Keresés

Részletes keresés

kovimann Creative Commons License 2008.05.03 0 0 750
Sziasztok!

A múltkor kísérleteztem az orda sajt készítésével, egész jó lett csak a szűrést kell az általatok javasolt módon tökéletesítenem. A minap láttam a Tecso-ban, hogy kapható lesz Orda sajt. Na, gondoltam megkóstoljuk milyen a bolti orda. Naturt szerettem volna venni, de csak snidlinges volt. Nagyot csalódtam benne, olyan volt az állaga mintha száraz túrót préseltek volna össze. Az én ordám krémes volt és lágy. Ha a bolti állapot alapján alakult volna ki bennem az orda fogalma, többé nem kérnék belőle. Szerintem ez erős félrevezetés. Kóstolta valaki még ezt a Tecsós ordát?

Tegnap voltam egy vásárban ahol Hollandiából inportált sajtokat kóstoltató emberkékre bukkantam. Olyan finom rúzsos sajtot kóstoltam mint még soha. Nagyon intenzív íze volt közepén kékpenésszel. Goudájuk is volt, az egyik guriga 8 hónapos érlelésű, a másik 2 éves. Nagyon ízlettek. Sajnos a készítésükről sokat nem tudtak mondani, csak árulták a sajtot. Én is próbáltam már 1 hónapnál tovább érlelni a goudámat, de a vége az lett, hogy nagyon kiszáradt, alíg lehetett vágni belőle, de az íze sokkal intenívebb, erőteljesebb lett. Azt gondolom túl szellős helyen hagytam a sajtomat, párásabb klímában szerintem jobb lenne. Van valakinek tapasztalata hosszabb távú érlelésről?
Nati, a pincétekben érleltél már félkemény sajtot hosszabb ideig? Ott nem szárad ki?
Gondoltam még a sajtviaszra is, csak nem tudom hol szerezzem be. A viaszolt sajt biztos nem száradna ki. Tud valaki infót erről?

Sok finom sajtot mindenkinek!
asaka Creative Commons License 2008.05.03 0 0 749

Köszi a tippet!

üdv,a.

elefada Creative Commons License 2008.05.03 0 0 748
Szasza! Mail ment tegnapelött, várom a címet.
Előzmény: szasza57 (745)
elefada Creative Commons License 2008.05.03 0 0 747

Szia!

Sajna, csak sacperkábé tudunk osztani de  működik.

Én alufóliára öntöm ki, 10 csomóra osztom, majd  fogok egy kupacot 5 fele osztom, külön külön becsomagolom az alufóliába.Ha ez meg van , még 9*ugyanezt megismétlem.Így lesz 50 csomagod.Fagyasztóban kell tárolni.Hogy ne kelljen mindÍg az egészet kivenni, én gyüjtő csomagokat szoktam készíteni  ötösével.

Macerás,de egyszer kell megcsinálni,s aztán sokáig nincs gond.

Üdv.

Előzmény: asaka (746)
asaka Creative Commons License 2008.05.03 0 0 746

Szia Mindenkinek!

 

Nagyon hálás lennék, ha valaki elmondaná, hogy egy 500 l tejhez való fagyasztva szárított kultórát ( a zacskóra nincs suly írva, csak az hogy mennyi tejhez elég) milyen módszerrel tudok adagolni ugy, hogy azt 10 liter tejhez használjam. Egy könyvben olvastam, 10 literhez kb fél teáskanál kell, de bizonytalan vagyok.

Kérlek segítsetek, ha tudtok.

