Keresés

Részletes keresés

sajtosferi Creative Commons License 2008.02.16 0 0 537
szia Kalmárkata
Érdeklődni szeretnék, hogy mi lett a sajtoddal?
szia
Előzmény: kalmárkata (534)
sajtosferi Creative Commons License 2008.02.16 0 0 536
Szia csillagzsuzsi
Gratulálok, hogy rögtön ilyen príma sajtot készítesz, a képet látva első benyomásom az volt, hogy a töretet nem dolgoztad ki megfelelően, a töret nem volt elég száraz. Ez kis apró göböket jelentene, amik rugalmasak és nem kocsonyásak. Ezt hívjuk a töret szárazságának. Félkemény sajtoknál lehet így elkészíteni. Ha lágysajtot készítesz, a rugalmas és a kocsonyás szemcsék fele-fele arányban legyenek. Sót a töretbe közvetlen nem érdemse rakni, előszöris azért, mert a mikroorganizmusokat, amelyek a későbbiek folyamán a sajt érését(ízek kialakulását) gátolja, másrészt a sózással akadályozod a sajt szinerézisét(zsugorodását). Ezzel a savó eltávolítását is gátolod asajtból. Ha túl sok vyz marad a sajtban, a baktériumok nem tudnak a só miatt szaporodni, ez a két tényező akár egy romlási folyamathoz is vezethet(büdös sajt).

A préselés akkor szükséges, ha tovább érleled a sajtokat és sima felületet akarsz elérni. Az általad készített sajt már önmagában is olyan súlyú, hogyha forgatod, szépen le fog simulni. A préselésnek mikrobiológiai hatásai is vannak, mert a külső kéreg megkeményedik, kiszárad, és a belső részben lévő víz nehezebben távozik el. Sok hiba forrása lehet, mert ha a töret nem volt elég száraz és vizes marad belülről, a préseléssel még nehezebben fog eltávozni. A pálinka tökéletes, de nem értem a sót. A pálinka azért kell, mert a külső felületet védi bizonyos baktériumoktól, amik esetleg más fele terelnék az érési folyamatot és ne felejtsük el, hogy plusz ízt adnak.
Nem az örömödet akartam elrontani, csak már az elején figyelj ezekre;)

Ha hagyod érvényesülni a rajta lévő flórát, először egy ragacsos rúzsos kéreg fog keletkezni(brevilbacter lines), amit ha lemosol a későbbiek folyamán egy először vékony fehérpenész réteg, majd bordós szürkés sárgás kékes penészek jelennek meg. Ne ilyedj meg ezektől, mert ezek enzimei fogják adni a te sajtod speciális ízét.
Jó munkát!
szia

Előzmény: csillagzsuzsi (532)
sajtosferi Creative Commons License 2008.02.16 0 0 535
Szia taffv
Kérdésedre válaszolva én már a szerencsések közzé tartozok, akinek tejszeparátora van és a frissen kifejt tejből letudom szedni a tejszint. Szükséges egy kis utómelegítés, mert 40 és 50 °C között a legoptimálisabb a zsír eltávolítása a tejről. Ez a tejszín nálam kb 50-55 % zsírtartalmú. Ha tejfölt akarok készíteni, akkor kb ugyanannyi 0% os tejet teszek hozzá, így 25% os zsírtartalmú tejföl lesz belőle. Természetesen ehhezt kultúrát is adok, amit 30 °C körül teszek bele. Próbálom 25 °C-on tartani, és ez 12 órán belül megsavanyodik. Kellemes ízűvé válik. Erről csak annyit, hogy hungarikum, mert a nálunk található mezofil baktériumflórát csak mi használunk, ez a Kárpát-medencében őshonos. TErmészetesen környékünk9n is, Lengyelország, Csehország, Szlovákia. (Mezofil=hidegkedvelő)

Ha vajat készítek, ezt a tejszínt hűtőbe teszem, kb 10-12°C és 12-14 órát hagyom pihenni, ezt úgy nevezzük, hogy a hidegfázis. Ekkor a tejben lévő zsírgolyócskákat borító hidrát burok megtörik, és könnyen kiuthetővé válik a zsír. Tehát fontos a hűtés, mert különben nehezen lehet a vajat kiköpülni. Nekem vajköpülőm is van, ami 1-4 liter tejszínt tud egyszerre kiütni, kb 5 perc alatt.

