Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Stropuva S20/S20U kazánt szeretnék megtekinteni működés közben. Illetve véleményt kérni az általam használni kívánt tüzelőanyag várható égési idejével kapcsolatban. Szegedi vagyok, de a távolság nem akadály! Segítséget előre is köszönöm!
Ez szerintem sem az igazi, mert nem szellőzik jól. Ha száraz az anyag, és száraz helyre teszed, akkor megfelelhet. Én is műanyagot használok, de ilyet:
Egyutas zöldséges v. valami afféle.
A cicák házában voltak beraktározva, már csak 3 van:
Sokat tettem zsákba is, mert nem volt elég ládám. A láncos forgácsát is. Ez utóbbiakat sajnos teljesen kilyuggatták az egerek. Nem tudom az ellen mit lehet tenni. Úgy értem mibe lehet tenni a forgácsot, hogy ne költözzenek bele?
Sajnos csak vegyes módban tudom jelenleg elégetni az apritékot, ennek az a baja nem kap szekunder levegőt, gázos módban meg eltömíti a fúvókát meg a rácsot. Majd alkotok valamit mint Kardos.
Kösz, ismerem mert több mint 10 évig hordtam a banánt Hamburgból.
Kétségtelen jobban szelőzik mint egy átlag doboz. A zsákokat csak egyszer kell megvenni, 4 éve használom kb 100db-ot. Először én is dobozban tároltam, be penészedett, ki sem száradt a közepe. A zsáknál a tömését kell megoldani utána nincs gond vele.
Kerti apritéknak nem jó a karton doboz (pedig nálam abból sok van).
A nagyobb krumplis zsák a leg praktikusabb, mivel ebben szelőzik nem rohad bele mint a kartonba. Így télre kiszárad. A meg töltése kicsit macerásabb, egy mü.a. hordó tetejére lécből egy keretet csináltam ami a zsák száját megfogja, és ha megtelt könnyű kiemelni a hordóból. A kazánba való betöltésére kartonból csináltam egy nagy tölcsért.
Ja, ja; ez is járható ötlet, hogy már indulásnál, így vegyesen-aprítékos doboz - tüzifa. Jó ötlet.
Én még egy ötletet feldobnék, ha valakit érdekel: Sok-sok év zsákolás után rájöttem, hogy sokkal gazdaságosabb az aprítékot nem zsákban, hanem banános dobozban logisztikázni. (már ha van elég belőle):
Azért, mert olyan sok apríték gyülemlik fel néha nyáron, hogy ennyit nem viszek le a pincébe. Szabadtéri tárolóba teszem, - amerikai raklapból készítem ,- így jobbak a "térkitöltési" mutatók. Egyszerűbb cipelni, stb.
Sőt, amennyiben a normál tüzifa nem a kazánba, hanem a lakásba, a kandallóba megy, akkor a tüzifával is a dobozos technikát alkalmazom. Ide jobban bevált a narancsos doboz, mert az erősebb, és kicsit nagyobb. Az 1 méteres rönk harmada keresztben többnyire épp belefér. (képen a jobb oldali doboz)
Igaz kicsit alul mondtam,. mert a 88-at tudja, de ha 3.ba kapcsolom a szivattyút, akkor 77-80 az előre, amíg nem melegszik a pufi alja. Igaz a fám se százas, nedvességről nem tudok nyilatkozni, mert nem mértem. Következő szezon remélem már jobb lesz, tavaly ősszel vettem 6 e.m3 fát, héten hasgattam, meg majd most tavasszal hoznak 7m3 lábon száradt fát. Neked dpx 35 van?
Én ugyanezt csinálom lidl dobozzal rács nélkül .Vegyesben nyomom, egy sor fa egy doboz míg tele nincs .Aprítékot külön nem gyártok ami marad fűrészelésből hasításból azt tüzelem el .Elég játékos dolog
hiszen így azért nem fér be annyi kg ha ráérek csak akkor csinálom ,ha nem, akkor max egy tálca apríték a többi fa .Pár zsákkal azért már elfogyott így is :)
Hajaj; még sehol se vagyok. Bár túl vagyok 2 vizesblokkon, folyosó álmenyezet gipszkartonozáson, festés részben kész. De hátravan még 2 szoba, terasz, még 4 műanyag nyílászáró, rengetek beépített bútor, stb. És csomó, összesen 60 m2 laminált padló.
Ez a laminált padló egyébként nem kis fejfájást okoz, nem tudom érdemes e megvenni azt, amelyik 10 mm vastag, és fózolt. Az ára a baj,mert 3890/m2....Ez egy Diegos lenne, de nem akarnak semmilyen komolyabb kedvezményt adni.. Nem tudom, van e ezekről valamilyen fórum?
Mellesleg másfél-két hónapja a kazánom nem üzemel, mert a (nyitott) . tágulásimat ki kellett kötni, t.i. fürdőszobában volt. De nem is hiányzott, egész jól elvoltunk a nappaliban lévő kandalló-kályhával.
(ugye a ház szigetelve, enyhe időjárás, a kandalló jó helyen van, és sugárzó hővel fűt, a hőigényünk pedig erősen lecsökkent 18-21 fokra...)
Ha lesz rá még keret,akkor a nappaliba padlófűtést teszek, akkor majd megkereshetlek? (Úgy emlékszem, hogy Neked ez van.)
Naszóval: Aprítéktüzelés megy azóta is, csak kissé "modernizáltam":
1, a lényeg: Benntmaradó, (elégő) papírdobozba teszem az aprítékot:
(Nem tudom hová lettek a színek méretcsökkentés után a képekből)
A dobozok méretéről és beszerzési forrásáról lehet következtetni a képekből, az első egy szabványos dobozos sörös tálca..:-)
2. Ha van otthon egy kis éghető olajféle, pl. étolaj, azzal kissé lelocsolom az apríték tetejét, mielőtt beteszem az Atmosomba.
3. Sokat segít az aprítékrács. Kb egy éve elég sokat kísérleteztem vele, mind anyag, (hőálló) mint geometria tekintetében, végül ez vált be a legjobban:
Anyagát tekintve síma átmérő 10-12 mm-es gömbrúd, vagy betonacél, itt látható a kazánba behelyezve:
A rács élettartama? Még nem tudom, ezt a verziót csak úgy 3 hónapot használtam, előtte kb egy évig alig tüzeltem aprítékkal. Mindenesetre 3 hónap után nem látható rajta észrevehető leégés.
Ha így, dobozba teszem, és van rács is, sokkal lassabban, fékezetten, és többnyire füstmentesen ég el. A rácsnak ott van szerepe, hogy nem dugul el a fúvóka.
Egy idő után egy feketésen izzó gömb alakú, galacsinszerű-csomó marad belőle. Azt tapasztaltam, hogy ezt nem szabad megpiszkálni, mert akkor szinte "felrobban", nagy füst kíséretében.
Ilyenkor az a legjobb tapasztalataim szerint, hogy a feketés "galacsinra" ráteszem a következő doboz aprítékot, - megjegyzem, ezért is jobb a lapos doboz., -vagy átváltok tüzifára.
Ha van otthon forgács, vagy fűrészpor, akkor azt is el lehet égetni, de az a legjobb, ha keverem aprítékkal ezeket.
Nálam 163C füsthő, 63C visszatérő, 83C előremenő. Szivattyú 3.fokozaton. Bükk 30%-os. Szerintem nem kell magasabb füsthő. (Beüzemelő is a 160 körülit ajánlotta.)