Keresés

Részletes keresés

Quicktor57 Creative Commons License 2010.08.04 0 0 11201

Szia!

 

Be kell vallanom, nagyon szép fa, szerintem aránytalanul sok gyümölccsel. Nem tudom volt-e már valakinek dolga ilyennel, nekem biztos, hogy nem.

Az átültetést biztosan meg kellett ejtened. Ha szép fehérek voltak a gyökerei, akkor elvileg semmi baj. Egyébként oltvány vagy dugvány a citromfád? Import vagy hazai "fejlesztés"?

 

A metszéssel kapcsolatban az a véleményem, hogy most drasztikusan nem vágnék semmit. Ha nincs túl sok idei hajtás a fán, akkor a sok gyümölcs "elszívta" a növekedési erejét, ezért én inkább a gyümölcsök számát ritkítanám kb. a felére. ezt követően néhány vesszőt vágnék vissza kb. 4 rügyre, annak érdekében, hogy jövőre is teremjen a növény. A koronaalakítást meghagynám kora tavaszra.

 

Ez most csak egy elvi vélemény. Talán tud válaszolni olyan is, akinek volt már ilyen, gyümölccsel megrakott citrusa.

Előzmény: éjjelvolt (11198)
éjjelvolt Creative Commons License 2010.08.04 0 0 11200
Rendben,nagyon szépen köszönöm a választ.

Igen,csak tőzegben volt,csapvízzel locsolták egyébként és paradicsomtápoldatot kapott.

Képen nem látszik(nem a legjobb)de kénytelen voltam a törzsét kikötni egy másik bothoz,mert igencsak ferde.Ültetéskor sem tudtam sokat korrigálni rajta.

A metszést úgy értettem,hogy az alsó vaskos ágakat (ezek alulról nőttek fiatalabb korában)levághatom még egy ilyen idősebb fáról?Mert a lombozat az rendben(most van rajta befelénövő ág)de alul szerettem volna egy jó 60cm-es törzset,erre van-e még lehetőség,vagy marad bokor?
Előzmény: beetee (11199)
beetee Creative Commons License 2010.08.04 0 0 11199

Atkára kevés az Actara. Jó esetben gyéríti, de nem az igazi. Vegyél valami atkaölőt! Pl. Nissorun...

 

Szép növény, de bele fog gebedni a sok termésbe... tápozd rendesen, sőt azon felül is, hogy fel tudjon készülni a télre a gyümölcsérlelésen túl.... valószínű (ha csak tőzegbe volt) az előző helyen is így így táplálták.

 

Metszéssel meg úgy alakítod ahogy kedved tartja, illetve mered... Ha nem sajnálod és  levágod a fele lombozatot tavasszal, akkor pár hónapig lesz egy csúnyácska fácskád, de majd benövi.

 

Előzmény: éjjelvolt (11198)
éjjelvolt Creative Commons License 2010.08.04 0 0 11198
2 hete vettem ezt a méretes citromfát.Megszámoltam,76 darab zöldcitrom van rajta:)
Viszont tanácsot szeretnék kérni metszés ügyben.Quicktor57 honlapján bár olvastam a metszésről,de félek ezzel a fával már késésben vagyok.Inkább bokor mint fa,sajnos fiatalkorában nem metszegették.Lehet még tavasszal ebből fát alakítani vagy már így fog megöregedni?Talán a képeken nem látszik,de cserépközelben 2 vastagabb szára is van,azokon is citromok.
Szóval a formája nem tetszik,ezen kívűl borzasztóan húzza az ágakat a sok citrom.Igyekeztem felkötözni,nem sok sikerrel.

