Keresés

Részletes keresés

_MrB_ Creative Commons License 2006.05.29 0 0 3041
Nos lehet megkövezni, miegymás..
Reggelemet a Semiramis-ban kezdtem, és lenyeltem kedvesemmel 1-1 Jamaica Blue Mountain-t (800HUF/csésze). Kellemes, játékos, de ~ 3-4*esen túlvan árazva. ~ : ((
Ezt a nézetet a KVzót fenntartó emberke is vallotta.

Még pénteken bementünk, de sajna a pörkölő már bezárt, igy nem tudtuk megkóstolni. Addig is kóstoltam egy Kenya-Francia-t, és egy Mexikóit. Nem értem, miért ezt a Kenya-t ajánlják kóstoláshoza Blue mellé, talán épp a savanyusága miatt. Életem talán 1ik legsavanykásabb KVja volt. ~: (
Mexikói viszont még mindig finom. Ma megkóstoltam a KVzót üzemeltető ember ajánlását is, egy India-t. Hmm, igazi erős, de nem savanyu KV. Lehet rákóstolok egy India+Mexiko 1:1-es vagy 1:2-es keverékére. ~ : )

S ha már daráló...
Hétvégén rábukkantam erre (azaz lehet erre, mert arra az volt irva DBM8E, viszont csontra igy nézett ki):

http://www.cuisinart.com/catalog/product.php?product_id=306&item_id=415&cat_id=3

8e-ért mérték darabját, elgondolkodtam rajta. Kinézetre menne a Krupsomhoz, csak nem a szűrőbe darál, hanem saját tartótálcába.

Vélemények róla?
handras Creative Commons License 2006.05.29 0 0 3040

Én mint új fiú talán még nem vagyok annyira megfertőzve, ezért elmondom, hogy új masinámból alapon, még nem hozzávaló kávéból is sokkal jobb lé jön le, mint amít bármikor itthon eddíg csináltam.

 

A késes darálómon áthajtottam az intermezzo KV-t aminek egyértelműen meg lett az eredménye, valószínüleg túl finom lett, mert ha nagyon megtömöm, szinte ki se akar jönni.

 

Appropó: az normális, hogy kifolyatás közben visszahül a főző és elalszik az OK fény?

Előzmény: Törölt nick (3039)
H_G Creative Commons License 2006.05.29 0 0 3038
És tényleg ilyen lesz? Művészi!

Előzmény: Törölt nick (3036)
H_G Creative Commons License 2006.05.28 0 0 3035
"Ezek csak espressok keszitesere alkalmasak."

Természetesen lehet cappuccinót csinálni a Gaggiákkal -- csak nincs automatizálva, külön kis acél tejeskannát kell az oldalsó gőzölőcső alá tartani és így tovább, ahogy a profik is csinálják egy kávézóban. Az igaz, h. elég trükkös dolog, gyakorlást igényel.

Előzmény: Törölt nick (3034)
yeahhh Creative Commons License 2006.05.28 0 0 3030

Valószínűleg a "nagynyomású körben" lehet a bibi, mert csak kávéfőzéskor jelentkezik a hiba. Barkácsoló kedvűek otthon is szétszedhetik a cuccost - de nem mindenki ilyen, és az alkatrészkérdés akkor sem eccerű (régebben találkoztam olyan szervizzel, ahol NEM adtak el alkatrészt...Nem kvffőzőről, hanem vasalóról volt szó - oszt sikerült máshonnan beszerezni az ominózus mütyürkét :-)))  )

 

Hyrrockin: nem lehet, hogy valami szemmel alig látható repedés van a csepptálcán, és abból csöpög ki a főzéskor esetleg odajutó víz?

Előzmény: H_G (3028)
Káposzta Creative Commons License 2006.05.28 0 0 3029
és ez: 7623776456 ?
Előzmény: gprinz (3027)
H_G Creative Commons License 2006.05.27 0 0 3028
A vízszivárgás még nem hangzik végzetes hibának, lehet, h. csak vmi tömítés öregedett el.

gprinz Creative Commons License 2006.05.27 0 0 3027
Aztán meg rájöttem, hogy: reserve not met, azaz a minimálárat nem érték el... Sorry
Előzmény: gprinz (3026)
gprinz Creative Commons License 2006.05.27 0 0 3026
Most találtam, úgy 185 €. Új, és hajlandóak ide is küldeni, és még az alap is tartozék. az Ebay-en
Előzmény: Káposzta (3025)
Káposzta Creative Commons License 2006.05.27 0 0 3025
Én a lavort javasolnám... 200 pénzért már nagyszerű, alig hasznalt presszógepek vannak a német eBayen, de egy uj Gaggia Evolution is ilyen árban van.
Előzmény: Törölt nick (3024)
yeahhh Creative Commons License 2006.05.27 0 0 3023

Az már elég komoly gép ahhoz, hogy csak úgy leselejtezd, érdemes megereszteni egy telefont a hazai forgalmazónak - előzetes árajánlat a szerviztől...

Előzmény: Törölt nick (3022)
yeahhh Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3021
Vágjunk bele, Don Resu ;-))
Előzmény: Vén Resu (3019)
handras Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3020
Én vállalom a fotózását!
Előzmény: Vén Resu (3017)
Vén Resu Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3019
Csak aztán nehogy az olasz eszpresszó-maffiával találjuk szembe magunkat ;)
Előzmény: yeahhh (3018)
yeahhh Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3018
Jó! Az alap legyen a régi szarvasi "presszógépem" karosszériája :-)) ...az álruhás bajnok!
Előzmény: Vén Resu (3017)
Vén Resu Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3017

Dehogynem! de sajnos valahol meg kell húzni a határt.

