A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nos lehet megkövezni, miegymás.. Reggelemet a Semiramis-ban kezdtem, és lenyeltem kedvesemmel 1-1 Jamaica Blue Mountain-t (800HUF/csésze). Kellemes, játékos, de ~ 3-4*esen túlvan árazva. ~ : (( Ezt a nézetet a KVzót fenntartó emberke is vallotta.
Még pénteken bementünk, de sajna a pörkölő már bezárt, igy nem tudtuk megkóstolni. Addig is kóstoltam egy Kenya-Francia-t, és egy Mexikóit. Nem értem, miért ezt a Kenya-t ajánlják kóstoláshoza Blue mellé, talán épp a savanyusága miatt. Életem talán 1ik legsavanykásabb KVja volt. ~: ( Mexikói viszont még mindig finom. Ma megkóstoltam a KVzót üzemeltető ember ajánlását is, egy India-t. Hmm, igazi erős, de nem savanyu KV. Lehet rákóstolok egy India+Mexiko 1:1-es vagy 1:2-es keverékére. ~ : )
S ha már daráló... Hétvégén rábukkantam erre (azaz lehet erre, mert arra az volt irva DBM8E, viszont csontra igy nézett ki):
Én mint új fiú talán még nem vagyok annyira megfertőzve, ezért elmondom, hogy új masinámból alapon, még nem hozzávaló kávéból is sokkal jobb lé jön le, mint amít bármikor itthon eddíg csináltam.
A késes darálómon áthajtottam az intermezzo KV-t aminek egyértelműen meg lett az eredménye, valószínüleg túl finom lett, mert ha nagyon megtömöm, szinte ki se akar jönni.
Appropó: az normális, hogy kifolyatás közben visszahül a főző és elalszik az OK fény?
Természetesen lehet cappuccinót csinálni a Gaggiákkal -- csak nincs automatizálva, külön kis acél tejeskannát kell az oldalsó gőzölőcső alá tartani és így tovább, ahogy a profik is csinálják egy kávézóban. Az igaz, h. elég trükkös dolog, gyakorlást igényel.
Valószínűleg a "nagynyomású körben" lehet a bibi, mert csak kávéfőzéskor jelentkezik a hiba. Barkácsoló kedvűek otthon is szétszedhetik a cuccost - de nem mindenki ilyen, és az alkatrészkérdés akkor sem eccerű (régebben találkoztam olyan szervizzel, ahol NEM adtak el alkatrészt...Nem kvffőzőről, hanem vasalóról volt szó - oszt sikerült máshonnan beszerezni az ominózus mütyürkét :-))) )
Hyrrockin: nem lehet, hogy valami szemmel alig látható repedés van a csepptálcán, és abból csöpög ki a főzéskor esetleg odajutó víz?
Dehogynem! de sajnos valahol meg kell húzni a határt.
Most olvasgatom a neten, hogy valaki PID szabályzót épített a Silviába és így pontosabb lett a hőfokszabályzása. Ha belegondolok hogy hány PID szabályzást terveztem és állítottam be az elmúlt 15 év során... Ezzel az erővel egy PLC-t (vagy egy mikrokontrollert) is mellé rakhatnék és megcsinálhatnám full autora az egészet...hehe...:)
Tényleg nem csinálunk egy home eszpresszó gépet? Én vállalom az automatizálását :D
... No meg az is, h. a fotózásnak nem alternatívája egy gyors rajz olcsó papírra olcsó ceruzával, viszont a kávét egyáltalán nem muszáj a tényleg költséges eszpresszó formájában élvezni! Az ugyan a legkifinomultabb módszer, de alapvetően egy dzsezvában vagy az IKEA dugattyús főzőjében is nagyon ízletes kávét lehet csinálni! (A többi low-tech módszerről kevésbé vagyok jó véleménnyel, de azoknak is vannak híveik.) Ezeknek kb. 2000 Ft az áruk és drága daráló se kell melléjük.
Őszintén szólva elég sok nap akadt az elmúlt hónapban, amikor a figyelmesen elkészített reggeli eszpresszómat messze fölülmúlta finomságban az, amit sietve ütöttem össze az irodában a dugattyús edényben, a bolti Tiemme kávéból -- ha véletlenül jól találtam el a hőmérsékletet és az áztatási időt (mert egy pár változó azért ennél a módszernél is akad), ez a KV úgy tud illatozni a csészémben, mintha olvasztott keserűcsokival töltöttem volna fel.
Vigasztaljon, h. sokkal lassabban avulnak el a dolgok -- vannak olyan gépek, amiket 1960 óta gyártanak nagyjából változatlan formában, és még mindig az élvonalban vannak. Vesd ezt össze azzal az idővel, amíg egy digit. fényképezőgép őrzi az értékét...
Jelenleg határozott szándékomban áll, de lehet hogy csak az év vége felé fogom megvenni. Engem inkább az aggaszt, hogy nehogy besüljek vele és a régi kotyogóból jobb nedű csordogáljon ki, mert akkor végem van :)
Miért? SZVSZ semmi baj nincs az eljárással, a kotyogóshoz elég jó a késes daráló és serpenyőben pörkölni is lehetséges, végül is évszázadokon át úgy csinálták.
Te *tényleg* akarsz venni egy Sylviát? Akkor lesznek itt, akik erősen irigyelni fognak.
Néhány éve mikor Szaud Arábiában voltam, vettem egy pár csomag zöld arabika kávét. Otthon pörköltük egy teflon lábasban, késes darálóval daráltuk le és kotyógosba főztük ki. Azóta is azt emlegetjük olyan finom volt, pedig így utólag az eljárásban már eleve benne kellett volna lennie a bukásnak.
Azt a frappáns megfogalmazást olvastam egyszer: "whatever machine you're using it's only as good as your grinder allows it to be". Mondjuk, az Illynek, Danesinek stb. van éppen elég jó darálójuk, csak annak meg nem elég friss már a produktuma, mire hozzánk elér.
Gondolom, egy késes darálón... Hát az nem lesz jó, úgy képtelenség elérni azt az egyenletes szemcsenagyságot, amire az eszpresszónak szüksége van. Mire egy szemcse sem túl nagy, addigra már sok szemcse egész finom porrá van szétzúzva, és ezek túl keserűvé teszik az italt. A víznek ezek a porszerű szemcsék túl nagy ellenállást jelentenek majd, így "csatornákat" vág magának ott, ahol a nagyobb szemcsék tömörültek és megintcsak túl gyorsan átfolyik. Mindemellett még túl is hevül a KV, pedig ha valaki oxidálódott ízt akar, akkor fölöslegesen költött presszógépre, olyat a kotyogótól is kaphatott volna.
Olvasd el ezt a rövid összefoglalót, minden fontos benne van! (De a tisztításról szóló rész persze a vendéglátóipari gépekről szól, a mieinkre nem alkalmazható.)