Keresés

Részletes keresés

Nati23 Creative Commons License 2008.04.18 0 0 688

Sziasztok! Én is nagyon örülök, hogy újjáéledt az oldal! Nem szabad abba hagynunk! Csinálni kell a sok finom sajtot, cserélni a tapasztalatokat és az ismereteket, hogy az igazi sajtkészítés hazánkban is fejlődjön. Csináljunk olyat, hogy a multik ne tudják utánozni. Amit sorozatban gyártanak sosem lesz olyan, mint amit ember készít a két kezével és a szívével.

 

Sok sikert, és sok szuper sajtot mindenkinek!!!!!!

 

Szia sajtosferi!

Tudhatom valamiből előre azt, hogy nem elég alvadékony a tej? Most csak akkor láttam amikor már nem aludt meg annyi idő alatt mint szokott. Az jó ha teszek bele kalcium kloridot?

A lakmuszpapírban tudsz nekem segíteni, hogy honnan lehet beszerezni?

És még egyet szeretnék kérdezni. Lehet, hogy butaság, de a sajt, vagy a túró savójára gondolsz?

 

Köszi Szia

Előzmény: sajtosferi (685)
Mooni Creative Commons License 2008.04.18 0 0 687
Az alvadék felvágására. Otthoni körülmények között megteszi a hosszú kés, ill. az aprításhoz a robotgép habverője kézi használattal.
Előzmény: nagymuki (684)
Mooni Creative Commons License 2008.04.18 0 0 686

Szia!

Bár a kecskésben már leírtam (korábban), én egyszerűen középlángon melegítem a savót, közben néha megkavarom. Elvileg az orda feljön a tetejére. Megvárom, míg éppen elkezd forrni. Fontos, mert ha nem figyelsz és tele a fazék, kifut. Már jártam így párszor. Ekkor kiteszem hűlni. Általában a tetején marad, így könnyű műanyag teaszűrővel (jó sűrű a szövése) kiszedegetni egy tésztaszűrőbe tett ruhára, hogy rendesen lecsepeghessen.

Sima tésztaszűrőn nem lehet átönteni, mert átmegy a lyukakon, a ruhás megoldás macerás, mert ha túl sűrű a szövet várhatsz "10 napig" mire lesz vmid, ha ritka, szintén átfolyik. Előfordul, ha túlforralod, v. túl sokáig hűtöd, hogy az orda lemegy az aljára, akkor egyszerűen a savót leöntöd, kimered a kisszűrővel a javát, a maradékot óvatosan, lassan a teaszűrőn átöntöd. Nem egyszerre, űrítgetni kell, ne menjen át. Ecetet nem szoktam használni, de lehet. Amúgy ahogy a sajt mennyiség, az ordamennyiség is függ a laktációtól. Ilyenkor viszonylag híg a tej, de majd nézd meg késő ősszel mennyi sajt jön ki abból a kevés tejből.

Előzmény: kovimann (683)
sajtosferi Creative Commons License 2008.04.18 0 0 685
Sziasztok mindenki!
Örülök, hogy ujra elindult az élet az oldalon, már egy kicsit bosszankodtam.
Nati szerintem az oltó hatása nem az oltó gyengülésétől csökken, hanem a tej fizikai és beltartalmi állapota változott. A takarmányozás vagy erjedési(diszgenetikus) hatások miatt ez sűrűn előfordul, amit csak így tapasztalunk, hogy gyengébben alszik a tej. Ilyenkor több oltot teszünk a tejbe, hogy a 30 perces alvadási idöt betartcsuk.
GPS, teljesen egyetértek veled. Tökéletesen megfelel a lakmuszos módszer a házi sajtkészítéshez, sőt némi gyakorlat, tapasztalat megserzése után már elis hagyható. A lényeg, hogy tudjuk, hogy a friss sóoldatba illik némi savanyúsavót, vagy citromsavat tenni, hogy ne legyen lúgos az oldat.
A zsírnélküli tejről csak annyit, hogyha a tej nincs folyamatosan mozgatva az fölfölöződik. Nálad ha csappal engedték vagy fönt maradt a tejzsír, vagy már leszedték a tetejéröl. Vásárláskor erre oda kell figyelni, éslehetőleg olyan helyről kell vásárolni, ahol a tej a tartályban folyamatosan keverve van.
Koviman, kicsit kevesellem a kijött orda mennyiséget, talán egy kicsit még melegíthetted volna. Azt is megteheted, hogy mikor leszeded a felszinre jött csapadékot utánna pici citromsavat teszel a savóhoz és igy melegíted még egy kicsit. Próbáld meg.
Sziasztok.
nagymuki Creative Commons License 2008.04.17 0 0 684
Sziasztok!
Hülye kérdés, de nem tudom a sajthárfát mire hazsnáljátok?
kovimann Creative Commons License 2008.04.17 0 0 683
Sziasztok!

