A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A nélkül a 3 utas szelep nélkül is száraz (nem csont, de alig-nedves) kéne, h. legyen a zacc, ha nem azonnal veszed le a szűrőt, amit ezeknél a gépeknél úgysem szabad a fröcskölésveszély miatt.
Ha mégis határozottan vizes a teteje, az annak a jele lehet állítólag, h. a KV nem mindenütt egyforma erővel állt ellen a víznyomásnak (egyenetlen darálás, túl enyhe zömítés v. túl kevés KV) és így víz nem egyenletesen járta át az összes szemcsét, hanem a tetején lévők túláztak, a közepén egy részéből viszont nem oldódott ki minden. De ha a tiéd tökéletes ízű és a szabályos 25-30 mp alatt folyik ki, akkor nálad biztos nem ez a helyzet.
Az a geekek szerint rossz jel a KV minőségére nézve, de végül is te tudod, milyen lesz pont nálad. Ha jó, akkor semmi baj -- "if it ain't broken don't fix it" :)
Csupa szimplákból azért elég sokat kell innod egy nap, hogy ez a mennyiség elfogyjon!
Elég izomból tartja a szűrőt a rugó a nyélben. Csak a leírásnál a képen is csak simán kibillenti belőle oldalra a zaccot, az írott részben meg ennyit ír róla: "Vegye ki a szűrőszitát a szűrőtartóval együtt a készülékből és ürítse ki az őrölt kávét (14)" 14es képen laza kézmozdulattal oldalra kibillen a KVpogácsa. Gyakorlatba ilyenem ezzel a főzővel még nem volt. Pedig elején próbáltam "csapkodni" elég határozottan, de inkább feladtam. Akkor kérdeztem ismerőst, akinek 4000ese van, aszondja, rásegítés nélkül nem megy. Kiskanál, akármi... ~ : (
Hát, tkp. 3 ujjheggyel is vissza lehetne tartani a szűrőt attól, hogy kiessen a zaccal együtt, ha nem lenne már forró...
Most látom a haszn. utasítás ábráján, h. szerintük fordítva kellene tartani, nem ahogy én szoktam. De ez marhaság, magam felé lendítve sokkal nehezebb lenne megadni a kellő svungot, mint elfelé!
En a fozosrol irtam ezt, azok nem birjak atnyomni a gozt es keseru/savanyu kavet foznek, ha jo erosen megtomik.
A Gaggianal lehet testsulybol tomiteni, es pogacsa is lesz. Az, hogy kinek mi az igazi kv, az szubjektiv, nekem ugy is elmegy 3-4 het alatt egy kilo kv, hogy csak adagolokanalnyit toltok bele, az izevel meg elegedett vagyok. Lehet a 2 szemelyes szurot 2 adag kaveval 10 masodpercig 1 cseszebe csurgatni, ha valaki meregeroset akar.
"Illy pod-ot nem láttam a fent nevezett helyen sem"
Én láttam, pont a Mammut Saturnban. Nem úgy néz ki, mint a tisztességes podok, egy közös fém(es hatású) dobozba vannak csomagolva csupaszon. Ugyanezért nem is érdemes megvenni őket, semmivel nem őrzik jobban a frissességet, mint az őrölt.
Egyébként is, a Manuel, Vergnano, Molinari tisztességesen csomagolt E.S.E. podjai (l. 2815) között valszeg találsz olyat, ami legalább annyira ízlik majd, mint a túl-jólfésült Illy.
Arra pedig mindig számíthatsz, hogy ha belépsz az MM-Saturn üzletek bármelyikébe, akkor ott egyetlenegy kávéfőzéshez bármennyit is értő ember van és az is csak addig, amíg el nem mész :) Az eladóik síkhülyék.
A Gaggiáknak ez a tulajdonsága állandó téma a CG-n, most is két topik is van a lista tetején, ami ezt tárgyalja. (Én nem nagyon értem, mit is mondanak, túl tudományos nekem ez a szint a mindenféle vezetékneveken emlegetett "disztribúciós technikákkal".) Mindenesetre van olyan vélemény, h. csak akkor lesz igazi a KV, ha maximálisan megtölti az ember a szűrőt (nálam ez tényleg működni látszik), de ez a kisebbség; többen vannak, akik szerint hagyni kell kb. 2 mm üres helyet. A használat után megdagadt zaccpogácsán e szerint nem szabad meglátszani a rózsa lenyomatának, csak a középső csavarénak. De a Gaggia szűrőkbe még ehhez a szintig megtöltve is több gramm KV megy bele, mint amennyit sokan kívánatosnak tartanak.
