Keresés

Részletes keresés

tucano Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70157
Ez nagyon off bocsánat érte!
Fado nagyon szép tényleg.
A kedvenc angolai zeném, sajnos nincs klip, de a zene és a szöveg kárpótol:
http://www.youtube.com/watch?v=j8HvvHjTCos
most csütörtökön lesz koncertje vele:
http://www.youtube.com/watch?v=GA23GnvAXWQ
ez meg egy kuduro sláger, kicsit kapcsolódik az aknákhoz, illetve az énekes:
http://www.youtube.com/watch?v=dfA7N2SISCM
on
Előzmény: bigbabylon (70155)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70156
Szia Béla,

Pár megjegyzés a nem létező okinavai szamurájokról. Először is érdemes elolvasni a wiki pechin szócikkét.

a)
Toshihiro Oshiro, historian and Okinawan martial arts master, states:
"There is further documentation that in 1613 the Satsuma issued permits for the Okinawan samurai to travel with their personal swords (tachi and wakizashi) to the smiths and polishers in Kagushima, Japan for maintenance and repair. From the issuance of these permits, it is logical to infer that there were restrictions on the Okinawan samurai carrying their weapons in public, but it is also clear evidence that these weapons were not confiscated by the Satsuma."

1613-ban az okinavai szamurájok engedélyt kapnak arra, hogy javítás és karbantartás céljából Japánba szállítsák kardjaikat.

b)
Public Proclamation by Chief Secretary Matsuda of Ryukyu Han
"Because the Imperial Decree issued in Meiji 8th year (1875) has not been complied with, the Government was compelled to abolish the feudal clan. The former feudal Lord, his family and kin will be accorded princely treatment, and the persons of citizens, including samurai (Okinawan Samurai), their hereditary stipends, property and business interests will be dealt with in a manner as close to traditional customs as is possible. ..."

Az 1875-ös császári rendelet megszünteti a feudális osztály(rendszer)t, a felsorolásban megemlíti az okinavai szamurájokat.

c)
"The hereditary lords of Ryukyu Kingdom were strongly opposed to the complete annexation by Japan, but the Ryukyu King forbade the Ryukyu Samurai and aristocrates from fighting the annexation. Ryukyu submitted to Japan's annexation plans and 300 lords, 2000 aristocratic families and the king were removed from their positions of power. However, to avoid an armed Samurai revolt in Okinawa, as had happened in Japan, special ceremonies were performed for the Ryukyu Samurai of the Pechin class, where they were permitted to honorably accept defeat and ritually cut off their hair (top-knot)."

A Rjúkjú Királyság teljes annektálása után - a fegyveres lázadást megelőzendően - speciális szertartás keretében történt a vereség tiszteletteljes elfogadása és az okinavai szamurájok varkocsának (szamuráj hajfonatának) rituális levágása.

Lehet, hogy tévedek, de ezek pechinek (pecsinek) nekem szamurájoknak tűnnek. Okinavai szamurájoknak.

Természetesen voltak olyan japán szamurájok, akik Okinaván telepedtek le, de velük most nem foglalkozunk.

Előzmény: Bela_Vak (70146)
bigbabylon Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70155
A fado mint olyan van amugy más portugál területeken is,vagy jellegzetes Lisszaboni műfaj?
Egyszer hallottam egy angolai dalt,az is jó volt.Ha kikutatsz valami angolai énekest,
bedobhatnád a nevét:)
Előzmény: bigbabylon (70154)
bigbabylon Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70154
Üdv Tucano

Baxhatod te a ryudat:)nem biztos ,hogy a baráti Koreában legyártott,20 éve rohadó ,szovjet mintájú,erősen instabil Beáta hallott róla:P
Az milyen lehet,ha kipattintassz egy ilyet,de nem működik el.Én egy darabig jégkockákat xarnék:))
Nekem baromira tetszik a portugál nyelv,kultura iránti szenvedélyed.
Beleértve gondolom a kara'i oca bocetákat is:)
Én imádom a fado-t,a kedvencem Piaf után(Piaf nyilván nem fados:)ez a csaj:
http://www.youtube.com/watch?v=5ElLSBx9Jo8&feature=fvst

