Keresés

Részletes keresés

Wágner úr Creative Commons License 2004.06.25 0 0 837
Hoppá! Az a ferdítőosztály anyaga! Mondjuk, nem én követtem el, mer' kb. négy évvel később kerültem csak oda, de a többi az mind stimm... Ezeket a játékokat én Lyól ismerem, kérem szépen...., meg másokat is..., közös jellemzőjük, hogy sokk Sör fogy a vodka és konyak mellé...

Ej, ha mostan találkozhatnék a saját alkotásaimmal... Sörfoltok vannak rajtuk itt-ott, arról ismerszenek meg...

Előzmény: Thernitibi (833)
ZöPö Creative Commons License 2004.06.24 0 0 835
Végig"jáccottam" a Duna'85-öt. Meséljek? :-)))
Előzmény: Thernitibi (833)
Thernitibi Creative Commons License 2004.06.24 0 0 833
Van Acrobat Readered?

Na ezt nyisd meg, lehet beszarsz az ámulattól:
http://www.isn.ethz.ch/php/documents/collection_4/docs/14_a.pdf

Jerasztov vezérőrnagy, Déli Hadseregcsoport Törzsfőnök helyettesének a levele Csémi Károly vezérőrnagynak,a Magyar Néphadsereg Vezérkari Főnökének.

Előzmény: Törölt nick (829)
Thernitibi Creative Commons License 2004.06.24 0 0 831
Na de has az a javából:-DDD
Előzmény: Törölt nick (829)
mamicska Creative Commons License 2004.06.24 0 0 830
De jókat vihogok itt magamban... :-)))
Előzmény: Törölt nick (829)
Thernitibi Creative Commons License 2004.06.24 0 0 828
Én is tudok valamivel szolgálni, bár ez a has nem annyira karcsú
Előzmény: Törölt nick (827)
Thernitibi Creative Commons License 2004.06.24 0 0 826
Lehet, hogy a vastyúki hagyományőrzők?:-DDD
Előzmény: Törölt nick (825)
Thernitibi Creative Commons License 2004.06.24 0 0 824
Akkutyafáját!!!
Melyik kocsában volt a buli???
:-DDD
Előzmény: Törölt nick (823)
Mijo Creative Commons License 2004.06.23 0 0 822

Hát akkor sok sikert nektek, rugdosd az ifjaidat, ne lazsáljanak :)!!
Szépfiacskád is elég passzív fórumilag, ha felbukkan, légy oly kedves tolmácsold már neki, Zoltán napi jókívánságaimat!

Hali: Mijo

Előzmény: S.Piroska (821)
S.Piroska Creative Commons License 2004.06.21 0 0 821
Hali Mijo!
Egy kicsit nagyon el vagyunk foglalva.
Falunapra készülünk, és ahogy már egyszer emlegettem, kiállítást készítünk elő a zenei lejátszók /gramofontól a cd-ig/elektromos készülékek, számítógépek fejlődése témában.Segítség nincs nagyon, de azért erölködünk, valamit csak össze hozunk.

piroska

Előzmény: Mijo (820)
Mijo Creative Commons License 2004.06.20 0 0 820

Piroska kedves, a próbálkozást láttam, jól haladsz, úgy látom menni fog ez. Ha gond van, csak ints!

Mijo

Előzmény: S.Piroska (816)
Mijo Creative Commons License 2004.06.15 0 0 818

Na kérem! Nem akárki ám a Vili (nyáron főzünk vele, Tibor Etele barátom nagy barátja ő), ugyan, Piroska, pislants már egy csöppet a hozzászólásaira. Ne légy meglepődve, ha nem sokat értesz belőlük :)))..., már ketten leszünk ilyenek! (Gyönyör elmélyedni benne, lerosáltam, amikor egyik pofát leintette: "na látod, brutykókám" ...:))...)

Mijo

Előzmény: Mijo (817)
Mijo Creative Commons License 2004.06.15 0 0 817

Húúúha, édes Piroskám, nehezen emészthető étket tettél az asztalra :)... Én egy embert ismerek, aki hatalmas tudású ebben a témakörben, ez a Tóth Vili Szeremléről, barkasarja néven fórumunk tagja, meginvitálom analizálásra. De ez úgy lenne érdekes, ha maga a szerző folytatna vele (illetve bárkivel) konzultációt, netán vitát. Kérd meg, hogy regisztrálja magát, és akkor lehetne külön topicot nyitni erre, ahol mehetne a magas szintű szakmaiskodás.

