Keresés

Részletes keresés

kacagógerle Creative Commons License 2015.11.04 0 0 2531

Köszi!

Az őstermelőit egyelőre mellőzöm, majd kiváltom jövőre ha lesz eladni való méz.
Az akácot nem adom el felvásárlónak, napraforgó meg nem tudom lesz-e elég, mert meg akarom duplázni az állományt akác után. Ugyhogy az őstermelői még várat magára.

Ellenben az MVH számot már megigényeltem ,ha megjön akkor megigényelem a tenyészkódot is, hogy a kaptárakba be tudjam sütni festés előtt.

Előzmény: nyárimádó (2528)
Kempingez Creative Commons License 2015.11.04 0 0 2530

Nos ha az MVH -nál regisztráló, ha kíván a jövöben pályázni, illetve támogatást  igénybe venni, abban az esetben kell hiteles bankszámlaszerződés! Amely semmi szín alatt nem azonos a bankszámla kivonattal!

Kempingez Creative Commons License 2015.11.04 0 0 2529

Az MVH-nak, mi köze van a bankszámla kivonathoz? Főleg, ha nincs is a leendő őstermelőnek ilyen. Én nem emlékszem hogy tőllem kértek volna, sőt biztos is hogy nem. Az őstermelő nincs is kötelezve  bankszámla nyitására, az egy dolog hogy jó ha van, mert már a felvásárlók néhány éve a mézért sem fizetnek kp ban. De ez egy másik történet.  

Előzmény: nyárimádó (2528)
nyárimádó Creative Commons License 2015.11.04 0 0 2528

1.,falugazdász --- őstermelői igazolvány miatt, és az értékesítési betétlap miatt ( NAV miatt)

2., MVH regisztráció--- 60 napnál nem régebbi bankszámlakivonatot kell vinni magaddal

3., ENAR bejelentés ---- előtte érdemes kitölteni egy telephely és egy tenyészetazonosító adatlapot/nyomtatványt, és úgy menni oda ( ezt tudok küldeni email-ben, ha kell)

4., NÉBIH---FELIR szám igénylés Budapest, ugyanis mostanában FELIR számmal tudsz értékesíteni szinte mindent, gabonát biztos, mézet nem tudom...

 

KB ennyi.... asszem

 

Előzmény: kacagógerle (2525)
Motordoki Creative Commons License 2015.11.03 0 0 2527
Kempingez Creative Commons License 2015.10.25 0 0 2526

Szerintem az első lépés legyen a falugazdász, így ebben is segíteni fognak, de minimum kapsz valami biztos információt. Ha most váltod ki, vagy indítod el, talán jobban rá is érnek, mert jellemzően mindenki az év elején tolong. 

Előzmény: kacagógerle (2525)
kacagógerle Creative Commons License 2015.10.25 0 0 2525

Köszi a segítséget!

Az őstermelői kiváltása ill. a TIR Enar-ba bejelentkezés összefügg egymással, vagy két különböző eljárás? Úgy értem, hogy egyik feltétele-e a másiknak, vagy nincs köze a két ügynek egymáshoz?

Előzmény: Kempingez (2524)
Kempingez Creative Commons License 2015.10.25 0 0 2524

Ez a decemberi kiváltás az arra az esetre jó, ha nem vagy máshol biztosítva az az ha nincs hivatalos munkahellyed.

ugyan is akkor csak erre  a decemberi  időszakra fizetel a minimálbér után járulékot. Így ezen decemberben végzett értékesítés alapján már lesz bevételed idén. Így a következő évben már a kedvezőbb "őstermelői" járulékot fizetheted.

Durván ez a lényege, de erre nincs szükséged mivel "biztosított" vagy az az a munkáltatód fizeti a járulékokat.

 

Így ha idén nem akarsz értékesíteni az az leadni vagy más módon. Akkor rá ér az jövőre is de március 20 ig feltétlen. Így lesz érvényes az egész ezsztendőre. Bár nyolc család bevétele, az bőven a bevallásmentes kategóriában marad. 600 ezer Ft, de ha például a nejed is beíratod "segítőként" a közös őstermelőibe akkor ez duplázódik. 

Előzmény: kacagógerle (2523)
kacagógerle Creative Commons License 2015.10.25 0 0 2523

Jelenleg van bejelentett munkahelyem, ennek tekintetében mikor érdemes kiváltani az őstermelőit?

