A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Úgy emlékszem, egyszer említettem már, hogy a mi kávéfőzőnk automatice így dolgozik. Kis vizet belepumpál a (már általam előmelegített) szűrőbe, vár, majd indítja a lefőzést.
Nekem is ilyen van, az enyem kulfoldrol van, de egyszer lattam egy uzletet, ahol mindenfele Bodum markaju cucc volt a kirakatban, arra nem eskuszom meg, hogy pont ez is, de van ra esely. A Vaci ut-on a Robert Karoly koruttol a belvaros iranyaban jobb oldalon van egy koszos kis uzlet, kb. az Arboc ut es a Zsilip u kozott, de lehet, hogy picit meg tovabb. Csak veletlenul lattam meg egyszer mikor arra jartam.
"A fagyasztóval csak az a gondom, hogy nem akarom mindig onnan kihalászni, és szerintem az elkészült kávé hőmérséklete is alacsonyabb lenne."
Tényleg, úgy is akartam kérdezni: presszókávénál nem szokás előáztatás-félével próbálkozni, ahogy a kotyogókkal többen csinálják? Mármint, hogy beteszed a KV-port a (persze előmelegített) szűrőbe, átengedsz rajta egy kis forró vizet (de csak pár csepp megjelenéséig), vársz egy kicsit és csak utána nyomatod át a teljes adagot? (Én őszintén szólva megpróbáltam, de nem tudtam eldönteni, javított-e az ízhatáson.) Mert ha más értelme nincs is az eljárásnak, arra talán még jó lehet, h. a fagyasztóból elővett nyersanyagot normál hőmérsékletűre melegítse.
Igen, olvastam, hogy a hűtőt nem ajánlja a párásodás és szagok átvétele miatt. Bár légmentesnél is?
A fagyasztásra meg azt mondja, ha legalább 3-4 napig ott lesz. Ez nagyjából stimmel, de úgy olvastam, az olaszos pörkölésűnek nem ajánlja. Márpedig ugyebár leginkább olyat használunk presszógépbe...
Elolvastad a Wilson idézte kutatásokat? Az egyik azt állítja, csak a -20 C hatásos. Síma hűtő többet árt, mint használ.
Ha jól értettem, az őröletlen gyakorlatilag nyitott edényben sem károsodik az első 10 napon; az őröltön meg szobahőmérsékleten a jól záródó edény sem segít, csak a szelepes (de milyen az?) -- hacsak nem tudsz igazán komoly vákuumot előállítani otthon, mert ha csak 2% oxigén marad az edényben, annyi is tönkreteszi.
Érdekes, pl. a Semiramis-nál kosarakban kirakott kávén én is gondolkodtam már, mennyire árthat neki, miközben a gyárak piszokul nyomják a szemes kávéknál is azt a dumát, hogy pörkölés után egyből légmentes csomagolás, stb.
Az előző kérdésem persze őrölt kávéra vonatkozott. Mondjuk a fagyasztóban nem vagyok oly biztos, most néztem a Lavazza-n "refrigerate when opened" , ez tudtommal lehet hűtő és fagyasztó is. De mintha valahol kihangsúlyozták volna -freezer- a fagyasztót.
Szóval másnál nem lesz gáz két hét után az őrölt kávé?
Nalam a nyaron volt 2 honap kenyszerszunet a kavefozesben. Ami Illy dobozban volt megdaralva az tonkrement szobahomersekleten, se crema se iz, a zacskojaban maradt szemes kave csak egy ruhacsipesszel volt lezarva, tehat messze a legmentessegtol, szobahomersekleten tarolva, annak semmi baja nem lett.
A kaveboltokban is ott van szabadon kosarba kiontve a kave hetekig, nem hiszem hogy igy tarolnak ha az nagyon artana neki.
Most fogyott el egy 250-es fémdobozos Piazza, de az utolsó pár főzés már nem volt valami rózsás. Keserűbb lett, biztosan rendesen oxidálódott a kb. 2 hét alatt.
Ti hogyan tároljátok? Gondolom a saját fémdoboz a műanyag kupakkal messze van a légmentességtől. Elég-e egy sokkal légmentesebbe tenni (valami csatos, gumitömítéses cucc), vagy beteszitek a fagyasztóba, ahogy sok kávé csomagolásán ajánlják?
A fagyasztóval csak az a gondom, hogy nem akarom mindig onnan kihalászni, és szerintem az elkészült kávé hőmérséklete is alacsonyabb lenne. Meg aztán nem párásodik ott be?
Egyelőre arra gondoltam, hogy bontás után felét átöntöm egy 125-ös Illy dobozba, a másik fele meg megy fázni. Aztán ha az első elfogyott, kiveszem a másikat, és többé már nem visszatéve használom fel.
yeahhh:
Filicori-ból melyiket szoktad venni a Toldiban? A honlapjukon nem is látok dobozost.