Ez az Iványi-féle Bács-Bodrog vármegye Földrajzi és történelmi helynévtára dereng nekem, mintha találkoztam volna már egy példánnyal. Nekem a Magyar városok monográfiája sorozatból, a Rapcsányi Jakab-féle, Baja és Bács-Bodrog Vármegye Községei kiadvány van meg sértetlen példányban. Tudomásom szerint ebből is elvétve található már csak egy-egy darab.

Mijo

Előzmény: S.Piroska (816)
S.Piroska Creative Commons License 2004.06.15 0 0 816
Szia Mijo!
Hát póóbálkozunk póóbálkozunk.Egyszer sikerülni fog.
Ezzel kapcsolatban kaptam egy érdekességet, megkértek, hogy tegyem ide fel. Kicsit hosszú,remélem elég érdekes.

idézem:

Gondolatok a Baja-Zombor földrajzi tengely települési néveredetéről.
(Vaskút község is 1437 éve lakott település?)

Bennszülött vaskúti lakos létemre, sokat hallottam a község határában még nyomaiban megtalálható ókori emberkéz alkotta halmokról, amit mi hármasdomboknak, és a még jó állapotban fennmaradt földvárról, amit helybéliként várhelynek hívunk. A földvárat Gara irányában még 11 teljesen erodált, a szántóföldi művelés következtében megsemmisült mesterséges dombsor követte. Gyermekkorunkban többször meglátogattuk ezeket az ősrégi emberi emlékeket, és jókat játszottunk körülötte. Valószínűleg nem csak ezért, de az iskolai tanulmányaim során megszerettem a történelem tantárgyát. Még kora ifjúságomban elkezdődött az amatőr történelmi érdeklődésem során, a történelmi kutatásaim láncolatának a gyakorlata. A kezdeti érdeklődésem rövidesen szenvedélyemmé vált. Minden kezem ügyébe került ilyen témájú könyvet elolvastam.
A mintegy emberöltőnyi kutatásaim során a történelem kérdéseiben a logikai felépítés hiányosságaira tereltem a figyelmem. Rájöttem, hogy az ezredik évi államalapításunkat követő kérdések leírásában az események sorrendiségében nincs hibás logikai tévedés, a történelmi igazság kérdéseiről most nem szólok. De akkor az államalapításunkat megelőző időszakról miért olyan ellentmondásos a történelmi felfogásunk? Az eltérések okainak a felderítése érdekében hozzákezdtem a magyarság ókori történelmének a feltérképezéséhez. Ennek a cikknek a keretében csak annyit írok róla, hogy megalkottam egy többmind ötszáz szavas ómagyar nyelvű szótárat. A kezembe került kiadványokból kigyűjtöttem minden olyan ókori nevet és szavakat, ami magyar jelentésű fogalmakat takart. A folyamat közben elég nagy gyakorlatra tettem szert régi magyar szavak elolvasására, és a megértésére.
Minden részlet nélkül szeretném egy példán keresztül bemutatni az eredményeimet. A történelmi érdeklődéssel rendelkező olvasó tudja, de a történelmi térképekről is megtekinthető, hogy az i. e. az 1 évezredben a Fekete-tenger nyugati részén a görög Thrákiáig élt egy Trák nevű nép. Akárhol kerestem, semmi érdemleges adattal sem találkoztam róluk a leírásokban. Az ómagyar olvasási gyakorlatomnak köszönhetően egyszer csak beugrott a megoldás. Bíborban született Konstantin kelet-római császár írja, hogy a magyarokat az ő idejében Turkoknak hívták. Ha összevetem a turk és a trák szavakat, könnyű észrevenni az egybecsengésüket. Nézzük a szavak etimológiáját. A turk szó ómagyar jelentése (más kutató nyomán): Tó-urak, mai értelemben Tavak körül lakó urak (úrnépek). A fogalomról még annyit kell tudni, hogy az Úr szótag ősi magyar személy megnevezésére használt kifejezésünk. Nagyon fontos lesz a címbeli megfejtés érdekében a rovásírás egy fontos szabályának a megismerése. Ha két azanos mássalhangzó kerül az írásban egymás mellé, akkor azt az írói egybeszerkesztették. Ebből kitűnik, hogy az ura szórészletben végeredményben két szótag, az úr + ra egyberovásáról van szó. Tehát az úr-ra összerovás a k többes raggal adja az igazi jelentést, mint a Ra (rá) Egyiptom napistenének az úrnépe fogalmát. Ebből a levezetésből már egyértelmű, hogy a Trák nép fogalmának is köze van a turk jelentéshez. A Trák népszó megegyezik a Tóurak fogalmával. A rovásírásban a magánhangzók nincsenek leírva, esetleg csak jelzik helyüket. A T(ó)ur(a)k fogalmából az idők során a két zárójelbe tett magánhangzó maradt ki, a T(óu)rák fogalmából már másik kettő. A Trák népnév saját eredményű megfejtéséről, ősbemutatóként ebben a kiadványban lehet először olvasni. Gyakorlásképpen megpróbálom a Trákok egyik fővárosának a magyar eredetét is bemutatni. A Konstantinápoly (Konstantinápolisz) az egyik legnehezebben megfejthető összetett városnév. Szótagok szerint: Kon = Hon, stan = isten, ti (ta) = tanya (település), nap = Rá a Napisten, pol = hunmagyar nép balkáni elnevezése (sok), y = ős az isz első magánhangzója. Összeolvasva: Hon-istenének-városa-napország-népe értelemben. Látható, csak ilyen egyszerű az ókori történelem feldolgozása!

