Keresés

Részletes keresés

Midnightx Creative Commons License 2011.07.20 0 0 9888

Szerintem odaadom a gyökeres dugványokat nagyanyámnak, ő máshol lakik és homoktalaj van nála. Így legalább nem fognak kárba veszi.

Egyébként az Actara elvileg jó gyökértetűre, legalábbis ez van ráírva.

Ami meg a Concordot illeti, az ugye direkttermő és nem tesz benne kárt a filoxéra. De azért érdemes lenne leszednem és elégetnem a fertőzött leveleket? Csak hogy kicsit visszaszorítsam a dolgot.

 

Még valami: egy helyi kertészetben többször vettem oltott szőlőt, de sokáig egy se maradt meg. Aztán 5-6 éve vettem egy csemegeszőlőt, az szép, 3 éve meg Csaba gyöngyét, ami most egy satnya, 20 centis kis egy szál valami. És 3 éves! Az idei dugványaim egy része szebb és nagyobb nála.  Pedig ugyanabban a talajban vannak, egymástól alig egy méterre. Lehet, hogy rossz kertészetet fogtam ki.

Előzmény: janijani (9887)
janijani Creative Commons License 2011.07.18 0 0 9887

Még áprilisban itt írtad, hogy nem akarod megvenni az oltott szőlőt hanem nemes vesszőket akarsz gyökereztetni. Figyelmeztettünk többen is a filoxéraveszélyre. Azt nem is tudtam hogy nálad már ott vannak évek óta a fertőzött tőkék, ebben az esetben azt hiszem evidens, hogy csakis ellenálló alanyra oltott szőlőt ültess. A homokba telepítős ötleted akár jó is lehet, de ez is költség és nem kis munka kicserélni a földjét homokra. Megéri? 200 Ft-ért már lehet rendelni a netről oltott gyökeres szőlőt.

Felénk szerencsére nincs filoxéra, így tapasztalatom sincs vele de gondolom az ellenálló alanyra oltott nemes szőlőn is a leveleket megfertőzheti csak amikor a föld alá vonul nem tud rátelepedni a gyökerekre. De ha nem most hurcoltad be hanem évek óta ott van, csak át kellett hogy teleljen valahol. 

Előzmény: Midnightx (9886)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.18 0 0 9886

Én nem hurcoltam be sehová. Itt van ez a tőke már vagy 15 éve, a szomszédomtól kaptam. Mellesleg direkttermő, aminek nem árt a filoxéra. És eszem ágában sincs kivágni, mert rengeteget terem és szeretem a gyümölcsét. Mellesleg az oltott szőlőket úgyse tudja megfertőzni.

Talán annyit tudok csinálni, hogy leszedem és elégetem a fertőzött leveleket. 

Előzmény: janijani (9883)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.18 0 0 9885

Köszi a válaszod. Remélem meggyógyulnak a fertőzött növények homokba átültetve.

Előzmény: medveger (9882)
janijani Creative Commons License 2011.07.17 0 0 9884
Előzmény: janijani (9883)
janijani Creative Commons License 2011.07.17 0 0 9883

Kár a filoxérát behurcolni egy környékre ahol eddig nem volt. Tanulságos megnézni ezt a térképet, 1881-ben néhány gócból indult, 4év alatt és újabb 5 év alatt mekkora területet lefertőzött.

Én a filoxérás szőlőt kiszedném és elégetném.

Előzmény: Midnightx (9879)
medveger Creative Commons License 2011.07.17 0 0 9882

Próbálok akkor erre is válaszolni, bár ez inkább csak elmélkedés mint tudás (itt kérném a nálam okosabbakat, mondják el ők is a véleményüket):

 

Szerintem egy még fiatal növény, aminek nincs kialakult gyökérzete, ha átültetés után egyáltalán kihajt, akkor igyekszik minél előbb megfelelő gyökérzetet és lombot növeszteni. Mivel a továbbiakban a gyökértetű már nem tudja támadni homoktalajon (pláne, ha a kiásott gyökeres vesszőidet fertőtleníted elültetés előtt), a rizikó tényleg csak az, hogy kihajt-e, amire azért elég jó esélyed van (a filoxéra tudtommal néhány év alatt pusztítja csak el a növényt eredeti helyén meghagyva). Így ha van valóban magas kvarctartalmú alföldi telked is, akkor mindenképp érdemes a mostani telepítésedet vessző-iskoláztatásnak tekinteni, s a meggyökeresedett vesszőket tavasszal átültetni a homokba.

