Keresés

Részletes keresés

fintorgó Creative Commons License 2008.03.31 0 0 632


Gorgonzola készült, olaszország, kóstolgatták, most muszáj valami sajt után néznem...
Előzmény: fintorgó (631)
fintorgó Creative Commons License 2008.03.31 0 0 631

Sziasztok, a paprika TV-n most éppen a sajtkészítésről van egy film.

Ha valaki éppen olvassa...
Nati23 Creative Commons License 2008.03.31 0 0 630

Szia Sajtosferi!

 

Köszi szépen a választ. Le írnád még nekünk, hogy a te hogyan készíted a sófürdőt?

Ha a sajt egy kicsit nyálkásodik mit kell csinálni vele? Ha  a tejünk valamilyen oknál fogva már nem megfelelő az édes alvasztásra, akkor tudunk még belőle valamilyen sajtot csinálni?

 

Köszike! Szia

 

A többiek hol vannak???????????

Előzmény: sajtosferi (629)
sajtosferi Creative Commons License 2008.03.30 0 0 629
Szia Nati23,
Következő probléma a sófürdő töménysége. Ha 25% fölötti a töménysége, vagy tul sokáig tartod a sólében bekeményedik a külsö hély. Ez akkor probléma ha a sajt dobosodik, belsőrész gázosodik. Probléma lehet még a száraz huzatos szikkasztó.
A sajt szempontjából a 3°C már nem jó, a zsír mozgatás közben elkezd kiköpülődni. A sajtba nem tud beépülni, a savo tetején marad. minél hosszabb ideig hűtöd annál problémásabb. A sajttej optimális hőfoka a 10°C körül van, de ne legyen 6°C alatt.
A keseredés csak abban az esetben következik be érezhetően ha tisztátalanság miatt a sajt számára káros baktériumok kerülnek a tejbe. Ez lehet fűszer, tisztátalan edény vagy eszköz. Jó esetben ezt kitudják szorítani a tejsavbaktériumok, de nem minden esetben.
A sórürdőhöz egy sajtkészítőnek elengedhetetlen eszköze a Baumé fokoló ami a sólé sűrűségét méri. Ez néhány ezer forintért beszerezhető a mosonmsgyaróvári Labomarktól. A másik ezköz amire szükség lenne az a pH mérő, ezzel a savasságát kellene mérni. Az optimális az 5,2-es pH(a csapvíz nálunk 8,2), ezért a 20%-os oldathoz cítromsavat, tejsavat, vagy savanyúsavót illik tenni. Ennek beállításához és szintentartásához kellene a pH mérő. Drága dolog 10 ezertől többszázezerig az ára. Ha folyamatosan karba tudod tartani a sólevet akár hónapokig is használhatod(só töménység, savasság, hőmérséklet).
Előzmény: Nati23 (628)
Nati23 Creative Commons License 2008.03.29 0 0 628

Szia Sajtosferi!

 

Bocsi a késői válaszért, de tombol nálunk a bárányhimlő...

A  szétrepedt sajt állaga ugyan olyan mint a többinek. Nem túrós és nem törékeny.

Te mennyi időn belül dolgozod föl a tejet? Mi fejőgéppel fejünk és a lefejt tej pillanathűtőn megy keresztül ami 3 fofkosra hűti le rögtön. Szerinted így mennyi az az idő amin belül föl kell dolgoznunk? A másik amit szeretnék még kérdezni, hogy minden sajtnál megtörténik a fehérjebomlás miatti keserűség? Honnam lehet tudni, hogy most az éppen abban az állapotban van. Azért érdekes ez számunkra, mert a legtöbb sajtot nem tudjuk érlelni túl sokáig, mert igény van rá és elviszik. És még egy kérdés, ha nem gond, lehet, hogy egyszerre már sok egy kicsit. A sósfürdőt hogyan készíted el, és milyen időnként cseréled, vagy pótolod a sót bele?

 

Előre is köszönjük a válaszaidat.

Szia

Előzmény: sajtosferi (626)
berkesandor Creative Commons License 2008.03.27 0 0 627
Sziasztok!!

