Keresés

Részletes keresés

Praha Creative Commons License 2003.02.13 0 0 1933
Na most akkor az, hogy "betonrészeg" a sík részegségre vontakozik, vagy beton-tól (BEcherovka+TONik= BETON) érte el az állapotot?

Ez utóbbitól nagyon hatékonyal lehet lerészegedni...

Előzmény: Pivovar (1930)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.02.13 0 0 1932
Hello mindenki

jól belebonyolódtunk az alkoholproblémába...

Somlói Juhfarkra gondolsz? igen. remek bor.
a Tokajiban mellesleg nagyon igazad van. sajnos.
de akkor sem ismert. azt azért ismerjük el, hogy mi semmit nem tudunk eladni külföldre. mert nemhogy marketingünk nincs, hanem marketünk sem.
és a Bikavér? a szekszárdi kékfrankos? meg a boglári merlot? ezek mind mind európai borok és mégis itt rohadnak meg. ez az én vesszőparipám.
mindegy. bocsi mindenki.
osztrákok és németek pedig menjenek le egy borpincénkbe. még nem is kell egy szépasszonyvölgyie. elég betérni egy falubélibe az Alföldön.

Hajrá Prága

Előzmény: Pivovar (1931)
Pivovar Creative Commons License 2003.02.12 0 0 1931
Hozott anyag: tudtad, hogy rengeteg - nem cseh - sörgyár vásárol cseh komlót? :)

Borokról: osztrák/német tapasztalataim szerint ők a hígított, savanyú, de azért édes is, esetleg kicsit szódás érzetű borokat kedvelik, ha bort isznak. A magyar bor talán éppen ezért annyira különleges: a gyengébb ízhez/hatáshoz szokott test hamarabb elnehezül tőle :)
Az aszú meg hiába a borok királya - leginkább desszertbor, aminek szerintem a nyugati étkezés/vedeléskultúrában eléggé kötött helye van: leöblíteni a desszertet... (másfelől meg persze teljessé tenni az addig befaltak által okozott örömöket)
Hanem a királyok bora - a somlói (felénk 'somlai') az nyam-nyam ám! :)

Előzmény: Fatboy Slim (1927)
Pivovar Creative Commons License 2003.02.12 0 0 1930
Cseh alkoholisták - évekig mesélhettem, mert igaz volt, hogy Prágában összesen kétszer láttam hóttrészeg embert - ráadásul két különböző évben, ugyanabban a kocsmában (Tigris), és ugyanazt a cseh embert. Később a kapualjakban elhelyezett taccsok okaként sokáig - azt hiszem, jó okkal - a (német? magyar?) turistákat hibáztattam, mert összevissza isznak mindent: attól persze ez a végeredmény (ld: összerántás/szétcsapatás [tömény és sör váltogatása] á la Bólya P.). Aztán mostanában találkoztam párszor egy több, mint tíz éve megismert ottani ivócimborámmal betonrészegen (mármint ő volt az - ha én lettem volna, nem én emlékeznék rá :) - szintén a Tigrisben - és azóta nem nagyon mesélem ezt a csak-kétszer-találkoztam történetet...
Ugyanakkor a cseh népesség jóval nagyobb százaléka tekinthető tudtommal alkoholistának - mert mindenki tudja-látja, hogy vedelik a sört. Persze ez csak a felszín - éppen az a különbség köztünk és köztük, hogy ők inkább nyilvánosan szeretnek inni, közben meg beszélgetni, cimborálni - és mindezt az alkoholt tekintve rendszerint hígabb sörökkel - az élvezet marad, a mellékhatás enyhébb (én pl. ezért járok arra, ha tehetem)...
Nálunk a gyors lövet, nagy szeszfok - akár otthon gyorsan a spájzból - népszerűbb, mert hat hamar és mit kell azt mindenkinek tudnia... És sört főzni titokban macerásabb, mint tablettás bort vagy gumicsizma-pálinkát csinálni (utóbbiak ritkán számítanak bele a statisztikákba).

