Keresés

Részletes keresés

vízkútfúró Creative Commons License 2012.03.05 0 0 14172

Szia !

Távol álljon tőlem, hogy célozzak éppen rád az írásommal :) nem is ismerlek, de az írásodból is kiderül, hogy nem tartozol az említett katagóriába. Nyilván, Te is tanulgatod a szakmát, és majd egyszer eljön az ideje, hogy kutat fúrsz egy ismerősnek és érted, hogy én mire gondolok.
Régen is így volt, én dolgoztam egy kútfúró cégnél, megtanultam legalább az alapokat és 1993 ban válallkozó lettem.

De ma, hogy is van ez ?

Nagyon megszaporodtak a magukat kútfúrónak hívó, de egyébként lakatos, favágó, asztalos, villanyszerelő, névtelen, önjelölt emberek.

Megy emberünk egy oktatásra, befizeti a pénzt, kap egy cd-t rajta az elméleti anyaggal, és egypár hónap után ő lesz a kútfúró aki mondjuk önnél kedves megrendelő szeretne munkát vállalni. Papírja megvan, de azt nyilván senki nem mondja, hogy gyakorlati oktatás a mai rendszerben nincs. Tehát minden csak elmélet jó esetben. Így tehát ön lehet az a nyugodt ügyfél ahol a szaki megszerzi a gyakorlatát, az ön pénzén. Önképzést folytatnak elméletben és gyakorolnak valakinél aki mindezért pénzt fizet. Milyen szép az élet :)

Mert nem mindenki kútfúró akinek van fúrója, akinek fűrésze van az sem biztos, hogy asztalos.

http://vizkutfuro.hu/

http://kutfuras.com/

Üdv. Zsolt

Előzmény: szaki10 (14169)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.05 0 0 14171

Üdvözöllek Lalibatyo !

 

Valóban, nagyon jól látod, hogy a Kútmester által feltett karotázs szelvény az éppen a legjobb vizadóréteg felső szintjében állt meg,  -46,00 m. -ben. Avagy leült a homok a lyuktalpra a mérést megelőzően.

 

A szelvény alapján kb.  -8,00 m. -ig löszös homok, vagy homokos lösz van jelen, talajvizzel. Qvadrill.

Majd eztkövetően  -40 m. -ig Pleisztocén agyagok, gyenge homok, homokkő beágyazódásokkal vannak váltakozva.

 

Bár a rétegellenállások erősnek tűnnek, de a TG mérések nagyon meszes és kötött cementált homokkövekre utalnak. Ezért a -36,00 m. -ig lévő 3 db. megjelölt vizadó nagyon gyenge réteg lehet, illetve az is.

 

Az emlitett rétegsorok főleg a tolnai és a somogyi térségekre, tájegységekre jellemzőek.

Előzmény: Törölt nick (14170)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.05 0 0 14170

Üdv

A legjobb réteg van lent amibe bele sem ment a szonda csak a tetejébe. Elakadt a szonda vagy ennyit kért a megrendelő ?

Ha nem titok hol készült a mérés ?

 

Előzmény: kútmester (14168)
szaki10 Creative Commons License 2012.03.05 0 0 14169

Szép Estét!

 

Némi célzást éreztem a hozzászólásodban:-) Amennyiben kútfúrónak tartanám magam, illetve vállalnék is, akkor sajnos abszolút igazat adnék neked. De van önkritikám, így nem vállalok ilyet, csak figyelő kutakat, amelyek 8-10m mélységben megállnak. (az 1-2-3 évente történő vízmintavételezéshez szükséges vízmennyiséget pedig ki lehet venni belőlük:)))

 

Az természetesen más kérdés, hogy kacsingatok a klasszikus kútfúrás felé, mert érdekel, illetve egy géppel (talán) szárazon is megfúrható az a 8-10m.

 

Ha viszonylag kis pénzből tudnám könnyíteni a kézi fúrással járó munkát, akkor valószínűleg mozdulnék az ügy érdekében.

 

Üdv:

 

Szaki

 

 

 

 

Előzmény: vízkútfúró (14164)
kútmester Creative Commons License 2012.03.05 0 0 14168

www.tomikut.hu kollega vaószínűleg ilyen geofizikai kiértékelésre gondolt. Egy ilyen mérési eredmény önmagáért beszél. Így sem a megrendelőnek, sem a kútfúrónak nem kell idegeskednie, hogy sikeres lesz e a kút!

