Az agyagba nem kell só esetleg homok hogy megfelelő legyen kiszáradás után ne repedezzen. A kemencém belmérete 88cm széles és 95 mély 36cm magas. Üveg nem birom lebeszélni róla az építőket de hát végül is mindenk maga dönt. Nékem volt üvegcserepes is meg ásványgyapotos is annak alapján állítom nem jó az üvegcserép. Az igazi profi kemenceépítőknek kellen megszólalni ebben a témában, és eloszlatni a a homályt a "hagyományos" meg a "jó" kemence közötti külömbséget.
A kemenceépítés első fázisában vagyok (adat- és ismeretgyűjtés, tervezés). Eddig csak olvasgattam, sok információt találtam az oldalon, de sok kérdés is felmerült, amirők nem gondoltam, hogy foglalkozni kell vele. Sabján Tibor:Nagy kályhakönyvét szeretném letölteni, de sehol nem találom. Ha valakinek megvan, kérem, hogy passzolja át nekem! Agyaggal tervezem az építést, azt viszont nem tudom, mennyi sót kell belekeverni és milyen tulajdonságon javít? alfi13 kemencéje tetszik, a tűztér méretét szeretném tudni, csak körülbelül tudom behatárolni a fotók alapján. A tűztér alá tett más is kőzetgyapotot (én is csak az üvegről hallotta eddig), és a tapasztalatokkal elégedett-e? Köszönöm a válaszokat!
igen , az egesz kemencet nagymeretubol rakom majd. Kotoanyagnak a tuzterig klasszkus maltert hasznalok, de a tuztertol a bubot agyagba rakom majd. A kemyeny nagy reszet is malterral "ragasztom " :-)
Sajna , mar egy hete nem jutottam hozza az epiteshez, mas elfoglaltsag miatt. Remelem minel elobb sikerul felhuznom.
Nincs kritikám teljes mértékben egyetértek veled szerintem is ha valaki kemencét épít csak egynemü anyagból építse az egész kelmencét. Szerintem se jó ha samotot keverünk téglával.
Az én kemencémet ezeknek az alapelvek alapján készítettem amit leírtál és kitünően jól sikerült. Az első próbánál meglepődtem milyen hamar fölmelegedet kevés fával és milyen könyű bene sütni és mílyen sokáig tartja a hőt.