Keresés

Részletes keresés

Wet RinR Creative Commons License 2011.08.30 0 0 13381

A leírtak és a cicád reakciója szerint az alkalmazott kezelés helyes. Sajnos jópárszor fanyalodtam már én is hasonló megoldásra, volt olyan eset is, ahol több, mint 10 éven keresztül. Szerencsére a macskák nagyon jól tolerálják a szteroidokat, így náluk nyugodtabban alkalmazzuk ezt, mint a kutyáknál. Én mindig igyekszem alaposan tájékoztatni a gazdit a lehetséges kockázatokról, és előnyökről is: ha úgy érzem, hogy ez sikerült, akkor általában nyugodtan belevágok a kezelésbe.

A szteroidokon kívül vannak más, hasonlóan immunszupresszív szerek is: sajnos ezeknek legalább annyi mellékhatásuk van, viszont sokkal drágábbak, ésnincs hosszú távú hatásuk, ezért naponta kell beadni ezeket. Inkább kutyáknál szoktuk használni, de tényleg borsos az ára (akár havi 30-50 ezer ft is lehet!).

Összességében szerintem a szteroid nem az ördögtől való szer. Ismerni kell a mellékhatásait, folyamatosan figyelni kell az állat reakcióit, de ezekkel együtt akár évtizedes tünetmentes, vidám életet biztosíthat.

zs

Előzmény: szévike (13380)
szévike Creative Commons License 2011.08.30 0 0 13380

Kedves Zsolt!

Szeretném a véleményedet kérni:

4 éves házicicám egy éves volt, amikor elkezdett köhögni, ez súlyosbodott, rohamokká vált, roham után zihálás és hangos lélegzetvétel. Az állatorvosnál végigjártuk a vizsgálatokat, laborok, ultrahang, röntgen, szivultrahang, szurik, gyógyik. Végül abban állapodtunk meg, hogy valószinűleg allergia, esetleg asztma. További vizsgálatokkal kiszűrhető, hogy melyik, ami már a cicának kellemetlen lenne, viszont a további kezelés mindkét esetben szteroid lenne.

Nem javasolták az ujabb tortúrát. /Bocs, ha nagyon szakszerűtlen vagyok, de kb ezt szűrtem ki/

Az azóta eltelt három évben, ha előjön a köhögés, akkor már a tünetek megjelenése után elmegyünk orvoshoz, kapunk egy szurit /depo-medrol/ és mire hazaérünk, de legkésőbb másnapra elmúlik. Ebben az évben voltunk januárban, májusban és ma.

 

Laikusként a szteroidokról csak mint ördögtől való rosszról hall az ember lánya.

Kérdésem, hogy az elmondottak alapján jó kezelést kapunk? Meddig mehet ez igy?

Tényleg annyira káros a szteroid, ha a leirt ütemben kapjuk? Mik a kilátásaink?

Javasolsz esetleg mást?

 

Válaszodat megköszönöm. 

kuglimanó Creative Commons License 2011.08.28 0 0 13379

Nem rossz, de valami gond mégis van, holnap megyünk vissza a dokihoz, de most nem Leóval, hanem megint Törpével, akinek fekély volt a nyelvén. 

 

Elkezdett javulni, sőt, Leóval egyetemben pár napig szinte zabáltak, 2-3 óránként követelték az ennivalót, adtam is nekik, sokszor kevesebbet. Ketten másfél nap alatt megettek fél kiló pulyka, vagy csirkemellet, meg még sovány csirkesonkát is mellé.  

 

Most megint nem eszik, megint rázza a fejét, valami bántja a szájában. Alig mozog, elbújik néha. Ha elöl van, akkor is lefekszik, maga alá húzva a lábait. A kedve jó, imádja, ha fésülöm, olyankor dorombolva hentereg, döfköd... elég skizofrén viselkedés.

Bármivel kínálom, nem kell neki, egyedül a vitaminos pasztát fogadja el, azt szépen lenyalja az ujjamról. 

Végre sikerült 20-30 dekát felszednie, ezt most rohamosan veszti el. 

Elkezdem őt megint etetni, jöhet a cukros tojás, stb. 

 

 

Leó éhes, de kiejti a legtöbb falatot a szájából. 

