Végre sikerült "közelférkőznöm" az itthoni számítógéphez:-) Elküldtem a Hausmeisterem beszkennelt használati utasítását 3 db mailben (összesen 24 oldal), remélem, hogy tudod hasznosítani a használatiban lévő infókat!
Igen, látom. Katt a nicknévre - előjön az adatlap - katt a "küld" szóra és megnyitja a mailküldő "lapot", ott már látszik a regisztráció során megadott e-mail cím. Persze csak abban az esetben, ha publikus az e-mail címed, de mivel Neked publ. tudom küldeni. Csak éppen utazgatós, pakolászós, intézkedős, költözködés-előkészítős szituban vagyunk, telefonról írok most is.... na szóval sejted, de megígértem, tehát küldöm. Csak most nem megy olyan gyorsan, mint máskor:-)
A garanciális idő letelte után is tudnak alkatrész ügyben (fizetős javításban is) segíteni. Egy telefont megér. Esetleg megkérdezheted a szervízben, hogy lehet-e más tipushoz tartozóval helyettesíteni .. de nézelődhetsz a rotovill.hu oldalon is. Sokféle alkatrészt árulnak, többek között kenyérsütőkhöz lapátokat, üstöt stb.
A gép fél kilós kenyeret süt és egyszerűen nem értem, miért ennyire kényes a hozzávalók mennyiségére, minőségére. 10 ml víz megléte vagy hiánya tönkreteszi a kenyeret.
Nem a gép kényes, hanem minél kisebb kenyeret sütsz, annál pontosabban kell a hozzávalókat adagolnod. Tegyük fel, hogy már kitapasztaltad, hogy a fél kilos kenyeredhez 135 ml víz az ideális, ezzel sütöd a legszebb kenyereket. Ha ehhez viszonyítva +- 10 ml-t használsz az bizony 7%-os változtatás.
Ugyanezt a logikát követve a saját kenyereimnél: én cakpakk 378 ml folyadékot használok a kilos kenyereimhez. Ha pl. 7%-al (26ml) megnövelném a mennyiségét akkor szétfolyna az egész. Ha elvenném ugyanezt a mennyiséget az ideálistól akkor nem tudnám kidagasztani. Mivel minden kenyerembe teszek egy szem főtt krumplit, még annak minősége is befolyásolja a tésztát. Egyik fajta krumpli több vizet vesz fel mint a másik, ezt is figyelembe kell vennem.
Én a helyedben eleinte minden dagasztás után kivenném a tésztát az üstből, megforgatnám a kezemben, megjegyezném az állagát és azt is, hogy milyen kenyeret sütöttem vele. Általános szabály, hogyha farkincát húz a tészta a dagasztás végefelé az edény falán akkor túl lágy a tészta, kevesebb víz vagy több liszt kell bele. Ha szakadozik, kemény, csak dobálja a lapát akkor több víz vagy kevesebb liszt. Az is lehet, hogy kevés ideig dagaszt a géped, párszor próbáld ki, hogy dupla ideig dagasztasz vele(dagasztás után újra indítod a programot).
ETNA én nem látom a Te email címedet, Te meg tudod nézni az enyémet ? Csak azért kérdezem, mert valakinek email ban küldted el. Ha kéred megírom, ha a Fórumra teszed úgy is jó.
Köszi Misland a segítőkészségedet, de az enyém valóban csak 10 pr-os. Amit én találtam az FIF és ismerteti a pr-ok időbeli lefutását, és alkalmazását. Igaz, hogy az eleje nem teljesen egyezik, de nagyon hasonló. Köszi mégegyszer munkádat.
Gondolom, az is a Clatronic BBA 2605, Hauser HM 1000, Hauser BM 665 egyik variációja lehet. Mechanika azonos, sütőformát láthatod a képen, a kezelőtábla elrendezése szokott különbözni.
köszönöm akez. útmutatót. Lefotóztam FIF Brotbackautomat 850W gépet. Kerestem én is a neten, de csak az ebay-n találtam hasonlót. Van hozzá állítólag 17 oldalas anyag, de azt nem találtam
Vettem egy egyszerű Hauser masinát... gondoltam kipróbálom ezt a kenyérsütsdi dolgot...
