A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ezzel teljesen egyetértek, én is a kis Graef-ről váltottam egy nagyon jutányos áron (25e) vett SM91-hez, amibe mazzer kések kerültek, mert a benne levők kopottak voltak és nyugodtan mondhatom, mérföldkő volt a váltás (egalább akkora, mint most a kávégép PID-esítése). Az új ízek és az ára mellett az is nagy előnye, hogy könnyen hozzáférhető a garat, így egy kis ecseteléssel, plusz egy ráindítással minimális pangó őrlemény marad a gépben.
A Rocky valószínűleg nagyon tartós darab, de nehézkes rajta beállítani az őrlemény finomságát. Egyszerre kell nyomva tartani az indítógombot és a fokozatrögzítő fület, valamint tekerni a felső tárcsát. Ebben a videóban (a vége felé) látható a folyamat.
Persze ez sem nagy gond, ha mindig csak annyit öntesz a babtartályba, amennyit meg is őrölsz, de pl az ipari őrlőknél jellemzően van folyamatos állása a kapcsolónak.
Szerintem is nagyon jok. Ronda, de finom es orok darab. Nagy kések, viszonylag alacsony fordulat es konnyen tisztithato garat. (Igaz kell is, mert sok marad benne.)
Egyszerubb lenne, ha a minuszolo leirna az ellenerveit, abbol a kerdezo tobbet profitalna, de ha igy dontott, hat igy dontott.
Nem szoktam nézni, de most óhatatlanul észrevettem egy a -1-et a hozzászólásodnál, amit nem értek, mert ebben az árkaregóriában a használt La San Marco őrlők szerintem verhetetlenek. Használtam SM90-et és SM92/a-t is és bőven megérték az árukat. Anno a Graef után az SM90 akkora ugrás volt, hogy majd' beszartam a gyönyörűségtől. :D
A felsoszuro nekem azert valt be, mert nem hajlamos eldugulni, ellentetben a Gaggia gyárijával. Ízben én nem igazán érzek semmit. A kosárnál szerintem határozottan van diffi, de nem mindig az LMS/IMS javara. :) Probalgatni kell, hol egyik, hol masik a jobb. Viszont annyival szebb a kidolgozasa, hogy nekem igazabol mar azert megerte. Nem mindegy, naponta mit fogok a kezembe. :)
Szerintem az sokat segítene, ha feltudnád venni videóra az egész procedúrát, a darálástól kezdve a lefőzésig, és akkor lehet hogy megtudnánk mondani, hogy hol a probléma. Egy biztos a kávézásnak ezen a szintjén a kanállal való méregetés már nem igazán elég. Itt azért illik tized gramra kimérni a kávét, mert + - fél gram is jelentősen megtudja változtatni a lefolyást. A szimpla szűrőt pedig egyelőre felejtsd el. A másik, hogy a Delonghi az nem nyomásfokozós volt? Milyen darálód van?