Keresés

Részletes keresés

éjjelvolt Creative Commons License 2010.08.07 0 0 11228
Nagyon szép a citrombokrod:)annyira jóállású,hogy úgy döntöttem marad bokornak.Nem feltétlenül volt fontod hogy fa legyen,csak gondoltam úgy jobban nézne ki,de így mégjobban tetszik.

De ha volt rajta 120 termés akkor te azokat nem szelektáltad?Megmaradtak és a növény is?
Az érdekes számomra az,hogy másnak is láttam dupla annyi citromot a fáján és nem rokkant bele.De nem is lógtak az ágai így mint nekem.Szinte minden ágon van citrom,van ahol 5-6 db is.Most lehet azért is húzhatja az ágakat mert nem volt metszve?Hangsúlyozom,több helyen láttam nagymennyiségű citromot fákon,de azok nem lógtak.

Még nem szántam rá magam a ritkításra,holnap lesz a napja(édesapámnak szeretném megmutatni,sosem látott citromfát)
Előzmény: bombaba (11227)
bombaba Creative Commons License 2010.08.07 0 0 11227
Én eddig nem voltam híve a gyümölcsritkításnak, mondván, hogy a fa majd ledobja, ha sokat kötött. Általában szelektálnak a fák, de ennek ellenére némelyik fajta hajlamos 'túlvállalni' magát.
Tavaly egy szép formás lipo, kb 50 cm magas, több oldalággal, - rengeteget virágzott, sokat kötött, ezekből egyet hagytam meg, ezt fel is nevelte, 40 dkg-os termése lett, aztán a fácska kipurcant.
Egy 2 éve tavasszal beszerzett C.volkameriana-val küzdök azóta is. Kezdetben a tőzeges talaj okozott nálam tartási gondot, majd folyamatosan csak virágokat hozott és kötött, de növekedés nem volt. A telet túlélte, idén már a virágokat is leszedtem róla kezdeti stádiumban, erre végre elkezdett növekedni. Most gyönyörű hajtásai vannak, ha így folytatja, jövőre talán már nevelhet gyümölcsöt is (egyet).
A karib lime - nemrég raktam fel róla képet - a 30 fejlődő termése mellett - igen mérsékelt növekedést produkált ebben az évben. Ma volt a napja, hogy a termés harmadától megszabadítottam, talán lesz energiája némi hajtást hozni még.
Az ember holtig tanul. Már nem félek a tőzeges talajtól, sőt, használom is, és nem feltétlenül a teljes talajcsere az első reakcióm, mint korábban. Igaz, a locsolásnál fejben kell tartani, melyiknek milyen a talaja, mivel kell locsolni, de ha ez sikerül, akkor elmaradnak/elmaradhatnak a sárgulások, gyors elpusztulások.
Quicktor57 Creative Commons License 2010.08.07 0 0 11226

Kedves Rózsa!

Sajnos biztos diagnózist ez alpján nem lehet mondani. Valószínűleg a gyökereknél van a probléma. Jó lett volna feltenned egy kontúros háttér előtt készített képet.

Fontos lenne tudnunk a következőket.

1. Mekkora ez a fa? (Oltvány vagy dugvány? Ha az előbbi, akkor mi az alany?)

2. Mikor ültetted át utoljára és milyen földkeverékbe?

3. Hol tartod a növényt? Ha szabadban, akkor a mostani esős időjárás viszontagságaiból mi jutott neki? Állt-e a növény pangó vízben? Van-e a csereped alján vízelvezető kavicsréteg?

4. Mivel és milyen gyakram szoktad öntözni? (Ha egészségesek a gyökerek, akkor akár valamilyen nyomelem hiány (pl. vas) is okozhatja ezt.)

Első lépésben javaslom neked is a topikleírásban szereplő citrusnevelési útmutató alapos áttanulmányozását. Lehet, hogy ez alapján magad is rájössz, mi lehet a hiba.