 

 

www.ingyenviz.hu

Elégedett08 Creative Commons License 2012.03.05 0 0 14167

                               Tisztelt Horizontal Drilling!

 

 

Üdv! Szeretném megköszönni  az elvégzett munkájukat   tökéletesek lettek a cölöpfúrások  

terhelhetőek nem süllyednek ! Az elkövetkezendő  hónapban  szeretnék még  pár cölöpöt  a város különböző pontjain ,de inkább majd  telefonon illetve személyesen   további szép estét   üdvözlettel                 E.Tamás

Előzmény: Horizontal Drilling (14163)
tomikut.hu Creative Commons License 2012.03.05 0 0 14166

Igen, van olyan megrendelő és kútfúró is aki az "egyszerű pálcásemberben" bízik, a Tomikút Kft. inkább a geofizikai mérésben...! Ő is "pálcásember", csak neki egy kicsit nagyobb a pálcája, hosszú elektromos kötél van rákötve, és jó mélyre le tudja ereszteni a lyukba, és a méréseket ki is tudja értékelni..! :-) -Zoli, mi a tudásodért és a pálcádért szeretünk ! :-) Ő egy "kicsit" pontosabb adatokat  ad a kutatófúrás (kútfúrás) során átharántolt rétegekről. Ezekkel az adatokkal dolgozni is lehet, és ezen geofizikai adatok megbízható támpontot adnak a megrendelőnek, és a kútfúrónak is...!

Jó szerencsét!

Tomikút Kft.

www.tomikut.hu

Előzmény: vízkútfúró (14165)
vízkútfúró Creative Commons License 2012.03.04 0 0 14165

A péceli talajszerkezet változatossághoz vannak hasonlóak. Veresegyházon rengeteget fúrtam, és volt olyan, hogy 2m-től 30-ig agyag, 6m-rel arrébb 0-tól 15-ig csak homok. Ez érdekes. Két házzal arrébb, kimérték a vizet pálcával a kerítés mellet. Aha, tényleg nem volt ott víz :) próbáljuk meg a víztelen másik oldalon. Ekkor gondolod úgy, hogy biztosan fordítva működött a pálcás emberünk vesszője.

Előzmény: tomikut.hu (14140)
vízkútfúró Creative Commons License 2012.03.04 0 0 14164

Igazad van !

 

A mai világban senki sem gondolhatja, hogy kevesebb pénzért ugyanazt kapja.

Nézd, én tudom, hogy a "kútfúró gyorstalpaló" iskolából kikerülő szakmunkások, miket produkálnak. Először is, a honlapjukon láthatod. Az egyik diplomás a másik mester, van aki mind kettő, és tavaly végzett a pénzbefizetős és bizonyítványkapós "besemkelljárni" intézményben. Szolnokon volt kétszer ötnapos okítás, és erre kap egy szakmunkásbizonyítványt. Csodáljuk, hogy mi folyik itt. 

Előzmény: kútmester (14162)
Horizontal Drilling Creative Commons License 2012.03.04 0 0 14163

ÜDW !

Tisztelt "K.B."  technikai segítséget-szerszámgyártást ajánlottam volna a "megrekedt" fórumtársnak.Azt hogy ki miért lett vagy hajlik a kútfúrás felé nem tudhatod .Az esetmben mindíg is érdekelt a kútfúrás, és az eddig szerzett HDD tapasztalataimat próbálom kamatoztatni itt is . Én úgy látom hogy ez egy fórum , ahol az emberek megosztanak egymással problémás dolgokat eseteket , a többiek meg igyekeznek jó tanácsokkal ellátni őket . Nekem is jól esne ha az esetenként felmerülő kérdéseimre választ - segítséget kaphatnék .Ha ez a Fórum nem erről szól akkor ezt jelezze más is .Köszönöm

Előzmény: köszörűs XXI Che (14155)
kútmester Creative Commons License 2012.03.04 0 0 14162

Kezd már végre kútfúrás fórum formája lenni ennek az egésznek. Az értelmesebbjei már rég kivonultak, vagy nem is jöttek ide. Hogy mi köze a kútfúrásnak és a 4, 6 vagy 8.000 Ft-os méterárnak egymáshoz, azt Én sem értem.


