A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Igen azt is láttam, hatalmas a választék a mintakávézójukban. Ennek ellenére érdemes odaszólni előtte, mert az 500 grammos, őrölt Sublime akkor éppen hiányzott a készletből - másnapra ott volt!
Az enyémnek olyan az alakja (befelé domborodó falú tölcsér), h. a nyomás jól a szűrőre tapasztja a podot, nem tudja megkerülni a víz. Az viszont még eszembe sem jutott, h. az Illyről egyszerűen le lehet tépni a szögletes alapot, nincs vmi fontos szerepe a rögzítésében. (Ilyen egészséges vagyok, már megint negatív lett az IQ-tesztem :)
Véletlenül ma elmenetem egy bezárt Culinaris előtt (Perc u.), így tudok egy újabb helyett, ahol Danesit kapni. Espresso Classic + uaz koffeinmentesben volt a kirakatban.
Ahogy elnéztem eddig a podos gépeket, a speckó pod-szűrőnek az a lényege, hogy rendesen felfekszik benne a pod, kényszerítve van a víz, hogy a podon keresztül menjen, ne találjon utat mellette. Az őrölt kávés szűrőre ez már nem igaz.
Pod alakban az Illy pont kivétel (pedig az egyik legaktívabb tagja volt az ESE fejlesztésének), én nem láttam még másik ESE podot, ami szögletes lenne. Ennél egyszerűen le kell tépni a felesleges papírt a kerek pod körül.
Elvesztettem a fonalat: melyik a szögletes? Mert az ESE és a Senseo tudtommal mindkettő kerek, csak a Senseo kicsit nagyobb, és jóval kevésbé tömörített.
Neked hogy fér bele a Senseo a gépbe? Mert nekem az ESE podhoz van egy külön szűrőkosár, és elég sok podot le is főztünk már így.
A már említett okok miatt sajnos, nem tudok érdemben nyilatkozni a Danesiről - viszont odaadtam egy "Kotyogós" barátomnak, s ő azt mondta, naon jó kávét főzött belőle (hát igen, abba való...).
Azért a BAR-okon kívül a pod alakjára is ajánlatos figyelni, mielőtt megveszed... Az enyém is 15-öt állít magáról, mégse jó bele az ESE pod (csak a Senseo-féle, de azzal meg nem érdemes használni, mert őröltből sokkal jobbat főz), abból az egyszerű okból, h. az négyszögletes, nem kerek.
Én végül elég kíváncsi voltam, h. kipróbáljam a Danesi 100y-t -- ez eszpresszó-őrlésű, sőt mp-re pontosan jó finomságú a gépemen. Érzékszervileg finom, de amolyan jólfésült módon, nem nagy esemény. Tkp. alig lehet megkülönböztetni az Illytől. (Egyébként a Grissini eladó-barista lánykája előre figyelmeztetett erre.)
Igen, az alsószűrővel kapcsolatban ez volt az elképzelésem. Így az én duplafenekűm akkor is elegendő nyomást tud csinálni, ha az őrlés vagy a döngölés nem kóser, cserébe ha eldugul, akkor aztán eldugult, lehet áztatgatni-átnyomatni, nem elég a lukakat kipiszkálni :)
Az importőrnél vettem a Danesit, ott nem volt, és szerinte ebből a fajtából (Espresso Italiano Gold Quality) nincs is, csak a kevert (Classic Quality) változatból, de csak kint...
Az én alsószűrőm "mezei" szimplafenekű, sok-sok lyukacskával...
Lehet, hogy a héten kiugrok a Pelliniért, ha megyek, szólok.
Pedig sztem én láttam ott presszós Danesi-t is, talán elfogyott.
A Pellini engem is érdekelne, ha eszedbe jutok majd akkor :)
Igen, az alsószűrő az, amibe a kávét pakoljuk. Én úgy tudom, az enyém nyomásfokozós, ezt írják több helyen. Ezt alátámasztaná az is, hogy mokkaőrlésűből sem híg színes vizet főz. Ellene szól viszont az, hogy a leírások szerint a nyomásfokozósok általában könnyű, aluminium szűrő-szűrőtartó kombinációk, az enyém viszont masszív, nehéz krómozott réz. Szóval nem tudom, mindenesetre nálam az alsószűrő dupla fenekű, felülről sok kis lyuk, alulról meg csak egy van, amin folyik ki a kávé. És nem tudom, másoknál van-e úgy, hogy szimpán csak egy átlyuggatott lemez a szűrő alja, alulról is sok lyukkal.