Előzmény: cunyó (11218)
sjohn Creative Commons License 2010.08.06 0 0 11225
Ha megszáradt rajta a permetlé , már jó.
Előzmény: Törölt nick (11223)
Karlina Creative Commons License 2010.08.06 0 0 11224
Bizony jól teszed, ha leveszed azt az egy szem gyümölcsöt, mert a kis fa is rámehet. Nagyon nehéz leszedni azt elhiszem, de nekem ennél kb. 3-szor nagyobb oriás citromfám ment  már tönkre miután egy hatalmas gyümölcsöt megérlelt. Jobban jársz ha most ezt lekapod és tápozod a fát, hogy nőjön erősödjön és jövőre szép kis fád lesz. Én az idén több mint 30 szem termést dobtam le fájó szívvel az óriás citromomról, de nem tudott volna olyan sokat kinevelni. Sok sikert a fádhoz, előbb-utóbb eszel még a termésből!
Előzmény: Cuki 04 (11221)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.06 0 0 11223
hali.esővízzel szoktam permetezni a narancsfámat.3 nappal ezelőtt lepermeteztem actaraval.a kérdés:mikor permetezhetem le megint esővízzel,hány napnak kell eltelnie,hogy ne legyen baj,hogy lemossa az actarat?
zoli1122 Creative Commons License 2010.08.06 0 0 11222
akkor ez lesz az aldozati barany....nekem tavaly az egyik kis fa 5 narancsot kinevelt,egesz nyaron novesztette,viszont 1 aga,sot 1 levele sem nott tavaly egesz nyaron. most iden nincs rajta gyumolcs,mert eldobalta,viszont szinte folyamatosan no egesz nyaron
Előzmény: Cuki 04 (11221)
Cuki 04 Creative Commons License 2010.08.06 0 0 11221

Köszi a választ.

Én is gondoltam, hogy le kellene venni, de sajnáltam. Akkor megteszem, most, ne pazarolja az energiáját feleslegesen, hiszen nem sokára vége a nyárnak, jobb lesz ha erőt gyüjt télre.

Előzmény: zoli1122 (11219)
xlabor Creative Commons License 2010.08.06 0 0 11220
Köszi a választ! Újból lefotózom majd, csak most esik, de gyűjtöm a vizet. :) Elolvastam a Citrusnevelési tanácsokat. :)
zoli1122 Creative Commons License 2010.08.06 0 0 11219
minel nagyobb a gyumi,annal nagyobb szivfajdalommal szeded le.....en viragzas utan levettem volna,de ha mar ekkora, sajnalnam en is,viszont banhatja a fa....ha ki is fejlesztene a gyumolcsot,akkor a fa visszamarad a novesben,ido kell neki ujbol erot gyujteni
Előzmény: Cuki 04 (11217)
cunyó Creative Commons License 2010.08.06 0 0 11218
Sziasztok!
Új vagyok még, eddig csak olvasgattam az oldalt. Az a problémám, hogy a citromfámon van hat darab pici citrom, viszont nagyon sárgák a fa levelei. Remélem tudtok segíteni, hogy mi hiányzik neki. Válaszotokat előre is köszönöm. Rózsa
Cuki 04 Creative Commons License 2010.08.06 0 0 11217

Sziasztok!

 

Segítsetek!

 

Szerintetek megtarthatom ezt a kis gyümit az olasz óriás dugványon, vagy még nagyon kicsi hozzá? A növénynek még csak 8 levélkéje van, de rengeteg kis gyümi megkötött tavasszal (kb. 25 db), amit szépen leszedtem, de ez az egy olyan gyorsan nőtt, nem volt szivem leszedni. 

Köszi a választ.

 

 

 

 

Quicktor57 Creative Commons License 2010.08.05 0 0 11216

Kedves xlabor!

 

Köszöntünk itt a Banánfa, citromfa fórumon! Úgy látom, most jársz nálunk először, ezért javaslom a topikleírásunk elolvasását, és első lépésként az ott említett Citrusnevelési útmutató alapos áttanulmányozását.

