Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Köszönöm a választ. Szerintem vannak benne jó ötletek. (Igaz a vadcitrom dugványozásához nekem például nincs elég nagy növényem, így marad a magról nevelés.) Néhány, számomra nem teljesen egyértelmű dolgot majd e-mail-ben pontosítunk.
Video készítés nem biztos, hogy kell. Elég néhány fotó, akár a régebbi, megeredt oltásokról is.
Rendben, akkor én sem fogok ilyenekkel vacakolni. Én alapból a keserű mandulából, a babérmeggyből, a szőlőből, meg a rózsából indulok ki. Ott több a tapasztalat:)
A zárt helyen oltott növényeknél (ellentétben a kerti gyümifákkal), nem szükséges az oltóviasz hisz párás helyen (zacsiborítással) nem szárad ki. esetleg a viztől kell csak óvni, de azt alapban meg lehet oldani. Faszénpor meg hasonlókat nem használnék csak dugványozáshoz(itt segít a hegesedésnél), oltásnál a sebbe és környékébe nem szabad semmilyen szennyezőnek kerülnie, ha meg nem a sebbe kerülnek, akkor meg nem szükségesek ezek. Én natur oltok, nem vacakolok ilyennel és szépen összeforrnak, a citrus egyébként az egyik legjobban eredő fásszárú, kis gyakorlattal is szép eredményt ad. üdv
Teleltetéssel kapcsolatban olvastam, hogy lehet szobában is teleltetni. Ekkor csak a virágzás marad el vagy komolyabb sérülést is szenved a növény?? Azért kérdezem, mert nem lesz módom az 5-10 fokon tartani a citromomat (habár a spájz elég hideg+ fény is van), a pomelo esetén állítólag a 18-20 fok elegendő megfelelő fény mellett. Nektek mi a véleményetek??
A fahéj a seb hegesedését segíti elő, és megakadályozza a kórokozók bejutását. Ilyen pl. a faszénpor is.
Vagy a másik verzió, hogy légmentesen le kell zárni a sebet, erre jó a festék (de nem minden fajta jó, csak az, ami nem tartalmaz nehézfémeket), vagy lehet hevítgetni az oltóviaszt, de az macera.
Igen, van egy biológiai órájuk a növényeknek, azért vannak trükkök, amivel segíteni lehet azon a kis százalékon. Sajnos szeptemberben hozzák az oltóágat Olaszból, tavaszig nem lehet elrakni.
Elsőd válaszod nem értem, mért nem teszel rá címkét akkor fahéj helyett...passz
Második: hibás. Egyrészt szobai citrust fölösleges oltani, mert úgysem nagyon terem vagy tönkremegy, másrészt nem hülyék a növények, és ismerik az évszakokat, szobai magoncnál sem működik az oltás sajna ősszel (csak kis %-ban), ez tapasztalat, biztos kollektív tudatuk van:))) A farigcsálás és az ék alakúra vágás köz nagy különbség van, az ék egyik és másik oldalát is egy meghatározott mozdulattal kell megvágni, persze nem mindig sikerül, ettől még eredhet jól, de a biztos irodalmi módszer az első.
Láttam már olyat, hogy az öreg kertész az oltott rózsák sebeit festékkel festette le. Olyan színnel, amilyet oltott.
"szeptemberben már nem oltunk mert kicsi az eredési %"
Szobához szokott alanyt mindegy, mikor oltunk.
"Az oltócsapot elvileg nem szabad farigcsálni."
Akkor hogy forr be a hasítékba, ha nem faragod az alsó ízközét véső alakúra?
"Ha hagysz az alanyon levelet jobban ered vmivel"
Egyetértünk:)
Ha leveles a mellékág, akkor jobban összegyűlik az elágazásnál a tápanyag, egy darab levél jobban fotoszintetizál, mint a zöld szár a klorofill-koncentráció miatt.
Jóhogynem szerecsendióval kened be.... A másik hogy szeptemberben már nem oltunk mert kicsi az eredési %, hacsak nem bemutatóra lesz. Az oltócsapot elvileg nem szabad farigcsálni. Ha hagysz az alanyon levelet jobban ered vmivel, de nem igaz hogy rajta kell mindenképp hagyni, pl. a párosításnál le kell teljesen vágni, és érdekes mégis megered(nemcsak a levélen tud forogni a tápanyag a száron is átforog, sőt a zöld szár fotoszintetizál is)..
Szeptemberben fogok oltani egyet, szerintem csinálok belőle egy youtube videót.