Ennyi bevezető után rátérek a címbeli felvetésem megválaszolására. Alapos bizonyítékaim vannak arról a történelmi elgondolásomról, hogy az általam Baja-Zombor tengelynek elnevezett tájegységnek, azonos történelmi eredete van. Az egységes rendszer kialakulásának a nyomai a honfoglalás előtti időkre irányították a figyelmem. Ha Vaskút földvárára és halmaira – de Bajának is és Zombornak is volt ősi vára – gondolunk, még nem kapunk semmi biztos támpontot. De ha tudjuk, hogy a Vaskúti földvárnak kerek formája van, és az ún. népvándorlás egyes népeinek vezérei (papkirályai) halomsírba, de nagyon fontos, hogy kerek alakú és kupolaszerű mesterséges dombokba temetkeztek, már közelítünk a megoldáshoz. Tudnunk kell többek között, hogy a kerek várak és sírhalmok, de az ókori templomok is kerek kék kupolás alakúak voltak, milyen vallású népek életére voltak jellemzőek. Nagyon röviden csak arra utalok, hogy a kerek vallási forma az ókori napistent imádó népek misztériumában volt gyakorlat. A napisten tiszteletét többek között a kerek jelzővel, vagyis a végtelen kör ábrázolásával fejezték ki. A napisten népe – csak említem – Egyiptomban fejlődött ki. Innen áradt szét Kis-Ázsiába, a Kaukázus és a Fekete-tenger környékére. Ha feltételezzük, hogy a Kárpát-medence is elég közel van az említett térséghez, akkor az itteni megtelepedésük is valószerű. Most már csak azt a népet kellett megtalálni, amelyik a napisten tiszteletét tartotta fő vallásának a vizsgált területen.
Egyes leírások említik, hogy a vaskúti halmok, kunhalmok. Ezzel a megközelítéssel máris a magyar honfoglalás körüli történelmi időkbe érkeztünk el. Egyes történészek szerint a honfoglalás idejében már kerültek be az országba egyes kun néptörzsek. Az adatok nem teljeskörűek, mert elsősorban a második évezred elején fogadott be a Magyar Királyság kun törzseket. Bár azt azért el kell mondani, hogy a kun nép is a napistent imádta. Erre a legfontosabb bizonyíték, a hegyes kun süveg népi viseletének, az ókori Egyiptom Menfisz környéki „hegyes” királyi korona eredete. Arról nincsenek történelmi adatok, hogy a kunok a honfoglalás előtt ezen az Észak-Bácskai területen éltek volna, ezért a kutatást tovább folytattam az időben visszafelé.
Nem találtam régebbi adatokat az Iványi-féle Bács-Bodrog vármegye Földrajzi és történelmi helynévtárában sem, ezért kicsit tovább kellett nyomozni. Taktikának választottam, hogy mindig az ismert eseményekből kiindulva haladok a régmúlt felé, mert ez az út legalább az elején biztosan igaz út. A történelemkönyvekben már részletesebb leírások vannak, egy szintén titokzatos népről a Kárpát-medencében a VI-IX. században. Ezek az Avar nép. Az Avar népről írják, hogy a közel-keletről származnak, és megfordultak Egyiptomban is. Az arab hódítás elől menekültek a Kárpát-medencébe i. u. 567 körül. Az avarokról szóló leírásokban szerepel, hogy kör alakú várakban, városokban laktak, és a napistent imádták. A bevezetőben leírt etimológia szerint megvizsgáltam az avar népszó eredetét. Rögtön feltűnt, a szó második szótagjában az ar vagyis az úr részleg, és az egyberovás okán az ar + ra írásmód. Ebből egyértelmű, hogy a napistent imádó úrnépről van szó az Avar népben. De mit jelenthet az első szótag? Erről tudnunk kell, hogy a napisten papjainak az ősi megnevezése az aba, az abu mai kiejtéssel az apa, melyből keletkeztek az egyházi elnevezések, mint a pap (a-pap), és még a Pápa fogalma is. A görögök Abar-nak írták őket, a kérdéses mássalhangzó akár a kerek vár fogalmából is hasonulhatott Avarrá. Ha visszautalok az egyiptomi Abu-Szimbel sziklatemplomára, a folyamat egyértelműen adja az eredetet, de gondolhatunk Aba-Sámuel magyar királyunk néveredetére is. Tehát az Avar név mai értelme: Rá napisten népének úr-apja, vagyis a rá-papkirály-úrnépe. Az úr fogalomrész jelenti, hogy a hunmagyar úrnépek családjába tartozó néptörzsről van szó.
Ha elfogadjuk az Avar népmegnevezés fenti etimológiáját, máris a címbeli kérdés megfejtésénél vagyunk. Az Avarok leírásaiban szerepel egy ZABARGÁN trónelnevezésű papkirály, akinek fia Baján sokszor említődik a kárpát-medencei avar birodalom vezetőjeként. A népvándorlások időszakára jellemző volt, hogy egy területet birtokló néptörzs, a mezőgazdasági tevékenység során felosztotta a területét nyári és téli szállásokra. A nyári szállásokon földművelést, a téli szállásokon állattenyésztéssel és halászattal foglalkoztak. A törzs vezérének a nevéről, vagy más vallási meggondolások alapján nevezték el a szálláshelyeket, és a közbeeső településeket. Baján királyfi, és későbbi király neve után már felébredhet a gyanúnk, hogy Baja város nevét lehet, hogy az Avarok adták az utókor részére?