 

Egyébként próbáltam a feltett képeket nézegetni, de a harmadik 90 fokos elforgatás után már a kezem nem tudta tartani a monitort. Sajna öregszem.

Ha alaposan átolvastad az útmutató anyagát, és még lesznek kérdéseid, akkor arra kérlek, hogy kontúros háttér (pl. világos házfal) előtt készíts képeket a növényekről. Ezeket nagy felbontásban e-mail-ben is megküldheted szinte bármelyikünknek, segítünk a metszésben. (Zöld háttérrel nagyon nehéz kiválogatni az oda illő, illetve kivágandó vesszőket.)

Előzmény: xlabor (11215)
xlabor Creative Commons License 2010.08.05 0 0 11215



xlabor Creative Commons License 2010.08.05 0 0 11214
A két felső képen van az egyik fám. Most metszek rajt valamit, és ha igen, akkor mit? A 3. képen a földje található. Átültessem most vagy hagyjam tavaszra? A 4. képen egy másik fa van, amit most vettem, agyagos földbe volt eddig, átültettem, a levele a föld miatt lett ilyen? A válaszotokat előre is köszi!
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.05 0 0 11213
hali.nem tud valaki beszkennelni utána meg emailben elküldeni nekem egy citrus sinensis kártyát?olyat ami a fán szokott lógni,mikor megveszi valaki.köszi!!
Arth_ur Creative Commons License 2010.08.05 0 0 11212
Így én is jártam hibiszkuszaikkal.
A legvalószínűbb oka túlzottan erős "törpésítő" kezelés lehetett (talán CCC-vel, ami a szármegnyúlást gátolja), amit a profik kertészetekben rendszeresen használnak, és ha túl erős, ki sem tud jönni belőle a növény.
Előzmény: de-guky (11197)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.05 0 0 11211
Limák.A limettnek is nevezett csoport nagyon változatos/növekedés,íz,gyümi alak stb/
lényegében édes és savanyú csoportra oszthatók.Én nem tudom,hogy dugványozhatóak,mert nem igen gyakorlom a dugványozást.Az így nyert egyedek gyökérrendszere elmarad a jó alanyra oltott növényétől.Igy valahogy én nem is eről-
tettem./a C.medica csoport kivételével/.
Nekem van:
-zöld limám/tropusilima,savanyu lima,Mexican Lime,Key Lime meg még sok másként is nevezik/ez savanyú,általában ennek is sok "változata van".Meleg igényes,téli teleltetésnél a nyirkos,hűvös talaj a legnagyobbik ellensége.
-tahiti limám/C.latifolia/perzsa vagy medve lima néven is nevezik.Gyümölcsei jóval nagyobbak mint a mex.lime és általában magvatlanok.Nem különösen érzékeny,hajtásai a többi limával szemben általában nem tövises.A héja éretten is
általában zöld.
-édes palesztin lima/C.limettoides/hívják mégmézes limának is.Gyümölcse nagy,gömbölyű,leve aromás,héja sárgás de ritkán vöröses.Magoncait alanyként is használják.Teleltetés kissé visszaveti nálam de hamar bepotolja tavasszal.
-római lima/C.lmetta/gyümölcsei feltünöen szépek:jellegzetes mellbimbó szerűdudorukról.Meglepően kis korában/arasznyi/már hozza kis terméseit.Viszont meleg igényes.
Tapasztalható,hogy a Citrus aurantifolia csoport az sokrétü,van aki ide sorolja aC.
limonia-t vagy a C.limetta"Pursha"-t és akkor a hibridekről nem is beszéltünk.
Én pl.a bombaba topiktárs által mutatott máltai lima gyümölcsét most láttam először.
ebből kiindulva én úgy gondolom,hogy a gyökereztethetőség is fajtánként típusonként
jelentősen változik.
Fényképeket fogok felrakni,de bocs most valahogy nem volt kedvem.De bepotolom.
Ui:A carib név alatt futtatottat/de latinul:C.latifolia-nak tikettezett/lime valami változat lehet mert valóban másnak tűnik/bombaba leirásával jellemezhetően/mint a másik meglévő példányom.

