Kereskedni nem akarok vele, de szívesen cserélek. Közben még ez lemaradt, egy kép a Pink Ponderosáról. Tegnap reggel lepermeteztem egy kis csalánlével (és kalciummal) a tetűk ellen. A fókuszálás nem jó lett, siettem..
Imádom nézegetni a képeiteket! Öröm ennyi féle szép paradicsomot látni.
Ma találtam a földön 3 olyan zöld paradicsomot aminek a kocsánya (?) úgy ki volt rágva,hogy a földön kötött ki a bogyó.Ez mi lehet? Ilyet még nem is láttam...
Egyre több fajta érik, Amana Orange Ökörszív Ilyenek is vannak pár tő ökörszív paradicsomon a szív alakúak melett.. Ez miért van? Együtt egy normál méretű kecskeméti parival hármasban :) http://i.imagebanana.com/img/y0c5oi7h/P1150116.JPG A White Cherry is nagyot nőtt, ez saját ültetés lent a földön egy paradicsom a viszonyítás miatt, lassan már fehéredik remélem. A Baby Plum paradicsom is kezd pirosodni. Ezt a Tescos paradicsom magjából keltettem ki, amit abban a kis műanyag dobozban árulnak. Rengeteg van rajta, egy másik kép ugyanerről
Tavaly nálam is pontosan ilyen paradicsomok sikerültek, aztán voltam egy paradicsomos bemutatón a Füvészkertben, ahol azt mondták, megégette a forró napsütés, valami árnyékosabb hely kellett volna nekik, vagy hálóval takarni. De ennek ellenére megettük, kivágva belőle az éretlen részt, sőt magot is tettem el belőle, paradicsomlevet is főztem. Az idén viszont a paradicsomok köré ültettem a csemege kukoricát, csak a késő délutáni nap éri közvetlenül, a többi szűrten, nincs is napégette köztük.
Aki fóliàzik, az vszínüleg tudja mikor kell szellôztetni,sôt arra rásegíteni.
De itt most a kolléga zöldtalpas terméseirôl volt alapban szó.
Fóliában meg ritkábban lesz ilyen. Persze megfôzni könnyen meg lehet az egész állományt...
Koszonom mindenkinek a majusi segitseget es tanacsokat. Beirom a tapasztalatomat, hatha valakinek hasznos lesz.;)
A palantakat egy kb. 40x30-as muanyag dobozba ultettem, szinte mindegyik kihajtott, kiveve a szelsok, kb 2 centire a doboz szeletol volt az elso hajtas minden iranyba.
A novekedesuk eltero volt, de egy honapon belul szinte azonos meretuek lettek. Mint a gyerekek, szakaszosan fejlodnek.;)
Az alacsony homerseklet ellenere azok erosodtek meg, amelyeket koran kiultettem, azoknak szep eros szaruk fejlodott es kesobb termest is hoztak, iges, nem sokat.
A tobbseget bent tartottam az ablakparkanyon, erosen versenyeztek, ket honapos korukra mar fel meteresek voltak, de vekonyak es gyengek, igy kiulteteskor vagy par nappal kesobb a szel es eso miatt soknak eltort a szara.
Ami meg erdekes volt, az a szin es szag. Neha a palantak nagyon eros szagot arasztottak magukbol (meg kiultetes elott, mert a szabadban nem ereztem semit).
A szin is erdekes volt, a sargaszoldtol kedve a sotetzoldig voltak arnyalatok, de volt kekes-lilaszold szinu hajtas is.
Az abszolut befutó az ökörszív,isteni finom hatalmas termések(500gr).Köszönet Margitkának érte!
A következő egy kis kavarodás miatt nem egyértelmű talán sárga is nagy termésű,napsárga,halványpiros enyhén lapított ,az ökörszívhez hasonló talán egy kicsit édesebb.Szintén a fórumról,köszi:vivi.
A koktélok nem igazán ízlenek,a ribizli jópofa,a gyerekek imádják,de semmi extra.
Plum Tiger:ma szedtük az elsőt elég kellemes :)
Ami még nagy reménység a Kenyai(Lelleimamától:)hamarosan érik.
Idáig így állunk:)vegyszer nélkül ,abszolut bio:)ezt gyorsan le is kopogom......
még a fóliába sem főttek meg sőtt szebbek akkor hogy is van ez?