Mielőtt a fenti kérdésre válaszolnák, nézzük meg mit jelent a Zabargán fogalma. Egyszerűen a névelő és az utónév egyberovásával állunk szemben. Ha úgy írjuk le a szót, hogy Az-avar-kán, mindjárt jól érthető magyarul a megnevezés, nem is kell fordítanom. Csak annyit kell megjegyezni róla, hogy sajnos csak az illető király trónnevéhez jutottunk hozzá, és nem a személynevéhez. Ezek szerint, minden avar uralkodót Avar-Kánnak hívtak, a k és a g mássalhangzók illeszkedése mellett. A kán szóról is tudnunk kell, hogy az egyiptomi termékenységi vallás egyik tisztségéről van szó, mai kiejtésben a kan fogalmáról. A papkirályokat sokszor nevezték jó-kan elnevezéssel, mint a törzs apja értelemben. A bizonyítás érdekében még egy avar-kánról kell írjak. I. u. 811-ből tudunk egy Izsák nevű avar uralkodóról. Vajon a mai Izsák Bács-Kiskun megyei község lakói tudják-e, hogy a falu néveredete legalább ezerkétszáz évre, az avar korig nyúlik vissza?
Az Avar nép uralkodóháza a Nagy-Károly hadakozásaiból tudjuk, hogy a Duna-Tisza közén terült el. Mármost, ha az egyik avar kánnak egy Baján nevezetű fia élt ezen a tájon, akit közben királlyá koronáztak, már könnyű a helyzetünk. A néveredetből következően Baja és Zombor szállásterületek szerint tölthette királyi életét, mely emléke Baja város nevének az ősi eredete. Ha megvizsgáljuk a tengely melletti települések ókori névanyagát, erre a következtetésre minden okunk meglehet. Felsorolom a kérdéses települések mai neveit, majd a következőkben röviden ismertetem a történetüket. Baja-Zombor tengely településeinek a felsorolása Észak felől kezdve: Baja, Vaskút, Gara, Bácsszentgyörgy, Regőce, Béreg, Őrszállás, Bilics, Zombor.
Baja: két szótagú fogalom, Ba = apa + ja = jó, vagyis a név jelentése Jó-apa, avar eredetű szakrális királynév képzésű fogalom. Biztosnak látszik, hogy a Baján király(fi) központi téli szállásának eredetével állunk szemben. Tehát, Baja város névadásának az eredete i. u. 567-re, a mai évszámhoz viszonyítva 1437 évvel ezelőttre datálható, azóta lakott terület.
Vaskút: A név eredete a kerek alakú földvárról, és fejedelmi temetkezőhelyéről kapta. Mai olvasatban, Avarkör (Avarkur) értelemben, vö. a kör és kur, valamint a kúria és kurta szavakat. A kút fogalmában benne van a kör képzete, vagyis minden ásottkút kör alakú, ami kifejezi a napisten kör ábrázolását. De egyben a kör alakú várhely is útbaigazítást ad a kérdésben. Néhány régi írásos emlék, mint a Bachkuta, Batkút, Baskút etimológiája ugyanaz.
Gara: A fenti etimológia szerint teljesen egyértelmű: (Ma)G-ura, vagyis a Rá napisten Mag (magyar) úrnépe jelentéssel.
Bácsszentgyörgy: A falu kapcsán csak a Bács szótagról szólok, a név többi része jól érthető a mai nyelvünkön. A Bács szótag és az ebből képzett Bácska tájnév teljesen egybecseng az Apácska szavunkal. A Bácska megyenév is kettős szóösszetétel: Bács = Apa + ka = kő ami ország-területet jelent ómagyarul. Tehát a Bácska területnevünk eredete is honfoglalás előtti, jelentés Apácska-országa, ami egy királyfi, vagy a főkirálynál alacsonyabb rangú főúr országrészét is jelentheti. Élő székely és csángó nyelvekben ma is közismert a fiúcska, és apácska kicsinyítős szóképzés.
Regőce: szintén ókori névképzés, ami Rá-(ma)g-őse kifejezést takarja, mai olvasatban a Rá napisten magyar ősi népe, vagyis a települést alapító nemzettség kilétére utaló falunév.
Béreg: a tengelytől már nyugatabbra eső település. Azért említem meg, mert a névképzésének a gyakorlata teljesen megegyezik a Regőce névképzésével, amit a figyelmes olvasó már megért (Apa-reg).
Őrszállás: az etimológiájáról semmit sem kell írnom, mai jelentése egyezik az eredetivel.
Bilics: a szlávos átírás okán már nem tudom értelmezni.
Zombor: A város névképzése némileg eltér ez előbb leírtaktól. A kettős szóösszetétel első tagja megegyezik a Rá napisten leírásának egy másik szimbólumával, a Szem-isten elnevezéssel. A bor részleg pedig azonos a magyar népek őskori víz értelmű fogalmával, a bor az évezredek alatt elvesztette a víz jelentését, vagyis csak a vizet tartalmazó szeszes folyadék értelmére módosult. Maga a magyar víz (biz, pis) szó újabbkori képződménye nyelvünknek. A város nevének eredeti képzés szerinti jelentése: Víz menti-napváros, vagyis település. Ha kissé különbözik az előző települések azonos névképzésétől, ez abból is keletkezhetett, hogy az Avarok előtt a Hunok is birtokolták ezt a tájat, és Ők is a napisten gyermekeiből származtak. Ebből az is következik, hogy az azonos nyelvű népek egymástól átvehették az életképes településeiket emberestül, névanyagostul együtt.