Házi keretek között arra kell figyelni, hogy a friss tejet először hűteni kell, ekkor könnyebben feljön a tejszín. Ekkor érdemes leszedni, Ezután melegre kell a tejszínt tenni, 20-25°C és ha van színtenyészet, akkor tehetünk bele, hogy hamarabb és csak abba az irányba haladjon a savanyodás, vagy a boltban kapható tejfölöket kell megpróbálni, egy kanálnyit hozzátenni. Nem biztos hogy mindegyik élő flórás, vagyis hogy savanyítani fog. A vajat ugyanúgy érdemes készíteni, ahogy leírtam, természetesen egyéb módszerekkel kiütni(turmix vagy befőttesüveg).

Az ordáról annyit, hogy ha zöldfűszereket akarsz rátenni, vagy beletenni, akkor azt melegen érdemes, közvetlen a leszedés után, mert máskülönben nem fog összeállni. Ha édesen akarod használni, mondjuk palacsintába, érdemes összetörni kihűlés után és úgy fűszerezni.
További jó munkát:)
szia
Előzmény: taffy (524)
kalmárkata Creative Commons License 2008.02.16 0 0 534

Szia csillagzsuzsi!

Jól néz ki a sajtod.

Szerintem azért lett lágy, mert sóztad, azt nem szabad!!  Elvileg nem szabad sót beletenni. De lehet, hogy rosszul tudom.  Biztos jönnek a többiek is és majd ők elmesélik mi a probléma. Szerintem a beletett só.  Valahol erről volt szó, hogy a mackósajtba tesznek sót, és az elég lágy.    Próbálj mégtovább visszaolvasni. legalább a 250-es hozzászólásig, vagy ennél is tovább.

Előzmény: csillagzsuzsi (532)
mazsola68 Creative Commons License 2008.02.16 0 0 533

Sziasztok!

Néhány napja találtam erre a fórumra, és mivel engem is érdekel a sajtkészítés, sok hozzászólást visszaolvastam. Próbálkoztam már én is többször sajtkészítéssel, de nem mindig volt az igazi. Remélem a Ti tapasztalataitok majd segítenek.

A krémsajtkészítést már ki is próbáltam, én fokhagymát tettem bele, és nagyon fincsi lett!

csillagzsuzsi Creative Commons License 2008.02.15 0 0 532

24h-s préselés után 12órára 14%-os sóoldatba raktam, majd 12 órás szikkasztás után levittem a pincébe ahol kb 14C állandó hőmérséklet van. A sajtom lágysajt lett, forgatáskor nagyon kell ügyelnem hogy ne törjön el. Az lenne a kérdésem, hogy ha keményebb sajtot szeretnék legközelebb készíteni mit csináljak másképp? Amúgy nagyon jó tej-sajt illata van, most naponta forgatom és sósvizes-pálinkás oldattal kenegetem. Azt tervezem, hogy 2-3 hét után vágom fel. A visszamaradt anyagból ordát készítettem zöldhagymás-sós ízesítéssel, ami másnap nagyon ízlett.

 

csillagzsuzsi Creative Commons License 2008.02.15 0 0 531

A kiszedett alvadékra tölgyfa lapot helyeztem, rajta egy 5Kg-os súllyal. Sajnos ekkor kitettem a hidegre, talán szobahőmérsékleten kellett volna hagyni. Így nézett ki a sajtom 12 órás préselés után mikor is a fomában megfordítottam és 10 kg súlyt tettem rá.

 

  

csillagzsuzsi Creative Commons License 2008.02.15 0 0 530

Sajtformának egy tésztaszűrő edényt használtam, bízva abban, hogy a lyukain keresztul eltávozik a savó. Nagyon nem is gyúrtam, vagy nyomkodtam ekkor még az alvadékot, inkább a későbbi súlyozásban bíztam.

 

csillagzsuzsi Creative Commons License 2008.02.15 0 0 529

A mosonmagyaróvári oltóttól 35 perc alatt a tej elég jól megalvadt, majd (sajthárfa hiányában) késsel kb 1,5cm kockákra felvagdostam. Ezután tésztaszűrővel szedtem formába az alvadékot, ahol rétegenként sóztam.

