A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Miert? Mennyi a lehetoseg? Az uveg mindenutt hoallo. A fogoja szinte mindenutt muanyag. A szita-lenyomo resz ugyanaz. A valtozo az, hogy hogyan fogja az uveget a nyel - muanyaggal - hamarabb torhet - vay femmel. Az en kettomnek mind fem az a resz ami az uveget tartja, es muanyag a teteje (az egyik kromnak nez ki, de nem az.
Mindezek ellenere a minosege a kavenak ugyanaz: jo!
H_G, ZsuR, koszi a valaszokat (ez kulonosen hasznos volt: "Ami az en tapasztalatom: nagyobb fozoben lehet kevesebb kavet csinalni - forditva nem megy :))" hehehe). Nem hordult fel egyikotok sem az ikea hallatan, ugyhogy mivel oda ugyis kenytelen vagyok meg karacsony elott kizarandokolni, valoszinu az o modelljuket fogom megvasarolni.
Én a "Tálal6" nevű aprócska, de nagyon jó konyhafelsz. üzletben találtam, a Mammut I. földszintjén. De Hmmmm 2120-es hsz.-ában vmi szaküzletet is említ Angyalföldön.
Csatlakozok H_G-hez, szinte elhanyagolhato a marka. Mehetsz vasarolni ugy, hogy csak a kivitelezest nezed :)) a funkcio jon vele.
Ami az en tapasztalatom: nagyobb fozoben lehet kevesebb kavet csinalni - forditva nem megy :))
A kivitelezes. Kettot vettem, nem egyformak. Ami nem tetszik az egyiknel: az uveg egy kicsi talcan van - amit itthon hasznalok, ott az uveg egy rozsdamentes acel tokban ul. Az utobbi jobban tetszik, es nem verem le a kicsi alatetet. (ha a tok muanyagbol lenne, az iz jo lenne - lenyeg, ne verodjon oda az uveg amikor leteszem, mosom, stb)
Ahogy mar mondtam, nem vagyok kaveologus - szimpla kavekedvelo vagyok csak. Nem ismerem a szakzsargont, nem tudom, mi a testes, mi az eros. Eddig csak harom kategoria letezett a szamomra: tea, kave es patkanymereg. Na mind a harmat lehet csinalni ezzel is.
A presszo kavet mar regota nem iszom. . .illetve csak nagyon ritkan. Van gepem hozza, de nem igazan elvezem. Ami kell az a tiszta kave iz - kave kategoriaban.
"HA erosebbet akarsz, kicsit tovabb varsz - nagyon eroset lehet igy fozni."
De az erős szerintem nem ugyanaz, mint a testes -- van az aromáknak egy olyan rétege, ami csak presszógépben vagy kotyogóban jön elő (viszont másokat meg a kotyogó nyomban eléget).
"Gyengebb minosegu kavebol is jot lehet fozni!"
Színigaz, itt is Eduscho Duplával tesztelgettük, ami német-osztrák céghez, no meg az árához képest nagyon tisztességes ugyan, de alapvetően nem egy nagy szám.
Az enyém csak 2 decis, ebből a méretből az utolsót hoztam el a boltból :) (Ill. maradt még ott egy ekkorka, de az csúnyább -- a füle és a "palástja" műanyag, nem acél -- viszont praktikusabb, mert így mikróban is fölforralhatod a vizet.)
A márka SZVSZ nem számít, hiszen ez nagyon egyszerű szerkezet, csak pontosan méretre kell legyártani, de erre már bőven képesek Tajvanban, ahol úgyis minden készül :) Csak azt érdemes megnézni, h. a szita maga acél legyen; olvastam, h. léteznek olyanok, amikben ez csak nejlonszövet, az biztos nem bírja olyan sokáig a forróságot.
En is vennek ilyen kannat, de gondoltam, elobb megkerdezlek titeket:
Fontos-e szerintetek a marka, azaz, h tenyleg Bodum legyen, v pl. az IKEA-ban kaphato ugyanilyen rendszeru kanna is jo?
Illetve, hogy ti mekkora meretu kannarol beszeltek? Az IKEA-s kanna jo nagy, en pedig egyszerre valoszinuleg csak egy-ket adag kavet csinalnek, letezik kisebb meret is? Mindegy-e, h a kis adag kavehoz nagy v kicsi edenyt hasznalok?