Befejezésül én elolvasásra, de meggondolásra is ajánlom a tanulmányomat. Biztos vagyok benne, hogy az általam leírt bizonyítékok szerint az állításaim megdönthetetlen érvényűek. Ettől függetlenül elfogadásukat nem tehetem kötelező érvényűvé. Ha egy hasznos történelmi párbeszéd bontakozna ki ebben a témakörben a Baja város és a környék lakosságában, a közvéleményben kialakulhatna a biztos ősiségének a tudata. Az általam leírtak szerint, a térségünket egészen biztosan a Napisten gyermekeinek a leszármazottai alakították civilizált vidékké. És amelyen ez idáig, magyar ajkú lakosság volt a meghatározó nemzettség. A nemzetiségek is beilleszkedtek a magas szintű kultúrtájba. Mára már elértünk annak az állapotnak a határára, hogy egyes térségekben a nemzetiségek túlszaporodása következtében, átvették egyes falvakban a többségi vezető szerepet, amit a határmódosulás is támogatott. Csak egyetlen jövő vár az egész térségre, a kiegyezéses területhasznosítás jövőképe. Ellenkező esetben mindenki pórul járhat, a globalizált fogyasztói társadalmak természetellenes gyakorlatából kifolyólag.
Ennek a cikknek a megírására a közelgő Bajai-napok, és a halászléfőzés világcsúcsának az ünnepi köszöntésére céljából vállalkoztam. Igazán ráfér a térségre egy kis gondolatébresztés a településeink eredetéről, ami a jövőnket is meghatározó valóságban fog végződni. Szeretném arra biztatni a Bajaiakat, de a környékbelieket is, hogy a továbbiakban is a JÓ-APA, de inkább a jó szülő szerepkörében gondoskodjunk a fenntartható-élet fogalma szerint, erről a nagyon is szeretnivaló életterünkről.