Hallottam olyat, hogy akinek nincs munkahelye, annak decemberben érdemes kiváltani amiatt, hogy ne kelljen járulékot fizetni ha azt írják be hogy nem volt bevétel az előző évben...

Előzmény: Kempingez (2522)
Kempingez Creative Commons License 2015.10.25 0 0 2522

https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/allattenyesztes/igazgatosag/felhivas_enar2014junius.html

 

Egyébként kezdetektől is kellet 50 méhcsalád  alatt is regisztrálni, csak valami érthetetlen oknálfogva bent maradt a szövegben ez a kitétel. De az apróbetűs kiegésszítések eleve mindenkit köteleznek. 

Az őstermelői, csak akkor érvényes egész évre ha március 20 előtt váltod ki, illetve érvényesíted. Vigyázz hogy legyen bejelentett munkahellyed ahol fizetik a járulékokat. Ellenkező esetben az első évben, a minimálbér után kell fizetned a járulékokat, mivel előző évben nem volt östermelői bevételed.

kacagógerle Creative Commons License 2015.10.25 0 0 2521

Jelenleg 8 méhcsalád, önkormányzathoz bejelentve. Méh eüs volt kint szeptemberben, átnézte az állományt és megfelelőnek találta.
A TIR Enar rendszerbe is szeretnék bejelentkezni, mert állítólag mostmár 50 méhcsalád alatt is kötelező. De állítólag előtte be kell regisztrálni az MVH-hoz is, mert anélkül nem regisztrálnak be a TIR-be, továbbá az őstermelőit is ki szeretném váltani a mézeladás miatt.

A sorrendekkel nem nagyon vagyok tisztába... Van aki szerint a TIR-be csak az őstermelői kiváltását követően lehet, van aki szerint fordítva. Egyszerűen sehol nem találom részletesen leírva mit mikor, milyen sorrendben kell. Pl. az omme honlapján fent vannak a letölthető dokumentumok, de pl. az nincs ott sem hogy hová kell beküldeni a tenyészet bejelentő és tartási hely bejelentő lapot.

Előzmény: Kempingez (2519)
Kempingez Creative Commons License 2015.10.25 0 0 2520

Szerintem az első lépés a falugazdász, ő tud segíteni több mindenben, mert már ő is az NAK- hoz tartozik így a kamarai tagság intézésében, és az őstermelői kiváltásában illetékes, a NAV-hoz nem kell menni mert az adataid automatikusan bekerülnek az adatbázisukba. Van még a TIRENAR renszerbe való bejelkentkezés telephely és állomány bejelentés. Ez neten intézhető. Innen kapsz egy számot ez lesz a kaptár azonosítód, amit bele kel égetni a kaptátrakba. Keresel egy méheüst akki felvesz a névsorba, kötelező őszi és vándorlás előtti vizsgálatok céljából. Van még opcionálisan esetleg az egyesületi tagság OMME tagsággal, de ez nem kötelező. viszont támogatások feltétele. Asszem még a hellyi adóhoz is be kell menni, kb ennyi. Pontos sorrendet nem tudok, mert én már régen keztem 20 éve. 

Kempingez Creative Commons License 2015.10.25 0 0 2519

Hol tartasz most?

 

Előzmény: kacagógerle (2518)
kacagógerle Creative Commons License 2015.10.25 0 0 2518

Sziasztok!

Valaki le tudná írni szájbarágósan a méhészet bejelentésének menetét az önkormányzattól az őstermelői igazolványig?

Végülis az önkormányzathoz már be van jelentve a méhészet, de a továbbiakon már nem tudok eligazodni. Elolvastam már a neten fellelhető írásokat, de pontosan leírva sehol sem találom. 

Köszi!

Kempingez Creative Commons License 2015.10.24 0 0 2517

A kutatás az  tervezett dokomentált folyamat,  az nem a "háromhete még vót, most meg hü b. meg most má mé nincsennek"! De majd jönnek a magyarázatok, mint bűvészkalapjából a nyulak. Csak ki kell várni aztán meglátjuk hogy kinek a sejtése valószínűbb, ha konkrét tények titkosítva is lesznek. Annyit már hallottam hogy pincézni akarják a megmaradt családokat talán így túlélik a telet. Brutál egy kemény kisérlet lehetet, ha javarésze romokban hever. 