A fóliában nem kapnak a bogyók közvetlen napsugárzást. A fólia megyszűri és szétszórja a hőt és az UV-sugarakat.
Bent melegebb van, de egyenletesen. a szabadföldön a bogyó nap felé mutató, jellemzően kocsány környéki része kapja a besugárzást.
A Te fotódon is látszik az első szabadföldin ez a jellegzetes égés, de a tiéd nem ilyen mértékű.
A növény természetesen, kopasztás nélkül magától védi, takarja el ez elől a bogyókat.
Az én parijaim köszönik, jól vannak. Nem nagyon tudtam velük idén törődni, a házon és az udvaron kellett dolgoznom (eddig 32 m3 sittet termeltem...). Ezért is vettem észre későn egy atkafertőzést, de már múlik... Tavasszal az első kötés hiányos lett, a második tulajdonképp megsemmisült. A harmadik nem rég kezdett el érni.
Én nem pátyolgatom őket. Néha levelezem, felkötözöm, öntözöm, ha jön az atkainvázió leirtom.
A fényképezőm meg jó sokáig szervízben volt... :(((
Sajnos mire észbe kaptam a lisztharmat nagyon neki ugrott a ketremnek, felkopaszítani azért kellett. Permetezés előtt próbáltam a beteg levelektől megszabadítani a töveket.
A kanalasodás a sivatagi homok miatt van, hiába árasztom el két naponta a sor közöket.
Most tettem fölé zöld hálót, talán még az egyik oldalra is kellene, hátha segít.
Itt az élet sohasem szűnik meg, szinte 15 oldalt kell visszaolvasnom legutóbbi virtuális ittlétemig.
Nálam is érnek a paradicsomok, persze nem olyan mértékben mint bt73-nak, hogy naponta "teherautónyi rakomány" összegyűlik (:P), mivel annyi paradicsomot hozó tövem nincs is. Közben rájöttem, hogy két a piacon árult csak "hibrid" néven vett palántám Lugas F1, mivel a tipikus jellemzőket összehasonlítva megállapítottam. Ti biztosan tudjátok valójában milyen a Lugas F1 ízileg, állagában másik paradicsomokhoz képest. Egyéni megállapításom, hogy a kásás, húsos, és édes paradicsomnak az ellenkezője. Jól állapítottam meg?
Nálam is kókadoznak a paradicsomok, főleg, hogy a múlt héten nem is voltak nagyon öntözve (öcsém nősült, egész héten mérgezett egér módjára rohangáltunk) de azért szépen kezdenek érni. Leszüreteltem az első kecskeméti jubileumot, ökörszívet, mobilt, black princet.
Ez utóbbi nem nyerte el a tetszésemet sem ízben, sem állagban.
Én gondoltam erre, és még szinte minden bogyő fölött van levél, nem leveleztem annyira - de még így is megfőnek. A paprikáról nem is szólva, pedig azt egyáltalán nem levelezi az ember. Egyszerűen főtt bogyók lesznek. (A karalábé körül meg káposztaleves-szag van O.O)
Mind hajtatott, mind pedig szabadföldi paradicsomon jelentkezik. A tünetre jellemző, hogy a bogyó kocsány körüli része zöld marad, nem pirosodik be, húsa pedig kemény lesz. A zöldtalpasságra hajlamosság fajtatulajdonság, amit a környezeti tényezőkkel tudunk szabályozni. Ha túl sok a nitrogén, s emellett kevés a kálium és a foszfor, akkor a zöldtalpasság nagyobb mérvű. A magas nappali hőmérséklet is növeli a zöldtalpasság mértékét. A zöldtalpasság megelőzésére az érés alatt káliumdomináns tápoldatot (N: K= 1: 2) kell biztosítanunk, valamint a szellőztetéssel, árnyékolással megelőzhetjük a túl magas hőmérsékletet.
A paradicsom sárgatalpassága.
A tünetekre jellemző, hogy a bogyó kocsány körüli része sárga, kemény rágós marad. Oka a nagy és hosszan tartó hőmérsékletváltozás. Megelőzni szintén szellőztetéssel, árnyékolással, éjszakai fűtéssel tudjuk.