 

 

üdv, bandi

szasza57 Creative Commons License 2008.04.29 0 0 745
szasza57@invitel.hu

Köszi, rendes vagy.
Ha erre irsz, megbeszéljük, szla számra utalok oltóár+ felad. dij,
Előzmény: elefada (743)
elefada Creative Commons License 2008.04.29 0 0 744
Előzmény: Muster Mark (709)
elefada Creative Commons License 2008.04.29 0 0 743
Merre laksz?Küldj e-mailt, postázok 1dl-t , ha állod a postakőltséget,2008 nov. lejárat. 2 elsőellésű anyától választás után min. 3l tej a minimum, ha ez nincs valamit nem jól csinálsz.
Előzmény: szasza57 (716)
elefada Creative Commons License 2008.04.29 0 0 742

Szia sajtosferi! Hála neked, második napja olyan a gomolyám,mint amire vágytam.

Eddig 35-36 fokon oltottam, jó volt, jó volt,de nem az igazi.

Hsz-ed olvasása után 32 fok,tökéletes azt hiszem. Készült  snidlingges, lilahagymás, fekete olajbogyós, pirított diós-fokhagymás,mentás-citromfüves, nem csak ízre, de látványra is szuper.20-25 dkg kis labdák.Sajtformázóm nylon harisnya 3 ba vágva egyik végén csomó ,kifözöm, többször is használható,nagyon jól bírja a sterilizálást.

Belenyomom a sajt anyagot, szorosan legumizom kicsit formára nyomkodom, nem nagyon, csepegtetem ,szárazon sózóm s be a hűtöbe tálcára.A képzödő savót leöntöm és  máris fogyasztható. 

Ne haragudj hogy beleszólok de szerintem Natinak azon kéne elöször is elgondolkozni, hogy mi változott? Pl:saját tapasztalat, hogy a friss fejös teje még nem az igazi.

A  kecskés fórumra belinkeltem a találkozót, mikor megjelentetted.

Üdv

Előzmény: sajtosferi (738)
Nati23 Creative Commons License 2008.04.29 0 0 741

Szia Kata!

 

Éppen valamelyik nap gondolkodtam el rajta, hogy vajon merre vagytok!

Jó, hogy újra itt vagy!

A hangnemmel kapcsolatban teljesen igazad van! Én is nagyon fájlalom ezt, mert sajnos ez színvonalon aluli.

Örülök, hogy helyreálltak nálad a dolgok, és remélem most már rendszeresen tudsz jönni!

 

Szia

Előzmény: kalmárkata (740)
kalmárkata Creative Commons License 2008.04.26 0 0 740

Sziasztok!

Remélem jó helyen járok, megváltozott a hangnem amióta nem jártam erre :((((

 

az én fejem felett is összecsaptak a hullámok. Leellett  a két birkám, életemben először ellettem birkát. Az egyik nem fogadta el a bariját, és bántotta is. Sokat kellett kínlódni vele, de érdemes volt, mert már elfogadta az anyja. szinte óránként kellett lefognom, bírkózni vele, hogy engedje szopni a bárányát. De már minden rendben.

Örömmel látom a találkozó plakátját, igyekszem minden létező helyen hírdetni.

 

elefada Creative Commons License 2008.04.26 0 0 739
96-215711/124mellek
Előzmény: szasza57 (735)
sajtosferi Creative Commons License 2008.04.26 0 0 738
Helló elefada,