MEGRENDELŐK ÉBRESZTŐ!!!!

 

Egy jó kutat 125-ös átmérőben 15-16.000 Ft-os méterár-tól lehet elvárni! Az ennél olcsóbban kivitelezett kutak csak „Kutacskák”. És ehhez még bőven adódhat plusz költség. Tomikut.hu erről valósághűen írt is. Ne higgye senki, hogy kevesebb pénzért is ugyanazt a kutat lehet kapni!

Az engedély és vállalkozás nélküli kóklerek (vannak bőven), és a kispénzű (vagy azt megjátszó) megrendelők miatt mi is készítünk néha olcsóbb kutakat. Ebből gyakran szívás is van mindenkinek. Most még igazabb mint bármikor - olcsó húsnak híg a leve!

 

www.ingyenviz.hu

 

Előzmény: tomikut.hu (14157)
vízkútfúró Creative Commons License 2012.03.04 0 0 14161

Szia !

Ha aknát szeretnél akkor felesleges a kézi húzókát letenned, mert úgysem fogod kézzel húzogatni. Leásol, levágod az összekötés alatt a kútfejet, belelógatsz 10m 32mm-es kpe csövet, a szivattyú orrába teszel egy visszacsapó szelepet, összekötöd a kpe csővel, felveteted a vizet, és kész vagy. Ha valamit nem értesz hívj fel.

30 3525297  http://www.vizkutfuro.hu/

 

 

Előzmény: bicskeyd (14158)
köszörűs XXI Che Creative Commons License 2012.03.04 0 0 14160

Üdv

Nem 6000 hanem onnan tól! Azért ez nagyon fontos Ráadásul azért ezek nem mai hírdetések csak mennek még, és frissítem automatikusan mikor kezd lejárni és jön a hosszítási link a mailomra. Csepelen nem hiszitek, hogy mi megy. Nem baj.  6000 mondod és kiröhögnek minden második utcában van egy kútfúró, aki már látott ilyet és neki lát az esetek 1/3 ában még müxenek is ezek a nyitott végü 110-es szürke PVC csöveskutak.

A 6000 egy marketing fogás mert ott van azért az is, hogy tól de ezt olvasván és vonzónak találván felhívnak és az adott településhez, az adott adottságokhoz mérten adok egy ingyenes árajánlatot. A visszahívások gyakoriságából ill a nemvissza hívások számából erős a gyanum, hogy sokan dolgoznak ill próbálkoznak olcsón. Talán nem titok, hogy Pestmegyében az öblítéses fúrás anyagos nettó 12000 körül mozog. de a feléért!!! Hobbyból, passzióbol kibaszva a nem hobby fúrósokkal, és még haverkodva is velük?!!

Na ezért írok itt mert ez nem hogy etikátlan de nálam ez veri ki a biztosítékot. Mig másoknál a meggondolatlannak titulált, talán a hazafias érdekü cikkek, linkek verik ki a biztosítékot, mert vagy ..... mindegy :) már írtam sokszor.

 

Úgy tesznek egyesek itt a fórumon, mint, ha a Natonal Geografik tudományos, azonbelűl is a kútfúrás tudományok doktori fokozattal bíró neves nemzetközi külső publicistái lennének.

Basszus ez csak egy szaros: véleménycserélő, és néha vitafelület. Ahol sok kútfúrót lehet kinevelni és megszabadítani magunkat rengeteg lakossági megrendelőtől. Egy évban szakit keres, egy év múlva iszapolót, két év múlva olvasom a honlapján, hogy mekkora hatalmas gépei vannak amerikából :) Nem kis pálya ám. Meg mennyire természet barát és nem dobja ki még a konyhai holladékot sem.

Előzmény: eztazénemkéne (14148)
tomikut.hu Creative Commons License 2012.03.04 0 0 14159

Jó reggelt!

 

Kersd meg  "vízkútfúró" kollégát (Faragó kút Kft.-t), cégük az alföldi kútban profi...! www.vizkutfuro.hu

 

Jó szerencsét!

