Keresés

Részletes keresés

matti70 Creative Commons License 2006.05.05 0 0 2809

Kösz az infókat, minimum beülök valahová inni egyet.

Mikor őrlési dátumot írtál, nem pörkölésit akartál esetleg?

 

Te tudsz élni! :)

Hehe :)) Apránként jött ennyi össze, és ahogy fogy, pótolgatom, épp most rendeltem 2 féle Molinarit, meg szeretnék még Manuelt is. Olyan mint a téli-nyári gumi, hosszabb távon végülis nem többletkiadás, viszont nagyobb a választék :)))

Előzmény: H_G (2808)
H_G Creative Commons License 2006.05.05 0 0 2808
Te tudsz élni! :)

Nem őröltet, szemeset vettem a Kosztolányin és Balzac u.-ban, hogy jobban szenvedhessek a kézidarálóval (de biztos meg is őrlik, ha szeretnéd). Az a jó, hogy 10 dekát is adnak; a rossz, hogy nincs rajta az őrlési dátum, ami nélkül persze szemrebbenés nélkül rámondhatják bármire, hogy ó, hát ez nagyon friss... A Fortissimo keverékük elég jól el van találva SZVSZ, amolyan Segafredóhoz hasonló "kicsit durva, de legalább most tényleg érzem, h. ittam valamit" érzés.

Egyébként a Balzac u.-i hardverbolt is, de rém drága -- tartják a Nemox Luxot is, de vmi 45-öt szeretnének kérni érte.
Előzmény: matti70 (2807)
matti70 Creative Commons License 2006.05.05 0 0 2807

Kétféle??? :)))))))

Gyors számvetés: 6 féle pod van épp otthon, plusz az aktuálisan megbontott őrölt (most egy Manuel 70-30 arányú keverék). Ezért írtam vhogy úgy, hogy épp mit kívánunk meg...

Igen, podszűrő: biztos ez is belejátszik, hogy mi elégedettek vagyunk a podokkal, de jó pod esetén tényleg jó az eredmény. A podszűrő alja követi a szabvány pod alakját, felülről meg a felsőszűrő szorítja le.

 

Néztem már a Qawa honlapját, őrölt kávét a Kosztolányin és a Balzac utcában lehet venni? Vagy pl. a Skála Metróban is? Mert az elnevezés (Pauza Babkávézó és Kávészaküzlet) erre utal. Kiszerelést, árakat tudsz kb? Köszi!

Előzmény: H_G (2806)
H_G Creative Commons License 2006.05.05 0 0 2806
Nekem először megígérte egy héttel későbbre azzal, h. éppen akkor ment el az előző rendelés, a határidőre meg még mindig nem volt ott, mert hogy vhová elutazott az ügynök... Igaz, h. mikor tényleg megjött, már ő hívott fel.

Tényleg nem rossz lehetőség kétféle kávét váltogatni, nem szokja meg annyira az ember az egyféle ízt; de nekem végül a pod nem jön be annyira, ahogy mondtam, már keveslem a 7 grammot... De tényleg pont jó a Manuelek finomsága/zömítettsége, nagyon közel járok velük a 25 mp-hez! (Jó esetben, mert a DeLonghiba nagyon pontosan kell betenni a podot, csak akkor jól működik a skót designjuk, hogy módosított szimplás-szűrőt adnak külön pod-szűrő helyett. Semmi sem akadályozza meg a ferde behelyezést és akkor átszökik mellette a víz; ha egyenesen tettem be, akkor már jól a helyére szorítja a víznyomás.)

A Semiramis SZVSZ már rég nem az igazi, és a Sir Morik sem. Pesten talán a Qawa most a legígéretesebb, de nagyon kevés a boltjuk, és pod azokban sincs.
Előzmény: matti70 (2803)
matti70 Creative Commons License 2006.05.05 0 0 2805

Az a vicces, hogy a podokat Szlovákiában gyártják. Egyébként felhívtam a tapasztalatommal a központjukat (tőlük is rendeltem meg), de nagyon el volt a hölgy csodálkozva. Szerinte náluk jól jönnek le a podok, és invitált, hogy kóstoljam meg ott.