Ugy látom, hogy jó úton jársz. A jó sajtkészítő átlátja a folyamatot, próbálja azt írányítani és ha síkerűl annak tud örülni.
Tudjátok az a baj, hogy nagyanyáink még értettek a természet adta termékek feldolgozásához, anyáink már kevésbé, mert elszakították öket a természetes közegüktől, a mi generációnk pedig már abszolúlt eltávolodott ettől. Ugy hiszem nem érdemes most ezt taglalni miért történt ez így.
Itt jön be a tradíció kérdése és többen is írtátok, hogy miért tudták az öregek azt amit. Ha mi ujra akarjuk kezdeni az egészséges életmódot akkor mi már nem tudunk a tradíciókra építeni mert nekünk már ilyen nincs. Ezért kell a szakirodalom, ezért kell a számítás, ezért kell a gyakorlati tapasztalat, és hihetetlen kitartás annak aki ezt komolyan gondolja. És egy szemlélet váltásra is szükség van, de azt sem elvakultan, csak a realitás talaján!
Nati
Az alvadást első lépésban az oltó mennyiségének növelésével kezdjük el.(max. 1,5x-ös adag). Ha nincs megfelelő eredmény a tej hőmérsékletét nyáron 35°C-ig emelhetjük(magasabb hömérsékleten gumissá válik a sajt, csikorgós lessz). Ha ez sem segít akkor jöhet a kálcium- klorid. Problémát okozhat még a túlsavanyodott tej is.
Azt akarom még közölni veletek, hogy alakúlnak a júliusi sajtostalálkozó dolgai, az önkörmányzat belevette a falunap programjába. Aki tud segítsen, hogy a médiában is propagálva legyen. Hirdetésekre nem tudok költeni, örülök, ha a körülményeket tudom biztosítani.

üdv mindenkinek
Előzmény: elefada (733)
hhx Creative Commons License 2008.04.26 0 0 737

OFF

 

Először is nem eladásra termelem, hanem magamnak és a barátaimnak, tehát nem adom drágábban:)

Másodszor, nem férges és pudvás, de ezt te nem tudhatod, lévén, hogy nem láttad, de azért érdekes, hogy látatlanul is meg tudod ítélni a minőségét

Harmadszor: talán hallottál már a túlzottam műtrágyázott növények magas nitráttartalma miatt kisgyerekekben kialakuló methemoglobinémiáról (ld még "kékesszürke betegség" "Blue baby syndrome")

 

Mivel ez a fórum a sajtkészítésről szól, a továbbiakban beszéljünk inkább arról!

Előzmény: Muster Mark (731)
szasza57 Creative Commons License 2008.04.26 0 0 736
A bió nem azt jelenti, hogy tojunk a védelemre, gondozásra, ápolásra, rohadjon és férgesedjen.
A bió azt jelenti, hogy a környezetre nem veszélyes, természetes megoldásokkal neveljük és kezeljük a labormérgek helyett a terményt, terméket.
Figyelünk a vetésforgók, társnövények egymást segitő-védő hatásaira, sokkal több odafigyelést és macerát igényel, de megtesszük, mert nem az a cél hogy az alma kukacos legyen, hanem az, hogy amit nekiadsz a gyereknek az ne lassan ölő méreggel legyen tele.
szasza57 Creative Commons License 2008.04.26 0 0 735
Megtaláltam a neten a kutatóintézetet, fogtam az email cimet, és irtam nekik.

Mire elküldtem, kiirta a gépem hogy nem talál ilyen cimet, nem tud továbbítani.
Ti hova irtok oltót rendelni??
ha valaki tudna segiteni, előre is köszönöm.
Nati23 Creative Commons License 2008.04.26 0 0 734

NE HARAGUDJ, DE A FEJEMET FOGOM!

TISZTÁBAN VAGY TE AZZAL, HOGY MI AZ EGÉSZSÉGES?

SOHA NEM ÉRTETTEM MEG AZT, HOGY MIÉRT KELL AZ EMBEREKNEK ELLENSÉGESNEK LENNIÜK EGYMÁSSAL. EZ SOHANEM VISZ ELŐRE, CSAK FÖLÖSLEGES ENERGIÁT VESZ EL. EZ NEM JÓ!

ÉPÍTŐ GONDOLATOKAT, ÉS TANÁCSOKAT KELL EGYMÁS FELÉ KÜLDENÜNK!

NEM SZABAD EGYMÁST BÁNTANI!

 

Előzmény: Muster Mark (731)
elefada Creative Commons License 2008.04.26 0 0 733

Szia sajtosferi!

Én még nagyon kezdő mazsola vagyok, gyüjtöm az infót könyvekböl, netröl, ahol  csak lehet.

