465

Próbáld meg sima desztvízzel (pl. DM-essel), a szűrőt vedd ki addig.

Járasd át a rendszert és utána mehet a próba, ha nem jó akkor gondolkodunk tovább.

Előzmény: Scholl4 (181464)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!