A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Felhívtam őket, mert a Marcafé engem is megfogott. Marcafé-t csak szemeset forgalmaznak, esetleg később akkor hoznak őröltet, ha lesz rá igény. Pod lenne még, kilós kiszerelés, vagy bemutatócsomagként választható összetételben 18 db-os, de elég drágán.
Bravi is csak a Caffé Tradizione lenne őrölt, de az 80% robusta, a 25 dekás 550 Ft.
Illetve itt is pod játszik még, abban van 100% arabica és 50-50% is.
Akkor most egy kis horror. Továbbra sincs rendes Senseo padom, de reggel meg kell legyen a koffeinadagom. Ez úgy néz ki, hogy lefőzök egy koffeinmentes Senseo-t, a forró izébe instant tchibo-t dobok egy kanállal, és az egészet felhigítom tejjel egy bögrényire, hogy meg lehessen inni. Végülis van benn koffein, van rajt hab, és ha eszek hozzá valamit, egész rendben van. Adományokat az alábbi számlaszámra várok.... :hrrrhhrrrhhrr:
Csak Bodum (.ch), annál nincs ilyen sok paraméter; nagyjából uazt a minőséget hozza mindig. Előmelegíteni egy adag forró vízzel, bele a KV, vizet forralni (éppen csak zizzenésig), leönteni, jó alaposan megkeverni -- lehetőleg nem fémeszközzel, mert az gyorsan lehűti -- rátenni a fedőt. Ha az előírt durvaságú az őrlemény (még a kotyogóba valónál is nagyobb szemcsés) akkor 4 perc múlva kell lenyomni a dugattyút; ha finomabbat használsz, akkor minél apróbb szemcsés, annál hamarabb. Fontos: ha nem megy könnyen, akkor erőltetés helyett pontosan függőlegesre kell igazítani a dugattyút! Kiöntöd és lehet inni :)
Láttam a CG-n, h. mostanában létezik egy nagyon dizájnos változat, amit az áztatás idejére be lehet húzni egy neoprén hőszigetelő burkolatba, így a 4 perc alatt szinte semmit sem hűl.
Folytatódik a darálós beszámoló (elnézést, nálam most ez megy :)) Szóval nagy tanúlság vonódott le tegnapról mára (amit rajtam kívül nyilván mindenki tud, dehát egy újszülöttnek...): túl kicsire őröltem, azért lett tegnap keserű. Ha túl nagy, nincs crema, és átzúz a szűrőn a víz. De ha túl kicsi, olyan keserű ízek oldódnak ki, hogy csak na! Felmentem 2 és 2/3-ra, és brutáldöngöltem. A Bravi olyan szép, a keserű íztől szinte teljesen mentes lett (50% robusta!), hogy csak na!
Nálunk sincs ez másként, viszont egy érdekes, bár off sztori: születés után kitűztem egy célt magam elé, hogy 21 napon belül meg kell tanítanom a gyermeket arra, hogy az esetek +90%-ban altatás nélkül aludjon el (szimplán leteszem az ágyba és Ő alszik, nem sír, nem reklamál, nem kell ringatni, etc.). Hihetetlen, de sikerült :))) Pedig az első napon nem tűnt reális vállalásnak.
ON
Mesélhetnétek még a Bodrum(?)-os élményeitekről, azokat kíváncsian olvasnám. Csak, hogy a darálókon kívül másról is essék szó néha ;)
:) OFF Ez ugye vallási kérdés, én sem szeretem sokáig bőgetni. De nála a lenyomás (szó szerint, de finoman) használ. Ha meg kialudta magát, úgysem hat semmi. ON
Lavazza-t 2,5-re tettem, jobb. De nagyon keskeny az ösvény a "még krémes, eléggé finomra őrölt és zömített" meg a "dugítóan pici és atomtömött" között, legalábbis ezzel a kvval.
Én jól vagyok, mert *nem* kellett 99%-os Lindtet ennem :) Egyszer vettem ilyet, de csak úgy tudtam nagy nehezen leküzdeni, hogy kockánként mézbe mártogattam és utána megállapítottam, h. kb. 85% kakaónál már érdemes megállni.
Hát, nálunk az asszony a tetőtérben alszik, a lakás túloldalán :). Szóval hangja az van neki. Nem is tudom, hogy tudnám könnyen leírni: olyan, mint egy kávédarálónak régen a Közértben, csak nem mély, hanem élesebb és kicsit halkabb. Amúgy a működés jó, beletalál a karba, bár kicsit mellé is köp: tálcán elhelyezve nem gond. És az odateszem, kijön fíling elég jó! Idővel gondolom meg fogom tanulni, hogy mennyi szemet kell betenni egy adaghoz. Az egy púpozott adagolókanál nem rossz kezdetnek, bár az eredmény függ attól, hogy a végén milyen sikerrel pofozgatod ki a torkában maradt őrleményt. Egyrészt elég tetemes mennyiség ottmaradhat, másrészt a szabad levegőn tárolva "picit" veszt a frissességéből a következő főzésig...
Amúgy Bravi Grani D'Oro-t 3-as és 2-es között őrölve jön ki a 25mp-es csésze, jó crema-val: élénk homoksárga, dús. Az íze persze hasonlít a korábbira, de megfelelő mennyiségben és jól zömítve szinte teljesen eltűnik az éles keserűség, és csak az aroma marad (mondjuk a korábbi is presszóra beállított darálón készült, csak még karácsony előtt). Persze ezt az erős ízt az ember vagy szereti, vagy nem: itthon is megoszlanak a vélemények.
