Keresés

Részletes keresés

matti70 Creative Commons License 2005.12.06 0 0 2121
Úgy emlékszem, egyszer említettem már, hogy a mi kávéfőzőnk automatice így dolgozik. Kis vizet belepumpál a (már általam előmelegített) szűrőbe, vár, majd indítja a lefőzést.
Előzmény: H_G (2118)
Hmmmm Creative Commons License 2005.12.06 0 0 2120
Nekem is ilyen van, az enyem kulfoldrol van, de egyszer lattam egy uzletet, ahol mindenfele Bodum markaju cucc volt a kirakatban, arra nem eskuszom meg, hogy pont ez is, de van ra esely. A Vaci ut-on a Robert Karoly koruttol a belvaros iranyaban jobb oldalon van egy koszos kis uzlet, kb. az Arboc ut es a Zsilip u kozott, de lehet, hogy picit meg tovabb. Csak veletlenul lattam meg egyszer mikor arra jartam.
Előzmény: BobMarley (2103)
ajsa_ Creative Commons License 2005.12.06 0 0 2119

Én hűtőben tartom a ledarált kávét, csatos-gumis-"légmentes" dobozban, de 2-3 hét után már tuti nem az igazi. Most akkor jobb a szobahőmérséklet?

 

Vagy egyedüli üdvözítő megoldás a szemeskávé otthoni darálgatása adagonként?

H_G Creative Commons License 2005.12.06 0 0 2118
"A fagyasztóval csak az a gondom, hogy nem akarom mindig onnan kihalászni, és szerintem az elkészült kávé hőmérséklete is alacsonyabb lenne."

Tényleg, úgy is akartam kérdezni: presszókávénál nem szokás előáztatás-félével próbálkozni, ahogy a kotyogókkal többen csinálják? Mármint, hogy beteszed a KV-port a (persze előmelegített) szűrőbe, átengedsz rajta egy kis forró vizet (de csak pár csepp megjelenéséig), vársz egy kicsit és csak utána nyomatod át a teljes adagot? (Én őszintén szólva megpróbáltam, de nem tudtam eldönteni, javított-e az ízhatáson.) Mert ha más értelme nincs is az eljárásnak, arra talán még jó lehet, h. a fagyasztóból elővett nyersanyagot normál hőmérsékletűre melegítse.

matti70 Creative Commons License 2005.12.06 0 0 2117

Igen, olvastam, hogy a hűtőt nem ajánlja a párásodás és szagok átvétele miatt. Bár  légmentesnél is?

A fagyasztásra meg azt mondja, ha legalább 3-4 napig ott lesz. Ez nagyjából stimmel, de úgy olvastam, az olaszos pörkölésűnek nem ajánlja. Márpedig ugyebár leginkább olyat használunk presszógépbe...

Előzmény: H_G (2116)
H_G Creative Commons License 2005.12.06 0 0 2116
Elolvastad a Wilson idézte kutatásokat? Az egyik azt állítja, csak a -20 C hatásos. Síma hűtő többet árt, mint használ.

Ha jól értettem, az őröletlen gyakorlatilag nyitott edényben sem károsodik az első 10 napon; az őröltön meg szobahőmérsékleten a jól záródó edény sem segít, csak a szelepes (de milyen az?) -- hacsak nem tudsz igazán komoly vákuumot előállítani otthon, mert ha csak 2% oxigén marad az edényben, annyi is tönkreteszi.
Előzmény: matti70 (2115)
matti70 Creative Commons License 2005.12.06 0 0 2115

Érdekes, pl. a Semiramis-nál kosarakban kirakott kávén én is gondolkodtam már, mennyire árthat neki, miközben a gyárak piszokul nyomják a szemes kávéknál is azt a dumát, hogy pörkölés után egyből légmentes csomagolás, stb.

 

Az előző kérdésem persze őrölt kávéra vonatkozott. Mondjuk a fagyasztóban nem vagyok oly biztos, most néztem a Lavazza-n "refrigerate when opened" , ez tudtommal lehet hűtő és fagyasztó is. De mintha valahol kihangsúlyozták volna -freezer- a fagyasztót.

Szóval másnál nem lesz gáz két hét után az őrölt kávé?

Előzmény: Káposzta (2114)
Káposzta Creative Commons License 2005.12.06 0 0 2114

Nalam a nyaron volt 2 honap kenyszerszunet a kavefozesben. Ami Illy dobozban volt megdaralva az tonkrement szobahomersekleten, se crema se iz, a zacskojaban maradt szemes kave csak egy ruhacsipesszel volt lezarva, tehat messze a legmentessegtol, szobahomersekleten tarolva, annak semmi baja nem lett.

A kaveboltokban is ott van szabadon kosarba kiontve a kave hetekig, nem hiszem hogy igy tarolnak ha az nagyon artana neki.

