10 perce írom a válaszod, sajtos elszállt.
most nyelek egyet és nem idegeskedem.
sorjában mégecccer:
bor: valóban nem a cseh tájakra tervezték. nincsenek lankás dombok hozzá.
a kulináris élvezeteket pedig bayor-és csehországban a serhez igazították. főleg a knédli köreteit és ízesítését.
amit meg írtok Prágáról és a melegségről, elszomorít. nehezen lehet ezt tudomásul venni.
otellot pedig a piaci kofák árulhatják csakis a bosnyák-piacon.
Pedig milyen jó lett volna, ha az leszel, most Borneón dolgoznál misszionáriusként, és lenne ingyen szállásunk, csak a repülőjegyet kéne kifizetnünk...
Kicsit off ez is, de a fogyasztók jelentős része nem a lehetséges mellékhatások figyelembe vételével fogyaszt egyes termékeket (ld. dohányosok, néha még talán mi is :) - tényleg tud finom lenni az otelló néha (vagy csak tréning dolga :)
Bizony okozok néha meglepetést, mikor a büszke gazda megkínál vele: mondom, "...te, ez valami jóféle otelló, de te ott a szőlő szélén tartasz vagy két tőke Izabellát is, nem?" A válasz: "-Hát ezt meg honnan tudod?" :-)))
(gy.k. az Izabella valami vadszőlőféle, de igen intenzív ízanyagú vörös szőlő (ízre nyam-nyam finom, szőlőnek alig, de egy fürtnyi egy hektóban már íznyomot hagy, és csak ebből való bor meg aztán huhuhú... ha mer valaki egyáltalán belefogni)- és már többször úgy éreztem, hogy ez a dobozos vörös szőlőlevek kedvenc hitelesítő ízanyaga is :)
Hogy sörről is essék szó, megvizsgáltam egy Texó gazdaságos mintát. A habzás javult, szín és az íz erősebb, viszont rossz: talán a komló lehet vacak, vagy a gyári dolgozók valósították meg a minimális recirkulációs kört? Brrr...
Huszonkilenc helyi szõlõsgazda három kategóriában 43 bormintával nevezett a somogymeggyesi önkormányzat borversenyére. Szombaton délután már harmadszor szerveztek bormustrát a településen.
Weisz József, a település polgármestere elmondta: az önkormányzat célja az volt a rendezvénnyel, hogy lehetõséget biztosítson egymás termésének megismerésére a helyi bortermelõ gazdáknak. Emellett tanácsot kaphattak a szõlõtermelésrõl és a borkezelésrõl.
– Fehérborból 16, vegyes vörösbõl 13, míg vörösbõl 14 mintát adtak le a borosgazdák – tájékoztatott Weisz József. – A dr. Gyenesei István zsûrielnök által vezetett héttagú bírálóbizottság a vörösborok közül Weisz István otellóját találta a legjobbnak. A vegyes vörös kategóriában Kovács Gábor bora lett az elsõ, míg a leadott fehérborminták közül Barabás István rizlingje szerezte meg a legjobb minõsítést.
Mióta lehet otellot borversenyre nevezni? Ha jól tudom, ez a fajta a direkt termők közé tartozik, a belőle készített bor egészségkárosító a magas metilalkohol tartalom miatt.
Igazad van, a cseh borok labdába sem rúghatnak a mieink mellet, a sült kacsát knédlivel és káposztával viszont nem tudom elképzelni egy korsó Kozel nélkül. Bár én is inkább borbarát vagyok - sőt szintén amatőr borász - pl. a nyári rekkenő hőségben inkább a sört preferálom, főleg a gyengébb tizest. Csehországban sokkal rosszabbak a szőlőtermesztés feltételei, itt a bort cukrozni kell, mert alacsonyabb a must cukorfoka. Viszont szégyen-gyalázat, hogy rossz minőségű alföldi borokat 100Kč körüli árakon árulnak lejáratva ezzel a magyar borokat.
Most ezt kapjátok ki: van, aki borozni (!!!!) megy oda. a "hírös cseh borok" csábítják őt oda.
na, ezen rendesen felhúztam magommat.
most meg fogtok kövezni: magamról el kell mondanom annyit, h én inkább boros vagyok, mint seres. sőt, ámáteur borász vagyok, vagy mi. annyit biztosan állíthatok, hogy amit ott itatnak a néppel bor címen, az minden, csak nem bor.
szegények.
Texó sör - sajnos nagyon felhígítják vízzel, a habja pillanatok alatt eltűnik és bizony az ízén is érződik ez a bűntett... Pedig mikor először megláttam, hol csinálják, minden jóra fel voltam készülve :)
Nem tudok más értelmes indokról. Egyszer voltam nővel, és akkor mindeféle csontokat, meg történelmi helyeket kellett néznem. Nem hatott meg. De van ilyen is, kétségtelen :)