 

Fogalmam sincs, mi lehet ez, az a legfurcsább, hogy ketten hasonló tüneteket produkálnak, csak Törpének nem volt olyan erős hasmenése.  (Van még három macska bent, kutya bajuk. Közülük is ketten elkapták július elején a hasmenést, de 1-2 nap alatt ők rendbejöttek, azóta semmi gond velük)

 

:(

 

A Peritolt még mindig nem mertem adni, a doki leszúrt érte... Azt mondta, a tájékoztatót nem szabad elolvasni...a mellékhatásoktól rémültem meg.  Most vacillálok, de még mindig nem tudom, mivel teszek jót. 

Előzmény: Antisystem (13378)
Antisystem Creative Commons License 2011.08.28 0 0 13378

Na, ez nem rossz összkép:)

 

ÜdV

Előzmény: kuglimanó (13377)
kuglimanó Creative Commons License 2011.08.28 0 0 13377

Láza nincs, kapott tablettás féreghajtót- ezt most tuti nem hányta ki, eredmény alapján nem volt férges. 

Harmadik napja kap antibiotikumot, vitaminokat, szőroldót - hány sokat, de ma volt benne szőrdugó is, és ma estére a széklete is kezd hasonlítani a normálishoz.

 

Éhes, de sokszor kiejti a kaját a szájából - mondta az orvos, hogy fogköves - leszedetjük, ha amúgy egészséges lesz. 

 

Ha kell, megyünk tovább a vizsgálatokkal - a veséire koncentrálva elsősorban. 

Előzmény: Antisystem (13376)
Antisystem Creative Commons License 2011.08.27 0 0 13376

Na, mi a helyzet a cicával, mit mondott a doki?

 

ÜdV

Előzmény: kuglimanó (13375)
kuglimanó Creative Commons License 2011.08.25 0 0 13375

Sziasztok, nem tudok innen elszakadni :((

 

Leó cicát ma, vagy holnap tudom orvoshoz vinni, de hátha addig tudtok valamit tanácsolni:

 

Leó 10,5 éves, ivartalanított, oltott, elég nagy, hosszúlábú, de vékony testfelépítésű kandúr, kb. 4 kg.  

 

3 éve először került rá bolha, allergiás a csípésükre, sajnos azóta évente, tehát most harmadszor is sebesre vakarta magát,  de idén még nem kellett emiatt orvoshoz vinni, strongholdot kapott, így már szinte teljesen meggyógyultak az apró kis sebei. 

A korábbi két évben többször is kapott szteroidot, hetekig kellett kötözni a nyakát. 

Ezekben az időszakokban sokkal több vizet ivott, az orvos a veséit tapintásra rendben találta, cukrot a vizeletében nem talált, ahogy gyógyult az allergiából, a túlzott vízivás is megszűnt.

 

Július elején ismét megcsípte egy bolha, és valamikor ezidőtájt az 5 macskából 4, Leó is elkapott valami fertőzést, ami erős hasmenéssel járt, ez tablettával, pasztával helyrejött.

Leó azonban gyakran visszaesett, és ami még furcsa, hogy közben döbbentes étvágya lett, az addig nagyon válogatós macska sikított a kajáért, szinte mindent megevett, sokat. Most nem látom, hogy több víz fogyna, de Leó szép kis tócsákat pisil, 2-3* naponta. 

Diarsanylt adtam neki 3 napig, a hasmenése sokat javult, mikor a tünetekről eszembe jutott, hogy férges lehet, a diarsanyl után két nappal beadtam neki 2 mili vitaminthe-pasztát, de másfél-két óra múlva hányt, nem tudom, a hatóanyag felszívódott-e ezalatt. 

A széklete hol javul, hol rosszabbodik, általában vegyes, tehát darabok is vannak benne, illetve egészen híg barnás folyadékszerű.

Bár hasmenése van, csak naponta egyszer, amikor a fertőzés volt, szegény gyakran ment az alomba. 

 

Ebben a melegben a többi macska sem zabál, de tegnap estétől Leónak elveszett a pár hete tartó farkasétvágya, ma a húst sem kérte- bevette a szájába, aztán kiejtette, végül a kezemből fogadott el pár darab vékonyra szelt sonkát.  

 

Szőre szép, mosakszik, szeme tiszta, nyálkahártyái a szájában, szemén, illetve a füle szép rózsaszín, illetve pirosas. 

 

-

Jó hosszú lett, bocsánat, de írtam, ami eszembe jutott. 

