A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ki bántotta az Intermezzót? Az nagyon is korrekt KV.
A legrosszabbat egyébként, amivel az utóbbi időben dolgom volt, jó drágán vettem egy "Sir Morik" boltban (kimért kenyai, helyben őrölve). Már útközben, papírzacskón keresztül gyanús volt a szaga némiképp, és amikor kibontottam, hát szabályosan szénné volt égve! Lehetetlen volt meginni, nyomban kidobtam az egészet.
Fekete Sega = Segafredo Espresso Casa = frankó, erősre főzhető kávé. Létezik őröltben, 250 g-os kiszerelésben. Figyelmeztetlek, hogy nem eléggé drága, alig merem ajánlani ezért :) Egyébként szerintem a sokat fikázott Intermezzo is van ilyen jó, csak normálisan kell belőle kávét főzni.
Aha, az nem jó. Pedig könnyen hozzá lehet szokni a pod kényelméhez (eh, nekem sikerült...), sokkal gyorsabb az elő-utó meló :) De most újra sima őrölt játszik.
Azt meg ne is említsem, hogy az ünnepek alatt a szülőknél (nem kávéznak) kényszerből ivott 3in1 húúú de nem ízlett, nem is hasonlított kávéra. Pedig nemrég még jól elvoltam vele.
Kösz a boltot, jó ilyeneket tudni, nekünk bejött a Vergnano íze, biztos veszünk még.
Akartalak már kérdezni, neked meddig tart egy 250-es? Alkalmazol valami trükköt a frissentartására?
Jó, relatíve igen, nyilván én is azért döntöttem így. De a "Carezza+166" azért "entry level"-nek minősül mindenhol, amennyire én láttam. Megüti a mércét, de éppen csak hogy. Viszont igazán viccesek a többszáz, esetenként több, mint ezer dolláros, króm, kézi karos és egyéb masinák. Arra akartam csak utalni, hogy ez a műfaj is bődületesen el tud fajulni a "kütyüzés" irányába, mint arra korábban volt is utalás. Amikor pl. Varkóékhoz elmentem vízkőtleníteni, a bemutató főzőről kiderült, hogy 300k. Szép, szép, króm meg melegítős, de nekem ez már igen sok (nyilván a többi dologhoz hasonlóan ez is pénztárca függvénye, többek között). Ha meglesz a daráló, próbálok is majd inkább kávélelőhelyek után kutatni, mert persze abban nem vagyok elég tájékozott.
"Azt hiszem az igazi geek-ek ajkbiggyesztve köpnének egyet a cuccom láttán..."
Már miért köpnének, nagyon is magas pontszámokat ért el a geek-oldalakon.
"Már nem is tudom, melyik lap írta, hogy olaszok milliói főznek "kotyogóval", tehát az sem lehet olyan rossz..."
Na ja, de az olaszok nyilván isznak utána pompás vendéglátóipari eszpresszókat is napközben. Az otthoni kotyogó csak arra kell, hogy minimális cécóval pályára állítsa őket reggel.
A Lurdy földszintjén az élelmiszerboltban, úgy 1800 körül volt a 250-es. Sajnos, a helyzet ugyanaz, mint egy régi próbálkozás során: a POD-betéttel csak szenved a gép - a kar végén is folyt a KV:-DD
Megköszönve a csitítást (én is elmondom magamnak néhányszor, ha meggondolatlanul mozdulni akar a kezem), megjegyzem: a számításba vehető darálók között legjobb tudomásom szerint a legolcsóbbakat nézegetem. Azt hiszem az igazi geek-ek ajkbiggyesztve köpnének egyet a cuccom láttán... Tudom, hogy az ilyesmi be tud "szippantani", de én ennél a szintnél nem szeretnék "feljebb" menni. Már nem is tudom, melyik lap írta, hogy olaszok milliói főznek "kotyogóval", tehát az sem lehet olyan rossz... Saeco magic, ilyen van a barátomnak, aki a Saeco felé orientált. Jó kávét főz vele, de nekem kicsit tankszerű volt. Ő Crema Gusto-val (?) hajtja.
Halált megvető bátorsággal vettem egy zöld dobozos Vergnano Arabicát Karácsony napján felbontottam - golyóálló mellény, kevlársisak - de nem robbant ;-)))
Spiccen van, de azé' mán egy ideje a Cinque Stelle a nyerő. Black Sega hol terem? Van belőle örölt? Mer' kipróbálnám - eddig még nem volt hozzá szerencsém...
A régi csapat focizik, most éppen fekete segafredoval. Azt hiszem, nem is változtatok a számomra nyerő összeállításon :)
Kicsit állítottam a minap a darálás finomságán, kellemesebb eredményt kaptam ezzel a kávéval. Eddig rejtett aromák bukkantak fel a méregerős feketében.
De igazából az elébb arra céloztam, hogy egy ösmerős a presszógépével és teljesen egyszerű darálójával szuper kávét varázsolt a minap, nagy élvezettel fogyasztottam el...