Nahát, a "Feinschmecker" magazin presszógép-tesztje, amit ez a K. Wilson összefoglal, szintén nem vette számításba az árat -- úgy látszik, ez elfogadott metódus eben a műfajban.
"The scoring system seems very fair - with appropriate and stated weightings given to taste, crema, frothing, ease of use and design. It does seem as if each panelist has given his mark and these have been averaged. Note that price has not been a criteria."
Na, fel is hívtam. Általában az utánvétes küldés szokott működni, illetve Pesten az általad említett csemegét ajánlotta. Mondjuk az utánvét annyit rátesz az árra szerintem, hogy akkor már majdnem a csemegeboltban is megvehető, plusz a Posta még macerás is...
Viszont Pestre hetente jár, és lehet egyezkedni személyesen átvenni tőle, én nyilván így teszek. Nagyon kíváncsi lettem a Five Star-ra, olyan jó a merketingszöveg :)
Igen, ez a Five Stars ára. Normális áron? Hívd fel a honlapon lévő telefonszámot - az importőr ajánlott egy jó forgalmazót, Sopron mellett:-))) Vagy egy hónapja jártam arra és ott vettem.
Azért a bokámat nem fogom törni a nagy rohanásban :) A "török" darálón lehet állítani néhány fokozatot, és azt írták róla, filteres-durvaságútól a törökig műxik jól -- csak kotyogó-félékhez nem jó; egyenletes szemcsenagyságban pedig lever minden hasonló árú elektronyost.
Nemisbéka Botswanában tartózkodik :) Ez persze kódnév, aki többet akar tudni, annak a Sherlock Holmes-i képességeit kell használnia.
Szia ZsuR!Sziasztok Kávékedvelők! :o)
Én ismerem ezt a kávéfőzőt,sőt csak ilyennel főzőm már évek óta!!
Viszont,pont ezt keresem,ami a képen van.
Eddig külföldről szerváltam,de ha lehet itthon kapni,akkor egy fokkal boldogabb lennék.
Az IKEA-ban láttam,de egy kicsit nagy volt..........az nekem nem jó....
Elárulnád,hogy hol vetted ezt, szemtelenül olcsón???
Amúgy ,van ami elromlik benne....pl,elreped az üveg.......vagy törik.....:o((
Nálam most repedt.....:o(
Nem őrli talán túl finomra a kv-t espresso géphez? Nemisbéka merre lakozik egyébként? Kissé még zöld vagyok a topic-törzstagok terén.
Még daráló: a Fukarban volt az ECM által címkézett (valahol olvastam, h ők nem foglalkoznak daráló gyártással, csak a legjobb olasz gépekhez adják a nevüket) daráló csekély 99000 HUF-ért, gondolom rohansz megvenni! :-)
Szivesen. Ha találnál esetleg megfelelő kézit, szólj, kérlek! Az alábbi linken: http://www.externet.hu/msh/ (bocsi, hogy csak beszúrom) is van az előbb emlegetett Gaggia, de csak kombóban géppel, igaz knock-box-ot (kiverő-doboz?????) is kapsz hozzá, szép fiókosat!
(Bár egy jó minőségű, fokozatszabályozós kézidarálóban az lenne nagyon pozitív, h. azok évtizedeket bírnak mindenféle alkatrészpótlás nélkül és napi 2 adagra valót még bírnék izomerővel... Olcsónak azok sem olcsók, 80 USD a túlparton.)
Kézi daráló beszerezhetőségéről nem tudok, de más ügyben van mozgolódási lehetőség. A Gaggia MDF daráló (nyugi, nyugi pártsemleges...) és néhány hasonló, elérhető modell kapható az Expolygon Kft-nél.
Ááá, valaki borogasson be gyorsan! Intersparban jártam, lepislogtam az ő (ált. teljesen érdektelen) KVfőző-polcukra is, hát nem kiraktak egy csomó BAR 14-et mindössze 17 ezerért? Két hete persze még nyomuk se volt...
Egész jól megkedveltem a készüléket egyébként -- nagyon erősen leta(m)perolva, ahogy Káposzta ajánlotta, még az Omnián is sikerült vékonyabbféle krémet kapnom! De tény, h. trükközni kell a gőzgombbal, csak úgy lesz végig elég meleg egyetlen adag kiadásához.
A darálóhelyzet elég reménytelen a hozzám közeli boltokban (MM, Saturn), itt a legjobb kúpos egy 10 ezres DeLonghi, amit a Coffeegeeken alkalmatlannak tartanak eszpresszóhoz. Uott elég nagy meglepetéssel láttam, hogy a legnagyobb elégedettségi pontszámú darálók között ott vannak a Zassenhaus retró kézi darálói -- nagyon meg is tetszett a koncepció. Ezeknek nem tudtok vmi olcsóbb beszerzési helyéről, mint az USÁ-ból rendelni? Elég fölösleges kerülőnek tűnik ide-oda hajóztatni az óceánon...