 

csillagzsuzsi Creative Commons License 2008.02.15 0 0 528

hőfok beállítása

hőfok beállítása

csillagzsuzsi Creative Commons License 2008.02.15 0 0 527

Sziasztok!

Körülbelül 4 hete találtam erre a topicra. Mivel már régóta szerettem volna sajtot készíteni, nagyon megörültem az itt közkincsé tett nagyon hasznos információknak. Visszaolvastam a hozzászólásokat és belevágtam. Rendeltem sajtkultúrát és oltót. Vettem a piacon 10L házitejet és szombat du. nekiláttam a sajtkészítésnek, tényleg csak arra hagyatkozva amit itt leírtatok. Felmelegítettem a tejet 37C -ra, majd beletettem az előzőleg kispohárban feloldott kultúrát és 15 perc után 2ml oltót. 

berkesandor Creative Commons License 2008.02.15 0 0 526
Szerintem jobb ha szobahőmérsékletem préselsz, mert a igy a jobban távozik a savó, és a sajtkultúra baktériumai is jobb érzik magukat. (Később jobban érik később sajt).

EZ A SAJÁT TAPASZTALATOM!!
Előzmény: kalmárkata (525)
kalmárkata Creative Commons License 2008.02.15 0 0 525

sziasztok!

lenne egy kérdésem: (próbáltam rákeresni a hozzászólásokban, de nem találtam)

 mikor préselem a sajtot, akkor baj, ha kiteszem a hidegre? Vagy inkább maradjon szobahőmérsékleten?

taffy Creative Commons License 2008.02.14 0 0 524
Szia, engem az érdekelne, hogy csinálod a vajat és tejfölt?

Egész jó sajtot (gomolyát) sikerült csinálnom a tanácsaitok alapján, a következőket fűszerezni is fogom.
Az ordát szoktátok fűszerezni, vagy csak a gomolyát?
Előzmény: sajtosferi (522)
kovimann Creative Commons License 2008.02.13 0 0 523
Szia sajtosferi!

Nagyon szinpatikus, hogy "próbálsz tenni a magyar sajtkltúráért". Ilyen emberek kellenek!!!
Nemrég- azt hiszem a paprika tv- sajtokkal foglalkozó adásában láttam, hogy Franciaországban egy kis csapat házisajt készítő emberkéket látogattak meg abból a célból, hogy feltérképezzék és összegyűjtsék a francia sajtok sokaságát és azok elkészítésének különböző módszereit. Ezt mind természetesen a sajtkészítésük hagyományának megörzése érdekében tették, mindezzel kifejezve feléjük a tiszteletet! Nem sok mindenben vagyok francia "párti", de ez igen!
Sajnos kicsiny hazánkban még 1-2éve szigorúan TILOS volt sajtot piacon árulni, a hatóságok jóvoltából.
Ez a fórum alkalmas arra, hogy mi sajtkészítő paraszt emberek közösen tegyünk a Magyar sajtkultúráért.
Jó munkát kívánok!
szia
Előzmény: sajtosferi (522)
sajtosferi Creative Commons License 2008.02.13 0 0 522
Szia Nati23
Köszönöm az üdvözleted, de úgy érzem egy kicsit megijedtetek, hogy bekapcsolódtam és féltek úgymond bugyutaságokat leírni ezen az oldalon. Senki sem születik úgy hogy mindennel tisztába lenne és kisujjából kirázzon akár egy sima gomolyát is. Én annak idején olyan rossz sajtokat készítettem, hogy a kutyáim sem ették meg! Hiszem, hogy nem az a szégyen ha valaki nem tud és kérdez de az már igen ha valaki úgy hiszi, hogy ő mindent tud. Ebbe természetesen magamat is bele kell értsem. Erről ennyit.
A camamberről nagyon jó a módszered, de a mi körűlményeink között nagyon nehéz jó sajtot készíteni. Ez azért van mert a sajt egy élő közeg, hőmérséklet, szabad víz, páratartalom, tápanyag, enzim szükséges. Ezeket a körülményeket a sajt készítés technológiájával (a tej -pH-ja, -hőmérséklete, oltó mennyisége, a töret kidolgozása, a forma -mérete, -alakja, a feldolgozó hőmérséklete, a préselés, a csepegtetés időtartama, a sózás -technológiája, mértéke, a további érlelés és kezelés technológiája), az ezek altál támogatott vagy visszaszorított mikroorganizmusokkal tudjuk előidézni. Ehhez szabályozott körülmények kellenek, ha ezek nem adottak akkor csak az lesz belőle ami lessz. Természetes körülmények között létrehozott sajtok közel sem biztos, hogy rosszabbak mint ezek a standard termékek, mer az a sajtkészítő technológiáját, a tej előállításának helyének növényflórát, és a készítés mikroklímáját mikroflóráját tükrözi. Ezért tudnak olyan jók lenni francia sajtok, ők hagyják érvényesülni ezeket a körűlményeket. Valahol azt olvastam, hogy a sajtkésítés nem más mint tej, néhány baktérium és hatalmas krelatívitás. Ugyhogy rajta gyerünk csináljuk meg! (ne politizáljunk)
A sajtokhoz ritkán használok kultúrát, csak a vegyesalvasztású sajtok eseten, vagy ha a technológia megköveteli. A tejföl, vaj és a túró téli alvasztásakor viszont igen. Én is mosonmagyaróvári kultúrát használok, CHN-11-est és CHN-22-est.
Ha nem úgy tünik akkor most mondom,hogy folyamatosan próbállak benneteket kicsit irányítani, ha kérdeztek, leírjátok a tapasztalaitokak, megbeszéljük. Ez a tanulás leghatékonyabb módja.
Köszönöm a megtiszteltetést de én csak egy sajtkészítő parasztember (sajtosferi) vagyok, aki próbál tenni a magyar sajtkltúráért.
Jó munkát! Szia.
Előzmény: Nati23 (517)
boci boci tarka Creative Commons License 2008.02.13 0 0 521
Szívesen! :-)
Előzmény: AliceCsodaországban (520)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.02.13 0 0 520
Köszi szépen!
Előzmény: boci boci tarka (519)
boci boci tarka Creative Commons License 2008.02.13 0 0 519

