A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szívemből szóltál! Amióta kipróbáltam az arabicát, azóta úgy érzem a robusta nem igazi kv. Egyébként a szombati Népszabadság hétvége mellékletében olvastam egy cikket az olasz kávékról Abban azt írta, hogy az ottani kv-ban 4:1 arányban van az arabica-robusta vegyítés, azért finomabbank az ottani presszó kávék.
Még karácsony előtt vettem én is egy teljesen fekete csomagolású Segafredot, az 100% arabica volt. Most vettem másikat döntően ez is fekete, de az elején van egy gusztusos kép ahogyan a kávé a abban az izében van. (Na ezt most jól megmondtam!)
Tudtommal az Omnia is teljesen robuszta. Azzal még önmagában nincs semmi bajom. Én pl. azt iszom, és épp a piros Segafredo az, amelyiktől nem ájultam el. Persze, lehet, hogy a kotyogó nem azt hozza ki belőle. Hiába no, kávé és kávéfőző együtt kell nagy legyen :)
Feketéből én háromfélét is láttam, mindenféle fantázianévvel, így nem tudom, itt melyikre gondoltál. Most pont egy feketém van otthon, de úgy rémlik, a piros finomabb volt, bár esse rossz.
robusta KV: a Corában láttam épp a minap, elég olcsó is volt ennek megfelelően (198 Ft/250 g) de azt nem tudom, hogy lötyi KVfőzőhöz vagy presszóhoz volt-e őrölve, minekutána az, hogy 100% robusta elvette a kedvem a további nézelődéstől. Én maradok az arabicánál, ha tehetem.
Még egy szavazat a piros Sega (Intermezzo) mellett. És a fekete mellett is. Általánosságban elmondható, hogy ezek váltak be a legjobban (főként a piros kapható, az ára is nagyon kellemes).
Mondjuk, a fekete Sega méregerősen és ultrarövidre főzve zseniális...
Engem ha ilyen baleset ér, akkor egy minőségi limit felett át szoktam darálni. Ez azért sokat jelenthet. Pl Omnia ihatóvá válik, Segafredo (a piros csomagolásúra gondolok, zöld mild-t még boltban soha nem láttam) egy kicsit necces, mert amúgy is bitang erős a sok robusztától, pláne, ha még apróra is van őrölve. A limit alatt továbbajándékozás.
Mér ciki megmondani? Csak megfogalmazás kérdése. Legközelebb akitől szoktad kapni, annak meséld el nagy boldogan, hogy trallala, trallala, most kaptál/vettél egy ilyen és ilyen kávét és ez ANNYIRA jó, hogy SOHA TÖBBET nem is akarsz másfaját inni :).
Ja, ajandek kavenak ne nezd... de legalabb a kave jo amit kaptal.
Nekem Omniat, raadasul daraltat szoktak adni ajandekba, amit a presszogepbe be sem lehet rakni, mert egyszeruan atfolyik rajta a viz, de annyira ciki megmondani, hogy nem tudok vele micsinalni. Persze tudok, tovabbajandekozom. Karacsonyra musoros videokazettat is kaptam, kar hogy csak dvd lejatszom van. A gyerek meg kinai jatekautot kapott a kereszanyjatol ami 5 perc alatt darabokra tort es elvagta a kezet.
Most nem jut eszembe. Talan reszesitsuk elonyben a kornyezetkimelo csomagolast. Minek kell azt a szegeny kavet egy panceldobozba zarni? Eleg, ha a kavegep fembol van.
A levélbomba után - úgy tűnik - feltalálták a kávébombát is :)
A műanyagfedelet szedtem le a dobozról. Ez alatt ugye ott a konzervdoboz-szerűen működő fémzár is. Ez "robbant ki", totálisan meggyűrve a doboz szélét és elvágva a kezemet. Majd beillesztek egy képet, ha megvan még a doboz.
Velem semmi különös nem történt, kivéve, hogy felrobbant a kezemben egy - a múltkor tárgyalt - Vergnano kávésdoboz :) Jól megvágta az ujjam és klasszul összevéreztem a sógorék kanapéját.
Lavazza nagyon jó, kiegyensúlyozott, nagy hab, lehetne kissé karakteresebb, erősebb, de így is elégedett vagyok.
A munkahelyemen tönkrement az egyik presszógép és beújítottunk egy szarvasi minipresszót. TÉNYLEG sokkal jobb, mint a másik volt, már csak a fedél, kifolyó, kapcsológomb működése is olyan Merci-ajtós, de a KV is jobb, ami kifoly belőle.
Itt sokkal dragabb, 13-15 Eur korul van. A crema e aroma nagon jo, ezt meg nem probaltam. Kotyogoba szvsz nem erdemes venni, ezek a kavek a finom iz mellett azt tudjak, hogy guszta vastag aranybarna vagy kavebarna, csesze szelehez ragado finom kremjuk van, olyan, hogy ha raontesz egy kaveskanal kristalycukrot az nehany masodpercig nem sullyed el. Persze nekem nincs szivem cukorral elrontani egy kavet.
Meg tudlak érteni amúgy. Ahol lakozom, van egy eü. szakközép. Reggel én megyek a gyárba, a buszról meg száll le a tanulóifjúság. Hát hogymondjam, asszem még egészséges vagyok :)))