Ma voltam Óváron, és vettem joghurt-kultúrát (DVS YC-X11).
Próbáltátok már?
sajtosferi Creative Commons License 2008.03.26 0 0 626
Szia Nati23,
A fűszerekkel az a baj, hogy nagyon fontos a mikrobiológiai tisztasága. A fűszerrel utófertőzhetjük a sajtot. Főleg a zöldfűszerek(kakukkfű, tárkony, kapor, stb.) okoznak gondot. Ezeket csak friss sajtokhoz érdemes használni. Tapasztalatom szerint a kotányi a relatíve legtisztább fűszercsalád. A kapros sajtod pedig az érés folyamatán megy át. A lebomlás folyamán az enzimek kissebb és kissebb részekre bontja a fehérjét. A fehérjék aminósavakból épülnek fel amelyek egy része "édes", de a többsége "keserű" ízű. Ezt az ízt csak a fehérje lánc végén lévő aminósav mutatja. Ha tovább törik a fehérje más aminósav kerülhet a lánc végére, így változhat az íz. A keseredés viszont jelzőrendszer ami mutatja, hogy probléma van. Ez káros mikrobák jelenlétét mutatja. A feldolgozás technológiájában valami nincs rendben(töret kidolgozás, csepegtetési hőmérséklet, tárolási hőmérséklet). Ha tul sok a pangó víz, vagy az alacsony, vagy magas hőmérséklet már nem megfelelő a savanyodás mértéke, íntenzitása. A tartósítás legfontosabb eleme a laktóz lebomlása.
A repedt sajtok véleményem szerint nem friss tejből készültek. Ha a külső kéreg kemény a belső pedig törékeny, vagy túrós állagú akkor a tej pH-ja 6,2, vagy az alatti. Esetleg közrejátszhatott egy túl gyors töret utómelegítés is. Ha más állagú akkor ird le, hogy milyen, akkor tovább gondolkodunk.
Szia
Előzmény: Nati23 (623)
Nati23 Creative Commons License 2008.03.26 0 0 625

 

Tudsz valamit mondani róla?

Köszike

Előzmény: sajtosferi (621)
Nati23 Creative Commons License 2008.03.26 0 0 624
A sajt az előbb lemaradt.
Előzmény: sajtosferi (621)
Nati23 Creative Commons License 2008.03.26 0 0 623

Szia Sajtosferi!

 

Nagyon köszönjük a segítőkészségedet. El sem hiszed milyen sokat jelent. A savósajtot kell sófürdőbe rakni? Több probléma is felmerült amit szeretnék megkérdezni. Az egyik, hogy kapros ízesítésű sajtot frissfóliába csomagoltuk, eladásra. A sajtról kb 2 hétre megfeledkeztünk, és amikor kibontottuk keserű volt. Azután eltelt kb. 1 hét és teljesen megszűnt a sajt keserűsége. Számunkra ez nagyon érdekes. A másik problémánk a következő. Pár darab képet mutatok a sajtról. Légyszíves mondj már róla véleményt. Mi lehet a gond. Kb 2. hetes, a kéreg eléggé kemény, és teljesen szétrepedt. Segíts légyszi. Mit csináltunk rosszul. Ja és majd el felejtettem, kakukkfüves ízesítésű, és nagyon keserű.

 

Köszi! Szia!

Előzmény: sajtosferi (621)
sajtosferi Creative Commons License 2008.03.25 0 0 622
Helló zozo36,

tej(zsir3,6%)-------------Félkemény sajt-----édes savó-----savósajt-----soványsavó
-1,2zsir (2,4 zsír)
tejszin------tejföl
------vaj-----író-----kukerca----soványíró

Talán érthető.
Előzmény: zozo36 (620)
sajtosferi Creative Commons License 2008.03.25 0 0 621
Szia Nati23,
Én kategórikusan savósajtot emlegetek nem véletlenül. Többnéven lehet említeni elkészítési helyétől függően. Az ízesítés bármilyen lehet, deaz alapíz a legtökéletesebb. Erdélyben nagyon kedvelt a tárkonyos orda, de az ordáspalacsinta is kedvelt étel. Ez természetesen cukrozott változat. Sziciliába kiszedés után frissen, vagy érlelve rúzskultúrával, vagy tejpenésszel rajtapáfrány, vagy zöld fűszerlevelekkel. A görögök nápra téve kiszárítva fogyasszák, de sorolhatnám országrol-országra a példákat.
A természet nagyszerű dolog, ha nem muszáj ne avatkozzunk bele. Ha a sajtokat nem bántjuk hagyjuk kifejlődni a rátelepülő mikrobákat, akkor fog kialakulni a speciálisan nálad elkészíthető sajt. Ez nagyon egyszerű így leírva, de sajnos ennél sokkal bonyolultabb. Kovimannak már elkezdte fejtegetni az alapsajt fogalmát. Nem mindeggy mennyi vizet tart magában a sajt, milyen klimatikai viszonyt tudsz teremteni, milyen mikroflóra alakul ki. El kell kezdeni és gyakorolni, ha jönnek a hibák akkor majd segítek.
Előzmény: Nati23 (619)
zozo36 Creative Commons License 2008.03.25 0 0 620

Sziasztok!

 

Új vagyok a fórumon, elkezdtem olvasni a korábbi hozzászólásokat, még nem értem a végére (elejére), azonban lenne egy kérdésem.

