A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Megvettem a Nemox Luxot, ki is próbáltuk, remekül muzsikál. Szerintem jól is néz ki, nekem a műanyag alkatrészek sem tűnnek gagyinak. Kösz mindenkinek a tippeket.
Az Expolygont én is csak ajánlani tudom, tényleg segítőkészek voltak, tisztességes cég. Pár nap múlva felhívtam őket, hogy küldjenek egy csomag vízkőmentesítőt, és másnap (!) megkaptam postai utánvéttel.
Gprinz, H_G: A Gaggia Achille karján nincs rugó, csak a karodon múlik a lehúzás erőssége, erőteljesen, de egyenletesen kell lenyomni. Nem volt nehéz beletanulni, igazából ha (1) elég ideig melegíted a gépet (2) megfelelő mennyiségű kávét teszel a szűrőbe és (3) megfelelő nagyságúra van darálva akkor nem érhet meglepetés.
Most viszont gond van vele, többször leverte a FI-relét, szétszedtem, és úgy néz ki, hogy a tankból ereszti a vizet alulra, pont oda, ahol jön be a 220V. Kiszárítottam, most megy, de azt hiszem, meglátogatok egy szervízt vele (talán kipróbálom itt is az Expolygont).
Egy másik POD-machine, és még belefér a keretbe: ez bruttó 75 E Ft. Az előzőt már próbálgattam - jó kávét főz (jó POD-ból :-)) ), erről még nincs tapasztalatom.
Igen, ezért mondja a pék, h. direkt olyat keresett, aminek nincs szervíze az országban, így egyből cserélniük kell; és persze meggyőződött róla, h. a papírokon szerepel a "vendéglátóipari célra alkalmas". (Ravasz, mi? :) Állítólag már nekik is volt bajuk egy nagyobbfajta S...óval, aminek röviddel a garancia lejárta után lett olyan javítás-igénye, hogy alig vmivel lett volna olcsóbb egy új készüléknél.
Egyebkent nalunk cegnel egy nem eppen olcso Jura fel evig birta. Negy honap uan garancialis javitas, aztan 2 honap is vegleg kifekudt. Olyan napi 50 kave lehetett a terhelese. Allitolag nem ekkora igenybevetelre terveztek.
Egyszeruen tul sok mozgo meg eldugulasra, elkoszolodasra hajlamos alkatresz van egy ilyen automataban.
"Egy cegnel ahol reprezentacios celra is kell, biztos nem vennek Clatronicsot, csak valami csillogo kromozott olasz herkentyut."
Én úgy értelmeztem, el akarják dugni a konyhában... De szemből elég pofás a C., csak hátulról gagyi szürke műanyag. Nagy élettartamot nem jósolnék neki, de a pék szerint a Metro 2 éves garanciaidejének a végére már bőségesen megtérül.
A Nespresso tényleg jól illene ennek az irodának az igényeihez, de attól tartok, itt azok is túl drágák.
Eddig valszeg a Saeco Via Veneto volt a legpraktikusabb javaslat...
Ujonnan egesz biztos, hogy jo egy ilyen gep, kerdes hogy egy ev vagy parszaz kave utan mit csinal es mennyit kell karbantartani. Lehet, hogy egy neszpresszogepet sem dragabb uzemeltetni es az szinte karbantartasmentes. Egy cegnel ahol reprezentacios celra is kell, biztos nem vennek Clatronicsot, csak valami csillogo kromozott olasz herkentyut. De ha 80 a keret, akkor a Clatronics vagy egy neszpresszo is jo valasztas lehet.
Itt az Evolution-t adjak 200 alatt. Az is egybojleres, de az csak akkor gond, ha 2-nel tobb kapucsino kell egyszerre. 1 perc alatt kesz a goz es 5 perc alatt visszahul 90-re a kovetkezo kavehoz. De ha gyorsabban kell csak kiengedsz egy deci forro vizet es maris csak 90 fokos lesz a bojlerben a viz.
No meg itt 47 500 HUF-ért egy széles mosolyt kapsz, nem Gaggiát... A legolcsóbb, amit tényleg kapni, emlékeim szerint a Coffee 65 ezerért, de az (bármilyen jóhírű), csak egybojleres gép, kell vele időzíteni meg trükközni, ha egy időben akarsz KVt és tejhabot és lehetőleg melegen... A Baby 90 ezer.