Szia, Alice!

Én is szoktam házi túrót készíteni, leírom, hogyan.

 

Veszek 3-4 liter házi NYERS tejet a piacon. Ebből aludtejet készítek (kb 2 nap), vigyázni kell, ne álljon túl sokáig, mert akkor kesenyés lesz.

 

Felteszem az aludtejet a tűzhelyre, s lassan, kizárólag takaréklángon fölmelegítem. Forrnia nem szabad, mert akkor száraz lesz és ízetlen!!

 

Amikor már lehet látni, hogy szépen összeugrott, hagyom langyosra kihűlni. Patikában vásárolt gézen keresztül átszűröm, utána "batyut"csinálok belőle, felakasztom, s hagyom lecsöpögni. Hamar megvan.

Előzmény: AliceCsodaországban (518)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.02.13 0 0 518
Sziasztok!
Lehet, hogy kicsit off leszek, de talán a sajtkészítők tudnak tanácsot adni.
Egy Franciaországban élő magyar fiatalasszony imádja a túrót, de ott nincsen túró. Nem tudnátok receptet adni, hogy hogyan lehet házilag túrót készíteni?
Előre is kösz!
Nati23 Creative Commons License 2008.02.13 0 0 517

Szia Sajtosferi!

 

Én is üdvözöllek köreinkben. Szerintem mindenki örül, hogy itt vagy közöttünk. Én is egy kezdő sajtkészítő vagyok, de mindenképpen szeretném a tudásomat fejleszteni. A kezdő lépésekhez Kovimann nagyon sokat segített, és már az egyszerű sajtok elég jól mennek. Azt szeretném megkérdezni tőled, hogy a kultúrákat te honnan vásárolod, és a camambert kulturát milyen módon teszed a sajt felszinére. Én is készítettem már camambert, de a boltban vásárolt sajtról oltottam át a kultúrát desztilált vizes oldatban permetezéssel. Sikerült, de lehetne jobb is.

 

Nem tudom kérhetek e ilyet tőled, de szerintem mindenki örülne neki, ha tudnál tartani nekünk egy kis oktatást. Nagyon kevés a sajtmester akitől lehetne tanulni, és sajnos nagyon fejletlen a magyar sajtkészítési kultúra.

 

Előre is köszi szépen!

