A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Az egyik meghatározó OLASZ KÁVÉ-BIBLIA (planetcoffee.it) espresso-definíciója...fogadjuk el...:-))) Namost, a ristretto ennek a fele...uahhh! Aki az otthoni cuccain TUTIRA hozza az összes paramétert, az... nna, az irigylésre méltó! Lássuk!
Italian espresso coffee is created according to very precise parameters:
1. We use 6.5-7 gr. of coffee expertly roasted and then grinded to the right size. 2. The coffee must be grinded and immediately pressed into the filter (with the suitable small press) using a force of 15-20 kg. 3. The water should have a pressure of around 9 atmospheres and a temperature between 88° and 92° C. 4. The ideal contact time between the hot water and the ground coffee runs from 20 to 30 seconds; the coffee obtained has a volume between 25 and 35 cc. 5. Finally, a white porcelain cup is used, that should always be hot (60° C) and dry.
...ugye, mondtam én, hogy a jó daráló, meg a kitűnő KVfőző mellé KELL egy 20 kg-ra kalibrált, állványos zömítő (Elektra), úgy 400 aeróért? :-DDD
2/3 azért pontosabb, vagy tévedek? A szabályos eszpresszó/dupla e. tudtommal 30 és 60 ml. (A "luongo" pedig 90 ml 7 grammból. Ami ennél is több vizet tartalmaz, de tejet nem, az vagy café crema, ha durvább őrleményt használva áteresztették rajta az összes vizet, vagy americano, ha egy eszpresszót hígítottak föl forró vízzel.)
Így bizony! A Nespresso esetében a Ristretto kissé megtévesztő, mert az espresso-kapszulák egyikét jelöli - és ugyanolyan hosszúra főzték, mint egy klasszikus espressót.
Az IGAZI Ristretto télleg az espressóhoz ajánlott KVmennyiséggel (7g), csak - mint írtad is - kb. fele hosszúra lefőzve "keletkezik"
Emberek! Ez a ristretto dolog engem nem hagy nyugodni. Tegnap volt szerencsém Milánóban kvzni (annyira nem volt azért jó), és a pofa eszpresszónak a csésze feléig éppen elérő adagot adott. És egyik fő kvgík barátom szerint ez az olaszoknál az espresso, ne risztrettózzak neki itten. Most akkor mi van? Mert én nem értem.
Aham, így komoly... Kevésnek tűnik, akármerről nézzük. Mert az sem igaz, hogy ristrettónak elmegy, mert az csak 25 ml, hiszen az a 7 g őröltből is 25 ml. Talán a még nagyobb nyomás tud valamit? Nameg a lungo (110 ml), abban is 5 g lehet?
Majd jól megnézem :)
Cicvarek:
Tartok tőle, elkövetted azt a hibát, hogy nem a büfés előtt öntötted ki...
Kicsinek tűnt a kapszula (de a KV jó volt!), ezért megkérdeztem az egyik eladóhölgyet, mennyi is a pontos töltet. Meglepő (legalábbis nálunk...) módon nem vágott kelletlen arcot, s nem is valami 0 bites válasszal nyugtatott le, hanem előhozott valami tuti tréninganyagot, és abból mondta az 5 grammot.
Nuuu, olyan kávét kaptam az imént a helyi büfében, hogy egy határozott mozdulattal a lefolyóban kötött ki. Mármint direkte a pohárból. Mer' ha megiszom, akkor belőlem. :-(
Láttam egyébként egy egzotikumot: Gepa márkájú német bio-kávékat a Rotschild közértben. (L. http://www.gepa3.de/shop/index.php?show_kat1=1&select_art=F&show_art=1) Szemes és eszpresszóhoz ajánlott csak egyféle van, ez: http://www.gepa3.de/shop/detail.php?show_kat1=1&select_art=F&show_art=1&showID=24
Erről eleve gondoltam, h. nem az én esetem, ha az enyhe ízét dicsérik rajta és 100% Arabica, de a Tazpresso nevű változatot teszteltem, ez elméletileg vadabb keverék (a boltban csak darált formában van). Hááát, ha nem is kimondottan rossz, de a benyomásom szerint Berlin nagyon távol van Afrikától...
