A Cserszegi fűszeres fajta friss fogyasztásra mennyire alkalmas? Tudom, hogy nem csemegeszőlő. Még sosem találkoztam ezzel a fajtával, csak a borával, de az nagyon-nagyon ízlett. Kíváncsi vagyok, hogy magának a szőlőnek milyen íze lehet éretten. Nagyon szeretem a fűszeres, muskotályos ízű fajtákat.
Erről a módszerről már olvastam valahol régebben és szerintem az egész csupán egy kényelmesebb változata a szalmabor készítésnek... Én személy szerint nem alkalmaznám, mivel szerintem hosszútávon nem tesz jót a tőkének, ha idő előtt megszabadítjuk lombfala nagy részétől. De kíváncsian várom, vajon segít-e a kirepedés ellen.
És az egész haszna szerintem - ha jól értem -, hogy egy-két hét ráhagyással olyan túlérési jegyeket és koncentrációt tudnak elérni, mintha egy hónapig (vagy tovább) fent hagynák a termést. Ebben az értelemben csökkenti az eljárás a töppedt szőlő előállításának termelési kockázatát.
Ja, és a cikk alapján az derül ki, hogy nem éretlen/félig_érett szőlővel csinálják, hanem a normál szüret idején vágják el, s egy-két héttel később szüretelnek, ezeket hasonlítják össze a szintén később (egy-két hét, azaz a kontroll szüreti időpontja egybeesik - logikusan - a d.m.r. szőlő szüretével) szüretelt le nem vágottal...
Az, hogy én erről a D.M.R módszerről még nem hallottam, nem jelent semmit, de meglehetősen szkeptikus vagyok az eredményt illetően. Mindenesetre, ha kipróbálod feltétlen tájékoztass a végeredményről.
Az rendben van, hogy az érett fürtöt, levágva a vsszőről, el lehet tartani egy-két hétig, de a félig érettet?
Sajnos érés közeli állapotban kívülről is fel tud venni vizet a bogyó, azon nem lehet segíteni. A Cardinallal az a fő baj, hogy ha sok víz van a talajban, akkor még megázás nélkül is ki tud repedezni, mert túl sok vizet szív fel.
Ha korábbi (gyógyult) lisztharmat fertőzést egyébként könnyen fel lehet ismerni a megmaradt varasodásról. Ez a heg az ami rugalmatlan, és könyen kireped. A Cardinálnál azonban az egészséges bogyók is repedeznek.
Nem dugvány, oltvány. Nem írtam, hogy saját gyökerű.
Bár van saját gyökere is, valamikor úgy 15 éve le lett bújtatva tőkepótlási célból egy vessző, de az új tőke pár év alatt elhunyt, viszont a lebújtatott részben megfordult az áramlási irány, szépen megvastagodott, és így gyakorlatilag két töve van a tőkének.
A szomszédomnak van egy július végén/augusztus elején érő, sárga, muskotályos ízű, nagyon édes csemegeszőlője. Szerintetek milyen fajta lehet? Azt mondja nem Csaba gyöngye. Pár nap múlva fog érni, akkor majd teszek fel róla képeket.
Szerintem, ha az érés közeli fürtök alatt elmetszed a hajtást, akkor az úgy ahogy van elszárad... Nyilván a gyűrűzésre gondoltál, amit a csemegeszőlőknél szoktak alkalmazni. A vízfelvételt ez sem gátolja, csupán nem engedi vissza az alsóbb rétegbe sok "finomságot" és ezáltal koncentráltabb ízeket kapunk. A csemegeszőlő érés közbeni repedése nálam is elő szokott fordulni, főleg a guzal-karán. Ha nem nagy területről van szó, akkor én a talaj fóliás - takarását javasolnám a nagy mennyiségű esővíz ellen.
Nagyon kíváncsi vagyok, segít-e ez a tiéden. Szerintem nem fog, mert én azt látom, hogy pontosan azon a napon és a rákövetkezőn, amikor eső esik, jön a repedezés. Én is tűnődtem rajta: belülről szívja fel magát a bogyó, vagy kívülről, a ráhulló vízből. Én az utóbbit tapasztaltam.
Persze, lehetnek sérült bogyók, és ez is ok a felhasadásra, egy kis lyuk rajtuk, na de mind? és láthatatlanul? Nem tudom, lisztharmatos-e, de látni nem látom annak. Attól még lehet fertőzött, az is igaz.
Nem is tudom, hány éve nevelte ki utoljára ilyen szépen a szemeket. Pedig idén a szokásosnál többet hagytam a tőkén (ezzel kezdtem a metszést, és még nem voltam formában, utólag meg már nem volt kedvem hozzányúlni).
Van rajta vagy 150 fürt, persze, nem mind ekkora.
A lemosás óta csak kétszer volt permetezve, Amistarral, mindkétszer kezdődő peronoszpóra miatt, plusz az első esetben még BI 58 volt hozzákeverve a filoxéra ellen.
Néhány fürtöt kivéve nem lehet megmondani ránézésre, hogy bármi gond volt vele. Az Amistar egy csodaszer. :)
Nem, a Cardinal az hajlamos bogyó repedésre (az egészséges bogyói is!). Különösen, ha sok vizet kap. Nem sokat lehet ellene tenni. Én idén lehet, hogy kipróbálom, hogy az érés közeli fürtök alatt elmetszem a hajtást. Elvileg ez nem akadályozza az érés befejeződését, ugyanakkor a fürtök további vízfelvételét megakadályozza.
Lenne egy megjegyzésem a locsolással kapcsolatban: én is úgy láttam nagyapámtól, hogy este locsolt, azaz valójában éjszakára árasztott, ha meleg volt. Amikor viszont én este locsoltam (éjszaka nem tudom megoldani), minden esetben másnapra besárgultak az alsó levelek, vagy még följebb is. Egyes fákkal ugyanúgy jártam.
Idén reggelre tettem át, és soha semmi baj nem történt egyikkel sem: még hűvös a talaj - azaz homok!, azt hiszem, ezért. De talán a legjobb akkor locsolni, ha nincs kánikula - mielőtt várható, belocsolok.
A Cardinalról lenne egy kérdésem: rengeteget terem(ne), de évek óta kirepedezik minden szem. Félárnyékban van, talán ez is a baj. Lehet valamit csinálni ezzel, vagy legjobb kidobni?
Permetezet már valaki utoljára szőlőt mi a következő menet lehet-e eső után mégegyszer permetezni ( csak már 2-szer megcsináltam ) ugy hiszem egész héten esőt mondanak
Ha a kocsánytól indul ki akkor ez kocsánybémulás lehet és magnézium hiányta utal. A virágzás után 2-3 alkalommal magnézium lombtrágyával permetez. És talán az se ártana ha keserüsót forgatná be a talajba (ez is magnézium) csak lassaban jut el a növényhez.