Vaskút, 2004. 06. 03.

Tácsi István
Vaskút

Üdv:piroska

Előzmény: Mijo (815)
Mijo Creative Commons License 2004.06.11 0 0 815

Kedves Piroska (és állandó segítőid), nem rakjátok fel azokat a régészeti ásatásokkal kapcsolatos fotókat, amelyekben a múltkor gyönyörködtünk? Azért azok a dombok, nem akármilyen egyediséget jelentenek számotokra!

Üdv: Mijo

Thernitibi Creative Commons License 2004.05.08 0 0 814
Meghívó


Thernitibi Creative Commons License 2004.05.08 0 0 813

S.Piroska Creative Commons License 2004.04.12 0 0 812
Mijokám!
Azt nem merem igérni hogy jó pálesz lesz, mert a zsegnikieknek van egy unikum utánzati keverékjük, hát mit mondjak,az a menekülésre kiváló.Igaz mi sem vagyunk piskóták,mi is valami kerítés szaggatót szoktunk kínálni.

Más1: megpróbáljuk megkörnyékezni a képviselőket, hátha valami össze jön. Csak egy kicsit nagyon nagy bátorságot kell összegyűjtenünk.

Más2:tervbe vettük, és már kezdjük is júliusban szeretnénk egy " Technika és informatika fejlődése" című kiállítást szervezni a művházba.
A kiállításhoz már van egy kis anyagunk , számítógépekből és más anyagokból./kezdjük a Pacsirta rádióval és a 16 mm-es 110 Voltos hangos filmvetítővel,comodore+4,64 stb./
Ha van valami érdekesség ezzel kapcsolatban, vagy ötlet, szívesen fogadjuk.

üdv:Piroska

Előzmény: Mijo (810)
Mijo Creative Commons License 2004.04.11 0 0 811

Miért is ne gondolná. Nektek duplán van sanszotok, táncosaitokat látta már a Márfai Péter is, emlékezetem szerint igencsak megnyerték a tetszését, meg tudtommal a Zsigó Robival is ismeretségben vagytok. Most hátszelet vélhetően a Péter tudna célzott kérés esetén adni a segítséghez.

Mijo

Előzmény: S.Piroska (809)
Mijo Creative Commons License 2004.04.11 0 0 810

Ha szerbül okosan kell mutogatni, akkor minden részrehajlás nélkül ajánlom magamat, csak jó sok kisüsti pálinka legyen ilyenkor kézközelben, ami lendületet ad :))!

Ebédidő tudtommal déltől háromnegyed egyig van.
Okosabbak lettünk, hát jó, vegye magára, akinek magára kell vennie. Csak tudod, ez a főnökasszony tudtára fog jutni, aki meglehetősen rendszerető a vezetése alatt álló területen. Legfeljebb ha konkrétan kíváncsi valaki a történésekre, felhív téged a művelődési házban.