Egész tűrhető full-automatát is lehet kapni 80 alatt -- pl. egy Clatronicsot (ha érdekel vkit, megkeresem, milyen modell) a Metróban 70-ért, az amazon.de-n még olcsóbban (de azt nyilván fölszívná a szállítási költség). Egy pékségben gyakran iszom a termékét, stabil 4-es szint. Az Amazon vásárlóitól vegyesen 5-ös és 1-es osztályzatokat kapott, tehát nem mindegyik példány lehet jól összerakva, de szervize nincs is Magyaro.-n, probléma esetén a Metro kicseréli.
Nem főzünk sokat, 5-6 adagot naponta, de sosem volt még több napi 10-nél. A probléma az, hogy csak egy kis konyhasarok van, olyan 50cmx50cm-es polccal, ami 33 centi magas és itt tároljuk a vízmelegítőt, és az étkészletet. Ez utóbbi még csak megoldható, de a vízmelegítő kevéssé. Gyanítom emellé nehezen fér be egy daráló+gép:/ Legideálisabb az lenne, hogyha egy olyan kis kompkat gépet lehetne kapni, ami darál is és 1 adagonként főzi a kávét, mert így van, hogy lefőzök 2-3 adagot és öntöm ki a felét:/
Miert kell szaktanfolyam, pont a Gaggiahoz? Szerintem egy motoros Gaggianal semmit nem egyszerubb kezelni. Egy jo daralo kell ami eleg finomra daral, utanak meg jo erosen betuszkolni a kavet a szurobe es keszen is van, karbantartasra meg rem igenytelen.
Hány személyre főzöl KVt, és mennyit fogyasztanak/nap? Mer' a legegyszerűbb tényleg valamilyen, ízlés szerint (őrlési finomság, főzéshez betöltött kávémennyiség, lefőtt kávé hossza, stb) automata lenne - de akkor kevés lehet a 80 E Ft...
Hány kávét főztök egy nap? Ha sokat, érdemes automatát venni ami darál is, ha keveset akkor valami szűrős presszógépet és egy darálót. Ez utóbbiból 80 éppenhogy elég egy használható gépre és egy darálóra. Itt 190 Euro a legolcsóbb Gaggia es 120 körül már van használható daráló.
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Végigolvastam ugyan az utolsó 1000 hozzászólást, de kb. a 3. KVfőzőnél elvesztettem a fonalat, tömörítés, gőz, meg ki-be kapcsolás, darálási minőség, durva, finom, kotyogós...jajj! Az a helyzet, hogy bár a kávé ízét szeretem (sok tejjel, cukor nélkül) nem igazán tudok egy jó és egy rossz kávét megkülönböztetni, nekem mindegyik ugyanolyan (na jó, a Lago Como mellett ivott capuccino azért kiemelkedik:)).
Node a probléma, hogy a munkahelyemre kellene kávéfőzőt szerválnom, a főnökeim ugyanis fél éve nyaggatnak, hogy milyen borzasztó a kávé (bár nem mondom, hogy ebben az én kezem nincs benne, de egy szarvasi sztenderd kávéfőzőnk van, az a felül csavarom alul kiöntő, 2-6 személyre és nem új darab), és most elhatároztam, hogy veszek egyet. Nem értek hozzá, mellényúlni viszont nem akarok. A keret olyan max. 80-ig, viszont 33 cm magas az a hely, ahova be tudjuk rakni. Gondoltam mielőtt bemegyek egy akárhova és rábökök valamelyikre tanácsot kérek. Rosszul gondoltam?
Bizony, én se innám meg édesítve, de arra semmi okot nem látok, h. másokat megpróbáljak lebeszélni róla. A teánál még inkább, annak a valódi ízét SZVSZ csúnyán elrontja a cukor, de a kávéhoz -- attól még, h. én nem szeretm úgy -- illik. Bizonyítja ezt, h. kávés csokoládé sokféle van és finomak, a teás csoki meg afféle perverzeknek való egzotikum (mint a chilis v. a vaddisznótepertős), amit a csokirajongók többsége sem vállalna be.