Elkészítettem az első ordámat! Finom lett, krémes, lágy!!! Kezdetnek, gondoltam kipróbálom 10 liter sajtsavóból. Nem számítottam sok ordára, nem is lett, úgy kb. 3 evőkanálnyi 10 l savóból. Nektek milyen kihozatallal készül?
A szűrőnek egy vékony konyharuhát használtam, de ennél is vékonyabbat kell beszereznem, mert több mint 1 napig csöpögött a savó. A ritkább szövésű zsákon szerintem minden átment volna. Ti miben szűritek? Még ki kell tapasztalnom.
asaka Creative Commons License 2008.04.17 0 0 682
Köszönöm a tanácsot, tehát akkor ajánlott a mérés mindenképpen. Gondolom ahol oltót lehet kapni, ott ilyen tesztet is árulnak...
Előzmény: GPS (681)
GPS Creative Commons License 2008.04.17 0 0 681

 

pH mérés

 

pH méréshez használhatsz filléres indikátor-szalagot is, nem kell a soktízezres műszer. Afféle lakmusz - csak okosabb.

 

Ez egy színes papír-csik - a dobozán meg egy színskála. Bemártod a kb. 2 centis csíkot a löttybe - ez a pH-tól elszíneződik - és a képzett színt összehasonlítod a dobozon lévő színskálával.

 

Amelyik színnel stimmel - annyi a pH. Egy tekercsen vagy 2 méter van - egy méréshez elég 2 centi.

 

Na ebből van olyan, amelyik 0,5 pH-nként van beosztva...de van enél drágább, érzékenyebb is. De kis gyakorlattal a 0,5-ös osztásúból is meg tudod határozni a köztes éréket is.

 

Ebben a termékben a Merck a világbajnok - minden laborban megtalálható.

 

Az elektronikus pH mérő - azontúl, hogy drága - még kalibrálni is kell időnként - (nem is olcsó) ismert puffer oldattal.

 

De maga az elektróda is képes elöregedni akár 6 hónap alatt is. Házi, és főleg alkalomszerű használatra: NEM ajánlom.

.

Előzmény: asaka (680)
asaka Creative Commons License 2008.04.17 0 0 680
Köszi! Közben lehet hogy egy ismerősöm csinál egyet. Még valami: a sófürdőnél tényleg fontos-e az a ph-mérés, vagy eltekinthetek -e tőle...
Előzmény: hhx (674)
hhx Creative Commons License 2008.04.17 0 0 679
A jó  házi tejet leginkább arról ismerni meg, hogy tejszín/tejföl válik ki a tetején, de az inkább hűtőben állás közben történik, nem forrláskor. A bolti, fölözött tejből ez hiányzik. A fehérjét (elvileg) még a bolti tejből se veszik ki. Régebben volt a "reggeli ital" néven futó permeátumos lött, annak a fehérjetartalma is kisebb volt. Még ha valamennyire le is fölözik a házi tejet, attól lehet belőle sajtot csinálni. Mindenesetre spekulációk helyett ki kell próbálni pár litert abból a tejből, aztán úgyis kiderül
Előzmény: GPS (678)
GPS Creative Commons License 2008.04.17 0 0 678

 

A hártyát értem a föl alatt - szerintem az mondja meg, hogy vízen kívül mi van még a tejben.

 

Amúgy meg csak akkor hiszem el, hogy nem nyúlnak a tejhez - ha már beszéltem a tehénnel. Addig nem.

.

Előzmény: hhx (677)
hhx Creative Commons License 2008.04.17 0 0 677

A tej fölén tejfölt értesz, vagy a forraláskor keletkező hártyát?

Amúgy ha tényleg "egyenesen tehénből" jön, akkor biztos, hogy jó lesz sajtnak (meg minden másnak)

Előzmény: GPS (676)
GPS Creative Commons License 2008.04.17 0 0 676

 

Sziasztok Sajtosok !