 

A levéllakó forma nem pusztítható/ritkítható valamilyen rovarölőszerrel? (És sem vagyok nagy híve a rovarölésnek, de ahogy Jókai Mór írja: "A filoxéra elleni háborút folytatni kell, mert ami rossz van a földön, az tökéletesen el nem vész soha.”)

 

És egy leírás: http://www.plantprotection.hu/modulok/magyar/grapes/filoxera_grap.htm

 

A Concord meg mind1, homokon van-e, annak a gyökerét úgyse' pusztítja...

Előzmény: Midnightx (9877)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.16 0 0 9881

Dugványok:

 

 

 

Irsai Olivér:

 

 

 

Fanny:

 

 

 

Palatina:

 

Midnightx Creative Commons License 2011.07.16 0 0 9880

Dugványozási tapasztalatok: A legjobb eredményt az Irsai Olivér adta. 90%-os eredés és hatalmas, 50-60 centis hajtások tavasz óta. Nem sokkal lemaradva, második helyen a Cardinal, Piros Saszla, Palatina és Fanny fej-fej mellett, durván 80%-os eredéssel és szép, közepesen nagy hajtásokkal. Kiemelném ezek közül a Palatinát és a Fanny-t, amiken gyönyörű nagy, sötétzöld levelek vannak. Érdekes módon nagy kedvencem, az Izabella elég gyatra eredményt hozott. Habár az 5 vessző közül 3 megeredt, elég satnyák a hajtások, kicsik és fakók a levelek. Pedig azt hittem, hogy a direkttermő lehagyja majd a többit. A Mathiász Jánosné Muskotály is sokkoló eredményt hozott. 20 dugványból mindössze 2 sikerült! Pedig a saját kertemből szedtem a vesszőket, tehát nem utaztak postán napokig. Elfagyva se voltak.

 

 

Midnightx Creative Commons License 2011.07.16 0 0 9879

Sikeres filoxéra termesztés a Concordon:

 

 

 

Az Othellon is van valami ragya:

 

 

 

 

Flanell Creative Commons License 2011.07.16 0 0 9878

 

 

Ali-bá-féle Eszter, tavalyi oltás, öreg Bakó szőlőre.

Elvileg peronoszpóra-ellenálló, de azért találtam rajta peronoszos szemet.

Midnightx Creative Commons License 2011.07.16 0 0 9877

Kedves Medveger!

 

Köszönöm a részletes válaszod! Igen, ki volt már beszélve a dolog elég részletesen, kivéve az, hogy mi történik a MÁR MEGFERTŐZŐDÖTT tőkékkel homokba való átültetés után. Habár erre Te sem válaszoltál teljesen egyértelműen, tehát hogy egy ilyen átültetés után kipusztul-e a gyökértetű vagy csak visszaszorul, megfogyatkozik. Mindenesetre jó hír, hogy van esély a javulásra, esetleg gyógyulásra.

 

Előzmény: medveger (9876)
medveger Creative Commons License 2011.07.15 0 0 9876

Kedves Midnightx!

 

A korábbi kommentekben (az elmúlt félévben már többször is) megválaszolták a homok-problémádat. Megpróbálom összefoglalni: A szőlőgyökértetű csak olyan talajon nem tud megélni, ami több mint 80%-ban kvarckristályokat tartalmaz (ezt Te is helyesen idézed).

Mivel gyökértetűről van szó, alapvetően (legalábbis gyökérlakó formájában) a szőlő gyökerén, tehát min. 2 méter (de inkább 4-5) mélységig ilyen talajnak kell lennie (erről volt egy korábbi pengeváltás ugyanitt, hogy meddig is megy le egy szőlő gyökere).

Ha ilyen talajra tudod átültetni az idén megeredt gyökeres vesszőket, akkor jó esély van rá, hogy problémamentesen tovább nőnek (1-2 éves gyökereztetett veszőt még különösebb károsodás nélkül nyugodtan átültethetsz, nekem legalábbis működni szokott).