 

Imádom ezt a macskát - értem él, tőlem függ, hihetetlen szeretttel van felém, sajnos régóta tudom -sejtem, hogy nem stimmel vele sok dolog, egy csúnya beltenyészetből vettem magamhoz, mikor 4 hónapos volt. 

 

Szeretnék érte mindent megtenni lehetőségeimhez képest, ha nagyon beteg, széppé és fájdalommentessé tenni neki az utolsó időt, ha csak valami egyszerűbb dologról van szó, azt is ismerjük fel alaposan...

 

-

Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek? 

Mit ne felejtsek el kérdezni, mondani az orvosnál?

 

Ő Leó:

 

Antisystem Creative Commons License 2011.08.25 0 0 13374
Előzmény: greenwood (13370)
Ulfang Creative Commons License 2011.08.25 0 0 13373

Kedves Wet Rin R !

Az amúgy nem kis súlyú maine coon cicámnak, nagyon nehéz ellése volt, megszületett az első cica itthon, aztán végülis császárral a többi.
Az egyiket elvesztettük, az utolsót (belekekilt a magzatvizbe, stb.,láthatóan  várható volt, ),a másik kissé gyanús, szintén a császáros kandúrka, öt is sokáig kellett magához téríteni,a lapos mellkasa miatt ő is gyanús volt. mintha tölcsér mellkasa lenne.
Létezik ilyen cicáknál? Megnyomódott volna, szüléskor?Vagy anyuci ráfeküdt? 2 nap múlva lehetett csak észrevenni. Vidám, életerős, szép,orvos is látta, 1 hetesen elvittem,nem talált semmi rendelleneset, azóta sokat nőtt, de a mellkas most is lapos.Én arra tippelek, hogy születéskor keletkezett,vagy a mami ahibás.
Ha valóban ez a problémája, milyenek az esélyei? 
Kőszi a választ előre.
Angéla. 

greenwood Creative Commons License 2011.08.23 0 0 13372

kösz, h válaszoltál.

nem is tudtam erről a betegségről addig, amig én magam meg nem kaptam, az állatmenhelyen, egy hét után.

most, kb. 2 héttel a eredeti fertőzést követően, az ANTSZ  munkatársa kijött, és hosszas  kikérdezésbe merült a betegségről.

A fura az, h semmiféle csirkehússal nem voltam kapcsolatban, és máig se tudom, mitől lett a betegségem.

A neten a csirke csak egy volt a sorban.

Se én nem eszem /sütök stb sirkét, se a menhelyen nem kerültem kapcsolatba vele. Rejtély.

Ha még egyszer leírom az a szót, h "kapcsolat", lőjetek le, meg lesz oldva a probléma.

Előzmény: Nyafkamacska (13371)
Nyafkamacska Creative Commons License 2011.08.23 0 0 13371

Nemrég egy mentett macskánk bélsarából kimutatták. Meg isospórát is. Először találkoztunk vele, de nem szoktunk minden hasmenéssel laborba futkosni.

A dokint szerint nyers csirkehús etetésétől szokták kapni. Ha egy jó kondiju macska megkapja, semmi gond nem lesz belőle általában. Nálunk kicsi, lepukkant kölyöknél volt.

Előzmény: greenwood (13370)
greenwood Creative Commons License 2011.08.23 0 0 13370

keves állatorvosok vagy állatmenhelyen dolgozók,

 

találkoztatok már campylobacter-fertőzéssel, amit menhelyen szedett össze  valaki? vagy akárhogyan is: mennyire gyakori ez a fertőzés?

 

ha nem érdekes a téma, akkor hagyjuk, de érdekelne, természetesen érdekelt vagyok. tegnap az ANTSZ-t is felettébb érdekeltem.

 

Máté Állatvéd Creative Commons License 2011.08.23 0 0 13369

Mondjuk az is elég ritk macskáknál, hogy maguktól megeszik a féreghajtól...nekem eddig mindig birkóznom kellett mindkét cicámmal, hogy lenyeljék. Az állatorvos módszere, hogy kinyitja a száját, beteszi hátra a tablettát, majd símogatja a torkát, hogy lemenjen...így nem érzi a tabletta ízét sem és nem is nyáladzik.