(persze statisztika...: "Rendszeresen fogyaszt alkoholt?" '-Csak minden szilveszterkor és csak egy pohárral...' "Tehát rendszeresen, X")

Előzmény: Drapálek (1928)
Tycho Brache Creative Commons License 2003.02.12 0 0 1929
Mert főleg sört isznak, abból is jó félét, míg nálunk a tömény vezet, abból is a szar féle.
Előzmény: Drapálek (1928)
Drapálek Creative Commons License 2003.02.12 0 0 1928
Egyszer egy cseh barátom meghívott magához borozni. Hogy kíváncsi a véleményemre. A vörösbor valóban kiemelkedő volt. Testes, zamatos stb. Elismerően csettintettem az üveget forgatva, amelyen valami morva borászat neve szerepelt. A palack hátsó cimkéjére tévedt a tekintetem és ott, apró, alig kivehető betűkkel az állt, hogy "dovoz z Madarska". Mondtam neki, hogy milyen finom ez a magyar bor, erre berágott, hogy Morvaország nem volt sosem a magyaroké...

Amúgy Csehországban, amely köztudottan élen jár a sörfogyasztásban és az égetett szeszesitalokat sem csak hallomásból ismeri, hozzánk képest feltűnően kevés alkoholista arcot látni. De hát miért?

Fatboy Slim Creative Commons License 2003.02.12 0 0 1927
és ezt hallgasd meg: Ausztrália (!!!!!!).
nagyon kiakaszt.
és az is, hogy nem saját, hanem hozott anyaggal dolgoznak. mi az, h magyar szőlőből cseh bor? ne, itt ezt abbahagyom, mert felhúztam magam.

Drapálek,

az a gondom a mondókáddal, hogy csak mi tudjuk, mennyire jók a boraink, hogy mennyire jók a szakembereink. ők nem. tegnap esti külföldiekkel való találkám során 10-ből 1 tudta, h mi gyártunk bort. a tokajiról szinte senki nem hallott. aki meg igen, fingja nem volt róla, h az magyar bor. persze, mert a .... szlovákok hamisítják :(((((

a gatyafelkötést pedig sajtos tényleg komolyan kell venni, mert a marketing mindenhol jobb a miénknél. hogy a túróban létezik az, hogy nem ismerik az Aszut mondjuk Németországban?

kezit csókolom

atesz

Előzmény: zmrzlina (1925)
Pivovar Creative Commons License 2003.02.12 0 0 1926
Bizony marketing és ár lehet a lényeg - talán ezért van tele egész Európa keceli meg gyöngyösi borokkal, meg néha megtalálható a sejtelmesen elnevezett bormárka is, a "Balaton"... :(

Hanem Robicsek, te kint vagy??? Részleteket követelünk!!! :)

Előzmény: zmrzlina (1925)
zmrzlina Creative Commons License 2003.02.12 0 0 1925
Igazad van, én is tudok több vállalkozásról, melyek szőlőt hoznak be Magyarországról sőt Bulgáriából is. Ráadásul kitűnően felszerelt palackozósoraik vannak, minden szerkezet rozsdamentes acélból készült, a technológiát meg gyorsan megtanulták. Nem tudom, otthon miért nem képesek a válalkozások ezt meglépni, viszont gyalázatos dolognak tartom, hogy csak silány magyar borokat lehet itt kapni és azt is borsos áron. Az éghajlati feltételek nem annyira kedvezőek a helyi boroknak, a napsütéses órák száma is jóval kevesebb. Az érem másik oldala, hogy világviszonylatban USA és KANADA!!! váltak nagy bortermelőkké, ezt nem a minőséggel, hanem az alacsony termelői árakkal és a jó marketinggel érték el.
Előzmény: Drapálek (1920)
robicsek Creative Commons License 2003.02.12 0 0 1924
Aszongyák az itteniek, hogy hétvégétől menni fog a metró.
Egyébként szép idő van:)
Pivovar Creative Commons License 2003.02.11 0 0 1923
Tycho: apró fejlemény a lapon :)
Előzmény: Tycho Brache (1921)
OPi Creative Commons License 2003.02.11 0 0 1922
Megvan a probléma magva, köszi !
Előzmény: Drapálek (1920)
Tycho Brache Creative Commons License 2003.02.11 0 0 1921
Lehet, hogy én is ezért tudok csak 21 sört meginni???
Lehet, hogy látens borivó vagyok...
Előzmény: Drapálek (1920)
Drapálek Creative Commons License 2003.02.11 0 0 1920
Annak idején Prágában éltem. Jól elvoltam, de éreztem, valami nincs velem rendjén. A kocsmázások során valahogy nem voltam képes három-négy korsónál többet meginni, ami teljes mértékben hátrányos helyzetbe hozott a bennszülöttekkel - de még más magyarokkal - szemben is. Aztán rájöttem, miért nem "érdekel" a sör annyira: inkább boros vagyok (coming out...).
Ettől kezdve otthonról, hátizsákba hordtam magamnak a bort. Ez egyfelől nagyon körülményessé tette az alkoholizálást, másfelől azonban cseh barátaim szemében bor-szakértővé tett (a tévhitet persze nem akartam cáfolni).
Azóta több alkalommal ittam már cseh bort is. Tapasztalataim alapján ideje lenne felhagyni azzal a kényszerképzettel, hogy csak mi, magyarok tudunk jó bort készíteni ezen a tájékon. Fel kell kötni a gatyát, mert jönnek a csehek (is). Nem kell feltétlenül helyi szőlő ahhoz, hogy csehként adják el a palack bort. Hozott anyagból, megfelelő szakértelemmel is lehet kellemes borokat készíteni.