Előzmény: tucano (70152)
DrDGF Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70153
Jogos :)))))
Előzmény: tucano (70152)
tucano Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70152
kis helyesbítés:
"Ha nem autentikus KÉTLÁBÚ mester tanítja az aknaszedés-ryut legalább 20 generációnyi dokumentált aknaszedő nagymester felmenővel, akkor ne is állj vele szóba "
:)))))))
Előzmény: DrDGF (70151)
DrDGF Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70151
Ha nem autentikus mester tanítja az aknaszedés-ryut legalább 20 generációnyi dokumentált aknaszedő nagymester felmenővel, akkor ne is állj vele szóba :DDDDD
Előzmény: tucano (70150)
tucano Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70150
húúú, én is csak a keresztnevére emlékszem. Utána ugye testületileg átmentünk Charliehoz, az a csapat más és más helyeken, de mindenki az iparban maradt, főleg ugye a régebben itt is publikáló egyházi csapat pápástul, érsekestül:)

Most Lisszabonban várok egy továbbképzést, mert Angolába szeretnék menni melózni, régi vágyam. Onnan majd tudósítok az afrikai hm-ekről, kivéve az aknaszedés-ryut, mert még a gondolattól is futok a budira:)
Előzmény: S.H.O.T. (70148)
tucano Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70149
"Jofejek ezek a portugalok: fel sem tunnt nekik, hogy kereskedelmi joga Japanban a hollandoknak volt (ill kinai/korai)? :)"

Igen, ezt én is felvetettem neki (olvastam a Shógunt:)), mire azt mondta, hogy persze, jól tudom a leckét, csak ez nem igaz. Folyamatosan ment a kereskedelem, ezt bizonyítják a Portugáliába került dolgok, és nem a hollandokon keresztül. Ráadásul, ha a portugálok úgy gondolták, hogy vmi nem előnyös, akkor 2-3 fregatt intézte a kérdést:) Szerinte egyszerűen erőből oldották a kérdést, a japánok meg nem voltak abban a helyzetben, hogy ellenálljanak. Azt mondta, hogy a hittérítés volt túlzás, erre akadtak ki a japánok, viszont katolikus van bőven, Japánban sokkal jobb eredményeket értek el, mint Kínában. Viszont a hollandoknak el kellett hajózni a nem kevés portugál ágyú előtt, végig Indiában, aztán Makaó és így tovább. Mindegy, nemzeti büszkeség ügyben nem akartam vitatkozni, érdekes volt, a fegyverek meg gyönyörűek.
Előzmény: Bela_Vak (70145)
S.H.O.T. Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70148

Tucano!

 

akkor segíts nekem kérlek, ki vezette az edzéseinket anno? Évek óta  nem jut eszembe a név, pedig kerestem, és rág belülről a dolog.. (najó, annyira azért nem :)), kíváncsi lennék rá, hogy így 20 év távolságból még aktív-e?!

A kersztneve József volt.

 

Te most egyébként éppen hol vagy, "ha már kicsi a világ"?! (azért ezt a mondatodat olvasva kicsit mosolyogtam, mert ha te nem vagy világpolgár, akkor ki?! ;) )

 

 

 

 

 

 

Bela_Vak Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70147
>de attól függetlenül a rendszer megalapítoi is maguktól/tapasztalattal jöttek rá, mindegy, hogy hol szerezték vagy mivel ezt a tapasztalatot.

Itt az aranyokkal van a gond:
elobb iskolat alapit, aztan elkuld ket tanitvanyt Hodmezovasarhelyre heti egyszer kardot lobalni
vs.
egy polgarhavorus orszagban el, rengeteg csatat tulel, es az egesz csaladja gyakorlatilag egy zsoldos dinasztia,ahol aparol fiura szall a tudas, es mondjuk ezt szintetizalja egy ido utan, 80 evesen
Előzmény: ferexx (70143)
Bela_Vak Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70146
> A játék lényege, hogy néhány kép alapján nem érdemes kinevetni dolgokat.