Szia: Mijo

Előzmény: S.Piroska (808)
S.Piroska Creative Commons License 2004.04.11 0 0 809
Szia Csicsikém!
Csakhogy te is itt vagy! Azt hittem már rég valamiért pikkelsz, de látom figyelemmel kiséred a problémáinkat.
Ezt az e-milt te komolyan is gondoltad?

Piroska

Előzmény: Thernitibi (807)
S.Piroska Creative Commons License 2004.04.11 0 0 808
Kedves Mijo!
Azt tudom, hogy a kapu aljban is van pénztár, egy kedves /információ, portásbácsi?/ el is igazított bennünket,itt is lehet kapni, de sajnos ebédidő volt, mivel az egyeztetési időpont így szólt nekünk tartani kellett az időt.Arra nem is merek gondolni, ha netán elkéstünk volna.
Másikra: egy Vaskúti származású,mivel a nagyszülei itt éltek-és sajnos haltak meg, sőt valamikor az öreganyám házát vették meg, egy utcába is laktunk.Igaz az ő szülei beköltöztek Bajára. De hepiend nem ez az első esete vaskútiakkal. / A jelenlegi alpolginak is volt egy-két kicsi-nagy baja vele, igaz hogy még az előző munkahelyén, ahol eddig kellett az iratokat (letelepedési stb.)végeznie/
Biztos pikkel a vaskútiakra.
A többi hölgy ahogy le is írtam, egy korrekkt kedves, szolgálatkész,barátságos még a betévedt emberrel is, ezért is lepődtünk meg ezen a viselkedésen.

Na más: néha azért nem ártana egy szerb nyelvű valaki is, mert vannak olyan emberkék akikkel csak mutogatva értjük meg egymást.Erre még vissza térünk.

Kellemes ünnepeket:Piroska

Előzmény: Mijo (802)
Thernitibi Creative Commons License 2004.04.10 0 0 807
Tamás által felvetett téma a GYISM-ban a Mesterházy Attilához tartozik. Ha valaki, akkor ők tudnak segíteni, merthogy az ilyen jellegű kulturproblémák felelőse pont a fent nevezett államtitkár úr.
Természetesen nagyon is érdemes egy országgyűlési képviselőt megnyerni a sikeres pályázathoz.
Előzmény: Mijo (806)
Mijo Creative Commons License 2004.04.10 0 0 806

Na jó, de kik ezek, mik ezek, valahogy szegényeknek csak meg kéne szólítani őket!?

Előzmény: Thernitibi (805)
Thernitibi Creative Commons License 2004.04.10 0 0 805
amesterhazy@gyism.hu

Próba, szerencse:-)

Előzmény: S. Zoltán (800)
Mijo Creative Commons License 2004.04.10 0 0 804

Drága Zoltánom, tűnik aminek tűnik, a közérdekű cél szentesíti az eszközt!
Nem tudom, próbáltatok-e már segítséget kérni bajai államtitkár urunktól (Sipos János, a III. Béla Gimnázium ex igazgatója), vagy országgyűlési képviselőinktől, Márfai úrtól, Zsigó úrtól?
De hazai vizeken is érdemes kutakodni, erre meg egy alkalommal lecsalom hozzátok Béres Béla barátunkat, a bajai JAMK igazgatóját, ő egyéb közéleti tisztségeivel hatalmas rálátással és rutinnal rendelkezik, biztos vagyok benne, hogy tud majd okos tippeket adni.

Hali: Mijo

Előzmény: S. Zoltán (800)
Mijo Creative Commons License 2004.04.10 0 0 803

Egyszer egy testületen kívüli szerb képviselőt igazán levihetnétek magatokkal :))...

Puszi!

Előzmény: S.Piroska (801)
Mijo Creative Commons License 2004.04.10 0 0 802

Édes Piroska, örülök, hogy megszólaltál, kevésbé, hogy kellemetlen élmények miatt.
Bevallom, csodálkozom, hiszen tapasztalatom szerint zömében kedvesek és udvariasak ezek a lányok mindkét oldalon. Persze "üdítő" kivétel mindig akadhat. Azt viszont nem értem, mi a francfenéért kellett a nagypostára mennetek, amikor okmánybélyeg kapható a hivatal nagykapuján belépve jobb oldalon, a pénztárnál is.
Legalább annyit írj le, hogy nézett ki az ominózus tisztviselő (nekem van sejtésem), hogy ne olyanok kerüljenek gyanúba, akikre ez a stílus nem jellemző, szerintem ezzel utóbbiaknak teszel szívességet.

