A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"Kollegának tejesKVt csinálok, s magas 2,5es csészébe. Az meg nem fér be alá. ~ : ("
Ilyen esetben én kiemelem az egész csepegtető tálcát és a gép csupasz aljára teszem a csészét, úgy egészen magas is aláfér. (Amíg a a csésze ott van, más cseppfelfogóra persze nincs szükség.)
"Sajnos azok meg elmásznak a szivattyű működése közben. Valamit kéne a csészék alá tenni"
Az enyémek nem másznak el a rázkódás ellenére sem (a DeLonghi csepegtető-tálcája okosan kockás rácsozatú, nem csak csíkos, mint a Krupsoké), de arra tippelnék, hogy egy parafa söralátét a csésze alatt vagy egy régi egéralátétből kivágott korong biztosan megakadályozná.
Sokkal magasabbra persze ezek nem emelik a csészét, arra is szükség lenne? Mert attól, h. magasabbról fakad a sugár, még nyugodtan le tud ömleni a csésze szintjére, nem?
Mi először szűrő nélkül használtuk, le is vízkövesedett szegény 2 hónap alatt, elég kemény nálunk a víz. Ezután a szervízében (Kisgép Kft.) vettem bele Krups vízszűrőt, amit egyébként a Claris gyárt, 3000 Ft. és két hónapig használható. Amúgy a Claris csinálja a Jurákhoz (és még sok más típushoz) is, szerintem a MM-ban ugyanennyiért kapható Jura feliratú tök ugyanez lehet. Ezzel a szűrővel nem is vízkövesedett, de azért csupán erre a célra nem kis havi ktg. a szűrő. Így most vettünk egy Brita kancsót, és abból öntözzük a szűrt vizet a kávé- és teafőzőbe, na meg a pohárba.
Az ízről sajna nem tudok nyilatkozni, nálunk elég normális ízű alapból a víz, így a kávén nem vettem észre változást. Az viszont tény, hogy most a Britával szűrt ivóvíz más ízű, mint a sima csapvíz.
kiderült. Kevésbé savanykás megfelelő előmelegítés után. Most már csak azt kéne kiderítenem, a vízszűrőt hol tudnám megvenni hozzá. Leírásában szerepel, de járni nem jár hozzá. Az még talán tud finomítani kicsit.
Alapvetően a víz hőfoka, az átfőzési idő, és mondjuk az átfőzés egyenletessége határozza meg a kávé ízét. És persze KVfőző és KVfőző között vannak nem kis különbségek...
Nálunk pl. a cégnél egy podos gép van (már a második), de bármelyik podmárkát nézem (5-6 féle biztos van a fiókban), otthon a Krupson finomabbak szoktak lenni, mert szerintem ez itt bent túl magas hőfokot használ. Persze az közrejátszhat, hogy a céges egész nap be van kapcsolva, de muszáj, hiszen összevissza jönnek kávézni a kollegák.
Ha csak a Krupsot nézzük, mindenképp számít a bekapcsolástól eltelt idő. 10 perc kell neki, én jártam már úgy, hogy nem vártam annyit, és nem nagyon ismertem rá az addigra már megszokott piros Vergnano ízére. Ha még többet hagyja az ember melegedni, kicsit még emelkedik a hőfok (úgy fél óráig), de az a tapasztalatom, hogy nem nagyon érdemes. Részint a 10-15 perc elég, másrészt ha tovább melegszik, némely poddal már meggyűlhet a baja. Remélem segítettem :)
Van hazai forgalmazója: mán többször is beszéltem vele, mer' nekem is tetszik a cucc (amúgy JÓÓÓÓ is!!!). Inkább nagy, profi gépekkel foglalkoznak, de rendelésre behozzák. Ha érdekel, előkeresem az elérhetőségét.
Kérdés: mitől függ, hogy egy KV savanyubb vagy sem, ha a KV ugyanaz marad, csak két külön gépben főződik le. Kimondottan POD-ról van szó, aminek nevét nem tudom. Kollegina behozott 1et, otthon azt használják, olasz. Otthon olyan főzőjük van, amivel csak POD-ot lehet főzni. Bent a Krups 4020-assal savanyubb lett szerinte.
Lassacskán kezdem kiművelni magam az otthoni eszpresszó témában, úgyhogy a közeljövőben beruháznék valami tisztességesebb "home" eszpresszó főzőbe meg kávédarálóba. A kérdésem az lenne, hogy itthon kik forgalmaznak ilyen gépeket? A neten láttam egy Rancilio Silvia nevű szerkentyűt, elég sokan dicsérik és árban is egy kicsivel a "fájdalomküszöb" alatt van, de sajnos magyar viszonteladót nem találtam.
