Keresés

Részletes keresés

shared Creative Commons License 2004.04.22 0 0 267
Semiramis kávézókban (pl. Lurdy ház) biztos, ét és fehércsokiba mártott kv szemeket, nagyon finomak (és nem túl olcsók).
Előzmény: nemisbéka (261)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.22 0 0 266
Nekem van elektronyos szarvasim is, bár a habosítóját nem használtam soha. (Üresen iszom a kávét) Nagyon jó szolgálatot tett, most épp pihen egyébként. Az is jópofa, hogy majdhogynem ugyanazt a gépet legalább négy "pofával" gyártják.
A kotyogójuk zseniális, na :)
Előzmény: voltakepp (265)
voltakepp Creative Commons License 2004.04.21 0 0 265
Hat nemtom.. ok gyartanak elektromos kvfozot is, nem? Azt hiszem szarvasi gyartmany volt az a masina is, amit egyszer megvett a kis csaladom. Nagyon hamar vissza is vittuk az uzletbe (persze alig voltak hajlandoak visszaadni a penzt), miutan megprobaltuk uzemeltetni a tejhabosito reszet, ami a tejet ugyan nem habositotta fel, de intenziv muanyag szaguva tette... Persze ettol meg a kotyogojuk lehet jo :)
Előzmény: Törölt nick (252)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.21 0 0 264
GOOOOMBAAAAA :)
Előzmény: Asteriksz (263)
Asteriksz Creative Commons License 2004.04.21 0 0 263
tutti az a neve, mi is ŐT használjuk.
a tetejére van írva domború betűkkel.
Előzmény: Törölt nick (255)
nemisbéka Creative Commons License 2004.04.21 0 0 262
Ínyenceknek két likőr:

Francia kávélikőr
40 dkg cukor
50 dkg víz
25 dkg kávé
40 dkg alkohol
A kávét 30 dkg forró vízben áztassuk 20 percig, a lecsurgó kávé kb. 20 dkg főtt kávét fog adni, ha nincs annyi, még kell rá vizet önteni. A 40 dkg cukrot 20 dkg vízzel fel kell olvasztani, hozzáadni a kávét és 40 dkg alkoholt, leszűrni és üvegekbe zárni.

Kávélikőr
1 literhez
120 g jó minőségű darált kávé
3,5 dl alkohol
1 vaníliarúd
350 g cukor
3,5 dl víz
Jól záródó edénybe öntjük a frissen őrölt kávét és hozzáadjuk az alkoholt, a megmosott és megszárított citromhéjat és a darabokra vágott vaníliarudat. Lezárjuk az edényt, kicsit összerázzuk, és 1 hétig hagyjuk állni. Minden nap összerázogatjuk az edény tartalmát. 1 hét elteltével elkészítjük a szirupot: egy fazékban vízben feloldjuk a cukrot és lassú tűzön felforraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd abba az edénybe öntjük, amelyben a kávé van, lezárjuk és kicsit megrázogatjuk. 1 hétig hagyjuk pihenni, és ezalatt is minden nap megrázogatjuk az edényt. Az újabb hét elteltével átszűrjük a likőrt egy kis lyukú szűrőbe helyezett lenvászon darabon (én gézen szűrtem át). Tölcsér segítségével üvegbe töltjük, lezárjuk, és két hónapig hagyjuk pihenni.

Utóbbit megcsináltam, nagyon finom!

