Én ezt tovább fejlesztettem, kicserélem alatta az egész sütőformát, egy tengely nélküli verzióra.
A gondolat abból adódott, hogy venni kellett egy új sütőformát. A régiből viszont (amiben a csapágy és a szimmering egyaránt hibás lett) kiépítettem a tengelyt. Ennél 42 percnél áll le a dagasztás, amire be van állítva egy stopper, amit bevihetek a szobába is, jelzi az idő lejártát. Így nem tudja elterelni a figyelmem a számítógép, TV, akármi.
Ekkor tésztát egyszerűen átrakom a tengely nélküli formába, amit hideg időben gázláng felett át is langyosítok, nehogy megfázzon az élesztő. Kifejlesztett fogásom is van rá, hogy ha ragad a tészta, le kell ülni, egyik formát térd közé szorítva, a másikat meg tudom fogni két kézzel, majd kirázni belőle a tésztát, bele az üres formába. Így elkerülhetők egyéb bénázások, felborulás stb.
Az egész pillanatok műve, és a végeredmény, hogy sütés után a kenyér simán kiesik a formából, bármi lyuk nélkül. Próbáltam egyébként úgy is, hogy csak a lapátot vettem ki, de úgy a tengelyre erősen rásült, ráragadt a kenyér, hiszen az nem teflonos. Nem csak nehezen jött ki, de még a kenyér közepéből is kitépett, le kellett áztatni utána tengelyt.
A lapáton lévő teflon bár vékonyodik, de az enyémnél évek óta használható az eredeti lapát.
Bocs, hogy beleszólok, én mindig kiveszem a lapátokat, nekem így az egyszerűbb. Nem szeretem ha nagy lyuk marad a lapát helyén és főleg, hogy igy sokkal könnyebben kicsúszik a kenyér az üstből, és a lapátot sem kell agyonáztatni, hogy a rásült kenyértől megszabadítsam.
A sütés és az utolsó kelesztési idő összegénél fordul uccsót a lapát, ezutáni pecrcekben szoktam kiszedni. Csak picit megemelem innen-onnan a tésztát és ha esetleg nem egyforma magasra keverte mindkét felét a gép ekkor szoktam megigazgatni is.
Én pedig arra lennék kíváncsi, mennyire tartós nálatok a lapátok teflon bevonata.
Aldis gépem van, a működésével elégedett vagyok, jól keleszt és szépen süt. De a bevonat a lapátok éleinél már gyanús...
Bár nem engem kérdeztél, de -én nem szoktam- a sütési folyamat elején kiveheted, ha már tutira nem teker tovább. Valamelyik gépünkhöz adtak olyan kampót, amivel ki lehet halászni a lapát.
Előjött 1 olyan problémája, amit a közel 10 év alatt elsüt5t 3 gép közül 1iken se láttam: ereszt az edény alul, a tengelynél.
Ezen kívül gyakorlatilag nem lehet vele "nagy", 1 kilós kenyeret sütni. Ha véletlenül + bírja forgatni, akkor is olyan nagy lesz, hogy kiüti a tetejét, és nem sül + rendesen..:-s
én úgy szoktam, de ő egy extrán besült lapátról írt, ha jól értettem, ami már szimpla áztatással nem jön le, úgy össze van gyógyulva... arra jó lehet a szódabikarbónás forró vizes kezelés
Az én lapátom rá van gyógyulva a tengelyre, de nem is baj mert így kisebb vele a macera: ha kisül a kenyér akkor még kb. 5 percig benne hagyom az üstben, kicsit begőzölődik az üst fala és utána egyből ki lehet borítani belőle a kenyeret.
Az előző kérdés olyan, hogy mindenki másképp csinálja. Nálam az vált be, hogy az üstöt egy percre a csap alá teszem, s addig engedem vízzel, hogy ellepje a lapátokat. Ez idő alatt a rásült kenyér fellazul, és így könnyen levehető a lapát a tengelyről. Majd kiöntöm a vizet, és egy száraz törlővel megtisztítom a tengelyt, meg a lapátokat és az üstöt is. Ha kenyeret akarok sütni, azzal kezdem, hogy leemelem a lapátokat, és a lapát furatán keresztül öntök a tengelyekre 1-2 ek. olajat. Valószínű ez is segít abban, hogy sütés után könnyebben kijön a lapát.
