A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
akár kérdezhettél volna magánban is előtte, ha komolyan aggódtál :))
de semmi baj, amúgy sem szoktam a MM-re hivatkozni, mint ahogy a munkahelyemre se a bótban :) Bár az mókás szok lenni, amikor elolvassák a melegételjegyen a cég nevit a kifőzdében :))) már szedtek le előlem terítéket és hoztak másikat... hm... :)
Najóvan na! :) Kicsit tartottam ám tőle, hogy gyön egy monokli a szemem alá, mert ütközöm a Modus Moderandiba itten ni :)
De ha nem, akkor jó. Főleg, hogy engem magánemberként hidegen hagy az Omnia (csak az elvek nem), olyat csak munkában isznak a menágerek, nekem otthon finomabbak vannak a kávészekrénybe. Igaz, hogy ritkán is főznek nekem titkárnők KVt :)
OFF amúgy, tisztázva bezonyos félreértéseket :) én magam csak egy határig kérdezhetek "hivatalosan", viszont ha én jelezek a hatóságnak, akkor előbb odamegy és vizsgál, mintha rózsi néni beír a panaszkönyvbe. Ja és a vizsgálat után megkapom a jegyzőkönyvet. (amit nem írhatok ide, mellesleg)
Nu, de sebaj, engem ez magánban érdekelt volna, ha már minden nap omniát reggelizek...
Kicsit meg vagyok ám sértődve, mert akár azt is írhatták volna, hogy :
"Kedves Maga!
Igen drága kegyedtől, hogy a mi termékünk érdekli, képtelenek vagyunk elég hálásak lenni ezért és érdeklődéséért és megtisztelő leveléért.
Sajnos a termék pontos összetételét nem írhatjuk meg, lévén az ősi titok amely apáról fiúra száll, gyermektelenség esetén pedig vissza a királyra, de van a cuccban robusta meg van benne arabika és úgy nagy általánosságban még kis cikória is meg káposztatorzsa.
kellemdús levelét térdenállva köszönve,
Ló József
ügyflszlglt
(barátoknak - mától Ön is ide tartozik - csak Józsi)"
Különösen, hogy a csomagoláson azt hazudják, hogy 800-féle összetevő van benne... én barom meg aszittem kávé...
Általában aki nem szégyelli azt, amit beletesz, az ráírja. A 100% arabicákon pl. mind rajta van. De láttam már 100% robustát is, amit mertek bevallani, ugyanígy azt is, hogy hány % KV és mennyi pótkávé, konkrétan micsoda van benne.
Ha jól csalódom, kötelező is élelmiszerekre ráírni az összetételt, úgyhogy egy ilyen levél mehetne akár a fogyasztóvédelemhez is. Nem teljesen törvényes ugyanis ezt elkenni üzleti titokkal meg azzal a hablaty rizsával, amit a csomagok oldalára írnak, hogy fantasztikusan válogatott kávékeverék, aztán meg titokban reszelt gumit/míniumot/ciánkálit/maflatoxint pakolni bele a tömeges mérgezést okozó határ alatt.
Megnéztem a "dagoberts" honlapján, a "tudj meg mindent" nevű pontnál mindent megtudtam, kivéve ezt. Szóval annyi, hogy keverék, de hogy minek a keveréke (kígyóláb, varjúháj...), azt nem.
Kávéboltban mondták, hogy az. Arról érdeklődtem, hogy a különböző származási helyű, valamint pörkölésű (bécsi, francia, olasz) kávékhoz képest hova lehet helyezni az Omniát, azaz melyikhez áll legközelebb. És akkor kicsit lesajnálóan mondták, hogy az Omnia az robuszta, ezek meg arabica kávék, szóval ne is próbáljam meg összehasonlítani. Nem mondom, finom kávét mértek ott, qrvadeága is volt, én meg mondtam magamban, hogy azért még szeretem az Omniát.
Szóval azért még utánanéznék, most hogy így belegondolok, lehet, hogy nem túl biztos az információ.
Én is úgy tudtam, hogy csupáncsak az ára miatt használják a robustát. Füstös és savanykás íze van sztem nem buli, egy KVnak mégiscsak az íze a súlyosabb tényező, nem az, hogy milyen jópofa a habja.
Az az infó honnan származik, hogy az Omnia 100% robusta? Elolvastam rajta minden apró betűt, de ilyet nem ír sehol.
Nem hinnem. Az arabicanak vekony es mogyorobarna a kremje, a robustanak sotetebb es vastag, de hamarabb feloldodik. Azert adnak a kavekhoz robusztat, hogy erdekesebb ize es szebb kremje legyen.
A kotyogo es tobbi olyan kavefozo ami felforralja a vizet es a forro gozt nyomja at a kaven sokkal tobb koffeint es savat old ki mint a presszogepek, ezert ezekbe szerintem jobb valasztas a tiszta arabica kave.
Az is nagyon érdekes, ha egy ember kávéra gondol, akkor szép szabályos arabica szemek jutnak az eszébe. Nagyon sok reklám is van, amelyik ilyen vagy olyan kávét reklámoz, és a filmen arabica szemek pörögnek, holott az adott kávénak egyrészt a szemeskávéhoz másrészt az arabicához nincsen túl sok köze.
külföldiában járva vettem újfajta neszkávét. tudom, tudom, neszkávé fúj, de nekem sokszor esik jól :) szóval eddig a nescafé gold cap colombie-t szerettem, de most nescafé gold dessert-et vettem, mert az integetett nekem a polcról. hát kíváncsi vagyok, majd a jövő héten lesz csak kipróbálva.
Én Segafredoból négy fajtát ittam eddig. A mild (zöld csomag) a legfinomabb, a kezemben nem volt,de távolról rámérve arabicából kevert kávé. Ez közepesre pörkölt a jobb kávézókban ilyenből készül a kávé, boltban én még soha nem találkoztam vele. A piros az kb 80 százalékban robuszta (saját becslés, venni kell egy csomag őröletlent és meg lehet vizsgálni) Ezt eléggé megpörkölik, hogy az íz homogénebb legyen, (kávéfajtánként pörkölik és nem egyszerre ezért a különböző típusú szemek más-más fokon vannak kiégetve) szerintem egy kicsit csersavasabb, mint az omnia, ezért én a kettő közül az omniát választanám. (én is kaptam omniát és segafredot is, és először az omniát bontottam ki) Az oro típussal régebben találkoztam, de az nem jött be annyira akkor sem, végül kaptam idén valami arany (?) színű csomagolású segafredot, nagy kíváncsian megfőztem és majdnem elindult tőle az orrom vére olyan kegyetlen rossz volt. Na ezt gyorsan el is felejtettem, mivel menthetetlennek találtam.