A másik dolog,kénytelen voltam átültetni,mert abban amiben volt nem hinném,hogy kihúzta volna a telet.Ezt fóliában tartották 2 héttel ezelőttig teljesen kiszáradt,csak és kizárólag tőzegben volt.Mindig felborult mert a cserép is kicsi volt,ültetéskor láttam kinn vannak a gyökerei,teljesen körbeszőtte a cserepet.Így bár tudom nem most van a citrusok átültetési idje,de kockáztattam és beültettem a jozsó féle földkeverékbe.Számíthatok valami rossz jelenségre az ültetés miatt?(terméshullás,levélzet stb....)
Egyébként sajnos mivel szárazabban volt tartva nagyon atkás,kapott Actarát,de eddig semmi hatást nem látok.

Nagyon megköszönném a segítséget,főleg metszés ügyben,ha még lehetne belőle valami.
de-guky Creative Commons License 2010.08.04 0 0 11197
A Rappai kertészetben én is jártam. Rengeteg szép növényük van és egy elég nagy hely ahonnan különlegességeket, vagy ritkaságokat lehet beszerezni. A tálálló banánom hosszú évek óta megvan amit tőlük vettem, kb 8 éve. Volt azonban egy széria híbiszkuszom amit akciós áron vettem tőlük a szigetszentmiklósi kiállításon,
na azok 2-3 héten belül elpusztultak.
Előzmény: Luigi50 (11184)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.03 0 0 11196
köszi szépen,megöntöztem és le is permeteztem őket,majd ősszel mikor hozom be akkor még egyszer elvégzem a tél előtt.köszi mégegyszer!!!:D
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.03 0 0 11195
Hali.Azonos a véleményem gáborke -vel.Plusz még hozzáteszem,hogy rettegek a dézsába fészkelő hangyáktól és ezért is jó ezeket is megzavarni,mert teleltetéskor/de most is/irtó zürt csinálnak ők meg a háziállataik a tetvek.Igy a hangyaírtás is elősegiti a tetvek visszaszorítását.
Előzmény: Törölt nick (11192)
gáborke Creative Commons License 2010.08.03 0 0 11194
Én mindig csak talajba szoktam öntözni, főleg pajzstetűnél, mivel pajzs védi a rovart, a felszívódó hatás a jelentősebb.
Normál töménységben semmi kár nem okoz, én még semmilyen növénynél nem találkoztam actará-s "mellékhatással, nagyon jó kis szer.
üdv
Előzmény: Törölt nick (11192)
becko8 Creative Commons License 2010.08.03 0 0 11193
Először is köszönöm a 'lehetőséget' úgymond a felajánlást.
Alapvetően nem vagyok teljesen zöldfülű a növényekhez, már csak végzettségem okán sem, bár most ez a 'citrusláz' nagyon rám tört, és amikor belelkesülök akkor elég lelkes szoktam lenni...:) bár gondolom ezzel Mások is így vannak.
Valóban már augusztus van, nem a legoptimálisabb az időpont, de a küldetés, a feladat nem lehetetlen. Melegházam nincsen, bár néhány kis cserépnek, tehát kis helyen tudok olyan körülményeket biztosítani.
Hát, igen... megfutom a köröm, de úgy látom, hogy tavasszal találkozunk...:)
Addig is figyelek itt, és mégegyszer köszönöm.
Előzmény: Törölt nick (11191)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.03 0 0 11192
hali jozsefh2.lenne egy kérdésem.pajzstetves a narancsfám actara 25wg-vel megöntözhetem a fát?mert azt mondták,hogy nem csak lepermetezhetem,hanem meg is öntözhetem a földet vele.nem lesz baja a fának?azért féltem :D
Előzmény: Törölt nick (11191)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.03 0 0 11191
Ha valaki itt van a forumon az nem "zavarászik",hisz itt mindenkinek ez a szenvedélye.
Elözőekben probáltam/igaz finoman/vázolni a helyzetet,hogy mi a helyzet.Most megta-
pasztalhattad a kertészeteket.Ez itt Magyarország,nem Olaszország.Jó könyvet vettél kézbe,ez nagyon jó alap.De olvasd is.Nagyon jól kiszúrtad a C.medica"Diamante" és a
Judeai cédrátot/C.medica"Etrog"/fajtákat.Így igaz,hogy a C.medica és fajtái és a C.limonmedica/C.medicaxC.limon/jól dugványozható.Eltekintve attól,hogy szerintem nem sokaknak van köztünk ilyen fajtája,van egy olyan prbléma is,hogy augusztus van
és mivel gondolom nincs melegházad/nekem sem/nem jó az időzités a dugványozásra
mert a gyökeredés mellett idő kellene a dugvány erősödésére is,hogy átvészelje a te-
leltetést.Igy ezt kora tavaszra kellene időzítened.Ahogy a könyved is írja.A Meyer citr-
rom az előfordúl kész növényként is árudákban./Próbáld a cserkert.hu címen/Csak erre
is egy kicsit kicsuszott az idő/mert a kertészetek nem szeretnek teleltetni/.
Így azt javaslom fusd meg a köröd Meyer után és ha nincs jelentkező a C.medica fajtákra írj nekem február végén és én küldök neked ágat dugványhoz március elején
ha az idő/fagy/engedi.Akkor megírom,hogy mire figyelj+könyvet olvasd.Van mindkét
fajtám.És tavasszal biztos találsz C.Meyert is ha most nem tudnál beszerezni.
Előzmény: becko8 (11187)
Quicktor57 Creative Commons License 2010.08.03 0 0 11190