Szia

 

sajtosferi Creative Commons License 2008.02.11 0 0 516
szia

Nem túl pontosan fejeztem ki magam, szakszerűen ezek lágysajtok lennének, a krémsajt valóban a 60% zsír a szárazanyagban tartalmú sajtok. Az állaga miatt írtam hogy krémsajt. Jelenleg félkemény sajtokat készítek, fűszeresen, füstölten, de van egy saját sajtom, ez a ladányi büdöske. Ami egy rúzskúltúrás lágysajt. Készítek francia típusú merített sajtokat is, amelyek chendre és fűszeres külső bevonatúak, készítek kemény sajtokat, kősajtokat, és minden penészes és rúzsos sajtot ami csak létezik. Bár a chamamber is ide tartozna, de túl maceráns és nem akarok vele foglalkozni. Nem készítek kékpenészes sajtokat sem, mert olyan agresszív a kultúra, hogy mindent belepne, ha egyszer elkezdeném.
Kérdésedre válaszolva egy lágy töretet kell készíteni, magas víztartalommal. Ezt úgy tudod elkészíteni, hogy a megaltatott tejet merőkanállal perforált formákba rakod, természetesen lehetőleg a legkisebb töréssel. A hőmérsékelt itt is 20 °C fölött legyen a helyiségben, hogy a sajt tudja a felsleges vizet leadni, és csak annyi maradjon, amennyi szükséges. Valószínűleg csak egy nap után tudod fordítani a sajtot, de ha előbb összeáll(egy állagúvá lesz), akkor hamarabb is lehet. Fordítás előtt enyhén megsózod a felszínét, és a megfordított sajtot ugyancsak megsózod a felszínén. Ha kellő keménységűvé válik, és tálcára rakható, akkor fogod a chamambert kultúrát rávinni a felszínre. Ezután szárítani kell a felszínt(szellős helyen), 24 óráig, ahol ahőmérésklet már alacsonyabb, 18°C. A kultúrát több alkalommal a felszínre viheted, így a szellős hely után kevésbé szellős körülmények között a penész elindul. Ez csak akkor sikerülhet, ha megfelelő tisztaságú a hely és más mikroorganizmus nincs jelen. Egyébként ha rózsaszín kúltúra jelenik meg rajta, akkor már csk brie vagy rosszabb esetben pálpusztai sajt lesz belőle.

Láttam a sajtodat a fényképen jól néz ki, sok sikert a további munkához;)
szia
Előzmény: kovimann (515)
kovimann Creative Commons License 2008.02.11 0 0 515

Szia sajtosferi!

 

Köszöntelek én is a fórumon! Kalmarkata már ugyan kérdezte, de engem is érdekelne, hogy milyen sajtokat szoktál készíteni. Én gouda sajtot és nati jóvoltából gomolyát szoktam készíteni a maradék tejemből. Talán már láttad is a goudáról készített fényképemet egy korai hozzászólásomban.

Segítséget szeretnék kérni tőled. Készítesz Te camamber sajtot, be tudnál avatni a rejtelmeibe.

Én a krémsajtot tejfölből készítem, kicsit lecsöpögtetem konyharuhában + kis só és kész is. Ilyesmi a te krémsajtod is?

Előre is köszi

sajtosferi Creative Commons License 2008.02.10 0 0 514
szia!
Egy szóval nem:)
Mert a krémsajtok általában vegyes alvasztással készülnek. Ami azt jelenti, hogy hagyjuk savanyodni a tejet, ezt esetleg színtenyészettel elősegítjük, ez néhány órás pihentetést jelent és ezután a normál oltónak 1/10-ét adjuk a tejhez.Ezt hagyjuk megalvadni, ami 24-48 óra alatt következik be. Ezután formába merítjük, majd újabb 24 óra múlva forgatjuk. Valami ilyesmi sajt a kecsketejből készült chabicou sajt.
jó munkát, hello
Előzmény: berkesandor (513)
berkesandor Creative Commons License 2008.02.10 0 0 513
Feri lenne egy gyors kérdésem.
Ha a tejet felmelegítem pl. 50 fokosra, hagyom lehűlni 35 ra, majd beoltom, leszűröm, akkor lényegében krémsajtot kapok?
sajtosferi Creative Commons License 2008.02.10 0 0 512
szia!
Alábecsültem a hőmérsékletet, nem csodálom, hogy nem aludt meg. Az oltók általában 40 °C oltanak 100 %-osan. A pH értékük amit mi használunk, chy-max plus, az kb 6és 7 között olt optimálisan. A gyógyszertárban kapható pepsin, az 3-as pH körül, ilyen a gyomor pH-ja az embernél is. Ezért az éppen savanyodó tejet lehet csak pepsinnel oltani. Ha savanyodik a tej, a mi általunk használt oltó már nem képes működni. A pH értékeknek nézz utána, hogy mi is az ;). Az általad készített tej már nem is fog összeállni, mert hiányzik belőle a szabad kálcium ion is, ami 50 °C-on kötötté válik. A kálcium ion köti össze a fehérje göböket(micella), és így alvad meg a tej. Ha pasztőrözünk, visszahűtés után kálcium-kloridot kell adagolni a tejhez és színtenyészetet, hogy újra életet lehelhessünk bele.

