Keresés

Részletes keresés

Midnightx Creative Commons License 2011.08.09 0 0 10023
Előzmény: janijani (10022)
janijani Creative Commons License 2011.08.09 0 0 10022

Én annak nézem, de nem vagyok biztos benne.

A karathanet szüntették be aminek dinokap volt a hatóanyaga és III. kategóriás, kihozták a Karathane Start metildinokap hatóanyaggal és II. kat. Ez jó, nem jó, még nem próbáltam.

Előzmény: Midnightx (10021)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.09 0 0 10021

Az enyém nem por, hanem folyadék. Tényleg beszüntették? Érdekes, hogy mindig a hatásos szereket szüntetik be... Galition és társai.

Amúgy a képek alapján lisztharmatról van szó egyáltalán?

Előzmény: janijani (10020)
janijani Creative Commons License 2011.08.09 0 0 10020

Nekem is egy doboz régi Karathane por van, talán 8-10 éves de még mindíg jó. Azóta beszüntették, spórolok vele mert a jonathán almámon csak ezzel tudom megfogni a lisztharmatot.

Előzmény: Midnightx (10019)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.09 0 0 10019

Átnéztem az itthon található permetszereket és ha tényleg lisztharmatról van szó, akkor az egyetlen, ami szóba jöhet, az a Karathane-lc. Ez viszont 2007 februári gyártású és bontott is. Szerintetek jó még?

Midnightx Creative Commons License 2011.08.09 0 0 10018

Bocs, hogy részletekben küldtem el, de valamiért csak így engedte a rendszer. Milyen betegség ez? Lisztharmat? 2 hete jelent meg a tavaszi dugványaimon és egyre terjed. Dithane-nal már lefújtam.

Midnightx Creative Commons License 2011.08.09 0 0 10017

Midnightx Creative Commons License 2011.08.09 0 0 10016

Midnightx Creative Commons License 2011.08.09 0 0 10015

Falusi1 Creative Commons License 2011.08.09 0 0 10014

Mivel a golyvás felvetésemre (9828) nem volt nagy tolongás, azt szeretném kérdezni, hogy ki ismer egy bizonyos "cerezán" nevű fertőtlenítő szert, amivel a tőkenyakhoz közeli vágások (pl. lefagyott kar eltávolítása estén) sebeit fertőtleníteni lehet?

Falusi1 Creative Commons License 2011.08.09 0 0 10013

Bár nem az én kérdésemre reagáltál, de azért visszafogottan megjegyzem, hogy a Wikipédia mást is ír a cabernetről és a belőle készült borról. A nagymamád kertjében lévő ismeretlen tőke borszőlő jellemzőiről pedig végképp nem tehet a cabernet.

Előzmény: Midnightx (10012)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10012

A Cabarnet franc-ról azt írja a wikipédia, hogy fűízű. Nagynyám kertjében is van egy tőke ismeretlen borszőlő, ami valami borzalom. Keserű és savanyú egyszerre. Én még a disznóknak se adnám jó szívvel.

Előzmény: Flanell (10011)
Flanell Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10011

Minden borszőlő fogyasztható csemegeszőlőként, mert a cukortartalmuk magasabb általában, mint a csemegéké, csak különféle okok (savtartalom, kis méret, stb.) miatt mégsem olyan jók enni, mint bornak.

Amelyik kimondottan jó, azt úgy hívjuk, hogy kettős hasznosítású.

Előzmény: Midnightx (10009)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10010

Szőlőlisztharmat (Uncinula Erysiphe necator)

Tünetek: a levél színén először sárgás elszíneződés, majd szürkésfehér bevonat (epifita micélium) keletkezik. A levél fokozatosan sötét feketéssé szárad. Ritkábban a hajtástengelyen foltokban hálózatos fehér bevonat (micélium). A hajtáson a bőrszövet vörösödik. Fürtön is megjelenik a bevonat, a bogyó húsa haragoszöld, bőrszövet parásodik, a növekedés miatt szétreped, sérves bogyók alakulnak ki. A fürt később összeszárad.
Terjedés: a fertőzött rügyekben telel, innen terjed el. Később a beteg levélről fertőződik a többi.

 

 

Nem értek hozzá, de itt azt írják, hogy a vörös színű hajtásokat lisztharmat is okozhatja.

Előzmény: Battaglia (9983)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10009

Melyek azok a borszőlőfajták, amelyek termése csemegeszőlőként is fogyasztható? Most nem a kettős hasznosítású fajtákra gondolok (Néró, Irsai), hanem a kifejezetten borszőlőkre.

Zalancelot Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10008

"A természetes biokertben is kötelezõ a tél végi lemosó permetezés olyan szerekkel, amelyek nem felszívódó, természetes alapanyagokból állnak. A mészkénlevet régebben minden nagyobb termelõ maga fõzte, aztán a különféle kész vegyszerek háttérbe szorították ezt a környezetkímélõ szert. Gyümölcstermelõ szakcsoportok lassan újra elkezdték a fõzést, vas üstben, 1.1 súlyrész oltatlan meszet 10 súlyrész vízzel forrásig hevítve a 2 súlyrészt finoman porított (ventillált) kénport kis részletekben folytonos kavarás közben 40*50 percig fõzve. Az elpárolgott vizet 5 percenként meleg vízzel pótolva – amit a fõzõkanálon bejelzett eredeti szintmagassággal ellenõrizhetünk. Ezt a törzsoldatot 5 %- ra (100 liter víz, 5 liter mészkénlé) hígítsuk. Akkor végezzük a lemosó permetezést, amikor már a rügyek bomlani kezdenek. A megfelelõ idõben végzett permetezés lisztharmat, tafrina, monília, levéltetvek ellen hatásos."