Előzmény: 1ibolya (11206)
oli64t Creative Commons License 2010.08.05 0 0 11210
Szia
Másfél éves tapasztalatom van még csak. Két lime-ot nevelgetek kevesebb sikerrel.
a termései:

Tavaly augusztusban véletlenül letörtem egy ágat tőzegben dugványozva (nem ismertem még a praktikákat és homon porom sem volt) néhány hónap alatt meggyökeresedett.
Az anyanövények a tavaly őszi esőzések következtében jelentős gyökérrothadáson mentek keresztül, így decemberben döntöttem a mentési akció mellett. Visszavágás, gyökérkezelés. (az egyik anya növény a napokban pusztult el idáig kínoztam és tartottam életbe)

A jelentős mennyiségű ágból dugványokat készítettem (már az útmutató szerint).
Szinte 100%-ban eredtek, gyökeresedtek.
Mivel a tél nem a legideálisabb időszak a dugványozásra ezért gyökérrothadásban nagyrészüket el is veszettem.
A kialakult tapasztalatom szerint a nálam levő tahiti lime jól dugványozható.

Előzmény: 1ibolya (11206)
bombaba Creative Commons License 2010.08.05 0 0 11209
Sztem jobban jársz egy bokorformával, tovább tudod megtartani és nagyobb a termőfelülete.
Ha mégis nagyarányú fűrészes metszést akarsz végezni rajta, azt csak tavasszal tedd és a metszésfelületeket rendesen kezeld le Fagél-lel. Ilyen metszés után nagyon megindul a növekedés, elég sok vízhajtással. Ezeket mérsékelt visszacsípéssel termőre lehet fordítani.
Az én fámról 2 kép:
Bal: 2003-ban vettem, ebben az állapotban, pár db terméssel
Jobb: 2007-ben, kb 120 terméssel, 3 méter körüli méretben.
2.
Előzmény: éjjelvolt (11200)
bombaba Creative Commons License 2010.08.05 0 0 11208
Korábban tettem föl fotókat a Rappaitól 2008. elején vásárolt Tahiti lime-ról - C.latifolia - (oltvány, elég lassan növekszik, nem ismerem az alany fajtáját) és terméséről, de megismétlem.
Az idén tavasszal vásárolt Caribi lime - C.latifolia - dugvány, a vásárlók a kertészetben eléggé durván tördeltek róla dugványnak valót, ezért féláron vettem. Most kb. 30 db lime fejlődik rajta. Sztem ez is C.latifolia, de egy más alfaj, nem azonos a korábbi növényemmel, kicsit hosszúkásabbak a termések.
Ezen kívül van még Máltai lime-om is, arról nemrég csináltam dugványokat, várom a fejleményeket.
1. Rappai-féle Tahiti lime fejlődő termései 2008-ban
2. Uganazok már éretten kívülről
3. Ugyanazok éretten belülről
4. Máltai lime (egy Meyer-rel)
5. Caribi lime, júni közepén. Azóta minimális termést dobott el, szépen fejlődnek.

Előzmény: Quicktor57 (11207)
Quicktor57 Creative Commons License 2010.08.05 0 0 11207

Szia!

Ez egy nehéz kérdés, és valószínűleg függ a fajtól is. (Valószínűleg a Tahiti és a Mexikói lime-ra gondoltál.) Emlékeim szerint az utóbbi 2 évben még senki sem mutatott be itt a fórumon olyan növényt, amely egyértelműen megfelelt volna a Tahiti lime fajtaleírásának, annak ellenére, hogy már többen vásároltak ilyen néven citrusfélét valamelyik áruházban. (Talán Józsefnek már ez is van.)

