A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Azt nyilván nem is írtam még, a Vergnano úgy másfél hónapja idetett egy pod masinát az irodába. Nagyon korrektek voltak, kaptunk vele egy csomó podot ingyen kóstolgatni. Aztán mikor az elfogyott, persze rendeltünk nem is keveset, de már abból is alig van :)
Oro: mikor először ittam, az fogalmazódott meg bennem, hogy kiegyensúlyozott, harmonikus kávé. De ítéld meg magad, ha felém jársz, jópár pod lészen jutalmad többféléből összeszedve :)
Végre ittam Pellinit, egy kisvárosban ebéd után kávézót (de legalábbis cukrászdát :)) kerestünk, és megláttam a Pellini logót. Finom volt, teljesen korrektül kekszet és kis pohár ásványvizet is felszolgáltak a presszókávéhoz, szép, új, csendes beltérben. Fizetéskor meglepi: mindez 140 Ft. volt :)
Vettem podokat a Manuel kávézóban (etióp és Sublime), kaptam kóstolóba néhányat a Molinari forgalmazótól (ja, vettem is egy doboz Oro-t), most egész jól áll a készlet.
A Jamaica Blue Mountain tényleg jó volt, de nem annyira, amennyibe kerül :)
A Java nagyon érdekes: kibontva full mogyoróillat, az íze is teljesen rendben.
Az Espro-féle elég normális, mármint egy kattanás még nem akadályozza meg, h. alapvetően érzésre használd, tényleg csak tájékoztat. Persze kérdés, h. akkor megér-e ennyit, elvégre közönséges tamperből már nagyon szépet kapsz fele ennyi pénzért. (Uarról az oldalról pl. a Thor-féle két nemesfából készült igazán gyönyörű!)
Alapvetően nem hiszem, h. használható lenne uakkora nyomóerő minden kávéhoz és minden körülmények között. Nekem legalábbis a duplás szűrőbe jóval erősebben kell tömítenem, mint a szimplásba, h. uannyi másodperces kifolyást kapjak. De már hallottam (persze más gépről) a fordítottját is.
Nézegettem a listájukat, érdekes, hogy őröltben csak egyféle (Rossa Musetti: 60%Arabica, 40% Robusta) van espresso őrlésű - mégis ez lesz, mert bezony, eddig nekem nem jöttek be a mokka őrlésű - amúgy elég drága - cuccok. Kotyogót meg azé' sem veszek...
Az a pesti Szamila bolt nagyon nehezen akar beindulni -- 2 hete szombaton kint voltam az Ázsiában, de még mindig nem volt nyitva. Elég minimál-üzlet egyébként, vmi raktár-részen kívül leginkább egy íróasztal, ahol majd remélhetőleg ülni fog valaki és teljesíti a kívánságaidat...
Tényleg, milyen egyszerű is a dolog, odatelefonáltam :)
A hölgy készségesen elmondott mindent, árakat is. Pod perpill. 3 féle volt, de tényleg hoznak másnapra bármilyet. El kell menni majd oda, de előbb kóstolok mást is.
Igen azt is láttam, hatalmas a választék a mintakávézójukban. Ennek ellenére érdemes odaszólni előtte, mert az 500 grammos, őrölt Sublime akkor éppen hiányzott a készletből - másnapra ott volt!
Az enyémnek olyan az alakja (befelé domborodó falú tölcsér), h. a nyomás jól a szűrőre tapasztja a podot, nem tudja megkerülni a víz. Az viszont még eszembe sem jutott, h. az Illyről egyszerűen le lehet tépni a szögletes alapot, nincs vmi fontos szerepe a rögzítésében. (Ilyen egészséges vagyok, már megint negatív lett az IQ-tesztem :)
Véletlenül ma elmenetem egy bezárt Culinaris előtt (Perc u.), így tudok egy újabb helyett, ahol Danesit kapni. Espresso Classic + uaz koffeinmentesben volt a kirakatban.
Ahogy elnéztem eddig a podos gépeket, a speckó pod-szűrőnek az a lényege, hogy rendesen felfekszik benne a pod, kényszerítve van a víz, hogy a podon keresztül menjen, ne találjon utat mellette. Az őrölt kávés szűrőre ez már nem igaz.
Pod alakban az Illy pont kivétel (pedig az egyik legaktívabb tagja volt az ESE fejlesztésének), én nem láttam még másik ESE podot, ami szögletes lenne. Ennél egyszerűen le kell tépni a felesleges papírt a kerek pod körül.
Elvesztettem a fonalat: melyik a szögletes? Mert az ESE és a Senseo tudtommal mindkettő kerek, csak a Senseo kicsit nagyobb, és jóval kevésbé tömörített.
Neked hogy fér bele a Senseo a gépbe? Mert nekem az ESE podhoz van egy külön szűrőkosár, és elég sok podot le is főztünk már így.
A már említett okok miatt sajnos, nem tudok érdemben nyilatkozni a Danesiről - viszont odaadtam egy "Kotyogós" barátomnak, s ő azt mondta, naon jó kávét főzött belőle (hát igen, abba való...).