Egységnyi tejből többféle termék is készíthető? Úgy értem, hogy pl. veszek x liter tejet, abból készítek bizonyos terméket, azután annak a terméknek egy részéből vagy a készítés során maradt "melléktermékből" készítek még valamit.

Igazából gazdaságossági szempontból kérdezem.

Köszönettel várom a válaszotokat és kérlek azt is írjátok le, hogy milyen módszerrel melyik terméket lehet így előállítani. A módszerekre elég az utalás, mert azokat már elolvastam.

 

A Kistermelők Lapjában említett találkozóról csak annyit, hogy tudtommal a sajtkészítők az összefogás, szövetkezés jegyében jöttek össze. Egyezség még nem született, ezért 2008. április 11-én Izsákon lesz egy újabb összejövetel. Oda elméletrileg bárki mehet, legalábbis úgy gondolom, mert én beszéltem az izsáki sajtüzem tulajdonosával, Kocsis Pállal (Ő lesz a házigazda) és nem mondta, hogy "zártkörű" lenne.

 

Sziasztok!

 

Zoli

 

Nati23 Creative Commons License 2008.03.25 0 0 619

Szia Sajtosferi!

 

Köszönöm szépen. Még annit szeretnék az ordával kapcsolatban, hogy mivel érdemes ízesíteni? A másik amit szeretnék, hogy a rúzsos sajtoknak a rúzskultúrát honnan veszitek? Szeretném én is kipróbálni.

Ha megkérhetünk tudod folytatni majd a sajtérlelés folyamatát is?

Nagyon örülonénk neki.

 

Köszi Szia 

Előzmény: sajtosferi (618)
sajtosferi Creative Commons License 2008.03.23 0 0 618
Szia Nati23,
Én 1/2-1 kg-os méretet ajálom. A forgatás a kihűlés után lehetséges, ha jó a savósajt állaga annak ki kell csorognia, persze a környezet hőmérséklete se legyen 20°C -nál alacsonyabb.
Szia
Előzmény: Nati23 (613)
sajtosferi Creative Commons License 2008.03.23 0 0 617
Helló kovimann,
Az oltó mennyisége kevesebb mint a félkemény sajtoknál. Az alvadéknak 60 perc alatt kellene megaludni. Az oltás hőmérséklete 25-28°C. A franciáknál speciális formák vannak sajtféleségeknek megfelelően. A camamber mérete is meghatározott, sőt az is szigorúan előirt, hogy 3 adott méretű kanálnyi alvadékkal kell telelennie a formának. A formák mérete, alakja, térfogata fontos szempont a víztartalom megtartása érdekében, így a mikrobák szabájozásában és az íz kialakításában. A büdössajtoknak, ahogy én nevezem a rúzsos sajtokat átlogosnál gyengébben sózzuk, zömmel felületi sózással. A túlsózás gátolja a mikrobák fejlődését. A csepegtetéskor általában 19-21°C hőmérséket szükséges. A szikkasztás már alacsonyabb hőfók és 85% körüli Rp szükséges és intenzív légcsere. A leszáradt felületet lehet kezelni vagy hagyni, hogy a helyi mikroflóra hatása érvényesüljön. Általában alacsonyabb hőmérséklet és 90-95% Rp szükséges. Ez egy átlagos technológia, sajtfajtánként változó.
Helló
Előzmény: kovimann (611)
edesanya13 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 616
http://diostanya.csabanet.hu/index.php
Bocsi, de ez sem rossz.

edesanya13 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 615
http://www.sajtesturofeszt.hu/sajt-turo.php?mod=hirek
Még az idei program nincs felt.
tuutuu Creative Commons License 2008.03.21 0 0 614

Valahol futtában láttam, hogy Gyomaendrődön valami sjtfesztivál lesz a nyáron, sajna nem tudom hol.

Guglizd meg...

Előzmény: Nati23 (612)
Nati23 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 613

Szia Sajtosferi!

 

Nagyon örülünk, hogy újra itt vagy!

Nagyon hiányozna innen, egy olyan profi sajtkészítő mint Te!

Kinek tennénk föl a kérdéseinket?

Az ordával kapcsolatban még annyit szeretnék kérdezni, hogy milyen mennyiséget érdemes egy kosárba rakni? Meg kell fordítani? Nekünk nem akar a közepéből a savó kicsorogni.

Ha időd és energiád engedi légyszíves a sajtérlelésről is folytasd az írásaidat.

Nagyon sokat segítesz nekünk.

Az ismerősünknek megszületett a kisfia Benedek!

 

Köszi szépen előre is!

Szia

Előzmény: sajtosferi (608)
Nati23 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 612

Szia Kovimann!