Ja, igen: csak mokka őrlésű Danesit kaptam és akárhogy ledöngölöm, ölég gyorsan leszalad a KV, oszt így nem az igazi. A Pellinit egy szegedi társulat importálja, de van egy pesti lerakatuk, oda biza ellátogatok hamarosan.
Ajjaj: melyik az alsószűrő? Az én olvasatomban az a felső, amelyik akkor válik láthatóvá, ha eltávolítom a kart a gépről - ott van fixen (persze, kiszerelhető) a gépben és körülveszi a gumitömítés, amire rázár a kar, ha felhelyezem.
Az alsó az maga a KVtartó (illetve a lyukacsos alja, ami idővel szépen képes "begyógyulni"), ugye? Az én gépemben nincs több szűrő...
Tudsz Pellini-t? Mert eddig csak egy helyen láttam Pellini Top logót, de az egy olyan bár, ahova inkább nem mentem be, nem nagyon bízom a kávékészítési tudományukban :) Pedig amúgy még az lenne, amire elég kíváncsi vagyok.
A te (vagy bárki más "márkásabb" KVfőzővel rendelkező) gépedben az alsószűrők milyenek? Felülről nézve sok kis lyuk, eddig oké, és alul? Ott is sok lyuk van, tehát akár átláthatnál rajta, vagy alul egy picike lyuk van csak?
Szóval a Danesi nem érte meg a pénzét?
A Perté viszont magyar cucc lenne? Nem találom a márkát külhonban.
Egy ismerőstől kaptam 2-2 darabot mindegyikből, ezért nem nyomasztott az árkérdés:-DD (azt tudom, hogy a Blue Mountain extrém drága)
Új szerzemény: Danesi Espresso Italiano. Tettem vele két próbát, ezek alapján nem veri le a Cinque Stellét, de a Sublimét sem. Azé' még próbálkozom...:-)
A Blue Mountain-t és is megnézném, ha vehetnék belőle egy-két darabot. Az egész doboz kicsit húzós lenne... De nem mondod, hogy a negyedannyiba kerülő Costarica jobban ízlett? :)
Mi most bontottunk egy mono Vergnano-t, ez a Nicaragua Maragogype. Bár mokka őrlésű, egész jó eredményt produkál a kávéfőzőnkön, közepesen krémes, és nagyon finom, intenzív ízű.
Melyiket ismered azokból, pl. a Kenyát, vagy a robusta Javát kóstoltad már? Mert pont várok tőle egy rendelést, nyilván hozzácsapnék még egy doboz Kenyát is.
köszi, ráküldök valakit a Tescora, én magam nem teszem be oda a lábam :) amúgy legnagyobb meglepetésemre tegnap a Media Marktban láttam kávét, és van pod is.
A gépem maximálisan alkalmas rá szerencsére, olaszországból hoztam hozzá "tesztanyagot" csak sajnos keveset....úgy néz ki ráéreztem a pod ízére :)
Ahogy olvasom, 15 bar-os géped van, ebbe elvileg az E.S.E szabványos pod lenne jó. Ilyet a Kaiser áruházakban kaphatsz, Illy-t, nem kevés pénzért. A Tesco-ban kapható még a Jacobs podja, de az valószínűleg nincs igazán tömörítve, mert a gyengécske Turmix KVfőzőhöz is azt adják, ami pedig egy "igazi" podot nem tud átnyomni. Ja, és a piros Vergnano kapható még az OfficeDepot áruházakban.
Ezeken túlmenően már speciálisabb boltot/forgalmazót kell találni.
Bizony, bokrosak az érdemeid! De magadról nem akarsz írni valamit olykor-olykor? Vagy Te már sosem kísérletezel új kávékkal, mert megérkeztél a Nirvánába, ahol mindig kék az ég, 28 fok van és enyhe szellő, és mindig pont a kedvedre való italokat ad a Senseo?