 

Üdv! :)

 

Máté á.v.

www.matefoundation.hu

Wet RinR Creative Commons License 2011.08.22 0 0 13368

Nem tudom, de macska + idegen íz (legyen az édes, mentolos, bármilyen) = NYÁLZÁS. Egy elvileg direkt macskák számára ízesített féreghajtó beadása után van cica, amelyik 5 perc alatt használ el egy csomag papírzsebkendőt (mármint a gazda). És utána még annyi nyál marad a kezelőasztalon, amennyit kétszerre se nyel el a vileda...

zs

Előzmény: Antisystem (13363)
Nyafkamacska Creative Commons License 2011.08.21 0 0 13367

mentol? Attól nagyon tudnak nyáladzani és sok szopogatóst csinálnak mentolosra.

 

Én próbáltam sumetrolim szirupot macskának. Még a füléből is dőlt a hab. Az málnás.

Előzmény: Antisystem (13363)
kuglimanó Creative Commons License 2011.08.21 0 0 13366

Ok, köszönöm :)

 

Én azt hiszem, rossz gazda vagyok ebből a szempontból, ritkán adok nekik féreghajtót. 

 

Pár hete 4 macska átesett valami fertőzésen, hasmenésük volt, ketten gyógyszer nélkül helyrejöttek, másik kettő először bolus.a.-t kapott, aztán a diarsanylt, már a harmadik is jól van. 

A negyedik újból elkezdett f.sni, közben iszonyú étvágya lett, mindenfélét eszik, korábban csak a szárazat... 

 

El is fogom vinni orvoshoz, de ezek a tünetek - , még az is hozzá, hogy időnként hány is - bár egész életében ilyen volt -, illetve nemrég bekerült pár bolha is, és ő allergiás a csípésükre... - 

 

3 napig adtam a diarsanylt, szinte tökéletesen helyrejött tőle, addig diétáztattam, csak csirke-pulykamellet evett, tegnap óta minden mást is, erre most megint megy a hasa, a végtermék olyan felemás sokszor, egyrésze darabos, egy része folyik.

 

Sokszor gyanakszom amúgy a konzervekre, imádja az alutasakos vackokat, dobozos izéket is, és a legtöbbször megbosszulja magát, ha ilyet eszik. 

 

Komolyan veszem Leó cicám állapotától függetlenül is ezentúl a féreghajtást, de talán mást kéne nekik adnom, egy másik is hányt azután, hogy beadtam, így nem lehet tudni igazán, hogy a hatóanyag felszívódott-e, és ha 2 két múlva ismét beadom, és megint kiköpik???

 

Ivartalanított, oltott, lakásban tartott, 10,5 éves macskákról van szó, mindegyik elég vékony típus, nem nagyevők, a másikat épp hetekig kellett kézzel tömni, mert fekélyes lett a nyelve... hálistennek már ő is úgy eszik, hogy győzzem adni neki :))

 

Antisystem Creative Commons License 2011.08.21 0 0 13365

Én minden féreghajtót automatikusan ismételek 2 hét múlva. Ezt az anno galandférges kutyámon megtanultam...

 

ÜdV

Előzmény: kuglimanó (13364)
kuglimanó Creative Commons License 2011.08.21 0 0 13364

Köszönöm :)

 

Végül két napot is vártam a féreghajtóval, beadtam neki nemrég, talán másfél-két órája, naná, hogy kitaccsolt vacsorástól mindent.  

Felszívódhatott az anyag ennyi idő alatt? 

 

Vitaminthe-pasztát kapott, olvastam, hogy mellékhatásként hányhat, be is jött.  

Ismételjem meg vajon, vagy kapjon valami másfélét?

Előzmény: Wet RinR (13360)
Antisystem Creative Commons License 2011.08.21 0 0 13363

Szóval versenysport:)

De voltaképp mi az ördögtől nyálzanak ilyenkor a maccsok? Egy ilyen klorhexidines vagy flurbiprofenes szájápoló cuccban nemigen lehet irritáló anyag...

 

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (13362)
Wet RinR Creative Commons License 2011.08.21 0 0 13362

Macskánál max 1x, ha gyors vagy;-) ráadásul az erős nyálzás is inkább kimossa a hatóanyagot...

zs

Előzmény: Antisystem (13361)
Antisystem Creative Commons License 2011.08.21 0 0 13361

Sajnos a "szopogatós" tabletták pedig nyilvánvaló okokból esnek ki a sorból.