Nem nevettem ki a kepek alapjan. Inkabb sirtam.
Masreszt ha valaki kirak egy rakas kepet az internetre, hogy lassatok, ezt tduom, akkor nincs semmi abban, ha az emberek ez alapjan itelik meg, mit tud. En is felrakhatnek egy 30 sec videot a jutyubra, hogy igy karatezok, ezt a stilust alapitottam, es valszeg a fel forumnak lejonne, hogy egy kurvara nem tanultam semmi ilyet, csak bohockodom. Es igazuk is lenne, mert van egy tudasszint, ami alatt ez egy felpreces videobol is latszik.
Jegyezzuk meg pl egy jodo ovvizsga sem sokkal hosszabb (3 kata, kb 8 par parhuzamosan csinalja). Nem olyan bonyolult levenni, hogy valaki ugy fogja a kardot, mint a baltat, vagy hogy egy boton nem talalja hol kell fogni. Es akkor meg meg sem mozdult.

> Réti úr nyugodtan mondhatná, hogy ő egy okinavai szamuráj harctudását próbálja "modellezni".

De nem azt mondja, hanem azt hogy a hagyomanyt orzi.
Tudod ez azert sikamlos dolog, mert az itt jelenlevo wadosok is ugy fogalmaztak , hogy van nekije japan mestere, akitol tanult ill a website is ugy mondja, hogy o ezt tanulta.

OFF: olyan, hogy okinavai szamuraj, olyan nem nagyon van. az okinavaiak egy kulon nep, akaracsk az ainuk, a koreaiak, vagy a taiwaniak. azert hadonasznak ok kamaval es nuncsakuval, mert nem adtak nekik kardot es nem voltak a szamurajokkal egy kasztban. lehet, hogy par bejutott a satsuma han kasztrendszerebe, de edo alatt a szamurajsagot orokolte az ember, nem megszerezte. edo elott, sangoku idejen meg okinavarol meg az okinavai karaterol k nincs szo a japan tortenelemben.
ha fel vagy diszitve kardokkal, mint egy karacsonyfa, nem bohockodsz nuncsakuval meg kamaval. ezek k. nem szamuraj tradicio, es csak azt mutatja, hogy a tisztelt mester total sotetsegben van a kerdesrol.

> attól még íj marad. Ez még vívásnál is egyszerűbb: egy adott távolságra ott a cél és el kell találni, a többi teljesen lényegtelen: hogyan feszítesz, hogyan oldasz...

Na itt vagyunk nagy tevedesben ill a budorol teljes tudatlansagban.
Es ezert mondjuk, hogy Reti kokler, mert kb o is ennyit tud a kyudorol es a budorol. A kyudo kurvara nem arrol szol, hogy el kell talalni a celt, pont az egyik legformalisabb es legceremonialisabb budo. Ha valaki erti, hogy mi az csocs esz az egesz zen meg budo hablaty, akkor tudja, hogy nem arrol van szo, hogy "ij vagy legpuska vagy nintendo, nem mindegy?"
Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (70138)
Bela_Vak Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70145
Jopofak a japan puskak. Gondolom azt is hallottad, hogy agyut viszont mar nem tudtak epiteni (az mar tul nagy lepes lett volna az eredeti copy-paste tervtol).

> nagy Európa gyűlölet valójában irgalmatlan kereskedést jelentett és a valódi szándék a társadalom teljes konzerválása volt,

Nem euroipai gyulolet volt, hanem kulfoldi gyulolet. Mindenki elol el volt zarva az orszag, meg koreaiak-kinaiak elol is. Ha egy japan veletlenul elkeveredett, hajotorest szenvedett vagy valahogy kulfoldre kerult, mar nem johetett vissza, mert automatikusan halalos itelet vart ra, mint potencialis kemre/arulora.

> zonban folyamatosan ment a csencselés.

Persze, errol szolt Dejima. Mivel a japan gazdasag igen szar volt, muszaki fejlodes nulla, ezert gyarkolatilag a kereskedelmi jogokert cserebe kertek fegyvereket es hasonlokat. Az elso hajotervek is igy jutottak el Japanba, ill a Meiji idejen egyszeruen komplett hajoterveket es technilogiakat vettek meg, mert halaszcsonaknal komolyabb dolgot nem nagyon tudtak epiteni.