Ha nem tudsz ilyen talajra átültetni (nincs ilyen helyen telked), akkor próbálj meg jövőre alanyvesszőket szerezni, és az esetleg a jövőben szerzett nemes veszőket arra oltsd rá, úgy nem lesz probléma (használhatod az átoltásra a mostani vesszők hajtásait is, nem hiszem, hogy a filoxéra már jövőre kipusztítaná a most ültetetteket).

Alanyvesszőt vehetsz vagy cserélhetsz is, de elhagyott szőlőskertekben gyakran találni elburjánzott alanyfajtákat - ha kedved van kísérletezni (és van a közeletekben), olyant is ültethetsz, és aztán arra oltasz.

A kevésbé költséghatékony megoldás, hogy gyökeres oltványokat veszel (ezeknek viszont nagyságrendekkel jobb az eredésük és az életképességük, mint ha te oltod). Az országban mindenfelé élnek nagyon jó oltványtermesztők.

És olvass minél több szakirodalmat, mert a szőlő (és az oltása) nagyon nem egyszerű ügylet! (Tudom, hogy teszed, idéztél is.)

Házikerti szinten (amin azt hiszem, többségünk van) nagyon érdekes olvasmány (és szerintem zseniális, akármennyire régi is) Prohászka Ferenc Szőlő és bor című könyve. Antikváriumokban párszáz forintért kapható, és tényleg mindent elmond, amire amatőr szinten szükségünk lehet...

 

Sok sikert!

Előzmény: Midnightx (9866)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.15 0 0 9875

Ki fogom, de majd csak októberben. Addig nem célszerű átültetni semmit. Az tavaszi dugványoknak még csak picike gyökerük van, fejlődniük kell még.

Előzmény: Ali-bá (9874)
Ali-bá Creative Commons License 2011.07.15 0 0 9874

Próbáld ki. /Okosabb leszel mindenkinél./

Előzmény: Midnightx (9873)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.15 0 0 9873

Légyszi valaki válaszolja meg a 9866-ost! Köszi előre is!

Nemsokára teszek fel képeket.

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.15 0 0 9872

Nem szivesen tárnék bort műanyagban. Sa, üveg, vagy saválló rendben, a műanyagot inkább inkább mellőzném.

Előzmény: U.Laci (9871)
U.Laci Creative Commons License 2011.07.14 0 0 9871

Mindenképp saválló tartályt szeretnél? A műanyag tartályok jóval olcsóbbak,a 200 literes műanyag tartály majdnem féláron beszerezhető mint a szlovén saválló.

Előzmény: Törölt nick (9810)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.13 0 0 9870

"megjelent a bocsókon a perosz" = megjelent a bogyókon a peronoszpóra

Előzmény: Törölt nick (9869)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.13 0 0 9869

Kicsit megdöbbentem azon, hogy az idén olyan szőlőfajtán kis megjelent a bocsókon a perosz, amelyeket korábban hanyagoltam, s akkor nem volt bajuk. Még tavaly sem, amikor nagy rombolást végzett. A különbség csupán annyi, hogy az idén nagyon oda figyeltem és megkaptak időben mindent, ami kellett. (...??...)

Na, nem nagy a baj, csak igen meglepő. S villámgyorsan eszkalálódó volt - 2-3 napos a történet - , ezért gyorsan visszanyúltam az alapokhoz és megküldtem rendesen bordóival - na, ekkor egy csapásra megállt a vész és mosolyog minden a szőlőben.

Elgondolkodtató. Fura gondolat volt, de lehet, nem alaptalanul, hogy a vegyszerek zöme olyan, mint a gyógyszer: minél többet fogyaszt belőle valaki, végül annál betegebb lesz, újabb bajok jönnek elő.

Nem akarok vegyszer neveket mondani, de a legjobbnak tartottakkat használtam. A frászt hozta rám, ami kezdett kikerekedni belőle. Aztán a legősibb nmódszer kirántott a kakiból.

Levontam a konzekvenciákat. Vettem PH mérőt, hogy ne keljen totózni, vattem réz-szulfátot, mészhidrátot és ként. Innen kezdve bordói és slussz. Macerás, meg ha lemossa az esől, lehet megint végig menni rajta, de nem bánom. Majd meglátjuk, jövőre eképpen mi lesz belőle.

RAMBO Creative Commons License 2011.07.12 0 0 9868

Ha jól tudom, akkor permetezés napján, leginkább utána néhány órán át.