Olvtársak, azért szvsz a legfontosabb maga a KÁVÉ élvezete, ehhez pedig nem mindig a legdrágább csodakütyükön, kellően sznob közönségnek készített és árult űberdarálókon keresztül vezet az út, ill. az egész könnyen ezek miatt sikkadhat el, ha értitek, mire gondolok...
Békével jöttem, nem bántani, csak ha jó kávét iszom és semmilyen extra berendezés nem kellett hozzá, akkor ez eszembe jut...
Grrrr. Expolygon-ék nem próbaőrölnek, és bár eladtak több darálót boltoknak, nem tudják megmondani, kinek. Tehát hinni kell - az amúgy pozitív - tapasztalatoknak. Vagy van valakinek ilyen?
Beszéltem az emberrel, nagyon készséges volt. Elmondta, amit már máshonnan is tudtunk, hogy alapból nem elég finomra darál a 166, de módosítható. Ezt ő is szívesen megteszi, garanciavesztés nélkül. Ő soproni, de jár pestre, és ingyen elhozza, átadja.
Az állás tehát: Solis: olcsó (21), talán elég finom, kart nem lehet alátenni, időkapcsolós forrás így a javítás is messze. LUX: drágább (33), elég finom, kart lehet alátenni, nincs időkapcsoló, közel (nekem, mert kispesti vagyok).
Be kell, hogy valljam, ez alapján a Solis mellett tenném le a voksom. DE: ha hiszek is a módosításnak, egy garanciális javítás kb. 2 hét (heti egy út), és a hekkelés mindenképpen csökkenti az élettartamát. És: alapvetően a karba szeretnék őrölni, ami sokkal macerásabb a Solis-sal. A LUX-nál meg kell tanulni, hogy mennyi kell, de ez talán nem olyan nehéz.
Asszem elmegyek egyet próbaőrölni a LUX-hoz, és ha jó, olyat veszek. Biztosabbnak tűnik...
Érdemes felhívni az oldalon található telefonszámot - nekem (és több ismerősnek)legalábbis abszolút szakértő infókban volt részünk. Persze, a Mazzer volna az igazi - azt is ők forgalmazzák -, de ugye, az 100 E Ft körül vagyon...:-((((
Köszi! Lustaság megint... A Solis nem tűnik valami profinak, de persze nem ez számít. Használta már valaki? Gaggia-ba elég finomra őröl? Mert ugye elvben a KRUPS is lehet jó, aztán mégse :(. Mindenesetre asszem próbaőrlés kell, ha így, ha úgy.
Gaggia: igen, itthon. Elkanyarodtam a Media Marktba mielőtt elmentem volna a Saeco mintaboltba, és ez lett belőle! :D Egy fontos dolog: garanciális szervíz gyakorlatilag nem létezik, amennyire én tudom.
Most beszéltem az Expolygon-nal, és - uramfia - kiderült: a Gaggia csak bemutató darab volt, és elvitték. 1 darabért csinálták meg neki az oldalt!! Kicsit lehidaltam. A LUX van és lesz, az OK. Használt már valaki ilyet? Az érdekelne, hogy milyen fordulattal darál, mennyire melegszik. 1200 RPM van ráírva, ami elég soknak tűnik. Persze igaz, hogy a Gaggia MDF-re is ennyit írtak, és közben mindenki áradozik, hogy "REALLY slow grinding".
Itt a Solis 166 hazai forgalmazójának elérhetősége. Ennél pontosabban nem lehet belinkelni, a kávédarálók alatt találod árral együtt. Carezzát itthon vetted?
Az előző linken látható LUX darálóról, ha tudsz valamit, azt én venném nagyon köszöntettel! Nem tudom, hogy jobb-e darálási szempontból, de Rowenta szűrőtartója 53 mm-es, és így nem tudom mennyire hasznáéható az MDF adagolójához, esetleg valami ügyeskedés kell, a LUX pedig adagol nélküli.
Köszönet! Láttam a linket, de mintha nem lett volna ár mellette (és persze az expolygon nem írja oda a weblapra). Annyiért hazai forrásból simán megéri szerintem. És hát igen, a sznobságot is kielégíti :). Carezza: barátom és tanácsadóm a Saeco-ra akart rábeszélni, de nem hagytam magam. Ami igaz az igaz: még a Carezza-ban is ott van az anyag: a főzés után jó hosszú ideig meleg a kar. Köszönet az infoért, így árral együtt már nagyon tutti. Remélem, Expolygonék nem csinálnak szokásos maratoni januári leltárat!
Lejjebb belinkeltem a Gaggia MDF forrását, www.expolygon.hu Itt asszem még mindig 24+áfa, verhetetlen árnak tűnik, rövidesen én is beszerzem, mivel a Krups-ról letettem, igaz én a wll-t még kiegészítettem coffeegeek.com-os infókkal.
Ja grat a Carezzahoz! Már én is bánom, hogy nem azt vettem... :( Nem akarod egy az egyben lecserélni a tiedet egy balesetileg sérült Rowenta Adagio-ra? Esetleg mellé adhatnád a darálót is... :)))))