Nálam valószínűleg 2 fajta lime dugvány növekszik tavaly óta. Eddigi tapasztalataim alapján viszonylag könnyen gyökeresedik, de mindkettő meglehetősen vékonyka gyökereket hoz és gyenge hajtásokat. Ha csoda folytán lesz valamelyiknek erősebb hajtása, akkor megpróbálom egy citrom magoncba átoltani.

Várjuk mások válaszát is, mert engem is érdekel a téma.

Előzmény: 1ibolya (11206)
1ibolya Creative Commons License 2010.08.04 0 0 11206
A lime mennyire könnyen dugványozható?
Luigi50 Creative Commons License 2010.08.04 0 0 11205

Annyit vegyél le,hogy ne törje le az ágakat egyenlőre. Aztán lehet a helyváltoztatás meg az áttültetés miatt dob le magátol is.Mégegyszer javasolnám hagyd meg bokornak,főleg,hogy két törzsü. Úgy vegyél le citromot,hogy képzeld el amikor nagyok lesznek melyik ág mit bir,meg a növény sem tud ennyit nevelni.Nem kell egyszerre leszedni fokozatossan is lehet,ahogy adja magát. Egyensúlyban legyen a fa mennyiség és eloszlás szerint is.

 

Előzmény: éjjelvolt (11204)
éjjelvolt Creative Commons License 2010.08.04 0 0 11204
Nem tudtam fát venni,mert csak ilyenek voltak.Én így is annak örültem,hogy a mi kisvárosunkban helyben kapok ekkorát és nem kell nagyobb városba mennem érte,végre valaki itt is foglalkozik citrommal,nem tudom hogyan nem tudhattam én ezt?

A terasz keleti fekvésű,a citrom északon van,így napot kb.11-ig kap,majd takarja a terasz és du.5-kor éri nap legközelebb.Nagyobb szelek pont ezért nem érik,fogja a terasz.Minden este esővízzel permetezem és fellocsolom a környezetét.Remélem rendben olvastam itt tőletek ezeket az infókat.

Akkor megszabadulok pár citromtól.Ugye elég levenni a kisebbeket is?
Előzmény: Luigi50 (11202)
éjjelvolt Creative Commons License 2010.08.04 0 0 11203
Maga a fa is aránytalan,majd készítek több nézetből közelebbről képet.Szerény véleményem szerint össze-vissza metszve,kissé lépcsőzetesen kialakítva.
Fóliában nevelték,de nem csak ezt,hanem legalább 6 ilyen társát,talán 2-3 volt kicsit kisebb.De láttam olyat is,ami 2x ekkora volt,bár azokon alig volt termés,illetve nagyon sárgultak.Ezt tűnt a legerősebbnek lombozatban.(aztán közelebbről nézve már atkás volt,valami feketés dolgok is vannak rajta,de levéltetű és társai nincsenek)Az említett 2 óriás már be sem fért a fóliába,állítólag egyidős az eladóval,azaz 52 éves.

Dugványról van szó,az említett idős fáról való.Dehogy import vagy haza,na ezt nem kérdeztem,de majd megteszem.Gyökere rendben volt.
Nem sajnálom visszavágni ha ez kell neki ahhoz,hogy megmaradjon,formás legyen.Köszönöm a tanácsot.


Talán emlékszel ide írtam tavasszal egy kis dugvány miatt,ami a teleltetés miatt beteg lett.Akkor rendbehoztam az általad írt módszerrel és mivel már van nagy,így azt anyós megkapta:-))
Most nem lesz ilyen teleltetési problémám.Eddig nem tudtam biztosítani,mert az alacsony hőmérséklet megvolt,de sötét volt mint egy lyukban,ráadásul kinntről nedvesen jött be.Na azért azóta már sokat olvasgattam,okosodtam,mert nem adom fel!
1 hónap múlva a képen látható teraszból télikert lesz,másképpen nem tudom megoldani azokat a növényeket amiket szeretek,márpedig egyre több van.Megtenné egy világos hűvös hely,de ha nincs....
Előzmény: Quicktor57 (11201)
Luigi50 Creative Commons License 2010.08.04 0 0 11202

Szia!