Tomikút Kft.

www.tomikut.hu

 

Előzmény: bicskeyd (14158)
bicskeyd Creative Commons License 2012.03.04 0 0 14158

Üdv a csapatnak!

Kérdésem a következő lenne: A mostani fúrott kutam körbe van betonozva, fel szeretném verni és bontott téglából építeni neki 1 méter mély gyűrűt. A szivattyú és a kút húzóka ott lent lenne és kapna egy aknafedőt így nem lógna ki semmi. Gondolom így jobban is jönne a víz. Ősszel lett enyém a ház és akkor üzemeltem be a kutat, vettem egy új szivattyút (14ezer) 450w-os arra kell csak ,hogy betonozás stb. ne kézzel kelljen húzgálni. Akkor szépen jött a víz belőle,de most mikor próbáltam csak csordogál 5 másodpercig jön 1-2 másodpercig nem. Ha fel emelem 2 méterre a slag végét akkor jön a víz folyamatosan. Folytva kellene lennie a nyomóágnak?

Ha lentebbre ásom az egész kutat akkor az úgy néz ki, hogy van kb 110-es cső és azon belül egy 40-es a golyós elágazással?

Meg tudom ezt csinálni,vagy kell hozzá valami speckó cucc? Van e értelme lentebb tenni? Ha már kiásom érdemes kicserélni gumidugós változatra a mostani golyósat (egér golyó van benne)?

Köszönettel: bicskeyd

tomikut.hu Creative Commons License 2012.03.04 0 0 14157

Szia Zsolti!

Azt nagyon jól tudjuk hogy önámítás és vakítás, hogy olcsón lehet fúrni...! Mi is ismerünk olyan embert aki már volt/van csődben, és nem tud belőle kilábalni! És neki még a céget sem kellett most/anno fenntartani!!!  Azzal, hogy olcsón fúr egy cég/vállalkozás csak az abszolút NULLÁHOZ viszi minden nap egy lépéssel közelebb a dolgait, majd eljön az idő amikor vége mindennek! Amikor nem tud anyagot venni, nem tud gépet javítani, nem lesz benzinre, gázoljra, béléscsőre pénze, és még sorolhatnám...!

Ugye a cégetek  is mostanában fizeti az autók (súly) teljesítmény adóit..!? Nálunk megközelítőleg 60.000.-Ft., nálatok egy kicsit több -szerintem- de ismerünk olyan kollégát is aki 150.000.-Ft  körül fizet! -számoljunk már!

Az áramfejlesztőről csak annyit, hogy ok a (kb.) 20.000.-Ft/nap bérleti díj, de azt oda is kell vontatni a fúrás helyszínére, és hol van még a 7-8 liter gázolaj óránként...! Nem a mókusok tekerik napi 10-14 órában, és a fúrás végén a telephelyre is vissza is kell vinni ami szintén egy kevés gázolaj ...! :-)

Szép napot!

Tomikút Kft.

www.tomikut.hu

Előzmény: vízkútfúró (14153)
köszörűs XXI Che Creative Commons License 2012.03.04 0 0 14156

beszéltünk tecsin, le ne tagadj ! :)) azóta közvetlen infó, hogy agyagos és nullából lehet öblítéssel fúrni de nem jó ide a gőrgős.

Előzmény: pasass (14125)
köszörűs XXI Che Creative Commons License 2012.03.04 0 0 14155

GY...i backer mirt nem maradsz a horizontális fúrásnál ? 

tegyük feltőke erős leszek és bele kutykorászok a  te bisnisededbe? Tetszik? Tetszene? Tudom mennyi az a pénz, hogy a kavicsot irs tudjad öblíteni :)

 

Üdv: Béla.

Előzmény: Horizontal Drilling (14127)
köszörűs XXI Che Creative Commons License 2012.03.04 0 0 14154

aholy e nem az émn hírdetésem!!! Az enyém a következő: www.kut.guth1640.hu

Előzmény: eztazénemkéne (14142)
vízkútfúró Creative Commons License 2012.03.04 0 0 14153

De sokáig fent vagy Tomi, és milyen jókat írsz.
Egy áramfejsztőt 20 ezerért adnak kölcsön egy napra. Egy gépért mi mit kérhetnénk ? 