Így vagyok én is ezekkel a podokkal - olyan, mint a filteres tea. Távol álljon tőlem, hogy bárkit megbántsak, de a kávézás az egyfajta rituálé és a körítés nélkül kevesebb, mint lehetne.
Ebben van igazság, felerészt mi is őröltet használunk, de azért a pod mellett szól a frissesség, hogy egyszerre többféléből választhatsz hangulatod szerint, és hogy rohanó világban élünk :)
Sokszor jól jön, hogy hamarabb-könnyebben elkészül a kávé, és ezután az kávénak megivását már nem muszáj elsietni...
Lehet, hogy igy van, de szerintem tul sok goz es ido megy el a melegitesre, ha 5 fokos hutobol kivett tejjel kezded. 60 fok az tul sok, langyosra gondoltam a melegitest. Motoros habositohoz a meleg (nem forro) tej a legjobb. Itt minden bio tej es nehany nem bio is 3.8%-os, az van rairva, hogy ez a termeszetes zsirtalrtalma.
Csészék és kifolyócsövek: Krups-nak ha azt nézem, kis mokkáscsészéhez magasan van a kifolyója, s még el is rezegteti a tálcáról a csészéket. De... Kollegának tejesKVt csinálok, s magas 2,5es csészébe. Az meg nem fér be alá. ~ : (
Lehet én mondok hülyeséget, meg a KVgépem leírása, meg a baristák, de tejből hidegen kell elkezdeni alkotni. Gőzölőcsővel felmelegíted, s habosítod. Ha meleg tejjel kezded, egyből túlmelegszik, mivel kiölöd a tejből a természetes édes ízt (valahol 60-67 fok környékén bomlik el a tejcukor). Aztán a meleg tej lassabban is habosodik, tény egyből kemény hab lesz rajta. Itthon én mellesleg 3,6-nál zsírosabb tejet nemsokat láttam még. Abból is allig pár fajta kapható.
Nekem meg tul alacsony a kifolyo, nehez magas bogret alatolni tejeskavehoz. Vannak egeszen magas es nagyon keskeny eszpresszos cseszek is, szerezz be olyat. Habositashoz minel zsirosabb tej a jo, a 3.8%-os az igazi, ha kicsit megmelegited elotte mikroban meg jobb.
Én is a múlthéten vettem egy Krups XP4020 tipusú kávéfőzőt. Egy bajom van vele: Túl magasan van a főzőfej kifolyója. Úgy kell belőni a csészéket. Segafredo csészét használok. Sajnos azok meg elmásznak a szivattyű működése közben. Valamit kéne a csészék alá tenni, de nem találok olyan alkalmatosságot az üzletekben. Van valakinek valamilyen ötlete?
Milyen tejet használjak a habosításhoz? A kávéfőző elírása szerint zsírzsegényt, másutt meg pont az ellentétjét javasolják.
A felsőszűrő tisztításnál jó ötelet egy kis víz átfolyatása.
A Lavazzába én is benevezek, pedig még csak 3-at próbáltam belőle, mind bejött. A fekete volt először, aztán később a piros-kék (a kakaóbukéjával), legújabban ennek a narancsulcsomagolt forte kiadása is (kakaó nélkül) Na persze nincsen gőzölőnk...
Nem nagyon furcsa egyébként Origini-nek nevezni egy sorozatot csupa dél-amerikai kávéból? Ilyen névhez jobban illene egy etióp, egy jemeni... (nem tudom, a 3. milyen lehetne.)
Szerintem azért sejted :) Ha ez moka pothoz őrölt, akkor persze egyáltalán nem lesz jó presszóba! Villámgyorsan átfolyik majd, üres-vizes ízzel. (A Segának a presszóba szánt őrleményei is viszonylag durvák, az Illy, Danesi, Excelsior mind jóval finomabb szemcsés, hogy a Hausbradtot már ne is említsem.)
A Le Origini sorozatból írtad a Peru-t? Egyszer vettünk egy ilyen hármast a sógoroméknak kotyogóba, azóta is azt emlegetik, milyen finom volt. De nemtom, presszóba mennyire lehet jó?
Nem csalás, tényleg vannak olyan fajták -- én is éppen egy megdöbbentően csokis zamatút élvezek az irodában (ez a Caffé Tiemme Argento). Azt hiszem, hiába más növény, sok alkaloida (vagy mi) közös a kávéban és a kakaóban, ahogy pl. a tea és a maté között is.
Maradjunk annyiban, hogy jelenlegi készletből ez eddig. Vár még otthon egy bontatlan Segafredo Peru edition. Ráírtak szerint csoki aroma jellemzi, de nem hozzáadottként.