Látom kenyérsütő lapátot kerestek. Nekem vannak alkatrészeim, árban meg tudunk egyezni. Természetesen ha nem jó visszaveszem. Van üst, lapát, vezérlő, fűtőszál. A HM-1300gépekhez elvileg jó. Akit érdekel írjon.
Megvettem az aldis gépet, de a nagy kapkodásban nem néztem bele ott a dobozba, és itthon vettük észre hogy nincs hozzá használati utasítás. A tiédben volt? Ha esetleg megvan, nem tudnánk megoldani hogy e-mailben elküdd nekem a másolatát? Köszönöm! Üdv: Nóra
Ha sikerül levenni és új lapátot beszerezni, a továbbiakban legjobb lesz, ha azonnal a sütés után megtisztítod az üstben a tengelyt (pl. egy kicsi vizes szivaccsal "bevizezed", fellazítod a rásült kenyeret, ezután már a szivaccsal vagy papírkéztörlővel szépen le lehet törölni), miközben egy kis melegvízbe a lapátokat is beáztatod. Én a lapáton lévő lyukat az áztatás után pl. mindig kitörölöm fültisztító pálcikával is:-) Több helyről lehet rendelni alkatrészt (pl. rotovill.hu stb.stb.) ha nem találsz pont olyan márkát, mint amilyen a Te géped, szerintem bármelyik alkatrészes webshop ügyfélszolgálatosa vagy egy szakszerviz munkatársa is meg tudja mondani (egy telefont megér), hogy melyik gép lapátjával kompatibilis a kenyérsütőd üstje.
Célszerű erősen elfordítani a lapátot, a forgásiránnyal megegyezően, majd oda-vissza. (Enyémnél ez azonos az óramutató járásával.) Természetesen, a másik kézzel közben alul megfogva a tengelyt és ellentartani. Jó esetben érezni lehet egy kis roppanást, amikor a beszáradt liszt megtörik.
Lehet próbálkozni áztatással is, de én nem javaslom az egész sütőforma beáztatását, mert a csapágyazásnak nem tesz jót a víz, hanem csak önteni bele annyi meleg vizet, amennyi a lapátot ellepi.
megpróbálhatod még, hogy egy nagyobb lábasba belerakod, ha van akkor lábasod otthon, amibe belefér. a lábasba is engedsz vizet, és a sütőedénybe is annyit, hogy a lapátot ellepje jól. A nagylábas alá gyújts be, és amikor már a sütőedényben is forr a víz, rakjál bele 2-3 evőkanál szódabikarbónát és még pár percig forrald. Akkor lekapcsolod alattuk a gázt (villanyt) és úgy hagyod míg ki nem hűl.
Nem próbáltam még, csak egy tipp... a nagyon odakozmált edényt szoktam így kezelni (előfordul, már a gyerekeim is főzőcskéznek:D), a szódabikarbóna a legmasszívabb szennyeződést is úgy fellazítja, hogy utána könnyedén el lehet mosni.
Köszönöm a választ! Az a gondom, hogy "összegyógyult" a sütőedény és a keverőlapát, csak úgy tudnám leszedni a lapátot, hogy azzal tovább károsítanám a teflonbevonatot. Bár lehet, hogy így is megpróbálom.
Biztosan sokan kérdezték már, de hadd kérdezzem meg én is. :)
2,5 éve vettem egy Tesco "alapgépet". Teljesen jól működik most is, de - bár nem tisztítottam fémmel - a keverőlapátról lekopott a teflonbevonat. Így aztán sütés után, amikor nagy nehezen kiráztam a kenyeret, marad egy kb. 0,5 cm-es kenyérréteg a keverőlapáton, amit le kell áztatnom, majd olivaolajjal be kell kennem a lapátot (mintegy pótolva a teflont :)). Arra gondoltam, hogy vennék egy új sütőedényt (természetesen keverőlapáttal), hogy ne kelljen ezzel szórakozni. Bízom benne, hogy ez standard méret: 14,5 x 18,5 cm felül mérve, a magasság az alsó henger nélkül 15,5 cm, az alsó hengeré 3,2 cm, utóbbi átmérője 6,1 cm.
Lehet valahol ilyet kapni? Természetesen új kellene.