 

Lenne nekem egy illetlen kérdésem - de ha "vótmááá" - akkor boccs.

 

Szóval az a kérdésem, hogy a kereskedelemben kapható tejből lehet-e bármit is csinálni? Veszprémben van ugyanis egy kifejezetten "tejbót" - ahova (állítólag !!!)  egyenesen a tehén szállítja az árut.

 

Tiszta retro '50-es évek - aluminium kannából mérik merőkanállal a delikvens által hozott flakonba - annyit fejlődött a dolog, hogy az alu-kanna egy kivágott tetejű LEHEL-ben lakik kiürülésig - hűtési okokból.

 

Eddig rendben is lenne - de az már nagyon nincs rendben, hogy felfőzés után ennek a tejcsinek annyi föle sincs - hogy meghánytassam vele a barátnőm lányát - pedig az aztán allergiás a tej fölére, de rendesen.

 

Milyen lehet akkor a dobozos-tej - ha még ez a "termelőinek" nevezett is ilyen "föl-mentes"?

Mit lehet ugyan gyártani egy olyan tejből - amelyik még bebőrözni is alig hajlandó...nem hogy kifölöződni?

.

elefada Creative Commons License 2008.04.17 0 0 675

Szia Szasza! Az nem tejföl volt hanem túró csak legalább 24 órát váltott gézben vagy túrózsákban kellett volna csöpögtetni.Ebböl krémszerű savanyútúró lesz.Állaga  nem olyan mint a tehéntejé, hanem kenhetö krémes.Ja és ezt ki kell melegiteni mielött csöpögteted.Forró vízbe azedényt a z alvadéknak 38-40 fokra fel kell melegedni.Savanyútúrohoz pár  ötlet. Úgy kezdj hozzá hozzá hogy testmelegre felmelegíted, tuningolod 1-2 kanál élöflórás tejföllel és dunsztba teszed mint a beföttet/lefedve/Így 20-24 óra alatt megalszik .Vagy langyos sütö./Nem szabad megvárni hogy a savó feljöjjön ,ha mégis akkor ne melegits.Ha tulszalad a folyamat savanyubb a túró.Ami a tetején van vékony réteg az a tejföl.Kis mennyiség vagy leszeded,vagy rajtahagyod.Én a savo nagyját gumicsövel szívom le, lukasmerökanállal  teszem a zsákba az alvadékot.

Édesebb, a jó házi leveles tehéntúróhoz hasonlót oltoval kapsz.Én ebböl csinálom a sporttúrót amit a multkor írtam.Még egy ötlet, altatáshoz a legtökéletesebb edény a cserépköcsög.

oltós túróEgy kis ízelítő!savanyú túrófokhagymás -diós snidlinges
Előzmény: szasza57 (673)
hhx Creative Commons License 2008.04.17 0 0 674
Mivel én csak kis mennyiségekkel játszom (5-10 l) a függőleges vagdalás után kézzel belenyúlok az alvadékba, kicsit kiemelek egy adagot, és a harmadik irányból is felvagdalom késsel
Előzmény: asaka (671)
szasza57 Creative Commons License 2008.04.17 0 0 673
Sziasztok.
Köszi a választ, rég nem voltam itt, be vagyok havazva.
A következő van.
Készitettem ezt-azt, oltó nélkül, az itt talált tanácsok és józan leleményesség alapján.
Az egyik a kecsketejből tejföl volt, de nem nagyon fogy ételbe, mert más az ize.
Ezért megmaradt kb. 1,5 liter.
Ezt felhasználtam az ecetes kicsapatáspsos módszer szerint, a végeredmény szerintem teljesen olyan lett, mint a Pennyben kapható Brindzsa.
Na erre nagy a kereslet.
Készitettem belőle juhtúrós sztrapacskát, isteni.
A maradékból Erdélyi juhtúrós körözött c. kenyér és sűlt krumplira valót csináltam.
Na az nem semmi, 2 napig készűlt, mert nem olvastam végig a receptet, és a végén azt irta keverjek bele sört és konyakot.
Naná hogy nem volt otthon.
Másnap vettem meg, finom lett.
elefada Creative Commons License 2008.04.16 0 0 672

Szia Nati!