 

Tegnap viszont ittam egy kenyait a Bank utcai kávézójukban, és nagyon ízlett.

Előzmény: _MrB_ (2804)
_MrB_ Creative Commons License 2006.05.05 0 0 2804
Semiramis egyre kevésbé a stabil minőségéről híres sajna ~ : (
Előzmény: matti70 (2803)
matti70 Creative Commons License 2006.05.05 0 0 2803

Mi volt a gond a Henger utcai vásárlással? Mert mikor ott voltam, nagyon készségesek voltak a csajok, papírkájukból kinézték mindennek az árát, keverési arányt, stb. És a vezető(?) is azt mondta telefonon, hogy ha előtte odaszól az ember, akkor hoznak bármit, ami épp nincs ott nekik.

 

Érdekel, mert szeretnék még vásárolni náluk. Mivel mono kávékra most két lehetőséget látok: pod náluk és a Molinari-nál (ennek mi élvezzük is azt az előnyét, hogy a pod nem romlik meg, így bármikor hangulattól függően választhatunk), vagy őrölve venni a Semiramis-nál. Illetve van még a Semiramis podja, de az sajna nem jött be, nem volt elég finomra őrölve a filterben a kávé. Persze lehet, hogy ez nem általános, csak ilyet fogtam ki, de ez most elvette tőle a kedvem.

Előzmény: H_G (2800)
_MrB_ Creative Commons License 2006.05.05 0 0 2802
"a Magyar Postánál sokkal gyorsabb szállító kellene és az nyilván nagyon megdrágítaná a dolgot, szóval ez nyilván megoldhatatlan."

Egy példa, Alexandra Onlineról szoktam rendelni könyveket. Mióta a budaörsi logisztikai központot "beüzemelte" a posta, áttértek egy futárcégre. Sanszosan a nagy késések, sok panasz miatt. A kiszállítási díj része nem változott, R-go nem lehet annyival drágább a postánál, csak gondolom bizonyos tétel alatt van jelentősebb eltérés, felette már lehet kapni olyan kedvezményeket, amivel bőven versenyképesek a futárcégek a postával árban, szolgáltatásban pedig jóval felülmúlják.
Előzmény: H_G (2799)
H_G Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2801
"jobban ízlett ..., de rászokni nem fogok, mert jobbnak azért nem jobb"

Na, ezt jól megaszontam :) Világosabban: a Manuel Guatemala jobban ízlett, mint a M. Sublime, de rászokni arra sem fogok, mert az Excelsior szerintem hasonló ízű (és olcsóbb) kékzacskósánál nem finomabb.

Előzmény: H_G (2800)
H_G Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2800
Egyébként vettem Manuel podokat, nem is volt olyan egyszerű (a Henger u.-i kávézó éppen le akarja rázni a mintabolti feladatokat, úgy látszik). A Sublime szerintem is pont olyan, amilyennek matti70 mondta -- nagyon elegáns kávé, amivel bármikor meg merne az ember kínálni bárkit, de hiányzik belőle minden jó értelemben vett meglepetés. (Ha találgatnom kellene, azt mondanám, ez túlnyomórészt brazil lehet.)

A guatemalait kóstoltam még, jobban ízlett (tényleg uaz a diós illat, mint az Excelsior keverékben!), de rászokni nem fogok, mert jobbnak azért nem jobb és ebből kb. 11 ezerre jön ki egy kg, szemben a 4800-as Excelsiorral... És szembe kellett néznem azzal a ténnyel is, h. én 7 grammnál jóval többet tömök a szimplás szűrőbe (a DeLonghi designja direkt bátorítja a szűrő peremig tömését, úgy soha nem marad túl nedves a zacc), a podokból kettőt kell megfőznöm egymás után uolyan hatáshoz.
H_G Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2799
"Milyen jellegű kávé a kedvenced, illetve milyen kávéfőzőt használsz?"