 

 Szerintem kár lenne most már annyira megnyírnod, ha fát akartál, akkor miért nem vettél fát? Szerintem ezzel a növénnyel nincs semmi baj, inkább csak alakítgasd, hogy szép formás bokrod legyen.

 Az viszont gond lehet, hogy ha fóliából vetted a növényt és csak úgy egyből kiteszed a szabadba. Én a helyedben egy picit valami árnyékos, huzatmentes helyre tenném. Mert a hirtelen környezetválzotástól viszont könnyen tönkre megy. Mivel a fóliában párás a levegő, nem ártana néha egy locsolókannával beöntöznöd a leveket (mármint rózsával). Azt tanácsolom még, hogy ne kikötözd, hanem a  többlet citromot szedd le, mert tönkre teheti a növényt.

 Igen, az atkákra viszont atkaölőt! Ha kell többször is!

 Üdv: Lajos

Előzmény: éjjelvolt (11198)
Quicktor57 Creative Commons License 2010.08.04 0 0 11201

Szia!

 

Be kell vallanom, nagyon szép fa, szerintem aránytalanul sok gyümölccsel. Nem tudom volt-e már valakinek dolga ilyennel, nekem biztos, hogy nem.

Az átültetést biztosan meg kellett ejtened. Ha szép fehérek voltak a gyökerei, akkor elvileg semmi baj. Egyébként oltvány vagy dugvány a citromfád? Import vagy hazai "fejlesztés"?

 

A metszéssel kapcsolatban az a véleményem, hogy most drasztikusan nem vágnék semmit. Ha nincs túl sok idei hajtás a fán, akkor a sok gyümölcs "elszívta" a növekedési erejét, ezért én inkább a gyümölcsök számát ritkítanám kb. a felére. ezt követően néhány vesszőt vágnék vissza kb. 4 rügyre, annak érdekében, hogy jövőre is teremjen a növény. A koronaalakítást meghagynám kora tavaszra.

 

Ez most csak egy elvi vélemény. Talán tud válaszolni olyan is, akinek volt már ilyen, gyümölccsel megrakott citrusa.

Előzmény: éjjelvolt (11198)
éjjelvolt Creative Commons License 2010.08.04 0 0 11200
Rendben,nagyon szépen köszönöm a választ.

Igen,csak tőzegben volt,csapvízzel locsolták egyébként és paradicsomtápoldatot kapott.

Képen nem látszik(nem a legjobb)de kénytelen voltam a törzsét kikötni egy másik bothoz,mert igencsak ferde.Ültetéskor sem tudtam sokat korrigálni rajta.

A metszést úgy értettem,hogy az alsó vaskos ágakat (ezek alulról nőttek fiatalabb korában)levághatom még egy ilyen idősebb fáról?Mert a lombozat az rendben(most van rajta befelénövő ág)de alul szerettem volna egy jó 60cm-es törzset,erre van-e még lehetőség,vagy marad bokor?
Előzmény: beetee (11199)
beetee Creative Commons License 2010.08.04 0 0 11199

Atkára kevés az Actara. Jó esetben gyéríti, de nem az igazi. Vegyél valami atkaölőt! Pl. Nissorun...

 

Szép növény, de bele fog gebedni a sok termésbe... tápozd rendesen, sőt azon felül is, hogy fel tudjon készülni a télre a gyümölcsérlelésen túl.... valószínű (ha csak tőzegbe volt) az előző helyen is így így táplálták.

 

Metszéssel meg úgy alakítod ahogy kedved tartja, illetve mered... Ha nem sajnálod és  levágod a fele lombozatot tavasszal, akkor pár hónapig lesz egy csúnyácska fácskád, de majd benövi.

 

Előzmény: éjjelvolt (11198)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!