 

Előzmény: lowpici (2516)
lowpici Creative Commons License 2015.10.24 0 0 2516

Mintha nem érthetően írtam volna, az OMME azért vette a méheket, hogy legyen valami gyakorlati kutatás is az intézetben. Amit én jónak tartok, elvégre ez a magyar méhészek érdeke. De ezek a méh családok kutatóintézet kezelésében vannak, tehát az omme vezetésének miről kéne törnie a fejét? Legalábbis tudtommal ez a felállás. Ha elherdálja a kutatóintézet a rábízott dolgokat az szomorú volna, de remélem nem így van. Ugyanakkor elhamarkodott érzem ennek a terjesztését. 

Én innen veszek üveget: szucsimez.hu. Itt ha egy darab ommés üveg kell akkor adnak, de van kerek, lukas, gömbölyű is. 

Előzmény: Kempingez (2515)
Kempingez Creative Commons License 2015.10.24 0 0 2515

A méhekkel kapcsolatban nyilván folyik a vezetés részéről a fejtörés hogy valamit kitaláljanak maszatolásnak. Nyilván kézenfekvő lesz, kisérletre hivatkozni, persze a laikusoknak ez akár meg is felelhet. 

Az sem magyarázat hogy nagy a méhsűrűség, ez lassan az egész országra igaz. Orvosi klinikákon is hivatkozhatnának arra, hogy kérem nagy itt a betegsűrűség. Persze ott nem a műtősfiúra van bízva, a betegek sorsa. 

Kempingez Creative Commons License 2015.10.24 0 0 2514

"Másik dolog, az OMME üveget meg nem kötelező használni, helyette ott az uborkás üveg, az mennyivel kreatívabb."

 

Van lehetőség válogatni mert többen is gyártanak méz kicsomagolására alaklamas üvegeket, flakonokat.

Nem ez a lényeg, hanem az hogy a többivel ellentétben az OMME üvegeinek beszerzése körülményes, illetve aránytalan plussz költségekett jelent a beszerzése.  Raklaposan lenne gazdaságos, de annak mozgatása fuvarozása minimum teherautót, és targoncát igényel. Meg egy rakás fuvarkilómétert. 

Annak idején azt sugalva, sőt nyíltan ki is mondva reklámozták hogy csak ebbe az üvegbe töltött méz az igazi. Ami nem igaz, mert senki nem ellenőrzi hogy ki mit tölt bele! Így jelentős anyagi és erkölcsi kárt is okoztak, a nem ilyen üvegekben árúsítóknak. 15 éve vagyunk jelen a piacokon, tudom miről beszélek. Azt is tudom hogy szabadpiaci verseny van, de ez csak szarkeverés volt.   

Gyakorlatilag addig sem a piacon árult mézekkel volt a fő gond, hanem a multik katyvalékainak egy részével. 

Ami most is a fő gondunkat okozza.

 

 

Előzmény: lowpici (2513)
lowpici Creative Commons License 2015.10.23 0 0 2513

Azért halkan megjegyezném, hogy a kutatóintézet irányítása alatt van a méhészet. Tehát azt állítani, hogy egy kezdőkre bízták az állományt kicsit a hangulat keltő kategória.

Lehet hogy az volt a kísérlet, hogy tömbféleképpen kezelték a családokat. Aztán, volt ami nem jött össze. De ezidáig konkrétumot nem tudni, arról hogy mi történt. Egyébként Gödöllő környéke, méhészetileg nagyon túlterhelt terület.

Másik dolog, az OMME üveget meg nem kötelező használni, helyette ott az uborkás üveg, az mennyivel kreatívabb.

Előzmény: Kempingez (2512)
Kempingez Creative Commons License 2015.10.23 0 0 2512

Az OMME-s mézesüvegekről.
Amely a minőséget hivatott fémjelezni.
A valóságban nem mézminőség, hanem kisteherautó kell hozzá, ás targonca.
Ez megint nem a kicsik érdekét szolgálta.
Kisebb tételben viszonteladóktól természetesen drágább, postázása mivel törékeny, és nehéz szintén körülményes és drága.
Van egy másik hátránya is uniformizál, elvész az egyedi megjelenés lehetősége.

Kempingez Creative Commons License 2015.10.22 0 0 2511

Az abszurdhumor kategóriájába tartozna ha nem a valóság lenne. Pusztulnak az OMME méhei, ez még nem volna hír mert pusztul az másnak is. Viszont az veri ki a biztosítékot a méhészek körében, hogy vélhetőleg egy kezdőre bízták az állományt.