Azt hiszem Senseo pod volt, de most engem a Mamutban levő Saturnban félre tájékoztatott a polcnál matató eladóhölgy. Ugyanis megkérdeztem, a Krups készülékekhez alkalmazható-e? Kis idő múlva visszajött a feleletével, gondolom ő is tanácsot kért, és azt mondta, igen. Pedig értetlenkedtem, nincs rajta az ESE felirat. Erre azt válaszolta, ezek itt nagyon újdonságok, nekik is tanulniuk kell. Illy pod-ot nem láttam a fent nevezett helyen sem, az Árkádban levő MÉdia Márkban sem, de a szolnokiban sem. Hol lehet Pesten kapni és mennyiért? Gondolom, helye vállogatja az árát.
Ugy tűnik, a Krups nem kompatibilis a zacc kiesésével, mivel nekem benti otthoni 4020-asom sem, ismerős 4000-ese sem hagyja, hogy a zaccot simán "kiverd" belőle. Olyan, mintha tömbben bele lenne épülve a szűrőbe, kell hozzá kanál, kés valami, amivel megindítod, s utánna esetleg kijön, de szabályosan ragad a zacc a szűrőjébe ~: (
Fozos gepnel nem lesz pogacsa mert nem tomoriti ossze elegge.
Pumpasnal nalam eleg, ha odacsapom kicsit a kuka oldalahoz es kiesik a pogacsa. Talan nem mindegy milyen a szuro, nekem csillogo kromozott acel es le van kerekitve minden ele. Aluminium lehet, hogy jobban ragad.
Bocs, nem jó a link...szóval egy TX 510-es Turmixról van szó, a tgazdaságos árulta még tavaly - szerintem erősen "not recommended" lenne a CoffeeGeek ítészei szerint...
Ha POD, akkor Jamaica Blue Mountain: 18 db, 6000 Ft :-))
Egyik ismerősöm egy - a Senseóhoz hasonlatosan - meglehetősen ...ööö... szóval alacsony nyomáson pilinckázó Turmix :-DDD fedőnevű gépet vett, ebbe a változatosság kedvéért Douwe Egberts POD-ot (persze, NEM olyan, mint az E.S.E. !!!) ajánl a gyártó - kb. olyan laza tömésű, mint a Senseóé. Abban is hasonlít hozzá, hogy nehéz a beszerzése, ezért soxor sima őrölt kávéval használja. Múltkor odaadtam neki a Saecómhoz használhatatlan - durva őrlésű - Filicorit és neki simán elment a cucc. Szvsz a Senseósok is próbálkozhatnak valami hasonló őrlésűvel az Általad említett, spéci kiegészítőbe.
"Mi a technikája, hogy a főzőfejből a zacc pogácsaformában kiessen?"
Nos, nálam a szűrőtartó nyeléből fölhajtható egy kampó, ami a tartóhoz rögzíti a szűrő peremét. (Nálad is van ilyen?) Ezt az egészet jobb kézben tartom -- mutatóujj a kampón, hüvelykujj a bakelitnyél alján egész közel a fém-fejhez --, odahajlok a szemetes fölé és a felfelé fordított bal tenyerembe jól odacsapok a jobb csuklómmal. Nagyon szépen kiesik a pogácsa, minimális zacc marad csak a szűrő oldalfalán. (Annyit már bele merek mosni a csapba.)
Néha előfordul, h. tisztán veszem le a szűrőt, a zaccpogácsa ott marad fönnragadva a zuhanyrózsán. Ilyenkor még egyszerűbb a helyzet, belefújatom egy csészébe és a klotyóba továbbítom.
"A Médiákban is árusítanak karton dobozban két kávéscsészét kistányérral közel 4000 Ft-ért."
Azt is láttam :) -- Petra nevű fehér csészék halványszürke füstcsík-mintával, nem? Nem csúnyák, de az a magas-keskeny alak SZVSZ csak eszpresszóhoz felel meg, cappuccinóhoz nem való, az úgy szép, ha jól szétterül rajta a tejhab.
Illy csészék most egyáltalán nem voltak a Saturnban... Viszont a kávékinálatuk javult, végre már nem csak a kilós Kimbo van az Illyn kívül, hanem szintén kilós Pellini is, amellett őrölt Danesi és szemes Saeco!
(Egyben azt is megfigyelhettem, h. nem a Krups weblap fordítója az egyetlen hülye, tényleg a Médiákban is az van a félautomata gépek alá írva, hogy "karos presszógép"! Hát, tkp. a szűrőtartónak tényleg *van* karja, ami a teljesen automatákról hiányzik, de akkor minek nevezik az Achillét és társait?)