Nem adnám oda naponta egy alko lánfűrészért :) nem beszélve arról, hogy a napi tank, autóba és gépbe 20 ezer, két ember napi rezsije 30 ezer, és hol vannak még az egyebek. Számoljátok ? Napi 50 ezer csak az üzemanyag és az emberek, gépre még nem is számoltam semmit. Ha valamit nem jól csinálsz, szétversz egy fúrót, és ugrott egy motoros láncfűrész ára. És mi van, ha ott vagy egy hétig és semmi, esetleg lentmarad valamid ? Megmondom, akkor buktál mondjuk párszázezret. 

Előzmény: tomikut.hu (14152)
tomikut.hu Creative Commons License 2012.03.04 0 0 14152

Ja, hát ez már egy "elhanyagolható" laza 5-20 millió Ft befektetés, amin szerintem érthető módon hagytam ki! :-) Aki ennyit áldozott rá az tudja miről van szó, aki nem annak pedig mondhatjuk..! Vaknak színvilágról beszélni..!? Kár..!

És nem a Bányahatósági Vizsga 16.000.- Ft illetéke a sok, hanem az, hogy olyan berendezést venni, építeni, és megfelelő műszaki állapotban tartani amivel oda is lehet menni a hatóság elé vizsgára nyugodt szívvel...!Mondjuk egy UGB-n komplett kötelet cserélni egy becsípődés miatt, vagy egy komoly forgatófejet felújítani olajcsöpögés miatt...!? -na ezek viszik a pénzt rendesen!

Jó szerencsét!

Tomikút Kft.

www.tomikut.hu

Előzmény: bohrer (14151)
bohrer Creative Commons License 2012.03.03 0 0 14151

Ja nem csak a gépednek az amortizációja, először meg is kell venni azt a gépet, induló tőkeként.

Előzmény: tomikut.hu (14150)
tomikut.hu Creative Commons License 2012.03.03 0 0 14150

Számolni kell…! Van a kút anyagára, és az egyéb költségek…! A kút anyagára béléscső (NEM KGPVC!!!), valamint a felhasznált egyéb anyagok is (pl. bentonit, Antisol, stb..) elég drágák, de ezt most ne részletezzük!

Ezen felül van az a költség ami a kútfúrógép amortizációja, fenntartása (pl. Bányahatósági vizsga),kútfúrógép javítása, dolgozók munkabére, ezek járadékai, közlekedési eszközök fenntartása, üzemanyag, telefon, könyvelő, esetlegesen a tisztességes haszonkulcs, és még sorolhatnám…! Na ez nem jön ki a 4.500.- Ft/m árból! Ahogy Lalibátyó is mondja sokan elkezdték a nagy profit reményében a kútfúrást, de sokan bele is buktak/buknak a mai napig, mert hosszú távon nem lehet veszteségesen működtetni egy céget/vállalkozást, de még a fekete dolgokat sem!!!

Az, hogy ennyiért kutat lehet építeni az egy téves gondolat!

Sokan hirdetnek kútfúrást mint szolgáltatást, de ezen hirdetők töredéke mögött van csak legális cég/vállalkozás!!!

Amennyiben legális cég fúrja a kutad abban az esetben kicsi az esélye annak, hogy átvernek, számla ellenében garanciális szolgáltatást kapsz, a másik illegális oldalt pedig mi kútfúrók ismerjük napi szinten!

Jó szerencsét!

 

Tomikút Kft.

www.tomikut.hu

 

Előzmény: Balázs05 (14144)
bohrer Creative Commons License 2012.03.03 0 0 14149

Honnan tudod előre hogy 60m mély kutat kell fúrnod ? Lehet hogy az adott vízadó-vízzáró réteg fentebb van, akkor nincs meg a 60m és a kivonulás , + a napszámos költségei ugyanúgy megvannak, vagy csak jóval mélyebben van víz  amit a kútfúrógéped már nem tud kifúrni és buktad a műsort. Ahogy Vizeslaci írta itt nem tudsz elölre kalkulálni. Egyébként ahhoz hogy 125-ös csövet  ( amihez minimum 200-as furat kell  ) le tudj tenni 60 m  mélyre oda már egyfajta fúrógép is kell és némi tapasztalat hát egyik sincs ingyen. A mélységgel egyenesen arányosan nőnek a költségek. Ne vedd rossz néven de egy ácsnak ha van egy 100 000Ft-os láncfűrésze és egy 900Ft-os derékszöge a nagyja már megvan, és a legnagyobb műszaki probléma ha kitörik az ácsceruza hegye: ))) Nem vagyok ács de már vagy 2 tetőt csináltam én is, igaz egy 25 E FT-os ALKO  fűrésszel , mit tudta az a fa mivel vágják el : ))))