A gomolyáról annyit, egyetlen magyar sajt, vigyázzunk rá. Az elkészítési módja a következő: a friss meleg tejet oltjuk be 50 l tejhez 10-12 ml általunk használt oltót teszünk. Ez 30 percen belül meg kell hogy porcelánszerűen alvassza a tejet. Természetesen a tej hőmérséklete 30-32 °C, és az előállítás helyén is 25°C-r van szükség. Ha megaludt, felvágjuk, 5 percig pihentetjük, ezalatt az idő alatt a felszínen meg kell jelennie sárágás savónak. Az alvadék pedig összeesik és alábukik. Tul képpen a szivacsos szerkezetet vágtad fel, és a szivacsból kiáramlott a víz. Ez a szinerézis következménye(fehérjezsugorodás). Nem melegítjük a töretet, csak fokozatosan kevergetjük, közben az össz tej 1/3-ad mennyiségű savót távolítunk el, persze fokozatosan. Ez a folyamat 20-41 percig tart, mindaddig, míg az alvadék megfelelő ruganyosságú nem lesz. Úgymondjuk kiszárad a töret. Ha megfelelő szilárdságú, leöntjük róla a savót, esetlegesen ízesítjük és formázzuk. Én 50 l tejből készítek egy sajtot, ami legalább 5 kg-os. Nem préselem, mert a sajt önmagát préseli ilyen súly mellett. Természetesen a feldolgozó hőmérséklete továbbra is 20-25°C. Fontos, mert máskülönben nem megfelelő a savó eltávozása a sajtból, és ennek következtében sok víz maradhat a sajttésztában. Ha megfelelő hőmérséklet van, akkor a tejsavbaktériumok megfelelő inenzitással tudnak dolgozni, melynek következtében a rivalizáló egyéb baktériumokat vissza tudják szorítani és megfelelően savanyodik a sajt. Ez az alapja a minőségi sajtnak.
Kb 24 óráig tartjuk ilyen hőmérsékleten, természetesen közben forgatjuk. Ha nem megfelelő tisztaságú a tej, ez a hőmérséklet magas lesz és felpuffad a sajt. Ilyen esetben esetlegesen szükség lehet szíbtenyészet használatára, hogy minél hamarabb el tudjon szaporodni a megfelelő mikroorganizmus(starter kultúra). Én 24 óra után teszem sófürdőbe, ami 20%-os töménységű, és 14°C-os. Szükséges a visszahűtés, hogy túl ne savanyodjon a sajt(5.2 pH). Általában 24-36 óráig tartom sófürdőben, majd szellő s helyre, rácsos polcra teszem. Ez az édes alvasztású sajt.

Elfelejtettem, hogy a készített sajtod már nem fog összeállni, egy sajtkrém lesz belőle, ha sót és fűszereket teszel hozzád, és megfelelően kicsepegteted.
Túl sokat írtam, uccu neki, jó munkát:) A többi sajtról majd legközelebb.
szia
Előzmény: kalmárkata (511)
kalmárkata Creative Commons License 2008.02.09 0 0 511

Szia Feri! Köszönöm a válaszokat!

 

ezt is írtad: ..."Én a következőt csináltam volna ezzel a tejjel: lassan óvatosan megpróbálnám melegíteni, kb 38-40°C-ig. Pihentetéskor ha sárgás savó kiválás tapasztalható, akkor még lehet belőle valami...."   

