A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Azon a gépen elhiszem, h. elég :) A már említett Meinl-es csajok épp csak hogy odaérintik a szűrőt a Rancilio darálójuk built-in tamperéhez és szinte 0 zömítéssel is iható lesz nekik az eredmény (ha nem is igazán jó), bár 15mp-nél nem több alatt kifolyik. De nekem nemcsak a sajátot, az eredeti olasz darálásút is úgy kell nyomnom, mint állat. (Pl. a Segafredo E. Casát.)
Hát nem tudom: én egy ismerős Mazzer Mini - ElektraMPD - LaScala Butterfly álom-trióján készülő, mesés espressói alapján állítom, hogy elég a 20 kg.
A múltkor NEM KVgéphez való őrölt kávét kaptam (LÚZER!!!) - kissé durva volt a szemcsenagyság; a kéti zömítőmmel úgy nyomtam, mint a ZÁLLAT, ennek ellenére sipp-supp kijött a kávé: vízizű rettenet... Nem lehet, hogy Neked is kissé durva a cucc?
Az egyik legjobb espressót Milánóban ittam (vagy 10 éve), egy Illy kávézóban: valami vérprofi, karos gépen nyomták és csodás lett a végeredmény. Ezen fellelkesülve vettem is két doboz őrölt Illyt - aztán itthon, a szarvasi presszógépen próbálkoztam vele... Talán hihetetlen, de a milánói volt a jobb :-DDD
Hát, az én gépem ennél hamarabb elmegy. Ha meg kisebbre darálom, jön a keserűség... :(
Azzal vigasztalom csak magam, hogy kisebb rablóhadjáratot tartottam egy Starbucks-ban a következő eredménnyel: Serena organic (észak afrikai és latinamerikai), Sumatra extra bold (ázsiai) és Kenya bold (afrika, arábia). Egy fontos mindegyik, laaaasssaaan, egymás után bontom majd ki őket, és beszámolok.
Amúgy a Starbucks-nál a barista képességek teljesen leértékelődtek: tökautomatával dolgoznak :( Olyan műanyag tőgyböl folyik ki a kv, egészen felháborító. DE (sajnos) nagyon finom az eredmény. Nekem jobb, mint a milánói. Elkorcsosultam? A vidéki olaszt azért még meg kell próbálni.
Az egyik meghatározó OLASZ KÁVÉ-BIBLIA (planetcoffee.it) espresso-definíciója...fogadjuk el...:-))) Namost, a ristretto ennek a fele...uahhh! Aki az otthoni cuccain TUTIRA hozza az összes paramétert, az... nna, az irigylésre méltó! Lássuk!
Italian espresso coffee is created according to very precise parameters:
1. We use 6.5-7 gr. of coffee expertly roasted and then grinded to the right size. 2. The coffee must be grinded and immediately pressed into the filter (with the suitable small press) using a force of 15-20 kg. 3. The water should have a pressure of around 9 atmospheres and a temperature between 88° and 92° C. 4. The ideal contact time between the hot water and the ground coffee runs from 20 to 30 seconds; the coffee obtained has a volume between 25 and 35 cc. 5. Finally, a white porcelain cup is used, that should always be hot (60° C) and dry.
...ugye, mondtam én, hogy a jó daráló, meg a kitűnő KVfőző mellé KELL egy 20 kg-ra kalibrált, állványos zömítő (Elektra), úgy 400 aeróért? :-DDD
2/3 azért pontosabb, vagy tévedek? A szabályos eszpresszó/dupla e. tudtommal 30 és 60 ml. (A "luongo" pedig 90 ml 7 grammból. Ami ennél is több vizet tartalmaz, de tejet nem, az vagy café crema, ha durvább őrleményt használva áteresztették rajta az összes vizet, vagy americano, ha egy eszpresszót hígítottak föl forró vízzel.)
Így bizony! A Nespresso esetében a Ristretto kissé megtévesztő, mert az espresso-kapszulák egyikét jelöli - és ugyanolyan hosszúra főzték, mint egy klasszikus espressót.
Az IGAZI Ristretto télleg az espressóhoz ajánlott KVmennyiséggel (7g), csak - mint írtad is - kb. fele hosszúra lefőzve "keletkezik"
Emberek! Ez a ristretto dolog engem nem hagy nyugodni. Tegnap volt szerencsém Milánóban kvzni (annyira nem volt azért jó), és a pofa eszpresszónak a csésze feléig éppen elérő adagot adott. És egyik fő kvgík barátom szerint ez az olaszoknál az espresso, ne risztrettózzak neki itten. Most akkor mi van? Mert én nem értem.