Bár nem nekem címezted de én is adhatom a választ. Pár hete rendeltem M.T.K.-tol

Chy-Max plus-t.

Kiszerelése 1 l 

 Adagolás 17 ml /100l

 Ára: 3400+áfa+szál. kts

Tökéletesen működik.36C 30perc

Igen,veszít az erejéböl, én is azért cseréltem le az anivetest.

Van probiotikus joghurt kultúrájuk is ,nagyon szuper.

Üdv: elefada

Előzmény: Nati23 (670)
asaka Creative Commons License 2008.04.16 0 0 671
 Nekem akkor hiányzik a hárfa, mikor keresztbe kell vágni az alvadékot, viszonylag szabályos közöket hagyva...ott a kés nekem zűrös...
Nati23 Creative Commons License 2008.04.16 0 0 670

Sziasztok!

 

Az oltó vajon veszít az erejéből az idő teltével? Úgy vettem észre mintha nem lenne olyan erős, nem aludna meg annyi idő alatt a tej mint szokott, illetve renyhébb az alvadás!

 

Szia Sajtosferi!

 

Tudnál nekem abban segíteni, hogy milyen erősségű a Chy-Max Plus oltó?

hhx Creative Commons License 2008.04.16 0 0 669

Ahhoz is elég lehet a konyhakés, ha elég hosszú a pengéje (vagy elég széles lábosban próbálkozol) :)

Amúgy csinálni biztos olcsóbb, és nem tűnik nagy ördöngősségnek

Előzmény: Törölt nick (668)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.16 0 0 668
Igaz:-)
Ám lehet, hogy kezdésnek mondjuk 100 liter tejjel ügyködik akkor a konyhakés nem olyan kóser:-) Persze nem tudhatom mert errőlé nem történt bejegyzés
Előzmény: hhx (667)
hhx Creative Commons License 2008.04.16 0 0 667
Én is kezdő vagyok, de eddig elboldogultam hárfa nélkül, helyette hosszú pengéjű konyhakést használtam. Az előbb ajánlott módszeren kívül egyébként fából és damilból is lehet hárfát csinálni, valamelyik könyvben olvastam róla leírást
Előzmény: asaka (663)
kisszszoros Creative Commons License 2008.04.16 0 0 666
hát izé, lehet, hogy butaságot mondok, de talán sajt hárfát némi kézügyességgel bárki tud csinálni...

kell hozzá 3mm-es rozsdamentes drót, meg 0,3mm-es szintén rozsdamentes drót.
A 32mm-esből egy nyeles keretet kell hajtogatni, majd arra a vékonyból a megfelelő sürüségű szálakat kell "kötni" és kész is.
Előzmény: asaka (665)
asaka Creative Commons License 2008.04.16 0 0 665
Szóval csináltatni kell. Köszi, próbálok keresni ilyet.
Előzmény: Törölt nick (664)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.16 0 0 664
Volt ebben a topicban erről szó ha visszaolvasgatsz találsz leírást, hogy hogyan is kell inéznie egy sajthárfának azután pedig csak egy saválló cuccokkal foglalkozó mesterembert kell keresned és kész is a saját hárfád
Szerintem
Előzmény: asaka (663)
asaka Creative Commons License 2008.04.16 0 0 663

 

Kedves Mindenki!

 

Én annyira kezdő vagyok, hogy azt elmondani sem tudom. Igaz, a szakiroldalmat, bár ez nyilván csak elmélet, átolvastam. Nagy kedvvel olvasom a hozzászólásokat, és van is egy banális kérdésem: szerintetek hol lehet ebben az országban sajthárfát kapni, mert már az egyetlen szóbajöhető helyen (Anivet) sincs már...

 

 

előre is köszönöm, ha valaki segít!

 

a.

csite Creative Commons License 2008.04.15 0 0 662

kezmuvessajt.hu
sajtkeszito(k).hu

sajtosok.hu

Előzmény: Törölt nick (661)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.15 0 0 661
de pl a sajtosemberek az nincs szóval valamit azért lehetne csinálni
Előzmény: csite (659)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.15 0 0 660
Bocs tényleg valamit elírtam az este
:-(
Előzmény: csite (659)
csite Creative Commons License 2008.04.15 0 0 659

 

bocs, de a pannontejé a sajt.hu 2000 óta
és sok más sajtos domain név is :(

Előzmény: Törölt nick (658)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!