Utána megpróbáltam a Lavazza Caffe Créma nevezetűt, amit valamikor nemén vettem. Ezt ugyanúgy darálva elég híg izét kaptam crema nélkül. Lementem 1-re, ahol pedig láthatóan már dugul a gép. Szerintem kevésbé finom őrlés kell, megfelelő zömítéssel. Így már jobb a crema, de az íz sehogy sem az igazi. Olyan, mintha a Grani D'Oro-t próbálná utánozni, de nem menne neki: üres.
Az 57mm-es döngölő nagyon jó, de ha keveset rakok az egyszermélyesbe, akkor a szűkülő fal megfogja a döngölőt és nem tud elég jól dolgozni. Viszont a darálóval vagy eleve el kell találni a mennyiséget, vagy darálni, zömíteni, hozzádarálni, és így tovább.
Ma már elég sok csészét kidobtam, de a sok kvtól még így is úgy érzem magam, mintha lefutottam volna egy maratont, úgyhogy a kísérletezés holnap folytatódik.
...mert "a hazai piacon egyelőre nincs komoly igény az átlagnál drágább kávékra". Szerintem meg lenne, de hajtóvadászatot kell folytatni az egzotikusabb versenyzők felleléséért...
Ezzel csak egyetérteni tudok. Olyan sok területen (italok, stb.) vannak ezeknél sokkal-sokkal drágábban termékek, kellő választékkal. Akkor kávé miért nem?
H_G:
tényleg jónak tűnnek ezeka darálók, és szimpatikus a kávé, amit írtál.
Nemtom, tényleg mennyire lehet jó megoldás a vákuumpumpa, most erre akadtam az linken.
A budapesti darálósoknak ajánlhatom a Varkó-ékat. Javítás mellett két kávéval is foglalkoznak. Elvileg cégeknek szállítanak ki, de nagyon segítőkészek, ha meg akarod kóstolni valamelyiket (és bontva van) helyben lefőznek egyet. Az 50-50 százalékosnak 2400 kilója, a 100% arabica 4000 felett van valamivel. Én az 50-50-et vettem (anyagiak, ugye): karakteres, kellemes íze van. Érezhető a robusta, de nem zavaró. Szerintem érdemes kipróbálni (százalékot nem kapok :))!
Hát én a tőke-munka helyettesítés jegyében ma délelőtt megvettem a LUX-ot. Az első benyomás nem rossz, bár még nem tudtam alaposan tesztelni. Az mindenesetre látszik, hogy tud durvát (bár arra nálunk nem lesz nagy szükség) és egészen finomat is törökhoz - azon tutira befullad a Carrezza. Meglepően kicsi, és ugyan fém a ház, a műanyag részek kivitele nem annyira megnyerő. Dehát ennyiért ugye... A lényeg benn van. Ha dűlőre jutok, beszámolok részletesen.
Amúgy expolygon-én normálisak, vannak tisztító porok, szűrők, ipari karok (Gaggia-ba asszem nem jók a két fülő bajonett miatt) és ugye a daráló maga.
"Tudsz még olyan boltot, ahol nem csak a szokásos Sega-Lavazza-Piazza hármas van"
Van a Bécsi úton (kb. szemben a Leroy-jal, kicsit északabbra) vmi olasz borszaküzlet, ahol mellesleg tartják az igényesnek látszó Caffé del Doge (.com) márkát. De nem tudom, milyen, mert olyan a nyitvatartási idejük, h. mindig zárva vannak, amikor én arra járok.
Bennem végül is az a benyomás maradt a Coffeegeek-olvasgatás után, hogy napi két adaghoz török típusú kézidarálót kell venni, rengeteg előnye van kb. 2 percnyi munkáért cserébe! Jó minőségű darabbal az őrlemény egyenletessége 10 pontos, a kevés RPM-nek köszönhetően esélye sincs a KVnak oxidálódásig hevülni darálás közben, nem szóródik a por, egy-két napi KV-adag akár tárolható és szállítható benne, és ha te kelsz föl elsőnek, a hangtalan működésével nem ébreszti föl a párodat idő előtt. (Nálunk fontos szempont!) A fórumban még egy szuper-geekes érvet is olvastam ráadásul: ha már eljutottál arra a haladó szintre, h. magad pörkölöd a KVt, a kézi daráló "visszajelzi", jól sikerült-e -- nem eléggé megpörkölt KV keményebb tekerést igényel a szokásosnál, a túlpörkölt viszont gyanúsan könnyen darálódik.
A baj "csak" annyi, h. a legjobbnak tartott Zassenhaus gyakorlatilag sehol nem kapható, még akkor se, ha vállalnám az árával kb. megegyező szállítási költséget -- vmi baj van a céggel, állítólag átszervezés. Most nyomozok még egy kicsit, hátha a második legjobb, a török HON vagy a vmivel kevésbé jó, de nagyon szép olasz Tre Spade kapható vhol... (A nem-török, dobozszerű és rém drága Peugeot Brésil állítólag hamarosan lesz a Tálal6-ban, de aki azt dicséri, az nem eszpresszóhoz használja, így nem tudom, vajon finom szemcséket is tudna-e produkálni.)
Úgy látszik, igaza van az importőrnek: finoman fogalmazva is hullámzó a választék a boltban (ezt az egyet tudta csak ajánlani...), nemigen rendelnek tőlük,mert "a hazai piacon egyelőre nincs komoly igény az átlagnál drágább kávékra". Szerintem meg lenne, de hajtóvadászatot kell folytatni az egzotikusabb versenyzők felleléséért...
A már említett édességboltban (belváros, Váci u. , a Régiposta u. saroktól az Anna bár felé a második üzlet), illetve a MOM Park földszintjén lévő exkluzív (és az előzőhöz hasonlóan dráááÁÁÁga :(((( ) édességüzletben lehet nagyobb választékkal szembesülni - legalábbis én ezeket ismerem.