A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Te most minket akarsz szivatni elsősorban, vagy önmagadat, hogy miután elsoroltuk az összes elfogadható olcsó masinát, előjössz ezzel a Honecker bosszújával? :)
Hááát, brutál adag koffeinről jut eszembe.. Régebben a szombatok havi 1x ugy teltek, hogy felkelés korábban, mint ha munkába jönnék. Kotyesz megtöm rendesen 4személyre, 1/3-2/3 részben szétoszt, felmarkoltam a 2/3-os adagot némi tejjel (feleség kapta a kisebbet), megittam. Rátoltam egy NRgia-italt, vagy 1 pohár kólát, aztán kocsi, s irány szüleimhez (150km-re laknak, M7esen kell menni, ezért a korai kelés, hogy a tömeget kerüljük). Alapjáraton hatott is rendesen. Még 1x volt egy penge helyzet, épp a reggeli méregadag hatáscsúcsán. Na az adrenalin még rápakolt egy adagot, s azóta tudom milyen lehet a koffeinmérgezés. Szemek feszültek a nyomástól, mindenem remegett, s szerintem legyorsultam volna egy F1-es autót gyalog, annyira a robbanáspont elött álltam. ~ : (((
Azóta csak mértékkel. ~: )))) Legutóbb érezhető hatással KV a Horvát étterem duplája volt rám. Nemtudom miből, hogy csinálták, de megittam, s éreztem, hogy elkezd bennem dübörögni. H_G, te is KVztál ott? Kérdeznélek, az valóban erős volt, vagy csak egyéb körülmények miatt tünt annak?
A kotyogossal nalunk sem ment el havi 1 kilo kave, csak a koffein miatt ittuk. Most meg azert, mert finom. A brutal adag koffeinrol amit a kotyogos csinal meg le lehet szokni, amugy sem tul egeszseges.
Tudod, fura. Amég tulnyomásossal főztem a KVt, reggel 1-et ittam, s pörögtem, meg ütött, mint Tyson. Mióta Krups, megiszom, s él a KV (van íze, aromája, harmóniája, miegymása), de megiszok belőle pl reggel 1et, meg akár még délelött, s délután 3kor még 1 simát, s simán tudok utánna este aludni. Erős, de nem ugy, hogy agyonverjen, nemtudom.
Múlthéten teszteltem, kollegina hozott be olasz POD-ot, amit kintről vesznek a pörkölőüzemből, valami 150-esével van csomagolva (meg egyenként tasakolva, szal friss marad), s a nagy csomagon a férje (olasz) sem találta meg, milyen fajta. Szal azt teszteltem, meg még a gépet is javarészt, megittam 6 KVt aznap, s nem voltam rosszul tőle.
Semmi baj, nekem is csak akkor esett le, amikor most megláttam gprinczet itt, hogy a Rowentát is kifelejtettük az ajánlott márkák közül! Egyébként tény, h. a DeLonghi neve -- akárcsak a Krupsé -- általában rosszul cseng geek-körökben, mert sok semmire se jó "steam toy"-t és csepegtetős borzalmat árulnak bagóért, a felsőbb kategóriákban pedig egyáltalán nem versenyeznek félautomatával, csak a szintén lenézett szuperautomaták közt. (De a BAR 14 ugyanúgy 8 pontot kapott a 10-ből a CG "consumer reviews" oldalán, mint pl. a duplájába kerülő Carezza.)
Kellene rendeznünk handrasnak (akit nem ismerek, de csak nem pszihó :) egy koffeintúrát, végül is többeknek van itt olyan gépe, ami beillik abba az ársávba -- egy vasárnap végiglátogathatna néhányunkat és mindenhol kap egy adagot; utána 2 nap az intenzíven, de legalább már lesz összehasonlítási alapja :))
A Szamilánál elméletileg van vmi jó masszívnak látszó, de még azt sem tudom, mekkora. (Tényleg, nem tudja vki, miért nincs nyitva az az átkozott üzlet pont vasárnap?)
DeLonghi BAR 14 -- (nem volt szép tőled kihagyni, _MrB_!) akció nélkül is csak 19 az Intersparban (ha van éppen), 23 a Media Marktban. (Ott mindig van.) Ha csak eszpresszót szeretnél csinálni, akkor maximálisan ajánlhatom -- én naponta elcsodálkozom, hogy sikerült tudatlan létemre ennyire jó gépet vennem már elsőre és hogy adhatják ilyen olcsón. (Persze, utánaolvastam.)
Kívülről nagyon műanyagos, de ahol tényleg kell, ott masszív: rozsdamentes acél bojler, tisztességes súlyú fém szűrőtartó (ölni azért nem lehetne vele, mint a Gaggiákéval). Hülyén kinéző de használható tampert adnak vele, nem a kanál végével kell szerencsétlenkedni. A szűrőt jól meg lehet tömni, használat után egyszerű kiüríteni, nem mászkál a csésze a csepegtetőrácson ;) de legfőképpen nincs semmi crema-fokozó csaló alkatrész. (Ez előny, de vigyázat, a külsőre uolyan BAR 140 már crema-fokozós.) Poddal nem olyan jó, mint a Krupsok, de a legeslegfinomabb kávét úgyis csak (frissen) őröltből lehet előállítani a szakértők szerint. (Kispórolták a külön pod-szűrőt; ez egyébként így van a Gaggiáknál is.) Ha tényleg hagyod bemelegedni minimum fél órát, ahogy a kézikönyv írja -- időzítő órás konnektor ajánlott -- akkor pont jó lesz a hőmérséklet és nincs szükség "temp surfing" trükkökre, csak ha röviddel bekapcsolás után kell használnod. És ami nekem nagyon jól esik: made in Italy, nem China.