Előzmény: Fatboy Slim (1896)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.02.11 0 0 1919
tavaly az én kártyámról 18 ember szálláselőlegét húzták le kb 10 nappal az indulás előtt. ha nem mentünk volna, a zseton ugrott volna

Előzmény: laCka (1918)
laCka Creative Commons License 2003.02.11 0 0 1918
Köszönöm mindkettőtöknek. Magam miatt nem félnék, de ennyi embernek nem akartam kellemetlenséget okozni. Most egy kicsit nyugodtabb lettem.

lacka

Előzmény: zmrzlina (1916)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.02.11 0 0 1917
Egyetértek Zmrzlinával.
Ez a szokás amúgy sem csak cseh specialitás. a világon már mindenütt kérnek valamilyenfajta garanciát. van, ahol egy sima hitelkártyaszám megteszi, ha van rajta nagy fedezet

Fat

Előzmény: laCka (1915)
zmrzlina Creative Commons License 2003.02.11 0 0 1916
Szerintem ez egy megbízható cég, a web lapjukról (www.petros.cz) a FAQ rovatból a következőket ollóztam ki:

PAYMENT

Do I need a credit card to make a reservation?
No, you have the option to pay by bank transfer. But we need to receive the full payment at least 10 days before your arrival to ensure your reservation.

Do you require payment in advance?
Yes, we require payment in advance for groups of ten and more people or if the total cost is exceeding 15 000 CZK.

Will be the hotel informed about my advanced payment?
Yes this information has to be stated to your accommodation voucher also.

What possibilities of payment do I have as an individual tourist?
We prefer payment by your credit card, but you can also pay in cash, by invoice or with a cheque. These types of payment are upon requests.

What possibilities of payment do I have, if I make a group reservation?
We require payment by your credit card, bank transfer or by invoice.

Is paying by credit card secure?
Absolutely. We are very highly aware of the absolute security of your personal dates especially of your credit card details. Each reservation form is checked by SSL secure server. Our security system is supported by a 56-bit encryption certificate issued by Thawte. All your personal details are 100% encrypted when transferred over the internet. If you are afraid of sending the number of your credit card by Internet, you do not have to be. Just fill in all details, print the reservation form out and send it with your signature by fax on number +420 415 658 497 , You can also call this information to our reservation department on number: + 420 415 658 580.

What types of credit cards do you accept?
We accept payment by Visa Classic, MasterCard and American Express.

When my credit card will be charged?
Your credit card details are only a guarantee for your reservation at most of the time, the payment is usually at the reception in cash. This information has to be always printed on your accommodation voucher. If the payment will be done from your credit card we will authorise your credit card at earliest 10 days before your arrival and then we will charge of your credit the total amount during your staying.

What does the guarantee by credit card mean?
In case you will not arrive or not cancel your reservation at least two days before your arrival we will charge of your credit card the amount of the first night.

What does the authorisation of credit card mean?
The money will be still on your credit card but you will not be able to use them. If you would be forced to cancel your reservation, you can do so at least two days before your arrival without any cancellation fees. The payment of total amount will be made during your staying charging your CC by our company PETROS.


--------------------------------------------------------------------------------
Tel. +420 415 658580, Fax: +420 415 658497
E-mail: info@hotel-prague.cz

Előzmény: laCka (1915)
laCka Creative Commons License 2003.02.11 0 0 1915
Szevasztok!