> Szerinte az amik azért kényszerítették a japókat a nyitásra, mert az akkor már nagyon gyengülő portugálok mellett, ők is akartak egy szeletet a zsírós profitból.

Jofejek ezek a portugalok: fel sem tunnt nekik, hogy kereskedelmi joga Japanban a hollandoknak volt (ill kinai/korai)? :) Commodor Perry kornyeki dolgok eleg jol le vannak dikumentalva. Kereskedelmen kivul katonai bazisok / kikotok is kellettek az amerikaiaknak (taiwanon is jart), ill az is baszta csoruket, ha jol emlekszem, hogy rendszeresen kivegeztek a hajotorotteiket a japik.
Előzmény: tucano (70137)
ferexx Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70144
azt hiszem.
Nem értek az eszergáláshoz, de ha valaki sima gépen dolgozott már sokat, akkor lehet könnyebben átlátja a CNC-gépek működését is.
Előzmény: hiryu2,0 (70140)
ferexx Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70143
Az a baj, hogy magammal is, és veled is egyetértek:)
Igazából én csak arra céloztam, hogy a "japán kardos rendszer" is eredt valahonnan.
Bár gondolom a Katana is forradalmi változásokon esett át, és azt is ellenezték a régi hívei, de attól függetlenül a rendszer megalapítoi is maguktól/tapasztalattal jöttek rá, mindegy, hogy hol szerezték vagy mivel ezt a tapasztalatot.
Előzmény: dezsoKE (70134)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70142
Szia Tucano,

Semennyire nem off, mert a japánok még most rendeznek bemutatókat ilyen elöltöltős fegyverekkel. Bizonyára van valami szép japán neve és kvázi HM.

Tényleg szépek és kecsesek! A japán mesterek elegánsan megváltoztattak néhány dolgot a portugál fegyvereken: a kanócmozgató kar mozgási irányát (a japán fegyvereken már hátulról előre mozog a kar), a puska tusán keresztül adagolták a kanócot, eső ellen kis lakkdobozokkal védték az izzó kanócot stb. Kár, hogy később teljesen elfojtották a műszaki fejlődésük.
Előzmény: tucano (70137)
Bela_Vak Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70141
Nem, nem szuletik senki tkeletes harcosnak.
Ezert megy el edzesekre, es tanul eveket, nem hogymielott stilust alapitana, de mielott egyaltalan elkezdene oktatni. "Aki nem tudja, oktatja, aki oktatni sem tud, abbol lesz a tornatanar.." ahogy a magyar mondas mondja.
Előzmény: ferexx (70129)
hiryu2,0 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70140
Szuper. De esztergályosnak, pld milyen lenne, ha érthető a célzás.
Előzmény: ferexx (70131)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70139
Okinava-szigetek, egy távoli zug, ahol 1609 után de facto szinte folyamatosan a kínaiak ÉS a japánok uralkodtak, közben pedig gondosan ügyeltek arra, hogy úgy tegyenek, mintha a másik fél nem is létezne. Gondolom egész addig, amíg Japánba megérkezett az évi 12-20 ezer koku rizs, Kínába pedig a szokásos hajó az ajándékokkal, addig minden pompás volt.

"Szegény vagyok, lyukas a gatyám, de van molyrágta kutyabőröm... akarom mondani szamuráj-tincsem és minden reggel katázok egy nagyot, meg verem a makivarát, tehát harcos vagyok" magyarázatod teljesen hihetőnek tűnik.
Előzmény: Bela_Vak (70120)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70138
Szia Béla,

A játék lényege, hogy néhány kép alapján nem érdemes kinevetni dolgokat.

Réti úr nyugodtan mondhatná, hogy ő egy okinavai szamuráj harctudását próbálja "modellezni". Ez megmagyarázza a karatét, a szamurájkardot, az íjászkodást stb. Különben azt sem tudjuk, hogy ezek a plusz dolgok a tananyag hány százalékát jelentik. Nekem igen szimpatikus az a hozzáállás, hogy tanítványainak több érdekes dolgot is bemutat, aztán mindenki eldönti: mi az, ami jobban érdekli. Ez egy nagyon európai dolog, nem annyira merev, japános.