Üdv: Mijo

Előzmény: S.Piroska (801)
S.Piroska Creative Commons License 2004.04.10 0 0 801
Leírom mert csípi a szememet.
Megyünk az EU-ba, de azért még kell egyes országokba útlevél. A Vaskúti Tűzoltók megismerkedtek egy Jugoszláv kis faluval, /ZSEDNIK/már egy éve kölcsönösen látogatjuk egymást. Na a lényeg az útlevelünk lejárt, na nem baj, hurrá már van okmányiroda. Előzetes időpont egyeztetés a legajánlottabb megoldás.Telefon- egyeztetés. Időpont, hétfő 12,45-és 13-óra között. Irány be busszal 12-kor.Nincs késés,ráérünk, odaérünk.
Tévedésből a bal felőli ajtón megyünk be /mivel nem naponta készítünk útlevelet/.Egy kedves barátságos információs hölgy eligazít bennünket, hol tudunk venni okmánybélyeget, mert az is kell,de sajnos van rá esélyünk, hogy csak a nagy posta, mert a közelben ebédidő van.Kiadja a 600-as és a 601-es sorszámunkat. Na hurrá irány a posta, bélyeg meg van, sorszám van, már csak a másik ajtón kell bemenni. Lihegve érkezünk vissza,háromnegyed egyre, nincs senki előttünk, nem kell várni,a sorszám jelző gép a 600-as számot hívja, hát bemegyünk.-KÖSZÖNÜNK- ELNÉZÉST kérünk, hogy bejöttünk, óvatosan mutogatjuk a sorszámunkat, a 600-as sorszám világít a hölgy feje felett a gépnél, újra mutogatunk, nem merünk hangosan se kérni se köpni. Reagálás: -Mit akarnak és mutogatnak, nem a maguk sorszáma van kinn.-Újra próbálkozunk, hátha megfordul, és megnézi a gépen mi van kiirva, de nem. Közli velünk, még nincs egy óra, és a sorszámunk csak 601-es és 602-es lehet, ezt higgyük el.Akkor már hangosan elnézést kérünk, hogy vehetünk levegőt, nem lettünk még kidobva és nem a szőnyeg alatt közlekedünk. Válasz: ROSSZ A GÉP. Majd nagy szemre hányások közepette, /mi meg nagy hálálkodásokkal/ nagy kegyesen elkészítette a két fotót és megcsinálta a papírokat, kb.10 perc alatt győztünk, a közel negyed órai degradálás után, kikullogtunk, abban bízva, hogy 5 év múlva már nem ez a hölgy lesz ott, és talán olyan lesz aki ismeri a 6 0 0 számot is, vagy a másik ajtón átjut valami kedvesség.
Javaslom, ha most 600-as sorszámot kap valaki, inkább kérjen másikat, mert azt nem ismeri a GÉP.

Más: Mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok és nagyon sok piros tojást a fiúkáknak, a lányoknak meg jóó ruszki kölnit.
Üdv:Piroska

S. Zoltán Creative Commons License 2004.03.25 0 0 800
Tiszteletem!
Egy kérésem illetve egy kérdésem lenne. Mint tudott a Vaskúti Rapley Ifjúsági Klub vezetője vagyok és már-már 70 diák jár hozzánk civilizált szórakozásra. (tánc, stb. és most nyitjuk az Általános iskolásoknak a Klubjukat).
No! Pályázatot körülbelül kétévente nyerünk, de ez nem segít a fennmaradásunkban. Évente kb tízezer forintból gazdálkodunk. Ezt már négy éve csináljuk. Ez a pénz fezezi a fiatalok szórakozási igényét! Na ja! Többi az a saját pénzünk.
Én most szeretnék támogatókat találni, akár eszközi akár anyagi támogatást elfogadnánk. Tudom ez most kéregetésnek, látszik, de a fiataloknak kell valami, ami még koránt sem hasonlít a kocsmára.
Ha valaki tud támogatókat keríteni, aranyba foglalnánk a nevét!
Én nem akarom veszni, látni, hogy amit felépítettünk az elvész!
Üdv: Zoli

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!