A másik hír hogy demonstráció készül itthon és Brüsszelben is a kínai hamis mézek ellen, mert "uniós és azon kívűli mézek keveréke" megjelölésbe minden belefér. Ezek kerülnek a multik polcaira. Gyakorlatilag ízesített sűrű cukorszirup némi hulladék mézzel. Bár azt elismerik hogy ez nem káros az egészségre. Bár ha még az is kiderülne könnyebb lenne a megoldás, mert voltmár  betiltva ezen ok miatt a kínai méz importja.( Régi szép idők, rögtön lett ára a valódi méznek, akkor többet kínált a felvásárló hordósan, mint amennyiért én a piacon el tudtam volna adni kicsomagolva kilózva.) 

Ebben a hírben az a különleges hogy nem a méhészek, hanem egy hazai mézkereskedő szervezésében illetve kezdeményezésére fog történni.

 

 

 

Jam Clerk Creative Commons License 2015.10.08 0 0 2510

Hasonló elgondolásból született a Csuja László féle "rakodókasos méhészkedés" is.

 

https://sites.google.com/site/geddekas/kerteszet-noevenytermesztes

 

Amit ő ír, azt szerintem olcsóbban össze lehet hozni, meg legalább magyar nyelvű gyakorlati leírása is van, szemben ezzel a svájci kezdeményezéssel.

 

Jövőre valószínűleg ki fogom próbálni 1 családdal, kíváncsiságképpen.

Előzmény: pintjano (2509)
pintjano Creative Commons License 2015.10.08 0 0 2509

Ezt találtam:http://biobees.com/

Jól néz ki, de ezt nem valószinű, hogy lehet pergetni, inkább lépesméz "termelésre" használható.

Itt van még róla:http://ronaorzo.csillagpark.hu/svajci-civil-alap-2014-legyel-te-is-a-mehek-baratja-projekt/

A koporsó alak bizonyára azért kell, hogy "levegőben" legyen a lép, s ne épitsék -ragasszák- máshová, csak a fenti léchez. De hogy érik el, hogy ne két léchez, vagy a kettő közé épitsék?

üdv PJ

 

Kempingez Creative Commons License 2015.09.10 0 0 2508

Igen emlékszem, írtad az etetést. A lámpa fényét, ha piros fóliával szűröd kevésbé irritálja a méheket. A mosógépből mi is flakonokba engedjük a szirupot. Mi az etetés előtt készítjük 1-2 órával a keveréket, ez beadáskor még kicsit langyos. Valószínű hogy nekünk is változtatni kell, a pipás etetők nállam is számításba jöttek, bár vannak fenntartásaim.

Jam Clerk Creative Commons License 2015.09.10 0 0 2507

Tavaly, amikor egyedül etettem a 100 családot, én se tököltem flakonokkal, csak az aktuális etetés után a kéthektós hordóba beleküldtem a másnapi etetésre szánt mázsa cukrot, meg a hektó vizet, elkevertem, ahogy tudtam, egy napot állt, etetés előtt készre kevertem, amennyire lehetett, átmertem egy kisebb tartályba, helyszínre taligáztam, és egy kancsóval végiglocsoltam a sort... fejlámpa nélkül, a végét már eléggé sötétben. Idén kipróbáltam ezt is, már lámpát is használtam, a flakonokból se csöpögött el a cucc, jövőre meg majd meglátom, milyen módszer lesz célravezetőbb. A tervekben nem szerepel drasztikus állomány-növelés, a mostani 12-ből 15 család lenne a cél (ha emellett még nyáron besikerül pár extra szaporítás, legföljebb eladom a fölösleget), annyival még el tudok szórakozni a flakonokkal is. Vagy ha a tavaszi szaporításhoz mégis veszek pipás etetőket, és beválik, akkor lehet, hogy azokat használom az augusztusi serkentésre meg ősszel is.

Előzmény: Kempingez (2506)
Kempingez Creative Commons License 2015.09.10 0 0 2506

Így ezek az arányok bőven jók, ebből baj nem lesz. Persze, nagyobb állománynál ez a személyre szabott méricskélés nem lenne hatékony. Mi mosógépben keverjük a szirupot, az elosztása viszont lehet akár diferált is. 