Persze, a többi meg fog maradni, ami leégett, annak annyi.

Előzmény: Zoli a séf (9862)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.12 0 0 9867

"A kártevő 75-80%-nál magasabb kvarctartalmú talajban nem él meg."

 

http://matyasciprian.hu/novenyek/szolo_kartevok.php

 

Ezek szerint ha homokba ültetem őket, akkor idővel kipusztul a kártevő? Mert ott beomlanak a járatai. Nyilván az idősebb fertőzött példányokat nem lehet már átültetni, de az enyémek még csak tavaszi dugványok, beiskolázva.

Midnightx Creative Commons License 2011.07.12 0 0 9866

Sajnos megjelent a filoxéra az európai gyökerű szőlődugványaimon. Látom a levelek alján a kis göböket. Pedig még csak 3 - 4 hónapja dugványoztam őket. Tényleg nincs semmilyen megoldás? Olvastam, hogy a filoxéra nem marad meg homoktalajon. Ha homoktalajba ültetem a már fertőzött csemetéket, akkor mi lesz? Eltűnik vagy megmarad a kártevő?

csabi_felvidek Creative Commons License 2011.07.12 0 0 9865

Ha már ott a csibész, akkor én a FALCON 460 EC-t ajánlom, ami felszívódó és emellett "gyógyító" hatása is van. De azért elgondolkoztató a közel 40 fokos hőségekben a lisztharmat jelenléte...

Előzmény: Jani71 (9863)
Zalancelot Creative Commons License 2011.07.12 0 0 9864

Ha már megjelentek a tünetek, többre  mész a kontakt szerekkel!!

Mindemellett nem árt felszívódót is keverned a permetszerbe, mert általában annak a hatása általában hosszabb.

Nekem is vannak lisztharmatérzékeny tőkéim, a Krathane LC, Folicur Soló keverék eredményesen működött.

Persze a kontakt szer akkor hat, ha oda is jut, ahol a fertőzött fürtök (levelek) találhatók.

Általános tétel, hogy a lisztharmat ellen is a legjobb védekezés a gondos zöldmunka.

Előzmény: Jani71 (9863)
Jani71 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 9863

Sziasztok!

Ha már látható tünete van a lisztharmatnak, akkor csakis felszívódó szerrel érdemes próbálkozni ellene (még az elején van a folyamat, csak egy tőkén van - jellemzően azon, amelyen minden évben kezdi, az a legérzékenyebb), vagy esetleg kontaktot is érdemes használni (főleg az olyan tőkék miatt gondolom az utóbbit, amelyeknél még nincsenek meg ezek a tünetek)?

Előre is köszönöm a választ!

Zoli a séf Creative Commons License 2011.07.11 0 0 9862

És ez a veszély a permetezéstől mennyi ideig áll fenn??

Egy két nap, vagy esetleg egy hét? Szóval mennyi ideig kell reszketnem?

Ilyenkor a fürt is megy a "levesbe", vagy csak azok a bogyók, amik már megégtek.

Érdemes még a fürtöt "letisztítani"?

Előzmény: RAMBO (9861)
RAMBO Creative Commons License 2011.07.11 0 0 9861

A Tiuram kéntartalmú permetszer, ilyen elképesztő melegben és UV sugárzásban perzselést okoz. Kénnel csak akkor szabad permetezni, ha a napfény nem ilyen intenzív, és ha a levegő hőmérséklete 20 fok alatt marad. Ha kontakt lisztharmat elleni szerrel akarsz nyomulni, javaslom a Karathane-t.

Előzmény: Zoli a séf (9855)
csabi_felvidek Creative Commons License 2011.07.10 0 0 9860

Ez bizony tipikus napégés. Nálunk 38 fok volt árnyékban, képzeljük el szegény bogyókáinkat, milyen melegük lehetett a napon. Én ezért nem szoktam kitakarni a fürtzónát...

Előzmény: Zoli a séf (9855)
Zoli a séf Creative Commons License 2011.07.10 0 0 9859

Köszi mindenkinek. Én még nem leveleztem le a fürtöket, meg lehet, hogy nem is fogom. Tegnap reggel  permeteztem, gondoltam nincs még olyan meleg,- dehogynem,- fél kilencre befejeztem, akkor volt 23-34 fok, lehet hogy ez is sok volt???

Előzmény: Cirfandlia (9858)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!