Elsősorban eszpresszó, szerény kis DeLonghi masinával csinálom (BAR 14), másodsorban "French press", de néha iszom törököt is (Najjar-féle előre daráltból, sajnos nincs jó darálóm -- mihelyst lesz, föltétlenül kipróbálom a Ti pörköléseteket is). Ha a termőhelyekre vonatkozott a kérdés, akkor a közép-amerikaiakat szeretem legjobban.

Persze ahhoz, h. akár egészen frissen pörköltet is kérhessenek a nem-győri vevők, a Magyar Postánál sokkal gyorsabb szállító kellene és az nyilván nagyon megdrágítaná a dolgot, szóval ez nyilván megoldhatatlan.
Előzmény: kapucziner (2798)
kapucziner Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2798

Így igaz itthon van egy kis elektromos pörkölőm a török kávénál, mindig  főzés előtt

pörkölöm

Milyen jellegű kávé a kedvenced, illetve milyen kávéfőzőt használsz?

Előzmény: H_G (2796)
matti70 Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2797

Igen, ha olyan lenne, én is dobnám :) De itt szinte csak az van, alig marad egy kis fémcsonk nélküle, sőt arra meg jó erősen rá vagyon applikálva a műanyag csatlakozása ennek a gumibigyónak.

De jó hír, hogy egyáltalán nem hiányzik a használata :) És ha minden igaz, egy másik modell hosszú FÉM csöve kompatibilis vele, egyszer talán utánajárok és lecserélem.

Amúgy azon lepődtem meg valamelyik nap, hogy mióta ott van bontatlanul a hűtőben a tejszín, teljesen leszoktunk róla. Egy zamatos, rövid presszót kár elrontani vele :)

 

Írtátok a Saeco-t 24-ért, az is igen jó lehet annyiért. Én eddig csak 40 felett láttam.

Előzmény: _MrB_ (2794)
H_G Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2796
Még sohasem volt ilyen friss kávém, de olvasni azt olvastam, h. töröknek azonnal meg lehet főzni, ahhoz az egy módszerhez direkt jó, hogy még benne van a CO2.
Előzmény: kapucziner (2795)
kapucziner Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2795

Köszönöm a kardamommal kapcsolatos figyelmeztetést, sajnos részemről történt az

elírás, pedig előtte tanulmányoztam a fűszer enciklopédiát.

A csomagoláson szerepeltetjük a pörkölés idejét.

Egyébként az a tapasztalatom, hogy pörkölés után  fajtánként változóan,de 5-7 nap után éri el a legjobb minőséget.

2 napig minden kávét pörkölés után pihentetünk.

 

Előzmény: H_G (2781)
_MrB_ Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2794
~ : ))))
Még hezitálok, Krups, vagy Saeco. Jövhét közepéig ráérek dönteni, addig meg bűvészkedem a csodát a meglévő ronccsal.

Lehet tudok vele valamit, mert mikor 2 hétig egyiptomban voltam, kollegák 1x próbáltak KVtfőzni vele, aztán nemKVztak, amég haza nem értem. Akkor tudatosult bennem, fontos ember vagyok a cégnél. KVfőző ~ : DDDDD

matti70: megolvastam, panaszkodsz a gumivacakra a gőzőlőcső végén. Volt nemrég műsorsorozat a Spectrumon baristákról. Egybehangzóan közölték, az a toldalék az első, amit a kukába dobnak a csomagolóanyag után. ~ : DDDD

Előzmény: H_G (2793)
H_G Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2793
Valamit mindig adnak, de ezek elég gyöngécske műanyagbigyók szoktak lenni (v. gyakran az adagolókanál alja szolgál erre), jobban jár, aki külön vesz egy rendeset fából v. fémből.