Kedves Melinda!

A képen látható növények idei magoncok, amelyek termőre fordulása eléggé bizonytalan, de erről már írtak neked itt a fórumon. Javaslom, hogy ezeket mielőbb, a weblapomon található "egyszerű" citrusföldbe ültesd át, nevelgesed az ott leírtak alapján, és ha kb. 2 - 3 év múlva megerősödnek, akkor a közeledben lakó citrusbarátok közül valaki beoltja valamilyen nemes, termő citrusfélével.

Előzmény: Melinda 2 (11189)
Melinda 2 Creative Commons License 2010.08.02 0 0 11189
Itt vannak
Előzmény: becko8 (11187)
Melinda 2 Creative Commons License 2010.08.02 0 0 11188

Szia!
Nekem van ilyen citrusom amit keresel!
Előzmény: becko8 (11187)
becko8 Creative Commons License 2010.08.02 0 0 11187
Sziasztok!
Hát leírom a problémám, mert úgy tűnik önállóan nem tudom megoldani.
Ugye írtam már, hogy szeretnék keserűnarancsot és bergamottot beszerezni, és azért fordultam Hozzátok, mert ezeket nem sűrűn árusítják Kishazánkban. Az elmúlt néhány hétben, miközben itt Budapest körül számtalan faiskolát és kertészetet bejártam rá kellett jönnöm, hogy az ő kínálatuk az én igényeimet már nem fedezik, /és itt nem a bergamottra gondolok/ mivel van már néhány alap növényem.
A helyzet az hogy egy könyv a "Citruskert teraszon és balkonon" eléggé kitágította a látókört citrusok terén.
Kertészetek bejárása alatt két alapnak gondolt növényt akartam beszerezni, azért is nem fordultam Hozzátok, mert gondoltam, hogy ott megtalálom őket.
És hát nem utolsó sorban nem gondoltalak Titeket minden "butasággal" zaklatni, és úgymond kérincsélni...
Dehát itt kötöttem ki... az egyik ilyen típuskör a cédrátok lennének például a Citrus medica 'Diamante', vagy az Etrog cédrát: Citrus medica var. etrog
A másik pedig egy sima Meyer citrom: Citrus x meyeri.
Azt gondoltam ezeket kertészetekben is árulnak, de -most legalább is- nem, bár a kérdésemre nem nagyon tudták miről van szó, s nem tudtak róla hogy valamikor is lett volna ilyen náluk...
Olvasom, hogy mindkettő könnyen gyökereztethető, tehát lehet dugványozni, szóval ha valakinek Budapest körül vannak ilyen növénykéi, és van felesleges lemetszeni való ága amit úgyis kidobna, én szívesen megpróbálkoznék a gyökereztetésével.
Elnézést, hogy ilyen hosszú voltam...
Köszönöm,
Dávid
Quicktor57 Creative Commons License 2010.08.02 0 0 11186

Kedves László!