 

De mi?   Az írtad, ha nem jön a savó, akkor mit csináljak, de, ha savóképződés van, akkor mit tegyek vele?  Mert volt savóképződés, melegítettem is, de maradt ilyen pelyhes, és nem állt össze, így csak ruhába lehetne szűrni.

 

 

Mindkét tejet felmelegítettem. Az egyiket 67 fok körül (amennyit tanácsoltak), a másik, amelyik nem aludt meg az szaladt meg , kb.80 c°.

 

Az biztos, hogy nem fogok többet pasztörizálgatni... 

 

 

Nem írtad le, hogy Te hogyan csinálod a sajtot. Az nem baj, ha már a többiek leírták. Lehet, hogy neked rutin, de nekünk hasznos infó.   Jó részletesen írd le légyszi, ha van kedved, nagyon megköszönném :)   de ne csak a gomolyát, hanem azokat is, amiket még csinálsz, rendes, kultúrás sajtot is.   KÖSZI!!!!!!!!!!! 

Előzmény: sajtosferi (510)
sajtosferi Creative Commons License 2008.02.08 0 0 510
Azt írod, hogy az egyik edény nem aludt meg, valószínűleg túlmelegítetted. Úgy hiszem ez abból adódik, hogy valóban túlmelegítetted, ami 50 °C körüli hőmérsékletet jelenthet. Tudni kell, hogy az alvadáshoz kálcium ionokra van szükség. Ezek az ionok ezen a hőmérsékleten kötött állapotba kerülnek. Ez azért fontos, mert ezek az ionok kötik össze a fehérje göböket(micellák), ennek következtében alszik meg a tej. Ha pasztőrözünk, csak kálcium hozzáadásával és színtenyészetttel való beoltással tudunk újra sajtot készíteni, életet lehelni a tejbe. Én a következőt csináltam volna ezzel a tejjel: lassan óvatosan megpróbálnám melegíteni, kb 38-40°C-ig. Pihentetéskor ha sárgás savó kiválás tapasztalható, akkor még lehet belőle valami. Ha nem, akkor leszűrjük, és kicsepegtetjük kb 24 óra múlva másik ruhába rakjuk és 48 óra után kivesszük a ruhából. Ha nem lesz szagos, akkor sót, fűszerekt tehetünk bele és egy krémsajt lesz belőle. Ez csak vészmegoldás.
Feri
Előzmény: kalmárkata (506)
sajtosferi Creative Commons License 2008.02.08 0 0 509
Az élesztő csak a felületen található, ez nem a gázképződésben játszik szerepet, hanem a sajt érésének egyik tényezője lehet jóesetben. Ez nem fertőzöttség, a sajt saját környezetének mikroklímáját érvényesíti, így alakulhatnak ki a speciális egyedi sajtok. Erről majd később. A sok lyuk a sajtban koliformok okozzák, aminek az a lényege, hogy hidrogén keletkezik a cukor bontásakor. A hidrogén nem tud vízben oldódni, ezért pici, apró lyukakat képez a sajttésztában. Jó sajtkészítáési technológiával megelőzhető, karbantartható.
Előzmény: hhx (505)
sajtosferi Creative Commons License 2008.02.08 0 0 508
Az alvadék keménységét úgy tudod legjobban eltalálni, ha az edény falánál óvatosan a töretre helyezed az ujjad, és az elválik az edény oldalától. Időben nehéz meghatározni, egy két gondolat. Oltó erősségén az értjük, hogy egy egység oltó hány egység tejet tud megoltani, 30°C-on, 30 perc alatt. A Chea-max plus, ami mosonmagyaróvári oltó, 1:25000 erősségű. Ez azt jelenti, hogy 50 l tejhez 10 ml oltót adunk, 30 °C-on. Ha minden OK, akkor ez 30 percen belül porcelánszerűen meg fog aludni. A törés után folyamatosan szedni kell le a savót és sajtfajtától függően lassú melegítéssel kell a kívánt töretszilárdságot elérni. Talán egyenőre ennyi. Próbáld megnézni a bgmg.hu oldalon a sajtkészítő műhelyt.
Feri
Előzmény: berkesandor (504)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!