Viszont ha a cappuccino, macchiato, latte art is szerepelnek a terveidben, válassz mást (a Saecók tudtommal jók a tejhabosításban), a DeLonghival még sosem sikerült elfogadható habot készítenem. (Persze lehet, h. én vagyok béna.) A gőzölőcső nálam inkább csak tejmelegítésre jó, és h. forró vizet adjon americanóhoz.
Sziasztok! Bár Index szerte ismert vagyok :) , erre még nem jártam.
Amellet, hogy elkezdek olvasni visszafelé, bátorkodom megkérdezni, hogy ha a 15-25 ezer forintos árkategóriában készül a családom egy 15 baros készülékkel megajándékozni. Van-e olyan gíártó vagy tipus amit kifejezetten NEM vagy éppenhogy IGEN, javasolnátok?
Sajna én is menthetetlen vagyok... Heti egy alapos tisztítást, de közben nem vacakolok sokat. Zacchoz: nekem olyan a rendszer, hogy a szűrőtartó elfordulás közben egyre közelebb nyomul a rózsához, voltaképpen az tömít(ene), ha nem tenném meg külön. E feladatra most öszvér megoldásként egy kotányi-malom fűszerüveget alkalmazok, ami pont stimmel a 48 mm-es szűrőtartóba. Egyetlen gond vele, hogy homorú egy picit az alja, de előbb-utóbb úgyis esztergáltatok majd vmi rendeset. Tényleg nincs ötlet, hol lehet ilyet racionális áron megrendelni Bp-en? A racionális ár alatt a netes shopok csilli-villi tamperei alatti árat értek. Másik lehetőségként nem látott valaki a Szamila boltjában 48as döngölőt?
Mármint hogy főzés után otthagyjátok a zaccmaradékot a gépen, és csak a következő alkalom előtt tisztogatjátok meg? Az nekem vhogy züllött dolognak tűnne :) Én főzés után egy csészébe fújatok annyi tiszta vizet, amennyi lehozza a maradék KVport a vízrózsáról, és a perem alatt körbetörlöm egy szivacs csücskével. (Oda elég sok lerakódik.) A következő alkalom előtt a szűrőtartón keresztül tiszta vizet folyatok a csészébe -- a szűrőt magát nem melegítem elő.
Nemtudom, mert Krups-on miután kipucoltam a szűrőt, visszateszem üresen, s átfolyatok rajta vizet amég egyenletes sugárban víz nem jön, nem barnás lé. Akkor lekapcsolom, várok kicsit, hogy ne follyon olyan bőszen, s leszedem. Cuppanás/pukkanás tudatja, hogy biza volt benne nyomás. De a vizszint olyankor már csak duplaszűrő feléig ér, nem jön ki. Cserébe a szűrőbetétbe mossa a felső szűrőn maradt zaccot is. Igy azt kiöntve a szűrőből, tiszta lappal kezdem a KVt.
Bátor ember vagy! Én simán elhittem, h. nem szabad azonnal levenni.
A CG-n nagyon sok és fárasztó tud lenni a tudományoskodás, bizony. De ha vkinek nem elég jó a főzete és az okokat keresi, akkor tök hasznos lehet ismerni a lehetséges okokat és a tüneteiket.
Amkor kavet csinalok altalaban nem vagyok tul tudomanyos hangulatban, szinte sosem sikerul egyenletesre zomiteni, szinte biztos, hogy ferde a teteje es nem egyforma az ellenallasa, de a vegeredmeny jo lesz es a szintidot is hozza. A daralomat a coffeegek szerint sem kell eldobni. Majd egyszer megprobalok tudomanyosan, szuro szelevel parhuzamosra zomiteni es beszamolok az eredmenyrol, ha akarod le is fenykepezem. Amugy az egyszemelyesnel sokkal nedvesebb az egesz mint a ketszemelyesnel. En mindig azonnal leveszem a szurot, de nem frocskol senki, akkor jon ki a zacc a legkonnyebben, meg kesobb biztos elfelejtenem.
A nélkül a 3 utas szelep nélkül is száraz (nem csont, de alig-nedves) kéne, h. legyen a zacc, ha nem azonnal veszed le a szűrőt, amit ezeknél a gépeknél úgysem szabad a fröcskölésveszély miatt.
Ha mégis határozottan vizes a teteje, az annak a jele lehet állítólag, h. a KV nem mindenütt egyforma erővel állt ellen a víznyomásnak (egyenetlen darálás, túl enyhe zömítés v. túl kevés KV) és így víz nem egyenletesen járta át az összes szemcsét, hanem a tetején lévők túláztak, a közepén egy részéből viszont nem oldódott ki minden. De ha a tiéd tökéletes ízű és a szabályos 25-30 mp alatt folyik ki, akkor nálad biztos nem ez a helyzet.