Japán íj még nem volt a kezemben, nagy valószínűséggel nem is lesz, talán majd valamelyik bemutatón kipróbálom, ha lesz ilyen. Elolvastam Eugen Herrigel könyvét, így kb. van elképzelésem a japán íj sajátosságairól, illetve annak használatáról. Attól, hogy aszimmetrikus a formája, ilyen-olyan a felépítése és kissé másként lőnek vele, attól még íj marad. Ez még vívásnál is egyszerűbb: egy adott távolságra ott a cél és el kell találni, a többi teljesen lényegtelen: hogyan feszítesz, hogyan oldasz, két ujjal vagy három, normál vagy mongol fogással. Eltaláltad, akkor OK! Ha nem, akkor elég gáz, bár kétségtelen, hogy megvilágosodva könnyebb elviselni a kudarcot. ;-)) Persze értem én, hogy ezt is fel lehet használni a személyiség fejlesztésére stb.
Előzmény: Bela_Vak (70119)
tucano Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70137
Bocs, hogy sokat írok:)
Nem tudom mennyire off, de múlt héten voltam a lisszaboni hadtörténeti múzeumban és ki van állítva néhány japán puska az 1710-es évekből. A tábla szerint pont olyan képességekkel rendelkeztek, mint az európai fegyverek. Első ránézésre furcsák voltak, mert nagyon érdekesen voltak kifestve és szinte egyáltalán nem volt válltámaszuk, inkább egy óriáscsövű párbajpisztolyra hasonlítottak. Viszont akkor szamuráj kultusz ide-oda, azért nagyon rajta voltak az elzárkózás éveiben is a lőfegyver készítésen. Kérdeztem a muzeológust (szerencsém volt, mert éppen a szomszéd tárlónál rendezgette a kriseket) és mondta, hogy a nagy Európa gyűlölet valójában irgalmatlan kereskedést jelentett és a valódi szándék a társadalom teljes konzerválása volt, azonban folyamatosan ment a csencselés. Szerinte az amik azért kényszerítették a japókat a nyitásra, mert az akkor már nagyon gyengülő portugálok mellett, ők is akartak egy szeletet a zsírós profitból.
Előzmény: Bela_Vak (70120)
tucano Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70136
A bjj mesterem, Zé Radiola nagyon ott van tudásban. A "gyorsuló világ", hogy közhellyel éljek, azonban egyre újabb technikákat dob fel. GYakran kérdezik tőle a tanítványai, hogy: "láttam ezt egy versenyen, szerinted így kell csinálni?"
Mire ő minden olyan esetben, amikor még nem találkozott a konkrét esettel (ritka) azt feleli, hogy "kérlek várjál, jövő hónapban találkozom a mesteremmel és megkérdezem". Kizárt, hogy saját kútfőből hozzárakjon vmit a stílushoz, pedig ha vki, akkor ő megtehetné és mégsem. Nem biztos, hogy ez a követendő példa, de ő közel áll a "forráshoz", és talán nem véletlenül nyernek mindent a tanítványai.
Előzmény: dezsoKE (70134)
tucano Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70135
Botond minden szempontból, már haladó korában a topon volt, mert filozófia tanárként a mozgásanyag mellett, kitűnően tudta átadni a filót is. Nagyon szerettem hozzá edzésre járni. Igazán karizmatikus személyiség volt, ráadásul a rendszerváltás idején az én sok kifejezetten komenyista tanáromhoz képest (világnézetileg nagyon elkötelezett szkiba jártam) üdítő kivétel volt. Ezer éve nem láttam, minden rendben vele?
Előzmény: Gabe_the_Blade (70091)
dezsoKE Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70134

"Jó, de ha nem ért valamihez, akkor had tanulmányozza nem?"

Dehogynem, tanulmanyozza. De ne oktassa. Lehet otthon tanulmanyozni egyedul hatul a sufniban. Egy olyan edzesen tanulmanyozni, ahol o az oktato, az mar koklerkedesnek minosul.

 

"Az elképzelhetetlen, hogy a tanítványaival, a tanítványain keresztül rak össze egy rendszert?"

