A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ha vkit érdekel, leárazva van egy Gaggia Achille a Saturnban (199e -> 99e). Szerintem ez az, amit 1 éve nem tudnak eladni, ki is van rá írva, hogy utolsó darab. Ez-az hiányzik róla (műanyag fedő a tankról pl.), ezeknek utána kell kérdezni.
Némi meglepetésemre igen jó őrölt kávét vettem egy közönséges S...ch közértben: Caffé Excelsior (kékzacskós; létezik még egy olcsóbb barnazacskós a "100% Arabica" felirat nélkül és egy ezüstzacskós, amin már az Espresso d'Autore szlogen sincs rajta, gondolom, ez lehet a moka potba való). Vagy már mindenki ismerte rajtam kívül?
Már nyitáskor sem kelti ugyan a friss pörkölés és őrlés illúzióját, de hát ez így van a vákkuumcsomagoltak többségénél -- inkább az a meglepő, h. az Illy miért tudja a többieknél hatékonyabban alkalmazni ezt a védőgáz-dolgot. Cremahegyeket sem ad az Excelsior, de azért van rajta elég. A lényeg: az íz nagyon sima, de nincs mániákusan harmonikussá keverve, egy nagyon határozott diós-mogyorós (sőt, tökmagos) aroma dominál benne. A címke szerint közép-amerikai és kelet-afrikai fennsíkokon termett kávék keveréke; amennyi (kevés) tiszta fajtát én kóstoltam, azok alapján azt mondanám, ez az olajos-magvas jellegzetes guatemalai íz, a kenyairól és etiópról őrzött emlékeimre nem hasonlít -- hacsak abban nem, h. 100% Arabicához képest tekintélyes lehet a koffeintartalma, fölvitte a pulzusomat rendesen.
Honlap van (csak olaszul), de nem túl érdekes: www.cuneo.net/excelsior
Szerintem nincs sok. De letezik tejfeherjementes por halmazallapotu csecsmotapszer, azt mindig vihetsz magaddal es beleszorhatod, izre olyan lesz mintha tejport szortal volna bele.
Bár lehet hogy szentségtörés, de én a kávét tejjel szeretem, de sajnos azt úgy néz ki többé nem ihatok, így kénytelen vagyok szójatejjel inni. Nem tudtok Budapesten olyan kávézókat, ahol lehet a tejeskávét szójatejjel is kérni?
Kólát nem iszom, az igényszintem viszont szerintem elég jól növögetett az utóbbi időben kávék terén. (Csak zárójelben: volt is honnan fejlődnie meredeken felfelé, mivel nemrég még instant kávét szürcsöltem. :))
De nem cremátlan eszpresszót írtam, hanem kisebb (vékonyabb/lazább) cremával rendelkezőt. Te kaptál már kávézóban (vagy csináltál otthon) frissen őrölt kávéból, jó géppel ilyen felturbózott cremájú kávét? Mert én még nem, de lehet, nem jártam még a megfelelő helyen. Ám aromára ittam már ilyen finomat, és szerintem magának a kávénak a krémessége sem múlta felül a másutt, igényesen, jó kávéból készítetteket.
Lehet, hogy ezek az instant KV gyártók beleestek abba a hibába, hogy már nem látják a crema-tól a kávét?
Otthon az épp most kifogyott Caffé Perté Bar Oro és az utána bontott Saeco Gold sem adott centis crema-t mégis remek kávék. Ráadásul azzal az előnnyel is bírnak, hogy kaphatóak annak ellenére, hogy nem a Nescafé ízfejlesztési mérnökeinek az ízviláguk (azaz mikor kap az ember ilyet podban?:)).
Én meg végre elmentem tegnap a Nespressohoz. Tényleg jó volt, és vicces az a vastag krém a tetején, amin alig tudta átküszködni magát a rákanalazott cukor :)
Nem tom, hogy csinálják, de elgondolkodtam most ezen, mennyire is van erre szükség. Nem inkább parasztvakításnak van? Mert sok kávézóban lehet nagyon jó kávékat inni jóval kisebb cremával a tetején, és teljesen rendben vannak úgy is.
yeahhh: Pellini lesz majd? Meg aztán a podok is itt várnak :)
Vadonatúj kávézó - Arioso - a Király u. elején. Ma délelőtt beszédültem, mert tetszett az üzlet - és nem bántam meg: Illyből olllllyan Macchiatót főzött a kávéskisasszony, hogy csuda! Utána pedig, ahogy írva vagyon, patikatisztaságúra varázsolta a gépet - öröm volt nézni. NNNaggyon khhhirály :-) !
Pod? Más nem nagyon. Amikből teljes dobozokkal vettem: piros, fekete és kék (koffeinmentes néhány kollegának) Vergnano, Manuelből a Sublime és az etióp, meg a Molinari Oro. Ezeken túl néhány félét (monókat) ittam még kávézókban, meg az a pár db. monó Molinari volt, amit írtam.
A Semiramisnak is van 11 féle podja, hétfőn kapok egy doboz kenyát, arra még kíváncsi vagyok. Mivel náluk a Broadway Blend fő alkotója is ez, és nekem az ízlik.
Azt nyilván nem is írtam még, a Vergnano úgy másfél hónapja idetett egy pod masinát az irodába. Nagyon korrektek voltak, kaptunk vele egy csomó podot ingyen kóstolgatni. Aztán mikor az elfogyott, persze rendeltünk nem is keveset, de már abból is alig van :)
Oro: mikor először ittam, az fogalmazódott meg bennem, hogy kiegyensúlyozott, harmonikus kávé. De ítéld meg magad, ha felém jársz, jópár pod lészen jutalmad többféléből összeszedve :)
Végre ittam Pellinit, egy kisvárosban ebéd után kávézót (de legalábbis cukrászdát :)) kerestünk, és megláttam a Pellini logót. Finom volt, teljesen korrektül kekszet és kis pohár ásványvizet is felszolgáltak a presszókávéhoz, szép, új, csendes beltérben. Fizetéskor meglepi: mindez 140 Ft. volt :)
Vettem podokat a Manuel kávézóban (etióp és Sublime), kaptam kóstolóba néhányat a Molinari forgalmazótól (ja, vettem is egy doboz Oro-t), most egész jól áll a készlet.
A Jamaica Blue Mountain tényleg jó volt, de nem annyira, amennyibe kerül :)
A Java nagyon érdekes: kibontva full mogyoróillat, az íze is teljesen rendben.
Az Espro-féle elég normális, mármint egy kattanás még nem akadályozza meg, h. alapvetően érzésre használd, tényleg csak tájékoztat. Persze kérdés, h. akkor megér-e ennyit, elvégre közönséges tamperből már nagyon szépet kapsz fele ennyi pénzért. (Uarról az oldalról pl. a Thor-féle két nemesfából készült igazán gyönyörű!)
Alapvetően nem hiszem, h. használható lenne uakkora nyomóerő minden kávéhoz és minden körülmények között. Nekem legalábbis a duplás szűrőbe jóval erősebben kell tömítenem, mint a szimplásba, h. uannyi másodperces kifolyást kapjak. De már hallottam (persze más gépről) a fordítottját is.