Aham, így komoly... Kevésnek tűnik, akármerről nézzük. Mert az sem igaz, hogy ristrettónak elmegy, mert az csak 25 ml, hiszen az a 7 g őröltből is 25 ml. Talán a még nagyobb nyomás tud valamit? Nameg a lungo (110 ml), abban is 5 g lehet?
Majd jól megnézem :)
Cicvarek:
Tartok tőle, elkövetted azt a hibát, hogy nem a büfés előtt öntötted ki...
Kicsinek tűnt a kapszula (de a KV jó volt!), ezért megkérdeztem az egyik eladóhölgyet, mennyi is a pontos töltet. Meglepő (legalábbis nálunk...) módon nem vágott kelletlen arcot, s nem is valami 0 bites válasszal nyugtatott le, hanem előhozott valami tuti tréninganyagot, és abból mondta az 5 grammot.
Nuuu, olyan kávét kaptam az imént a helyi büfében, hogy egy határozott mozdulattal a lefolyóban kötött ki. Mármint direkte a pohárból. Mer' ha megiszom, akkor belőlem. :-(
Láttam egyébként egy egzotikumot: Gepa márkájú német bio-kávékat a Rotschild közértben. (L. http://www.gepa3.de/shop/index.php?show_kat1=1&select_art=F&show_art=1) Szemes és eszpresszóhoz ajánlott csak egyféle van, ez: http://www.gepa3.de/shop/detail.php?show_kat1=1&select_art=F&show_art=1&showID=24
Erről eleve gondoltam, h. nem az én esetem, ha az enyhe ízét dicsérik rajta és 100% Arabica, de a Tazpresso nevű változatot teszteltem, ez elméletileg vadabb keverék (a boltban csak darált formában van). Hááát, ha nem is kimondottan rossz, de a benyomásom szerint Berlin nagyon távol van Afrikától...
Aki már látta, annak nem is kell szmájli, de aki még nem volt ott, az jól meglepődhet, ha tényleg kávézó-szerűenek hiszi és úgy megy oda. (Persze meglepődni nem káros :)
Az üvegcsészéik tényleg szépek, de nem tűntek igazán jó fogásúnak a benőtt fülükkel.
Bocs, lemaradt a szmájli :) Mivel sztem ilyen jellegű boltnak ez nagyon tisztességes nyitvatartás.
A ristrettóval azért mentük biztosra, mert 5 g egy patron és az elméletileg eszpesszóhoz kevés; r. viszont ennyivel se maradhat vizes. Az 5g-on és is megütköztem, mikor itt olvastam. Próbáltam neten utánajárni, sehol sem találtam konkrét adatot. Biztos ez? (Esetleg ivás előtt-után megmérem a kapszulát ;-) )
A Ristrettót kis üvegcsészébe kértem, így nagyon szépen látszott, ahogy a hátára vette a VALÓBAN szép, vastag cremát - meggyőző volt.
Maga a bolt is az: nem túllihegett, mégis elegáns az enteriőr. A polcok rogyásig betárazva a különböző (ízű és színű) kapszulákkal, áttekinthető a gép-és kellékválaszték. Utólag bánom, hogy nem vettem pár üvegcsészét - legalább lesz miért visszamenni :-DD
Ááá, köszi! Akkor ez valami átmenet lehet a bolt és a kávézó között, főleg a szombati 17h a meglepő, de így legalább ma este is lesz esélyem bemenni hozzájuk.
Ristrettóról már van tapasztalat, valami mást tessen választani ;-)
Na jó, akkor Arpeggio lesz, 40 ml :)
Tényleg olyan csúcs crema-ja volt, 8-10 mp-es, ahogy a weblapon áradoznak? Olyan azért otthon nem nagyon szokik lenni, pod-ból meg fura módon még kisebb a valószínűsége a sűrű, vastag crema-nak. Legalábbis nálam, de nem lehet ennek pont a filterpapír az oka?
A podok elfogyódtak... Mind igencsak jó volt, ám kicsit meglepő volt számomra, hogy a Marcafé-k közel sem voltak olyan jól zömítve, mint megszoktam, pitty-putty átszalad a víz, és kissé hosszú lett a KV :)
Hát, izé, egy vibrátornál hangosabb, egy centrifugázó Energomatnál halkabb :)) Leginkább talán egy gyümölcscentrifugához hasonlítható a hangereje, vagy ahhoz a kellemetlen lármához, amit a fagyasztók csinálnak néha, röviden de legalább éjszaka...