1 hónapja van lehetőségem napi 16-18l kecsketej feldolgozásra húzós időbeosztással.Mikor olvastam a Molnár J könyvet, s elötte találkoztam olyan "receptekkel", hogy annyi oltóval oltsam be ,hogy pl 16 óra alatt alvadjon meg, a képlettel megtaláltam a megoldás kulcsát.Lehet bármennyi tejem amiböl sajtot akarok készíteni a technológia azt kivánja hogy 10 vagy 20 perc alatt alvadjon meg a feladat egyszerűen megoldható, kiszámolom.De itt még a gyakorlatban nem tartok.Neked cimeztem ezt a hsz-t  de végül is a többiek okulására, te profi vagy ebben.

Fantasztikusan izgalmas dolog ez a na most mi lesz belőle, mert minden mozzanatnak,foknak, percnek  következménye van, s teljesen ugyanazt ,ugyanúgy nem lehet 2* megcsinálni. Nagyon örülők ,hogy bekapcsolódtál a topikba s megosztod velünk a szakmai titkokat. Pl.:a hőmérséklet fontossága a gyártásnál csak a te hsz-ből tudatosult bennem.

Be kell fejeznem.

Üdv

Előzmény: sajtosferi (727)
elefada Creative Commons License 2008.04.25 0 0 732
Szia! Szerintem Dréherbácsi véletlenül jött rá a sörkészítésre, tapasztalatát átadva családjának,azok további kisérletezéssel finomították, majd kutatók vizsgálták hogy mi miért lett ilyen,s az eredmények felhasználásával indult a tudatos gyártás.Szerintem a sajtok sokfélesége is így született.
Előzmény: GPS (728)
Muster Mark Creative Commons License 2008.04.25 0 0 731
Igen, rosszabb, mert férges, pudvás és drágábban is adod, mint az egészségéset. Ezért a bio kaja a hipochondereknek való.
Előzmény: hhx (724)
Nati23 Creative Commons License 2008.04.25 0 0 730

Sziasztok!

 

Sajtosferi és elefada köszönöm szépen az infót!

Most éppen azon gondolkodtam el, amit a múltkor írtál sajtosferi, hogy nem mindig egyforma a tej alvadékonysága, mint ahogy én is tapasztaltam. Ilyen esetek ugye előfordulhatnak, de akkor nem nagyon lehet biztonsággal alkalmazni a képletet, vagy tévedek? Ha nem olyanra sikierül az alvadékom mint amilyenre szeretnék, tudok változtatni rajta?

Ti szoktatok a tejbe rakni CaCl-ot? Az segíthet ha nem túl alvadékony a tej?

 

GPS!

Régen nem számolgattak abban igazd van, de akkor is meg volt a maga módszere és precizitása a sajtkészítésének. De szerintem az sem volt annyira elterjed, hogy egy sajtkészítő annyiféle sajtot készítsen mint most. Ha tudod milyen tényezők befolyásolják a sajt érését, akkor tudod szabályozni azt a körülményeidhez képest, és régen is tudták. Pl: ugyanabban az időben fejtek, ugyanannyi ideig hagyták állni a tejet, a helyiségben mindig az adot hőmérséklet volt....és sok tapasztalat után ez már ment rutinszerűen. A rokfort is véletlenül született amikor egy ifjú a kecskéit legeltette, és bement hűsölni egy barlangba és elkezdett falatozni. Amikor tovább indult ott felejtette a barlangba az ételes ládikáját benne a sajttal. Kb. 3 hét múlva tért vissza, hogy elvigye a ládikát, mikor kinyitotta akkor látta mi lett a sajtból, megkóstolta és isteni finomnak találta. Azóta is Rokfortban így készítik a rokfortot. Itt is ugye a szikla barlan klímája adta meg a sajtnak az áldást és szaporodtak el a nemespenész gombák a sajtban.