Nemrég olvastam a HB fórumon egy fickó beszámolóját, aki sokáig egy Tabasco szószos üveg aljával zömítette a KVt, pont a kellő átmérője volt a gépéhez :)

Előzmény: _MrB_ (2792)
_MrB_ Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2792
Ahhoz gyári készletben adnak "tömőrudat" is? Ugyértem, amivel egyenletes nyomással lehet beletenni a KVt a karba? Krups-nál van ilyen (állítólag)
Előzmény: H_G (2790)
_MrB_ Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2791
Épp az a gondom, hogy eddig a tulnyomásos KVfőző volt üzemben, ami 1,5 év alatt oda jutott, hogy a bekapcsoló tekerőkéje (1ik irányba tekerve KV, másikba gőzölés) elhalt, s műanyag az is, amin a kapcsoló volt, igy jelenleg annak roncsait tekergetem fogóval. Most eljutott arra a szintre, hogy 3adagnyi vízból lefőz 2adagnyi KVt, s 1 adagot visszafúj a beöntőnyílásnál. Pedig tömítés jó, rendesen a helyén. ezek a gépek olyan 6-16e között vannak. Ehhez képest lenne előrelépés egy pumpás gép, de árban low-cost kell maradjak. ~ : (
Krups-ot ajánlották páran, csak az electroworldos XP4000est lekéstem, az 19-20e lett volna. Ez ahogy olvasom, semmivel sem tud többet annál, csak drágább 2e-el. Aztán H_G amit belinkelt, az eléggé lehangoló volt. ~: (
Előzmény: matti70 (2789)
H_G Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2790
A Via Veneto nagyon népszerű modell, nemrég is azt ajánlottuk egy hasonló kérdésre Csiperke Panninak (v. hogy hívták), igaz, h. azóta sem jött vissza beszámolni a tapasztalatairól...

Előzmény: _MrB_ (2788)
matti70 Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2789

Nekünk ilyen kávéfőző van fél éve, elégedetten használjuk nap mint nap.

Írtam róla itt tapasztalatokat, most rákeresve pl. 2016, 2127 hsz.

Mostanában már kb. fele-fele arányban használjuk őrölt kávéval és poddal, és azt tudom mondani, hogy elég konstans eredményt szokott produkálni. Néhány megoldása (apró dolgok, de végül is egy KVfőző nem űrhajó, túl sok funkció nincs rajta) pedig a drágábbaknál is igényesebben van megcsinálva.

 

Pont tegnap láttam a MM aktuális akciójában 22-ért, és ez az ár azért jóval kevesebb egy Saeco áránál. Bár cégnél valószínűleg egy drágább is beleférhet :)

Előzmény: _MrB_ (2785)
_MrB_ Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2788
Mondjuk most néztem, Metroban akcióznak Saeco Via Venetto-t 24ért.
Előzmény: _MrB_ (2787)
_MrB_ Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2787
Elég lehangoló, sajna itthoni akciókból kell meritkezni, s a 22e környéki ár már erősen a kereteket feszegeti. ~: (
Előzmény: H_G (2786)
H_G Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2786
Ha erről a gépről van szó: http://coffeegeek.com/reviews/consumer/krupsxp és végigolvasod a kritikákat, szerintem nem fogod megvenni. (Pl. a Saeco Magic Cappuccino alig vmivel drágább -- mármint Amerikában, az ottani árak vannak előttem -- és sokkal jobb hírű masina.)


Előzmény: _MrB_ (2785)
_MrB_ Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2785
Valszin 7VGn vennék egy Krups K2 XP 4020 Plus-t. Pro és kontra? Cégnek lenne, átlag 2-4fő napi 1-2 Kvzását kellene kiszolgálnia. ~ : )
dokumentátor Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2784
köszönöm
Előzmény: H_G (2783)
H_G Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2783
Előzmény: dokumentátor (2782)
dokumentátor Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2782

Sziasztok

létezik alapfoku barista képzés itthon?

kösz

H_G Creative Commons License 2006.05.03 0 0 2781
Rokonszenves üzlet, és ahogy látom, elég jó árak. A neten rendelt adagok pörkölési időpont feltüntetésével érkeznek?

Ha megengedsz egy megjegyzést: magyarul tudtommal kardamom a helyes, bár sok nyelvben tényleg kardamon.
Előzmény: kapucziner (2780)
kapucziner Creative Commons License 2006.05.03 0 0 2780

Frissen pörkölt kávék újdonságai a www.kapucziner.hu

honlapon.

Kiváncsian várom véleményeteket

Előzmény: H_G (2771)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!