A "két kanál közt porrá töröd és a port a szájába szórod" stratégia se müxik?

 

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (13359)
Wet RinR Creative Commons License 2011.08.21 0 0 13360

Együtt 8egy alkalommal) nem, mert a Diarsanyl adszorbens, így a féreghajtó egy részét is megkötheti, de 1-2 óra különbséggel (először a féreghajtót) már nyugodtan kaphatja.

zs

Előzmény: kuglimanó (13356)
Wet RinR Creative Commons License 2011.08.21 0 0 13359

Tapasztalatom szerint szinte az összes ember számára ízesített gyógyszer heveny ellenállást vált ki a macskából, gyakran olyan heves nyálzással kombinálva, ami komolyan rontja a gyógyszer hatásfokát. Sajnos a "szopogatós" tabletták pedig nyilvánvaló okokból esnek ki a sorból. Állatgyógyászati készítények közül van az ivóvízbe keverhető szájfertőtlenítő és az íny bekenésére használható paszta is, de ezekkel is inkább kutyákat szoktak sikeresen kezelni és nem macskákat. Ráadásul az áruk sem elhanyagolható. 

zs

Előzmény: Antisystem (13357)
nécica66 Creative Commons License 2011.08.19 0 0 13358

köszönöm fiúk,Kedves Zsolt sajnos erre nem telik .....hamarosan protézist kell beültetni még erre is gyüjtenem kéne....a volt gazdi megigérte segit a cicát kezeltetni,de csak egyszeri injekcióra szólt ...sajnos,én meg nem birom a fájdalmát nézni,nyelvét nyujtogatja .....

Előzmény: Wet RinR (13355)
Antisystem Creative Commons License 2011.08.19 0 0 13357

Aha.

Kérdezzük meg szerintem Zsoltot, hogy olyan nonszteroid gyulladásgátló cuccok helyi (ecsetelés, szájspré) használatával, mint a benzydamine vagy a flurbiprofen van-e tapasztalat a macskáknál, n.b. a helyi kezelésnek szinte mindig kevesebb a mellékhatása, mint a szisztémásnak.

(Tantum Verde szájspré, illetve a Strepfen szopogatós tabletta hatóanyagai, szimpla, vény nélküli humán-cuccok, emberben elég jó gyulladáscsökkentő hatásfokkal a szájban)

 

ÜdV

Előzmény: nécica66 (13354)
kuglimanó Creative Commons License 2011.08.19 0 0 13356

Kedves hozzáértők,

 

Az egyik macskámnak megint hasmenése van - ezért diarsanylt adok neki, harmadik napja.  Eszembe jutott, hogy féregtelenítőt is kéne neki adni, kaphatja egyszerre a kettőt?

Wet RinR Creative Commons License 2011.08.18 0 0 13355

Tudom, hogy durván fog hangzani, de sok esetben megoldást jelent az érintett fogak eltávolítása. Volt olyan macska, amelyiket az összes rágófoga kihúzásával sikerült tünetmentessé tenni. Minket is meglepett, de a beavatkozás után pár héttel már a száraztápot is ugyanolyan kedvvel fogyasztotta, mint a betegsége előtt és az ínygyulladás is sokkal ritkább lett.

zs

Előzmény: nécica66 (13350)
nécica66 Creative Commons License 2011.08.18 0 0 13354

leukózis és 3 havi depomedrolt ajánlottak de nincs rá pénzem,egyébként ezt a cicát pár hónapra hagyták itt hogy vigyázzak rá ennek kb.5 éve a gazdi az első injekciót kifizette de most hiába keresem eltünt

Előzmény: Antisystem (13353)
Antisystem Creative Commons License 2011.08.17 0 0 13353

Nézd létezik macskában az autoimmun eredető fogyinybaj, de frankón kizártatok minden egyéb okot a vírusfertőzéstől a fog-eredetű szájgyulladásig, az allergiáig és a mérgezésekig?

 

ÜdV

Előzmény: nécica66 (13352)
nécica66 Creative Commons License 2011.08.17 0 0 13352

ezért kérdezek itt,talán van megfelelőbb gyógyszer is a fájdalma és a gyulladás ellen,mert egyébként jó étvágyú és kedélyű macska csak rettenetesen néz ki az inye,orvos látta és ajánlotta a prednisolont 3 havonta

Előzmény: greenwood (13351)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!