Előzmény: matti70 (2112)
H_G Creative Commons License 2005.12.06 0 0 2113
Erről is szó volt Káposzta tegnapi linkjén:

http://www.kwilson.fsnet.co.uk/RoastBeanstorage.htm

Előzmény: matti70 (2112)
matti70 Creative Commons License 2005.12.06 0 0 2112

Kávétudorok:

 

Most fogyott el egy 250-es fémdobozos Piazza, de az utolsó pár főzés már nem volt valami rózsás. Keserűbb lett, biztosan rendesen oxidálódott a kb. 2 hét alatt.

Ti hogyan tároljátok? Gondolom a saját fémdoboz a műanyag kupakkal messze van a légmentességtől. Elég-e egy sokkal légmentesebbe tenni (valami csatos, gumitömítéses cucc), vagy beteszitek a fagyasztóba, ahogy sok kávé csomagolásán ajánlják?

A fagyasztóval csak az a gondom, hogy nem akarom mindig onnan kihalászni, és szerintem az elkészült kávé hőmérséklete is alacsonyabb lenne. Meg aztán nem párásodik ott be?

Egyelőre arra gondoltam, hogy bontás után felét átöntöm egy 125-ös Illy dobozba, a másik fele meg megy fázni. Aztán ha az első elfogyott, kiveszem a másikat, és többé már nem visszatéve használom fel.

 

yeahhh:

Filicori-ból melyiket szoktad venni a Toldiban? A honlapjukon nem is látok dobozost.

matti70 Creative Commons License 2005.12.05 0 0 2111
Én is várom :) , de sajna kicsit tolódik. Maholnap kezdünk meg egy doboz Lavazza-t, Molinari csak utána...
Előzmény: yeahhh (2110)
yeahhh Creative Commons License 2005.12.05 0 0 2110

Kíváncsian várom a véleményedet - nekem nagyon bejön :-DDD

Előzmény: matti70 (2108)
H_G Creative Commons License 2005.12.05 0 0 2109
Nahát, a "Feinschmecker" magazin presszógép-tesztje, amit ez a K. Wilson összefoglal, szintén nem vette számításba az árat -- úgy látszik, ez elfogadott metódus eben a műfajban.

"The scoring system seems very fair - with appropriate and stated weightings given to taste, crema, frothing, ease of use and design. It does seem as if each panelist has given his mark and these have been averaged. Note that price has not been a criteria."

Előzmény: Káposzta (2102)
matti70 Creative Commons License 2005.12.05 0 0 2108

Na, fel is hívtam. Általában az utánvétes küldés szokott működni, illetve Pesten az általad említett csemegét ajánlotta. Mondjuk az utánvét annyit rátesz az árra szerintem, hogy akkor már majdnem a csemegeboltban is megvehető, plusz a Posta még macerás is...

Viszont Pestre hetente jár, és lehet egyezkedni személyesen átvenni tőle, én nyilván így teszek. Nagyon kíváncsi lettem a Five Star-ra, olyan jó a merketingszöveg :)

Előzmény: yeahhh (2107)
yeahhh Creative Commons License 2005.12.05 0 0 2107
Igen, ez a Five Stars ára. Normális áron? Hívd fel a honlapon lévő telefonszámot - az importőr ajánlott egy jó forgalmazót, Sopron mellett:-))) Vagy egy hónapja jártam arra és ott vettem.
Előzmény: matti70 (2104)
H_G Creative Commons License 2005.12.05 0 0 2106
Szerintem külföldön vette...

Előzmény: BobMarley (2103)
H_G Creative Commons License 2005.12.05 0 0 2105
Azért a bokámat nem fogom törni a nagy rohanásban :) A "török" darálón lehet állítani néhány fokozatot, és azt írták róla, filteres-durvaságútól a törökig műxik jól -- csak kotyogó-félékhez nem jó; egyenletes szemcsenagyságban pedig lever minden hasonló árú elektronyost.

Nemisbéka Botswanában tartózkodik :) Ez persze kódnév, aki többet akar tudni, annak a Sherlock Holmes-i képességeit kell használnia.

Előzmény: gprinz (2099)
matti70 Creative Commons License 2005.12.05 0 0 2104

yeahhh:

 

A Molinari-t hol veszed normális áron? A csemegebolti 2590-et kissé sokallom :) De ez legalább a Five Star volt?

Amúgy a Molinari-nak egész jó a magyar honlapja is.

Előzmény: yeahhh (2074)
BobMarley Creative Commons License 2005.12.05 0 0 2103
Szia ZsuR!Sziasztok Kávékedvelők! :o) Én ismerem ezt a kávéfőzőt,sőt csak ilyennel főzőm már évek óta!! Viszont,pont ezt keresem,ami a képen van. Eddig külföldről szerváltam,de ha lehet itthon kapni,akkor egy fokkal boldogabb lennék. Az IKEA-ban láttam,de egy kicsit nagy volt..........az nekem nem jó.... Elárulnád,hogy hol vetted ezt, szemtelenül olcsón??? Amúgy ,van ami elromlik benne....pl,elreped az üveg.......vagy törik.....:o(( Nálam most repedt.....:o(
Előzmény: ZsuR (2021)
Káposzta Creative Commons License 2005.12.05 0 0 2102

Ezek az olcsobb daralok gyakran nem daralnak eleg finomra presszogephez.