Előzmény: sajtosferi (727)
hhx Creative Commons License 2008.04.25 0 0 729
Pedig a gyakorlat és a tapasztalat a válasz. A régi (és mai) mesterek látják-érzik-hallják-szagolják-ízlelik, hogy mikor jó, mikor kell stb.
Előzmény: GPS (728)
GPS Creative Commons License 2008.04.25 0 0 728

 

Fiúúúúk - én csak ámulok, hogy milyen számítások kisérik a sajtgyártás napi gyakorlatát is - mert a rendkívül bonyolult biokémiájáról van elképzelésem - ne dehát hogy a gyakorlat is ennyire macerás - az meglep.

 

Ugyanakkor értetlenül állok az előtt, hogy vajon a "régiek" (de akár a mai - néha írni-olvasni is alig tudó) mesterek hogyan boldogultak (és boldogulnak) ezekkel az igényes adagolásokkal ???

 

Bár ezt a kérdést feltettem már a sörös barátaimnak is - akik PLC-s folyamatvezérléssel, tizedfok-hőmérséklet-pontossággal dolgoznak - és még így is becsúszik néha ez-az...akkor Dreher bácsi mivel mérhette anno azokat a fránya tizedfokokat????

 

Érdekes kérdések ezek - mert szerintem nehéz ezt annyival elintézni, hogy "...hát a gyakorlat".

Vagy sokat rontottak ők is - csak arról senki nem tudott ??? :-)))))

.

Előzmény: sajtosferi (727)
sajtosferi Creative Commons License 2008.04.25 0 0 727
Helló elefada,
OKÉ. Pontos a számításod. Az oltóerőssége= egy egységnyi oltó hány egységnyi 30°C-os tejet tud beoltani 30 perc alatt. Az aktív gida gyomor oltóerőssége a legnagyobb 1:800000, a por alakú oltók ugy 1:50000 körüliek, a folyékony oltók általában 1:15000 alatt találhatók.
Örülök, hogy ilyen pontos kollegakkal találkozok.
Nagyon jó, hogy példával illusztráltad, mert ez nagyon fontos számítás abban az esetben, ha nem egy sima gomolyasajtot, hanam egy magasabb víztartalmú lagy sajtot készít valaki, pl. rúzsos sajtot.
Helló
Előzmény: elefada (714)
taffy Creative Commons License 2008.04.25 0 0 726
Nem tudom, én ha venni akarok sajtot vagy tejet odamegyek.
Előzmény: Muster Mark (722)
elefada Creative Commons License 2008.04.25 0 0 725

Szia!

Olvass vissza ,vagy ird be a keresöbe,kb 1 hónapja írtam hsz-t az elérhetösségről.

Előzmény: Miacsacska (719)
hhx Creative Commons License 2008.04.25 0 0 724
Bocs, de mért lenne szar a bio? szerinted rosszabb pl az én sárgarépám azért, mert nem műtrágyáztam? (mert szerintem éppen fordítva van). Még jó, hogy az viszont javít rajta, hogy magyar :)
Előzmény: Muster Mark (723)
Muster Mark Creative Commons License 2008.04.24 0 0 723
Ez tök jó! Rekerestem google-val, ezt találtam:

http://www.baja.hu/modules.php?file=article&name=News&sid=2739

Az viszont idegesít, hogy mindenféle bio-izével akarják egybekötni, mert a bio kaja drága, szar, és fölösleges szerintem. Én magyarizére vagyok rákattanva.
Előzmény: sajtosferi (712)
Muster Mark Creative Commons License 2008.04.24 0 0 722
Weboldaluk van?
Előzmény: taffy (720)
Muster Mark Creative Commons License 2008.04.24 0 0 721
Nem. Nem onnan küldtek. Én küldtem magam, onnan.

Majd ha érdemi mondanivalód is lesz, akkor elbeszélgethetünk, addig neked nyissz.
Előzmény: asaka (713)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!