Először is gratula a szinvonalas topichoz, és persze külön elismerés Tycho mesternek a kocsmakalauzért (igen hasznosnak bizonyult legutóbbi -sajnos eddig egyetlen- prágai utam alkalmával). Mindkettőnek lelkes olvasója vagyok, lassan már egy éve.
A kérdésem sajnos elég OFF, de maga a cél szent. Annyira megszerettem Prágát, hogy nyáron szeretnék visszatérni néhány ismerősömmel (kb 50-70 ember). Még csak a szervezés eljén járunk. Szállásnak a strahovi kollégiumot (Hostel Estec) néztem ki. E-mailban igényeltem 70 főre szállást. (Az info@hostel.cz címre írtam, és egy Petros nevű cégtől válaszoltak.) És itt jön a probléma: az (előleg)fizetési feltételekről érdeklődve a következő választ kaptam: The usual way is to pay via an invoice. Van valakinek tapasztalata, hogy ez mit jelent? Egy számlaszámra kell pénzt befizetni/átutalni vagy csekket küldenek? Mennyire megbízhatóak az ilyen ügyletek? Nem akarom 50 ember nyaralását tönkre tenni azzal, hogy odaérve nincs szállásunk. Foglalt már valaki szállást a fenti címen ill. cégnél? Örülnék, ha megnyugtatnátok.
Természetesen az is érdekel, ha valaki ebben a hostelben szállt már meg, és megosztaná élményeit.
Előre is köszönöm a tanácsokat, és bocs, hogy kicsit OFF voltam

lacka

Fatboy Slim Creative Commons License 2003.02.10 0 0 1914
Láttam már. elég jó a film. ha jól meléxem, Jozefovról sokat tudtam meg innen. előtte szinte smmit nem tudtam a zsidó Prágáról

Fat

Előzmény: Tycho Brache (1912)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.02.10 0 0 1913
Zmrzlina barátom,

10 perce írom a válaszod, sajtos elszállt.
most nyelek egyet és nem idegeskedem.

sorjában mégecccer:

bor: valóban nem a cseh tájakra tervezték. nincsenek lankás dombok hozzá.
a kulináris élvezeteket pedig bayor-és csehországban a serhez igazították. főleg a knédli köreteit és ízesítését.

amit meg írtok Prágáról és a melegségről, elszomorít. nehezen lehet ezt tudomásul venni.

otellot pedig a piaci kofák árulhatják csakis a bosnyák-piacon.

Fat

Előzmény: zmrzlina (1902)
Tycho Brache Creative Commons License 2003.02.10 0 0 1912
Most azonnal kapcsoljatok a Travel Channel-re, a Caprice's Travels sorozatban éppen Prágát látni!
Tycho Brache Creative Commons License 2003.02.10 0 0 1911
Pedig milyen jó lett volna, ha az leszel, most Borneón dolgoznál misszionáriusként, és lenne ingyen szállásunk, csak a repülőjegyet kéne kifizetnünk...
Előzmény: OPi (1908)
OPi Creative Commons License 2003.02.09 0 0 1910
pontosan. A veszprémi egytemet azúta is csak kivülröl ismerem, illetve a kollégiumát annál jobban :-)
Előzmény: Pivovar (1909)
Pivovar Creative Commons License 2003.02.08 0 0 1909
Olyan csak Veszprémben van, nem? :)
Előzmény: OPi (1908)
OPi Creative Commons License 2003.02.08 0 0 1908
kora ifjuságom egy meghatározó szakaszában szilikátvegyésznek készültem :-)
Előzmény: Pivovar (1907)
Pivovar Creative Commons License 2003.02.07 0 0 1907
Ez csak hagyján (mégha dicséretes is :), a vegyészjellegűek bevállalják még az izobárt is :)

Előzmény: OPi (1906)
OPi Creative Commons License 2003.02.07 0 0 1906
ami csak jön, nem vagyok finnyas :-)))
Előzmény: Praha (1905)
Praha Creative Commons License 2003.02.07 0 0 1905
most akkor hogy is van ez?

nők is, melegbár is?

Előzmény: OPi (1899)
Tycho Brache Creative Commons License 2003.02.07 0 0 1904
Úgy.
Azaz nem éghajlati értelemben...
Előzmény: Fatboy Slim (1896)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!