Küldtem email-t a meyer dugványról.

Egyébként a tavalyi teleltetési tapasztalataim alapján a meyer citrom dugványok a kimondotan alacsony (+5 C-fok) hőmérsékletet szeretik. Magas hőmérsékleten (15 C-fok körül) télen nálam ész nélküli virágzásba kezdtek, és tavaszra teljesen legyengültek.

Előzmény: 3.kerület (11182)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.02 0 0 11185
Na ez a helyes hozzáállás.A növényekről a levele mindent elmond,ezt ne feledd.És ami
a lényeg:Citrusoknál a dús mélyzöld olyan mint nálunk a jó közérzet.És ezt rögtön meglátja az ember ha figyel.Az igaz ha nem így van azt már nehezebb visszatornázni és főként rájönni mi is a probléma.De idővel ez is egyre jobban sikerűl.Jó kertészkedést
Előzmény: jakobi (11183)
Luigi50 Creative Commons License 2010.08.02 0 0 11184

Kedves becko8!

 

 A Rappai kertészettel kapcsolatban nekem viszont igenis van véleményem. A net hatására én 4 éve előzetes egyeztetés alapján felkerestem őket. Amikor odamentünk, a legkisebb növény is a duplájába került, mint amit hirdettek. A nagyobbakról nem is beszélve. A hölgy, aki kiszolgált bennünket, nevetve közölte, hogy amit a neten írnak, az csak reklám. Hiába közöltem vele, hogy én előzőleg egyeztettem és 100 km-t utaztam (ugye az oda-vissza 200), hosszas alkudozás után sikerült 10 db-ot vásárolni.

 Amiken a megnevezés csak annyi volt: citrom, narancs, pomelo, stb... Semmi pontos meghatározás. De már annak is örültem, ha már egyszer ott voltam... Végül is gyönyörű szép növényeik voltak.. Vagy vannak? Az elhozott növények háromnegyed része tönkrement, pedig ugyanúgy tartottam őket, mint a többi növényemet, amik viszont nem mentek tönkre... Jeleztem Rappai úrnak, aztán hosszas üzenet váltás, "veszekedés" után eljuttatott hozzám 4 db 20 cm-es elég csenevész növényt, de hát már annak  is örültem.

 Aztán közölte velem, hogy az összes növénye elfagyott, nagy kár érte, és ezután kizárólagosan csak télálló növényekkel fog foglalkozni. Aztán két év múlva írtam emailt neki, hogy most milyen növényei vannak, merthogy azóta sem frissített a neten; közölte, hogy ami a neten van, az minden van, és azon az áron...(ami már 3 éve sem úgy volt)

 Hát ezek után döntse el mindenki saját maga, hogy vásárol-e a Rappai kertészetből vagy nem.

 Nekem -hangsúlyozom, hogy nekem!-, ezek voltak a tapasztalataim. Egyébként még egyszer, a növényeik "akkor" tényleg szépek voltak... A többit meg leírtam.