 

Most olvasgatom a neten, hogy valaki PID szabályzót épített a Silviába és így pontosabb lett a hőfokszabályzása. Ha belegondolok hogy hány PID szabályzást terveztem és állítottam be az elmúlt 15 év során... Ezzel az erővel egy PLC-t (vagy egy mikrokontrollert) is mellé rakhatnék és megcsinálhatnám full autora az egészet...hehe...:)

 

Tényleg nem csinálunk egy home eszpresszó gépet? Én vállalom az automatizálását :D

Előzmény: yeahhh (3015)
yeahhh Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3016
Aki tampert akar venni...: uahhh!
yeahhh Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3015
A másik kettő nem tetszett?
Előzmény: Vén Resu (3010)
H_G Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3014
... No meg az is, h. a fotózásnak nem alternatívája egy gyors rajz olcsó papírra olcsó ceruzával, viszont a kávét egyáltalán nem muszáj a tényleg költséges eszpresszó formájában élvezni! Az ugyan a legkifinomultabb módszer, de alapvetően egy dzsezvában vagy az IKEA dugattyús főzőjében is nagyon ízletes kávét lehet csinálni! (A többi low-tech módszerről kevésbé vagyok jó véleménnyel, de azoknak is vannak híveik.) Ezeknek kb. 2000 Ft az áruk és drága daráló se kell melléjük.

Őszintén szólva elég sok nap akadt az elmúlt hónapban, amikor a figyelmesen elkészített reggeli eszpresszómat messze fölülmúlta finomságban az, amit sietve ütöttem össze az irodában a dugattyús edényben, a bolti Tiemme kávéból -- ha véletlenül jól találtam el a hőmérsékletet és az áztatási időt (mert egy pár változó azért ennél a módszernél is akad), ez a KV úgy tud illatozni a csészémben, mintha olvasztott keserűcsokival töltöttem volna fel.

csgzs Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3013
:))
Előzmény: handras (3011)
H_G Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3012
Vigasztaljon, h. sokkal lassabban avulnak el a dolgok -- vannak olyan gépek, amiket 1960 óta gyártanak nagyjából változatlan formában, és még mindig az élvonalban vannak. Vesd ezt össze azzal az idővel, amíg egy digit. fényképezőgép őrzi az értékét...


Előzmény: handras (3011)
handras Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3011
Köszi a linket. Minek jöttem ide a fotós topicból, ha ez is csak viszi a pénzt......
Előzmény: H_G (3004)
Vén Resu Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3010

Jelenleg határozott szándékomban áll, de lehet hogy csak az év vége felé fogom megvenni. Engem inkább az aggaszt, hogy nehogy besüljek vele és a régi kotyogóból jobb nedű csordogáljon ki, mert akkor végem van :)

Előzmény: H_G (3009)
H_G Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3009
Miért? SZVSZ semmi baj nincs az eljárással, a kotyogóshoz elég jó a késes daráló és serpenyőben pörkölni is lehetséges, végül is évszázadokon át úgy csinálták.

Te *tényleg* akarsz venni egy Sylviát? Akkor lesznek itt, akik erősen irigyelni fognak.
Előzmény: Vén Resu (3008)
Vén Resu Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3008
Néhány éve mikor Szaud Arábiában voltam, vettem egy pár csomag zöld arabika kávét. Otthon pörköltük egy teflon lábasban, késes darálóval daráltuk le és kotyógosba főztük ki. Azóta is azt emlegetjük olyan finom volt, pedig így utólag az eljárásban már eleve benne kellett volna lennie a bukásnak.
Előzmény: H_G (3007)
H_G Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3007
Azt a frappáns megfogalmazást olvastam egyszer: "whatever machine you're using it's only as good as your grinder allows it to be". Mondjuk, az Illynek, Danesinek stb. van éppen elég jó darálójuk, csak annak meg nem elég friss már a produktuma, mire hozzánk elér.

Előzmény: Vén Resu (3006)
Vén Resu Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3006
Mikor felhívtam a Silvia hazai forgalmazóját, ő is azt mondta hogy egy jó daráló nélkül csak ablakon kidobott pénz az egész.
Előzmény: H_G (3004)
matti70 Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3005
Ezt az oldalt ismeritek? Egész jó infókat láttam/olvastam itt, különösen az Espresso aloldalán.
H_G Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3004
Gondolom, egy késes darálón... Hát az nem lesz jó, úgy képtelenség elérni azt az egyenletes szemcsenagyságot, amire az eszpresszónak szüksége van. Mire egy szemcse sem túl nagy, addigra már sok szemcse egész finom porrá van szétzúzva, és ezek túl keserűvé teszik az italt. A víznek ezek a porszerű szemcsék túl nagy ellenállást jelentenek majd, így "csatornákat" vág magának ott, ahol a nagyobb szemcsék tömörültek és megintcsak túl gyorsan átfolyik. Mindemellett még túl is hevül a KV, pedig ha valaki oxidálódott ízt akar, akkor fölöslegesen költött presszógépre, olyat a kotyogótól is kaphatott volna.

Olvasd el ezt a rövid összefoglalót, minden fontos benne van! (De a tisztításról szóló rész persze a vendéglátóipari gépekről szól, a mieinkre nem alkalmazható.)

Factors in a Perfect Cup
Előzmény: handras (3003)
handras Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3003

Lehet, hogy most szentségtörést követtem el, de átfuttattam az intermezzot a kávédarálónkon.

 

 

Előzmény: H_G (2999)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!