nemisbéka Creative Commons License 2004.04.21 0 0 261
Trükkös keresztkérdés jön :). Hol lehet vajon kapni kis kávészem alakú csokikat?
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.21 0 0 260
Omnia is kapható szemes verzióban. Épp azt várom, hogy elfogyjon az őrölt, hogy elővehessem az otthonról einstandolt öreg kávédarálót és azzal állíthassam elő a reggeli kávé alapanyagát (ezzel is kiegészítve a szertartást).
De ott van a Kazinczy utca nevű buszmegállónál (7, 7A, 78, a Blaha és az Astoria között) az a kávébolt, ott is lehet kapni mindenfélét, háromféle pörköléssel (olasz, francia, bécsi).
Előzmény: nemisbéka (256)
nemisbéka Creative Commons License 2004.04.21 0 0 259
Sima mezei boltban nem? Beugrott az is, hogy a Duna Pláza Match boltjánál még láttam nemrég kávé- és mákdarálót kitéve.
Előzmény: valamilanykabatban (258)
valamilanykabatban Creative Commons License 2004.04.21 0 0 258
lehet, méghozzá finomakat
bécsi olasz és még valamilyen pörkölésűek és rengetegféle, persze jó drágák
cocquans coffee (ha jól irtam de nem biztos)
Ráday utca
Előzmény: nemisbéka (256)
valamilanykabatban Creative Commons License 2004.04.21 0 0 257
lehet, méghozzá finomakat
bécsi olasz és még valamilyen pörkölésűek és rengetegféle, persze jó drágák
cocquans coffee (ha jól irtam de nem biztos)
Ráday utca
Előzmény: nemisbéka (256)
nemisbéka Creative Commons License 2004.04.21 0 0 256
A darálóról jut eszembe: lehet még szemes kávét kapni?
Előzmény: Sophie.C (254)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.21 0 0 255
Az olyannyira "gombaszerű", hogy asszem az is a neve: GOMBA. Van egy ilyenem otthon (4 személyes, azért használom nagyon ritkán), előkaparom és megnézem, de eléggé erősen az a gyanúm, hogy ez a neve.
Előzmény: Sophie.C (254)
Sophie.C Creative Commons License 2004.04.21 0 0 254
Nagyanyám meg olyan gombaszerűt. Aluminiumból volt, és felül kijött rajta egy kis cső, ami alá egy másik edényt kellett tenni (szintén aluminiumból, bakelit nyéllel, ami a gázon néha megolvadt, és oltári büdös volt), és abba folyt a KÁVÉ.:)
Viszont fa kávédarálójuk volt, alul kis fiókkal.
Előzmény: nemisbéka (253)
nemisbéka Creative Commons License 2004.04.20 0 0 253
És az elkészítésének is hangulata van :). Szeretem a kotyogókat, anyámék is mindig ilyet használtak. Lehet mindig belekukkolni, hogy mikor kezd folyni a kávé és szerintem az szép látvány, ahogy fokozatosan telik fel.
Előzmény: Törölt nick (252)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.20 0 0 252
Vegyél inkább a Szarvasi Vas- és Fémmű által gyártott kotyogót. Abból kávé jön. Az összes szűrt megfejtés csak a gyenge illúzióját kelti. Elizélsz rá egy csomó kávét, aztán híg löttyöt iszol.
A kotyogó (szép, íves alakzat, több méretben is kapható) és az amúgy átgőzölős, de súlyszelep nélküli kávéfőző közti különbség az előbbinél fellépő nagyobb gőznyomásban keresendő, amit a súlyszelep tesz lehetővé.
Előzmény: voltakepp (245)
Asteriksz Creative Commons License 2004.04.11 0 0 251
valahogy így...
Előzmény: Sophie.C (246)
voltakepp Creative Commons License 2004.04.11 0 0 250
kosz :)
Előzmény: kapucziner (249)
kapucziner Creative Commons License 2004.04.11 0 0 249
Ezt a módszert nem is olyan régen 1946 ban az olasz Achille Gaggia találta fel. Az alapelv a nyomás alkalmazása, tekintettel arra, hogy a gép belső nyomása miatt a víz magasabb hőmérsékleten forr és az így keletkezett gőz több kávét és aromaanyagot von ki, mint a közönséges forró víz.
A készülékekre egyébként rá van írva, hogy mennyi bar nyomással müködik
voltakepp Creative Commons License 2004.04.11 0 0 248
Koszi a tippet. Ezt a viznyomas dolgot elmagyaraznad reszletesebben? Hogyan befolyasolja a kesz kave minoseget es hol lehet utananezni, hogy egy kavefozonel mekkora ez a nyomas? Ezt rairjak a csomagolasra?
Előzmény: kapucziner (247)
kapucziner Creative Commons License 2004.04.11 0 0 247
Ha az erős kávét szereted akkor igazán nem ajánlom a szürős kávéföző kancsó megvásárlását.
Olyan fözőt javaslok amely mim 9 atm nyomással préseli át a vizet a kávén.
Nekem itthon DeLonghi Treviso típusom van ami elfogadható áron kapható és finom krémes presso kávé főzhető vele.
Sophie.C Creative Commons License 2004.04.11 0 0 246
Nemrégiben volt alkalmam ilyen kávét inni.
Szóval attól függ, milyen sokáig hagyod állni, és milyen sokat teszel bele. (Úgy nézem, ezt ki kell kisérletezni)
De ha a ... presszókávéhoz vagy szokva (húúúú de régen hallottam ezt a kifejezést, de szerintem ebből lehet érteni), akkor ne költs rá. De ha egyébként filteres kávét főznél, esetleg van késztetésed a kávét frissen darálni, sőt, van lehetőséged valami különleges kávét szerezni,(pl. olyan zsákból kimért nagyon friss, nagyon olajos portékát. Igaz, Ast?:-)), akkor mindenképp ajánlatosabb, mint bármi más alkalmatosság.
Előzmény: voltakepp (245)
voltakepp Creative Commons License 2004.04.10 0 0 245
Sziasztok!