 

Előzmény: Jam Clerk (2505)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.09.10 0 0 2505

"Ha a fentiekhez hasonlóan számolom, akkor ezeknél az 1:1 arányú szirup térfogata 3.2-3.4 liter lenne, ahhoz képest ez összesen szűk 1 literrel kevesebb víz, arányosítva mondjuk 0.75 kiló cukorhoz kb. 0.6 liter víz. Szerintem ez sem jelentős eltérés az 1:1-hez képest."

Ezt pontosítom: "Ha a fentiekhez hasonlóan számolom, akkor ezeknél az 1.5 : 1.5 arányú szirup térfogata 1.6 -1.7 + 0.8-0.85 = 2.4-2.55 liter lenne, azaz képest ez lényegében 1:1-es arány, de ha egy 2 literes flakonnal számolom (olyan is volt), annál számolható arányosítva mondjuk 0.75 kiló cukorhoz kb. 0.6 liter víz. Szerintem ez sem jelentős eltérés az 1:1-hez képest."

Előzmény: Jam Clerk (2504)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.09.10 0 0 2504

A 3 és 6 kilós beadás úgy történt, hogy 1 kiló cukrot kimértem egy másfél literes flakonba, aztán ezt feltöltöttem vízzel, és addig ráztam, amíg fel nem oldódott az egész. Tudtommal elvileg 1.6-1.7 liternek kellene lennie az 1 kiló cukor + 1 liter vizes szirupnak, ahhoz képest ez nem sokkal sűrűbb. Ezekből a flakonokból kaptak 2 egymást követő napon, aztán 1 nap szünet, tehát ahova pl. 6 kiló ment, oda vasárnap-hétfő (szünet) szerda-csütörtök (szünet) szombat-vasárnap beosztásban. A 9 kilósak ugyanekkor kaptak, csak azokhoz 2.5 literes flakont használtam, 1.5 kiló kimért cukor felöntve vízzel. Ha a fentiekhez hasonlóan számolom, akkor ezeknél az 1:1 arányú szirup térfogata 3.2-3.4 liter lenne, ahhoz képest ez összesen szűk 1 literrel kevesebb víz, arányosítva mondjuk 0.75 kiló cukorhoz kb. 0.6 liter víz. Szerintem ez sem jelentős eltérés az 1:1-hez képest.

Fiasítás még akad, legalábbis amikor a nálam tapasztaltabbak megnézték kedden az állományt, úgy tapasztalták, hogy "az ilyenkor elvárható" mennyiségű.

Előzmény: Kempingez (2503)
Kempingez Creative Commons License 2015.09.10 0 0 2503

Milyen keverék arányú ez a szirup? Nagyon sűrű szirupot nem, vagy csak végszükség esetén adunk. Bár haladós az élelem bejuttatása, de a méheket megviseli, élettartamuk rövidül, gyengül az immunrendszerük. Ezek már a telelő méhek, amint írtad már nincs jelentős fiasítás, így értelemszerűen nem várható utánpótlás sem. 

Azt helyesen tanácsolták, hogy nem kell dugig lenni mézzel a fészeknek, mert a méheknek is kell az üres sejt.

Előzmény: Jam Clerk (2502)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.09.08 0 0 2502

Kissé megnyomtam a múlt hetet, vasárnaptól kezdve 2 nap etetés -> 1 nap szünet beosztással végül is sikerült belocsolni néhol csak 3, máshol 6, megint máshol 9 kiló cukrot szirupként. Eddig mindenhonnan szárazra hordták a tálcákat, tegnap viszont kettő kivétellel levettem az etetőket. Ma a "mentorom" meg az ő mentorja ránéztek az állományomra, szerintük már elég az élelem. Én a  magam feje után abba a két kaptárba terveztem volna a héten még 3 és 6 kilót, de szerintük oda sem kell már annyi, hogy legyen helyük a sejtekbe bújni, ha akarnak, ne etessem túl őket. Mindenesetre ma még beöntöttem 1 és 2 kilót, búcsúként, hogy érezzék a törődést, aztán holnap leveszem a tálcát tőlük is. Úgy látják, a "népesség + élelem" állapot az időjárásnak és időszaknak megfelelő, azaz jól állnak a családjaim. Ennek örülök, a jelek szerint akkor nem toltam el eddig semmit.

Lassan kezdhetem tervezgetni a további lépéseket, meg persze a jövő évet :)

Előzmény: Kempingez (2501)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!