Aki már látta, annak nem is kell szmájli, de aki még nem volt ott, az jól meglepődhet, ha tényleg kávézó-szerűenek hiszi és úgy megy oda. (Persze meglepődni nem káros :)
Az üvegcsészéik tényleg szépek, de nem tűntek igazán jó fogásúnak a benőtt fülükkel.
Bocs, lemaradt a szmájli :) Mivel sztem ilyen jellegű boltnak ez nagyon tisztességes nyitvatartás.
A ristrettóval azért mentük biztosra, mert 5 g egy patron és az elméletileg eszpesszóhoz kevés; r. viszont ennyivel se maradhat vizes. Az 5g-on és is megütköztem, mikor itt olvastam. Próbáltam neten utánajárni, sehol sem találtam konkrét adatot. Biztos ez? (Esetleg ivás előtt-után megmérem a kapszulát ;-) )
A Ristrettót kis üvegcsészébe kértem, így nagyon szépen látszott, ahogy a hátára vette a VALÓBAN szép, vastag cremát - meggyőző volt.
Maga a bolt is az: nem túllihegett, mégis elegáns az enteriőr. A polcok rogyásig betárazva a különböző (ízű és színű) kapszulákkal, áttekinthető a gép-és kellékválaszték. Utólag bánom, hogy nem vettem pár üvegcsészét - legalább lesz miért visszamenni :-DD
Ááá, köszi! Akkor ez valami átmenet lehet a bolt és a kávézó között, főleg a szombati 17h a meglepő, de így legalább ma este is lesz esélyem bemenni hozzájuk.
Ristrettóról már van tapasztalat, valami mást tessen választani ;-)
Na jó, akkor Arpeggio lesz, 40 ml :)
Tényleg olyan csúcs crema-ja volt, 8-10 mp-es, ahogy a weblapon áradoznak? Olyan azért otthon nem nagyon szokik lenni, pod-ból meg fura módon még kisebb a valószínűsége a sűrű, vastag crema-nak. Legalábbis nálam, de nem lehet ennek pont a filterpapír az oka?
A podok elfogyódtak... Mind igencsak jó volt, ám kicsit meglepő volt számomra, hogy a Marcafé-k közel sem voltak olyan jól zömítve, mint megszoktam, pitty-putty átszalad a víz, és kissé hosszú lett a KV :)
Hát, izé, egy vibrátornál hangosabb, egy centrifugázó Energomatnál halkabb :)) Leginkább talán egy gyümölcscentrifugához hasonlítható a hangereje, vagy ahhoz a kellemetlen lármához, amit a fagyasztók csinálnak néha, röviden de legalább éjszaka...
Sajnos a nagy kérdés, hogy miért ezek sincsenek itt?
Miért van az, hogy egy országgal balra a legkisebb falu sarki boltjában is nagyobb a válaszék, mint nálunk a megahipermarketekben:( Török kávé szerintem soha nem volt még forgalomban:(
Az a meglátásom, hogy a magyar kereskedelemben a Jacobs/Tchibo/Omnia adja a választék 90%-át. Meg sem próbálják bővíteni a választékot. Szemesből meg egyenesen siralmas a választék, pl törökbálinti Cora 2 (kettő) fajta kapható, abból is Omnia az egyik:(.
Ilyen szempontból a 80-as évek végét idézi, hogy Ausztriából jövet kávéból mindig bevásárolok 3-4 kilot.
Nagyon kedvesek vagytok, köszönöm, bár nem kifejezetten az edényekről szeretnék beszélgetni. Igaz, az is nagyon érdekes. : ) És az is, hogy ha török kávéra vágyom, akkor német nyelvterületre kell utaznom, mert Magyarországon alig lehet beszerezni (kivétel: a török henteseket pl., ahol horribilis összegekért árulnak Kurukahveci Mehmet Efendi-t). De görög kávékat sehol nem tudok venni. Szerbiai kávéért is Szerbiába kell menni. Arab kávékat egyik barátom hoz Libanonból, Szaúd-Arábiából. Miért nincs ilyen itt? Vagy csak rosszak az információim?