A vadcitrom szerintem a legjobb alany, mert jó gyorsan nő, jól nyomja a nemest, és nem kell magvetéssel szórakozni, mert félfás dugványokról szaporítható, és ott már lehet ötletelni, hogy mégis milyen méretű, alakú, milyen ízközhosszúságú dugványt válasszunk alanynak. Míg a magoncoknál ezt ki kell alakítani. Magoncok közül a citrom tűnik jó alanynak. Fiatalabb alanyoknál hasítékoltást, idősebbeknél szemzést alkalmazok. Az a legjobb forma, ha az alany hosszú törzsű, de a törzsön, a talaj és a lombkorona közt van félúton egy vékonyabb mellékág. Ez azért előnyös, mert tápanyagtorlódás alakul ki az elágazásnál. Hasítékoltásnál a mellékág felett közvetlen vágom le a lombkoronát, és a mellékágat hagyom meg, azon is csak pár levelet. Az oltócsapon is hagyok pár levelet. A mellékággal átellenes oldalon hasítom be az alanyt, az oltócsapot ék alakúra farigcsálom. Miután beraktam neki, őrölt fahéjjal körbekenegetem, és bekötözöm ilyen műanyag kötözővel. Egy elkerülendő hibaforrás, hogy nem szabad teljesen lecsonkolni az alanyt (mint a keserű mandula márciusi oltásánál), mert azzal leáll a tápanyagkeringés. Szemzésnél egy nedves nejlont szoktam rákötni 4-5 nappal az oltás helyére az oltás előtt, hogy jól adja a héját.
Úgy látom, neked komoly tapasztalataid vannak a citrusok oltása terén. Valószínűleg nem vagyok egyedül, aki köszönettel venné, ha megosztanád ezeket velünk. Légy szíves, írd meg, hogy milyen módszert, és mikor alkalmazol. Van-e különbség a vadcitrom alany és egyéb alany esetén alkalmazott módszeredben? Mik azok az apró fortélyok, elkerülendő hibaforrások, amikre az oltás kivitelezésekor oda kell figyelni?
Köszönettel vesszük, ha az általad kivitelezett oltásokról képeket is teszel fel a fórumra.
Csak egy eladóval tudtam beszélni/fél óra mulva kijött/,megadta a főnök nevét és elérhetőségét/.Október végén hoznak be uj növényeket állitólag,és akkor lesz a régiekből leárazás.De ,hogy miért ősszel hoznak be uj növényt nem tudom?Nem én vagyok a főnök.
Szerintem sokan nincsenek tisztában azzal mennyibe is kerülnek ezek a növények...(gondozás sem annyiból áll,hogy kint hagyom a kertben majd nődögél ott..)Teleltetni gondozni,tápozni,rovarok ellen harcolni..Nem könnyű dolog.És sokan sajnos semmibe veszik az ember munkáját(én kutyusokkal vagyok így,hogy nem becsülik meg,és szinte a befektetés sem térül meg) Egy ici pici fát "kaptam" annyiért mint amit én vettem Jozsótól és az a fa kb 2m.8e ft ért igazából még az oázisban nem is láttam,nem hogy ekkorákat!ott 40cm környékétől vannak és 10 e fölött...De ha feléd járok tényleg megnézem őket:-)
Nagyon messze laksz, és ugye a buszjegy ára...:))))))))) Ja szépen hajt a pomelód, öröm nézni.
Technikus urnak(Tech-pro) meg üzenem hogy figyelje meg a citrusokat, mert a nemes nálam lenyomta az alanyt(mivel a pomeló nemes is gyors növekedésű nem fogja lenyomni az alanyát). Legalábbis az én megfigyelésem.
a vadcitrommal mi a helyezet? gondolom szimplán dugványozással lehet szaporitani és arra lehet oltani. de ha levágok a nemes citromomról egy ágat és dugványozomm akkor azt nem kell oltani, de a vadcitromra olthatom.
(a vadcitromra minden citrust (narancs, mandarin, stb.) lehet oltani vagy nem?)
Már megint a magoncok. egy: a pomelóról amennyi leirás annyi féle, én vetettem már, monoembrikus és poliembrikus magot is...erről ennyit. A pomelót viszont nemcsak a pomeló pollen porozhatja be, akár más citrus is igy hibrid lesz, ha saját maga akkor meg vissza is üthet ősre, bár elvileg alapfaj de ez is sok helyen megkérdőjelezik. Valószínű régen szaporították magról Ázsiában, de most már valszin mindenhol oltják, főleg azért, mert gondoljatok bele, (merthogy a pénz beszél), nem fognak 20 évet várni hogy teremjen, minél hamarabb minél több termést akarnak(piacgazdaság)... Az viszont még mindig igaz amit leirtunk már párszor, hogy jó 10-15 évet várni kell a pomeló termésre, fizikai okokból is(hiába terembe előbb) nemigen tudná a nagy gyümiket felnevelni, az oltott növények is jó 10 év után válnak komolyan hasznossá, mert itt ugyan sokaknak van pár éves oltott fájuk, de mindenki csak 1-2 terméssel büszkélkedik, az meg inkább mutatóra való, nem lát el egy családot..
Ja és én nem észleltem hogy gyengébb lenne az oltott pomeló rész(50! centis hajtásaim nem ezt igazolják). üdv
Ami lemaradt.Cserella-topictársunk korábban emlitett egy kertészetet Lakihegyen ahol több fajta különleges citrus-félét látott.Én ma délelőtt felkerestem a kertészetet/cim és elérhetőség nálam/.6300és73000ft közötti árakban vannak citrusok.A dézsás 60-70cm-től 2-3m-ig.De csak a közönségesebbek voltak,semmi ritkaság/a tulajdonossal a kapcsolat felvétel folyamatban van/A látott fajták C.Limon/ismeretlen/.C.Sinensis/ismeretlen/C.Chinotto,C.Mitis/calamondin/F.Margarita,F.Japonica/de a kis termései hosszukásak voltak,c.lime,