Lenne egy kerdesem kavefozes temaban: szimpatizalok azzal a kavekeszito alkalmatossaggal (sajnos nemtom a nevet), ami egy uvegkancso, amibe beleszorja az ember a kavet, aztan raonti a forro vizet, var egy kicsit, majd a beszerelt szurot lenyomva az edeny aljara preseli a zaccot es folulrol kitolti a kavet. Ha van koztetek, aki hasznal ilyet, meg tudna nekem mondani, hogy a vegeredmeny, amit ez a szerkentyu produkal, nagyon hig, hosszu kave, vagy nem annyira? Inkabb az eros kavet szeretem ugyanis, ezert habozom, h erdemes-e befektetni a kutyube (ikeaban 6 rugo)..

Nikkelezett nikk Creative Commons License 2004.03.10 0 0 244
JA, ezen a cikken felbuzdulva, rendszeresítek ide kávéfőzőt. Nehogymá kávé nélkül maradjak. Azért vigyázni kell, kb két hete nem iszom kávét, az első három kávétlan napom elég szörnyen telt...
Előzmény: Törölt nick (243)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.10 0 0 243
Én mindig is tudtam, hogy nekünk van igazunk!

C I K K

Mondjuk azt, hogy fejfájásra jó, azt azért tudtuk egy páran eddig is :)

voltakepp Creative Commons License 2003.12.16 0 0 242
Allitolag a Vasarcsarnokban lehet, es asszem Tescoban is.
Előzmény: nemisbéka (236)
nemisbéka Creative Commons License 2003.12.16 0 0 241
Mondtam, jólesett :).

Mi itt nem nagyon kísérletezünk. Omnia, oszt kész. Ha véletlenül ajándékba kapunk kávét, akkor az van. Egyszer-egyszer belefutottunk Jacobsba, az valami tragikus volt, borzasztó savanyú utóízzel, szóval ha ilyen jön, azt is keverjük Omniával. Érdekes mód neszkávéban nincs nagy különbség a DE-kávék közt. A koffeinmentes Omnia vajon megtartja az eredeti ízét?

Előzmény: Törölt nick (240)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.16 0 0 240
Jólvanna! :) Nem akartam itt körbeudvarolni, attól függetlenül egészségére váljék!

Omnia megunhatatlan. Mármint számomra. Otthon mindig azt iszom. Najó, kaptam múltkor egy Segafredo-t, az sem rossz, bár túl finom szemcsés és ezért kicsit zaccosra sikeredett főznöm. De az engem nem zavar.

Előzmény: nemisbéka (239)
nemisbéka Creative Commons License 2003.12.16 0 0 239
:))) Rosszcsont. És az offolás akkor is offolás, ha megpróbáljuk onolás beállítani :))). Ennek örömére most gyorsan ittam egy kávét :))). Omnia. Kezdem már unni, de munkahelyen ez van.
Előzmény: Törölt nick (237)
snejderfáni Creative Commons License 2003.12.16 0 0 238
Akkor passz, én török kávét az ex-jugo országból szoktam kapni, ha épp minden készlet kifogy, akkor Lurdy-ház. Ehhez a kardamomos dologhoz nem tudok hozzászólni, de azért sok sikert a kísérletezéshez.
Előzmény: voltakepp (233)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!