Nahát, a Bodum-mal szándékomon kívül divatot csináltam az irodában és föllendítettem a "Tálal6" forgalmát :) (Pedig ezt igazából otthonra szántam, ha majd a DeLonghit beviszem oda, ahol a legtöbb KVt iszom.) Minden kolléganő ki akarta próbálni, tényleg jó-e valamire ez a vicces dugattyús eszköz és egyöntetűen dicsérik az íz tisztaságát a filteres és kotyogós rendszerekkel szemben.
(Azért a kotyogós testesebb KV-t állít elő; a Bodum e szempontból közelebb áll a filtereshez, tehát ha a koncentrációt növeled, akkor egy idő után túl keserűbe csap át, testesebb nem lesz. Viszont égett és "over-extracted" /hogy mondják ezt magyarul?/ sem lesz soha.)
Bocs, kicsit gondolkodtam a dolgon (tegnap lefagyott a rendszerem:-DDD): karos Saecókhoz is létezik ilyen, a POD - a Krups terminológiában E.S.E. - betét kiegészítéseképpen. Elvileg úgy működik, hogy fogod a kart, kiveszed belőle a normál (1, vagy 2 személyes) kávétartó szűrőt. Behelyezed az ominózus izét (talán szilikongumiból lehet) - de a HOMORÚ része legyen felfelé!!! -, majd a spéci, POD (E.S.E.) -tartó szűrőt, oszt abba lehet rakni a POD-ot. Saecónál az lett az eredmény, hogy Qrva lassan, erőlködve jött le a KV, azt hittük, tönkremegy a pumpa. Több kísérletre nem is került sor - de egy próbát megér a Taurusban is, hátha az működőképes cucc ilyen szereposztásban is.
Ez lenne az? Mintha valamelyik Krupsra hajazna. Szerintem az valamiféle nyomásfokozó (szűkítő) betét lehet - próbáld meg anélkül, de jól lenyomva a kávét...
levettem a szekrény tetejéről a Taurus 15 baros KV-főzőmet. (eddig azért nem volt használatban, mert a 2 adag nem volt túl acélos 1 napra)
van hozzá egy műanyag (gumi) "maximum cream" hangzatos elnevezéssel. kérdésem mire jó ez, hogyan kell használni? (a kávétartó aljára kellene rakni a rajz alapján, de képtelenség úgy megcsinálni.
akkor mégis csak kimegyek bécsbe. egyébként itthon is nemsokára megnyit a nespresso klub, lehet majd kapni kapszulát és gépet is a Balettintézet mellett.
Tegnap a ferjem fozott kavet a regi kavefozovel. Mire hazaertem, o mar ivott kavet - de meg "friss" volt. HAt nem tudtam meginni :)) ronda az ize a french press utan!
Ez az atszamitas megkozeliti azt, ahogy en fozom - egy adagolokanlnyit teszek egy kavehoz. A kavefozokhoz adnak adagolo kanalat, ami 1/8 csesze meretu - icipicivel kevesebb mint a tablespoon.
Nem tudom miert nincs hab rajta - de az a jo, ha az ize jo, nem?
Pénteken kérdeztem a forgalmazótól, ő mondta, hogy sajnos, csak karácsonyra érkezik a 250-es őrölt. Hát igen, a személyzet nem mindig tud mindent: a Mammutban előfordult, hogy felhívták a főnököt, mondja már meg, merre van a kv és mennyibe kerül...
Valamit rosszul csinálhattam a Bodum főzővel (is), mert nekem semmiféle hab nem alakult ki a tetején... De az íz tényleg kellemes lett; elhiszem, amit mondanak róla, hogy a második legjobb elkészítési módszer az eszpresszó után.
Ez utóbbiakat nem ismerem, de nem is tervezem a megismerésüket...
Eddig necckafén nevelkedtem, szégyellem is magam :) Csakhogy sokáig a kotyogós verzió nem vonzott, a szűrős pláne nem. Aztán ittam néhányszor rendes presszókávét, és elkezdett hiányozni az instantból az az ÍZ. És most próbálkozok. De Lavazza nyilván nem lesz többet :)