Igen. Vannak hiteles szovetsegek es klubok, ahol ezeket tanitjak. Szerinted a mai Magyarorszagon ossze lehet rakni egy normalis japan kardos rendszert? Attol, hogy elvagja a palackot, meg csak egy suhogtato ember, nem japan kardos rendszer O Sensei.

 

"Ha van már mozgástapasztalata, akkor miért nem csinálhatja? Miért lenne képtelen eljutni a helyes útra?"

En tudok autot vezetni, de ursiklot es tengeralattjarot nem, pedig van vezetesi tapasztalatom. Ha a nagymester egy pusztakezes alloharcos utos-rugos rendszert rakna ossze a karatetapasztalatara epitve, nem lenne egy szavam sem. Igy viszont van. Nem ert a kardhoz meg a tobbihez.

A helyes utra fegyveres stilusban akkor jutottak el, amikor azokkal a fegyverekkel valos tapasztalatok gyultek. Nem veletlenul maradtak merevek a japan fegyveres stilusok, mivel nem lehet oket a mai idokben fejleszteni. Erre megint jon egy magyar es megint feltalalja a szamurajkodast. Miert nem volt eleg neki a karate?

 

 

Előzmény: ferexx (70131)
tucano Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70133
Akkor mi mind egy helyre jártunk wadozni a Szilágyiba? De kicsi a világ:)
Előzmény: S.H.O.T. (70103)
tucano Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70132
úgy van a filmben, hogy látszik a gőzmozdony és csak hallod, hogy BAAAAAANNNNNNGGGG. Ez így megy, aztán fordul a kamera és látszik, hogy ember ököllel üti az ütközőt. Most már nem igazán tudom, hogy lelkesítő-e, de 14 évesen nagyon megfogott.
Előzmény: bigbabylon (70089)
ferexx Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70131
Jó, de ha nem ért valamihez, akkor had tanulmányozza nem?
Az elképzelhetetlen, hogy a tanítványaival, a tanítványain keresztül rak össze egy rendszert? Ha van már mozgástapasztalata, akkor miért nem csinálhatja? Miért lenne képtelen eljutni a helyes útra?


Előzmény: dezsoKE (70130)
dezsoKE Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70130

Nem. Szerintem ha valaki jo karates es azt jol oktatja, akkor csinalja azt. Ne tanitson olyat, amihez nem ert. Egy jo imidzset lehet igy gyorsan lerombolni...

Az egot is vissza lehet fogni picit, nem muszaj ilyen helyzetben alapito nagymesterkent tetszelegni.

 

Előzmény: ferexx (70129)
ferexx Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70129
Szia Béla!

Szerinted a bot tökéletes használatával született valaha is valaki?
Előzmény: Bela_Vak (70128)
Bela_Vak Creative Commons License 2010.07.26 0 0 70128
Bullshit. Ez csak felredumalas.

"Alapfegyvereink a kard, de nem ertunk hozza, a bot, de nem ertunk hozza, es a krokodil, mert a ninja film utan Monthy Python Flying Circus ment az RTL Klubbon, mikor megalkottam a stilusom."

Abban semmi teljessegre valo torekves nincs, hogy valaki k* nem ert valamihez, nem is tanulta, de azt mondja, hogy de igen, es oktatja szazaknak. Ez szimplan hazugsag.

Ennek a nyitottsaghoz semmi koze, a szamurajok maguk x+1 stilusbol tanultak x+2 fegyver hasznalatat, de ettol ezek meg lefektetett, kanonizalt stilusok voltak, amit olyan oktatok oktattak, akik maguk is tanultak. Aki meg uj stilust alkotott, az meg altlaban elotte megtanult 1-2-3 regit, ill maga is jelentos harci tudassal rendelkezett, nem csak almak es PET palackok ellen. Manapsag is teljesen altalanos, hogy valaki iai mellett kendot, battodot vagy jodot tanul (inkabb ez a szokasos, mint csak egyet tanulni), vagy valaki budo melle jutsut is tanul, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudja megfogni a botot, vagy youtube videokbol eszkabal ossze maganak "katakat".

Mondjuk abban az elozo hozzaszoloknak igaza van, hogy lattunk mar koklert sokat, minek izgassuk magunkat.
Előzmény: cgcglw (70124)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!