Eddigi tapasztalataim elég furcsák...
A gép fél kilós kenyeret süt és egyszerűen nem értem, miért ennyire kényes a hozzávalók mennyiségére, minőségére. 10 ml víz megléte vagy hiánya tönkreteszi a kenyeret.
Eddig sikerült jó kenyeret, keletlen és túlkelesztett kenyeret is sütnöm... a baj, az hogy az utolsó kettő végeredményét is sikerült egy időben produkálnom... nem dagadt meg, és elég lapos lett a teteje is...
Kedves CSVili, mailben küldtem anno és Neked is így küldöm a használatit, de egyébként nincs benne kalács recept. Én korábban a francia kenyér receptje alapján csináltam kalácsot a géppel, de később kaptam (itt a fórumon) egy jó kakaós kalács receptet, azt is küldöm majd ... remélem megtalálom:-)
Másiknak FIF-2 a típusszáma? Ez így nem sokat mond, valami pontosabb adat, gyártmány/típus kellene, ami alapján a fotójára rá lehetne keresni. Utána a kép alapján hátha meg tudnám mondani, hogy melyiknek a klónja.
Nekem is van HM-1300 gépem, mint a tiéd, s valahol kértek tőled kezelési útmutatót. Kerestem a hozzászólásaid között, de nem találtam meg.
Ha megtennéd írd már le hol találom meg. Kalácsot még nem sütöttem vele, s az útóbbi receptet szeretném kipróbálni. Továbbá keresek FIF-2 lapátos kezelési útmutatót is, ha lenne valakinek.Amit találtam róla a neten az minimális. Előre is köszönöm
Érdeklődnék hogy hogy működik az aldis kenyérsütő? Én is ezt nézegettem, sajnos az első kenyérsütőm 6 használat után tönkrement, elvileg típushiba, nem volt hűtése a motornak, és leégett.
akkor kakaó már külön nem ment bele, hanem a 250 ml tej a receptben az volt a kakaós tej?
Én is mindig friss élesztőt használok, jobban szeretem. Van itthon por, ha netán kifogynánk véletlenül a frissből, akkor hirtelen legyen mihez nyúlni... de nagyon ritkán használom.
Több mint két éve sütöm már otthon a kenyeret napi rendszerességgel. Sajnos a kenyérsütő gép nem nagyon bírja a gyűrődést. Először vettem egy Delonhi BDM750 -et. Pár hónap múlva levált a dagsztó lapát bevonata, vettem rá nagy nehezen újat. Rá egy hónapra áteresztette az üst a vizet, azt még tudtam barkácsolni szilikon gyűrvel, de tegnap végleg megadta magát.
Nem tudja valaki hol lehet hozzá üsött venni?
Most elkeseredésembe vettem egy kétlapátos ORION sütőt (ez volt a boltban csakés kenyeret kellett sütni), gondolván, hogy ehhez biztosan lesz itthon alkatrész. Hát semmit sem találok a neten! Ehhez esetleg tudtok címet, hogy hol lehet alkatrészt venni?
Van valakinek olyan kenyérsütője, amit naponta nyúz és már sok-sok éve működik?
Elkeserítő, hogy ilyen vacak minőségű árut sóznak az emberre. Én már vásároltam búzát, amit magam őrlök. Így jóval olcsóbban tudok kenyeret sütni mint a bolti, de mindenn árelőny elszáll ha évente új gépet kell vásárolni!
A saját sütésű kenyér ugye egészségesebb? Lenne, ha nem ennénk hozzá levállt teflon bevonatot!
Szóval ha valaki tud, akát saját gyártású, akár gyári megbízható üstöt, sütő gépet kérem jelezze.