 

Örülök, hogy már újra itt van mindenki! Már megijedtem!:)

Sajnos a rúzsos sajtokban nem vagyunk otthon, de engem is nagyon érdekel, mint minden sajt. Sajnos a sajtkészítők szervezkedéséről nem nagyon tudunk semmit. Ha valamit bárki megtud, vagy azt, hogy infót honnan lehet szerezni, kérem szóljon. Nagyon szeretnénk egyszer közéjük tartozni. Na sikerült a camambert?

Előzmény: kovimann (607)
kovimann Creative Commons License 2008.03.20 0 0 611
Szia Sajtosferi!

Köszia választ! Az alvadék feltöréses módszert ismerem, rendszeresen gyakorlom :)
Viszont a fel nem törésest még nem csináltam. Hogy kell kivitelezni, pl: merítőkanállal?
Kíváncsian várom a folytatást!
Szia
Előzmény: sajtosferi (610)
sajtosferi Creative Commons License 2008.03.20 0 0 610
Helló kovimann,
A jó alapsajt az alapfeltétele a rúzsossajt készítésnek. Ez a magasabb víztartalmat feltételezi, amit megfelelő technológiával érhetünk el. A következő a megfelelő klimatika. Pára, hőmérséklet és megfelelő mikrobák.

Kezdjük az alapsajttal. Ha normál mennyiségű oltóval normál körülmények között készítünk sajtot, akkor csak egyszer törjük fel az alvadékot, kicsit várunk vele és belemerjük formába. Ez egy kocsonyás alvadék lesz, ami csak néhány óra múlva fordítható meg. Ezt a sajtot csak felület sózással lehet kezelni. A következő, amikor fel sem törjük az alvadékot, csak közvetlenül formákba merjük. Ilyen pl a chamambert alapsajtja. Folytatom...
hello
Előzmény: kovimann (607)
sajtosferi Creative Commons License 2008.03.20 0 0 609
Szia beorn,
Bocsi kimaradt az oltási hőmérséklet. Az oltó mennyisége normál mennyiségű a hőmérséklet alacsony 20-25 °C.
A tejből adalék és kiegészítő anyag felhasználása nélkűl készűlt házisajtokkal próbálkozz hátha azok másképpen viselkednek.
Helló
Előzmény: beorn (605)
sajtosferi Creative Commons License 2008.03.20 0 0 608
Szia Nati23
Végre itt vagyok nem működött a net. Szóval látnom kellene a sajtot, hogy biztosat tudjak mondani, így csak tippelgetek. Ha a sajttej pH-ja 6,2 alá süllyed amit még nem érzel, a töret erőteljes melegítése esetén kiszárad. Túl magas sótartalmú oldat is problémát okozhat. Az alacsony páratartalom és a huzatos hely ugyancsak gondot okozhat.
A savósajtok készítésekor csak friss savót érdemes használni, aminek a pH-ja nem süllyed 6,2 alá. A melegítés fokozatos legyen, a forrás után csökkenteni kell a melegítés intenzitását, de még néhány percig hőn kell tartani. Optimális esetben a savófehérje két frakcióra bomlik, a tetején lévő főlére és az edény alján lévő kevesebb szemcsés részre. A fölét óvatosan akár egy fonott kosárba is bele lehet szadni, mert elég szilárdnak kell lennie. Ha nem sikerűl akkor savanyú volt a savó, vagy a fejt állomány takarmányozásával van probléma.
Az ismerősünkről annyit, sok ilyen sajtkészítőre lenne szükség a szakmának.
Előzmény: Nati23 (602)
kovimann Creative Commons License 2008.03.19 0 0 607

Szia Nati!

 

Nem vesztünk el! :)

Én szívesen diskurálnék a rúzsos sajtok készítéséről, ha van neked, valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban. Sajtosferivel már elkezdtük, de elfoglalt gondolom. Majd csak összejön. 

Mi újság Egerben? Olvastam a Kistermelőklapjás cikket az egri sajtkészítők szervezkedéséről. Rád gondoltam egyből, tusz róla valami fejleményt? 

Előzmény: Nati23 (606)
Nati23 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 606

HAHÓ!

 

MINDENKI ELVESZETT?

 

beorn Creative Commons License 2008.03.18 0 0 605
Hány fokon oltsam?
Előzmény: sajtosferi (595)
beorn Creative Commons License 2008.03.18 0 0 604
És az mitől függ, hogy egy sajt a hőre hogyan reagál: szétfolyik-e vagy szépen egyben sül egy serpenyőben vagy a faszénen mindenféle bunda nélkül, vagy mondjuk szolidan olvad, mint a raklet?
Előzmény: sajtosferi (601)
beorn Creative Commons License 2008.03.18 0 0 603
köszönöm szépen.
Előzmény: sajtosferi (595)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!