"Ami visszatartott, hogy jóval többe kerülnek. Egy például Douwe Egberts pod (ugyan az) a Média Márkban majd 1300 Ft,
Vigyázz, az Senseo pod, nem E.S.E és így, asszem, nem jó a te gépedbe. Neked, ha pod-árakon akarsz szörnyülködni a MM-ban, az Illyk előtt kell megállnod. (800/10 db.)
Egyébként senseósok figyelmébe ajánlom, h. most van a MM-ban egy "Quick Cup" nevű műanyagtárgy, ami többször tölthető filter a Senseóba, bármilyen őrölt kávéval feltölthető. (1000 kjörül van a 2db.) Más kérdés, vajon mit fog kezdeni bármilyen kávéval a Senseo viszonylag alacsony nyomása?
Duplafalú acélból nekem is van bögrém (na, nem olyan drága), abból csak ízesített teákat iszom az irodában -- tényleg nem egészen kellemes érzés az ajkaknak, nemesebb italt kár lenne elrontani vele. Viszont páratlanul sokáig melegen tartja a löttyöt!
Egy eleve eszpresszóhoz gyártott, jó vastag falú üvegcsésze azért egészen más kategória, mint a mustárospohár :) Bár a vendéglátásban tényleg a porcelán az uralkodó, a CoffeeGeek lelkes amatőrei között abszolút vezető az üveg -- elsősorban azért, mert már csapolás közben jól látható rajta keresztül, mennyi és milyen színű-állagú lesz a crema, de vannak, akik komolyan vallják, h. üvegből a legjobb ízű a kávé, láttam ott vmikor egy egész topikot erről.
Én is gondoltam rá. Ami visszatartott, hogy jóval többe kerülnek. Egy például Douwe Egberts pod (ugyan az) a Média Márkban majd 1300 Ft, amíg a Corában majd 900 Ft. Ja, 125 gramm. Kikanalazás után még kitrölőm papírtörlővel, ugyanis a mosogató lefolyók csövei a kávémaradványoktól és a könyhai körülményektől szeretnek eldugulni. :)
Soha nem zavart, hogy nem esik ki pogácsaformában a zacc - én is kikiskanalazom... A profik hozzá szokták basz..., bocsánat, ütögetni a zaccfiókhoz a kart/szűrőt, akkor kihull a zacc egy része - a maradékot ők is kisöprik belőle ;-)
Mi a technikája, hogy a főzőfejből a zacc pogácsaformában kiessen? Nekem úgy kell kiskanállal kikaparnom. Igaz, jól megtömöm a szűrőt kávéval főzés előtt.
Majdnem ízlés ficamom lett, mikor az édes Otthon kávéscsésze kínálatát megtekintettem. Már csak a kisbékás alakú csésze hiányzik. Való igaz, nem egyszerű a kedvenc csészét megtalálni. A Médiákban is árusítanak karton dobozban két kávéscsészét kistányérral közel 4000 Ft-ért. Szerintem túlzás. Egy ipari tömeggyártásban készülő termék matricás felirattal. Semmi művészet nincs benne. Mondjuk egyszerű, praktikus formája van. Erre mondják, ennyiért is megveszik.
Nekem a kávé porcelán csészéből az igazi. Láttam duplafalú rozsdamentes acélból készültet is a Kátaynál. Még az ára is rémes, kb. 7000 Ft. Nekem idegen az, mikor kávét isok és fém bogre ér az ajkamhoz. Igaz, meg lehet inni mustáros pohárból is.
A Brita Aluna kancsó a szolnoki Média Márkban 3984 Ft-ért vettem egy hete. Adnak hozzá egy patront. 3 db-os patron hozzá 3884 Ft. Ugyan ez a kancsó a Maumutban levő Saturnban 4700 Ft, az Árkádban levő Média Márkban pedig 4200 FT körül van. Állítólag jó bele az Univerzál vízszűrő patronja is, amelynek darabja 1100 Ft körül van. Ezeket a patronokat havonta kell cserélni. Az egész háztartás részére biztosítva van vele a tisztított víz. A vízkúőoldó jóval olcsóbb: A DM-ben 79 és 99 Ft. között mozog a "Denk mit" két tasakos vízkóldó. Amelyik folyékony, az pedig 3-400 Ft. Persze vehetsz a Kisgép Szervízben hozzávaló két tasakos vízkóoldót is 1100 Ft körüli áron. Egy liter tísztított víz kb. 13 Ft. Ha savazni akarsz, feleslegesen vegyszerekkel szennyezni akarod a környezetedet, akkor savazz. (Gondolom a készülékek is előbb, vagy utóbb megsínylik.)
Az Alunára nem emlékszem, mi Fjordot vettünk 7200 körül, a Space Saver 4000 párszáz Ft., mindkettő egy betét include. A 3 db-os szűrő (havonta kell cserélni) 3600 Ft.