 Üdv: Lajos

Előzmény: becko8 (11179)
jakobi Creative Commons License 2010.08.02 0 0 11183
Köszönöm a biztatást!
Azért választottam kezdőként a meyert, mert azt írták róla, hogy kevésbé kényes, mint a többi citrus. Még egy kicsi citrom rajta van, ha azt is ledobja, akkor radikálisan megmetszem és megpróbálkozom azzal, hogy előbb az ágait erősítsem meg. A tiéden is azt láttam, hogy kicsi, de erős, dús, harsogó zöldek a levelei, az meg elképesztő, mennyi citrom van rajta. Öröm nézni.
Előzmény: Törölt nick (11177)
3.kerület Creative Commons License 2010.08.01 0 0 11182
Üdvözletem mindenkinek
Kiss László vagyok,eddig csak olvastam a fórumot,1999-óta hobbi citrusos vagyok,érdekelne meyer gyökeres vessző,vagy termő növény,és zöld citrom is,akinek van jelezze kérem szépen,Bp-en vagy közelébe üdv Kiss László
becko8 Creative Commons License 2010.08.01 0 0 11181
Na igen.... Csak jelenleg még nemigazán látok más beszerzési forrást ezekre a növényekre... de még várok, nem sürgős annyira...
Előzmény: Törölt nick (11180)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.01 0 0 11180
Nevezett kertészettel kapcsolatban nem nyilvánítok véleményt.Se rosszat,se jót.
Előzmény: becko8 (11179)
becko8 Creative Commons License 2010.08.01 0 0 11179
Az jó....:)
Látom a Rappai kertészetben lehet kapni ilyen növényeket, mi a véleményetek róla, érdemes ott vásárolni?
Előzmény: Törölt nick (11178)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.01 0 0 11178
Az a maszek technológia,hogy még éretlenűl le kell szedni a gyümit és kitenni asztalra
szekrénybe.Akkor hosszú ideig nagyon jó illata van mig szárad ki.az is jó tulajdonsága,hogy általában nem nagytermetű a növény.Igy a teleltetéskor a cipekedés nem akkora gond mint más citrusnál.
Előzmény: becko8 (11172)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.01 0 0 11177
Küzdj érte,látod megéri.sajnos sok a lelkiismeretlen elado vagy "tenyésztő".Az ,hogy
pajor volt a tied földjében mindent elmond.De szívos növény,biztos kikezeled.Nyugod-
tan szed le a képeket.Van nyilvános picas albumom is,ott mindig találsz friss képet is ,
igyekszem évente lecserélni esetenként bővíteni.Itt láthatók külföldi kapcsolataim képei és kommentjei is.Jó kertészkedést.
Előzmény: jakobi (11174)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.01 0 0 11176
Sajnos nem.Legalább is én nem tudom.Egy-egy fajtát talán igen,de ugy általában nem.
Ezért szeretek kínosan ragaszkodni a megbízható helyhez és a latin nevű cédulázáshoz.
Előzmény: Törölt nick (11175)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.01 0 0 11175
levél vagy fejlődő termés által meglehet állapítani,hogy egy narancs milyen fajta?vagy hogyan lehetne megtudni a fajtáját?köszi:D
jakobi Creative Commons License 2010.08.01 0 0 11174
József, ez gyönyörű! Elmentettem a képet - mintának.
Nekem is van egy meyer citromocskám, aminek most az életbenmaradásáért küzdök. Soha többé nem veszek csomagküldős növényt, ez 30-35 cm magasan érkezett, tele virággal és néhány pici citrommal, de satnya ágakkal, rágott, sárguló levelekkel - szinte mindet le is dobta. Quiktor blogja alapján átültettem, nagy kövér kártevők voltak a földben. Átültetés után virágba borult újra, de azokat is ledobálta. Nem tudom, megmarad-e.
Előzmény: Törölt nick (11156)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.31 0 0 11173
köszi szépen,törődök is velük eleget.több citrusfélém nincs,nem is szeretnék.nem vagyok gyűjtő,én csak egy citromot és egy narancsot akartam.csak sajnos nem tudom,hogy a narancsom milyen fajta :(((((((( gondolom így kép alapján nem lehet megmondani.
Előzmény: Törölt nick (11170)
becko8 Creative Commons License 2010.07.31 0 0 11172
És egyébként érezni rajta ezt a jó bergamott illatot is...? bár gondolom buta kérdés...:)
Előzmény: Törölt nick (11171)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!