 

Elég macerás művelet, meg azt az edényt amelyikben főződ, többé másra nem nagyon tudod használni.

Az öregem mikor még élt, rendszeresen főzött, de elsősorban tavaszi lemosóként használta, de a bordói lé is elbírja, ha lisztharmat ellen is hatékonnyá akarod tenni.

 

Előzmény: Törölt nick (10005)
Falusi1 Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10007

A szőlők érésével kapcsolatban érdeklődnék tapasztalatok iránt.

20-30 tőke Cabernet Franc telepítését tervezem. Az érdekelne, hogy beérik-e október első felében nagy biztonsággal? Természetesen nem Villányra gondolok elsősorban. Tudom, hogy ez időjárásfüggő is. A kertemben van 1-2 tőke cabernet és bíbor kadar is. A bíbor már színesedik a cabernetnek még eszébe sincs, pedig állítólag kb. azonos időben érnek.

Falusi1 Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10006

A szőlők érésével kapcsolatban érdeklődnék tapasztalatok iránt.

20-30 tőke Cabernet Franc telepítését tervezem. Az érdekelne, hogy beérik-e október első felében nagy biztonsággal? Természetesen nem Villányra gondolok elsősorban. Tudom, hogy ez időjárásfüggő is. A kertemben van 1-2 tőke cabernet és bíbor kadar is. A bíbor már színesedik a cabernetnek még eszébe sincs, pedig állítólag kb. azonos időben érnek.

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10005

Mészkén? Ha jól értem, akkor a ventillált kénpor is összehozható akkor a mésszel? Azután pedig így is készíthető bordói, ilyen kénes mésszel? ha jól éertem, akkor ez nagyon érdekelne, hogyan készül a mészkén, megcsinálható házilag?

Előzmény: Zalancelot (10004)
Zalancelot Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10004

Meg a Kumulus is a kén olyan formája, ami szintén keverhető a legtöbb permetezőszerrel.

Persze ha mindenáron ventillált kénport akar bekeverni, az alapformájában csak porozásra alkalmas, de ha mészkénlevet főz belőle, az már minden további nélkül keverhető a permetezőszerek zömével.

Előzmény: janijani (10003)
janijani Creative Commons License 2011.08.07 0 0 10003

Na ez nem így van. A bordói lé az rézgálic (rézszulfát) és mész vizes oldata. Kén nincs benne.

Milyen kénport akarsz keverni? Borként? Ezzel nem szoktunk permetezni. Thiovit vagy Microthiol formájában permetezünk kénnel, ezek könnyen oldódnak a vízben.

Előzmény: alfi13 (10002)
alfi13 Creative Commons License 2011.08.07 0 0 10002

Házilag nem keverhető. A bolti szerekben nem abban a formában keverik össze a ként meg a rezet ahogy Te próbálod.

A bordói lé az réz a keverékben meg rézszulfát van .

Előzmény: Törölt nick (10001)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.07 0 0 10001
Előzmény: csoxi (9999)
RAMBO Creative Commons License 2011.08.07 0 0 10000

Hááát én ennyit nem tudok mutatni. A terméskorlátozás után "mindössze" ennyi maradt. :P

 

Előzmény: Zalancelot (9993)
csoxi Creative Commons License 2011.08.07 0 0 9999

 Üdv.

A bordói és kén keverése nem ajánlott. A bordói lugossága: addig öntsük a rézgálicot a mészbe folyamatos keverés mellett, amíg éppen lugos marad, tehát valamivel 7 fölött.

Előzmény: Törölt nick (9998)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.07 0 0 9998

Kénport hogyan lehet oldódásra bírni bordóiban? A bordói saját készítésű, az ismert recept alapján. Valahogy nem akaródzik szépen feloldódni benne a kénnek.

Még egy kérdés: mennyire leeht lúgos a bordói? Savas nem, mert az éget, az világos. De hányas PH engedhető meg legfeljebb lúgos irányban?

Midnightx Creative Commons License 2011.08.07 0 0 9997

Imádom a muskotályos ízű szőlőket. Tavasszal dugványoztam Irsai vesszőket és nekem is majdnem mind sikerült. Ezek nőnek a leggyorsabban. Már 1 méteres hajtások is vannak. Ősszel végleges helyre ültetem őket és jó lenne, ha jövőre már lenne rajtuk pár fürt. Kíváncsi vagyok az ízére.

Előzmény: Jani71 (9996)
Jani71 Creative Commons License 2011.08.07 0 0 9996

Kifejezetten finom, muskotályos íze van. Nagy kedvencem (érdekes, hogy a bora viszont nem jött be, bár igaz, hogy csak egyszer kóstoltam, egy pincészet termékét, nem nagyon hasonlítgattam, csak kíváncsi voltam, hogy miután megtapasztaltam a szőlő ízét, vajon milyen bor van belőle).

Ha szereted a muskotályos szőlőt, akkor csakis javasolni tudom.

Tavaly ősszel iskoláztam is hét vesszőt, ebből hat meg is eredt szerencsére. Még egy évet hagyom, aztán jövő ősszel megy az eddig meg nem eredettek helyére.

Előzmény: Midnightx (9994)
medveger Creative Commons License 2011.08.06 0 0 9995

Általánosságban inkább csemegeszőlőként tartják számon, kellemes muskotályos íze miatt kedvelt. Borkészítésre is alkalmas, de elsősorban csemege.

Előzmény: Midnightx (9994)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.06 0 0 9994

Mi a véleményetek az Irsai Olivér fajtáról általánosságban? Mennyire finom csemegeszőlőként?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!