Szerencsere egy kis barkacsolassal ez megoldhato:)

http://www.kwilson.fsnet.co.uk/grinder_tweaks.htm

 

Előzmény: yeahhh (2100)
yeahhh Creative Commons License 2005.12.05 0 0 2101
Bocs - ez persze, nem a hazai forgalmazó, csak neki még ennél is kacskaringósabb a honlapja...
yeahhh Creative Commons License 2005.12.05 0 0 2100

Otthoni használatra tuti Solis 166-os daráló van a hazai forgalmazónál bruttó 30 E Ft körül.

http://www.solis.ch/international/products/coffee/prod_coffee_e.htm

Előzmény: H_G (2092)
gprinz Creative Commons License 2005.12.05 0 0 2099
Nem őrli talán túl finomra a kv-t espresso géphez? Nemisbéka merre lakozik egyébként? Kissé még zöld vagyok a topic-törzstagok terén. Még daráló: a Fukarban volt az ECM által címkézett (valahol olvastam, h ők nem foglalkoznak daráló gyártással, csak a legjobb olasz gépekhez adják a nevüket) daráló csekély 99000 HUF-ért, gondolom rohansz megvenni! :-)
Előzmény: H_G (2098)
H_G Creative Commons License 2005.12.04 0 0 2098
Hű, ez jó nagy! Akkor még egy érvet tudok a Z. "Turkish grinder" mellett, annak a helyfoglalása minimális.

(A Zassenhaus.com szerint Nemisbékáéknál van viszonteladó -- megkérjük, h. legközelebb hozzon nekünk egy párat? :))

Előzmény: gprinz (2097)
gprinz Creative Commons License 2005.12.04 0 0 2097
Szivesen. Ha találnál esetleg megfelelő kézit, szólj, kérlek! Az alábbi linken: http://www.externet.hu/msh/ (bocsi, hogy csak beszúrom) is van az előbb emlegetett Gaggia, de csak kombóban géppel, igaz knock-box-ot (kiverő-doboz?????) is kapsz hozzá, szép fiókosat!
Előzmény: H_G (2096)
H_G Creative Commons License 2005.12.04 0 0 2096
Nagy vagy, köszönöm!

(Bár egy jó minőségű, fokozatszabályozós kézidarálóban az lenne nagyon pozitív, h. azok évtizedeket bírnak mindenféle alkatrészpótlás nélkül és napi 2 adagra valót még bírnék izomerővel... Olcsónak azok sem olcsók, 80 USD a túlparton.)
Előzmény: gprinz (2095)
gprinz Creative Commons License 2005.12.04 0 0 2095
nem megy a linkgyártás, szóval: http://www.expolygon.hu/files/KVG_Termekek.php
gprinz Creative Commons License 2005.12.04 0 0 2094
[link1], íme a link!
gprinz Creative Commons License 2005.12.04 0 0 2093
Kézi daráló beszerezhetőségéről nem tudok, de más ügyben van mozgolódási lehetőség. A Gaggia MDF daráló (nyugi, nyugi pártsemleges...) és néhány hasonló, elérhető modell kapható az Expolygon Kft-nél.
Előzmény: H_G (2092)
H_G Creative Commons License 2005.12.04 0 0 2092
Ááá, valaki borogasson be gyorsan! Intersparban jártam, lepislogtam az ő (ált. teljesen érdektelen) KVfőző-polcukra is, hát nem kiraktak egy csomó BAR 14-et mindössze 17 ezerért? Két hete persze még nyomuk se volt...

Egész jól megkedveltem a készüléket egyébként -- nagyon erősen leta(m)perolva, ahogy Káposzta ajánlotta, még az Omnián is sikerült vékonyabbféle krémet kapnom! De tény, h. trükközni kell a gőzgombbal, csak úgy lesz végig elég meleg egyetlen adag kiadásához.

A darálóhelyzet elég reménytelen a hozzám közeli boltokban (MM, Saturn), itt a legjobb kúpos egy 10 ezres DeLonghi, amit a Coffeegeeken alkalmatlannak tartanak eszpresszóhoz. Uott elég nagy meglepetéssel láttam, hogy a legnagyobb elégedettségi pontszámú darálók között ott vannak a Zassenhaus retró kézi darálói -- nagyon meg is tetszett a koncepció. Ezeknek nem tudtok vmi olcsóbb beszerzési helyéről, mint az USÁ-ból rendelni? Elég fölösleges kerülőnek tűnik ide-oda hajóztatni az óceánon...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!