 

Itt meg vagy megveszed sokmillióért az URB-s ZIL131-est  és van 20 000Ft-os méterárad, vagy kisgéppel kínlódsz 4500 vagy 6500 vagy ki mennyiért és minden műszaki nehézséget magad hárítasz el , vannak kopó fogyó alkatrészek, üzemanyagköltség a gépnek nyilván a te napidíjad és a segédedé  is ebből jön le és mindenki sokallja az árat. Ha valaki tud olcsóbbat  azzal én is fúratok pár kutat az udvaromba.

Előzmény: Balázs05 (14144)
eztazénemkéne Creative Commons License 2012.03.03 0 0 14148

Igazad van Lalibátyó ! Tényleg találtam tőle a googlen hirdetést occsón. Persze mindenki tévedhet meg egyszer, de hát nyilván neki is védekezni kell a csepelen egységáron harmincezerért fúró emberek miatt. Az pedig, hogy ki hogyan szól hozzá a fórumhoz, azt én nem szeretném minősíteni. 

Valójában a leendő kúttulajdonosokat kellene meggyőzni, hogy gombokért nem kaphatnak minőséget.

Előzmény: Törölt nick (14143)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.03 0 0 14147

Üdv

Ez szerint a matek szerint elég sokan megpróbálták a kútfúrást és majdnem ugyanannyian abba is hagyták. Sőt múlttal rendelkező cégek is abbahagyták vagy belebuktak. Tehát valahol hiba van abban a számításban :)

Előzmény: Balázs05 (14144)
vizeslaci Creative Commons License 2012.03.03 0 0 14146

Helló Balázs05

 

A te munkád előre látható tervezhető.

Látod a végeredményt mielőtt belefogsz...

adott az anyag amivel dolgozol és adott a hely ahová fölépíted.

A földbe nem igazán látsz bele. Nem tudhatod hogy 5-10-15 méter után mi következik.

Általában ezt sem csak egyedül csinálja a szaki,neki is van segítsége és kötségei amit fizetni kell.

Nem állítom hogy olcsó az említett ár.

Minden a megrendelőn múlik.

Ha megfelel neki akkor fúrat ha nemfelel meg akkor nem.

 

Ha a te munkádat senki sem csinálná meg ennyi pénzért akkor nem lenne tető a házakon?

Dehogyis nem. Akkor lenne munkád abba az árba amit te elkérsz.

 

szerintem ne bonyolódjunk bele ilyen ár vitákba,(Megint)

Mindenki tudja hogy mennyiért fúr és az is aki fúratni akar hogy mennyit szánt a munkára.

 

Üdv:vizeslaci

Előzmény: Balázs05 (14144)
kútmester Creative Commons License 2012.03.03 0 0 14145
Balázs05 Creative Commons License 2012.03.03 0 0 14144

Üdv, had kérdezzem má meg hogy ez mé olyan ocsó?,Ha pl valaki kifúr egy 60méter mély kutat, ha minden jólmegy 4-5 nap alatt,és a markát üti a 270000huf munkadij ,az nehogymá ne legyen jó lóvé.... Pl ha én egy Ács vagyok és egy 100nm-es tetőért munkadijra elkérnék 270000huffot ami kb 1hét +fizetem a két segédet is ,nagyon örülök ha elfogadják az árat. 

Előzmény: eztazénemkéne (14142)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.03 0 0 14143

Üdv

Látom új vagy itt :)

Az említett hirdetésnél találsz olcsóbbat is, épp attól akinek igazat adsz. Kicsit googlizzál és meg is lesz. Szóval vizet prédikálunk közben bort iszunk a sztori, szerintem is,  de erről már többen írtak. Sőt volt a fórumtársnak egy ígérete hogy nem fog ide írni, épp a meggondolatlan hozzászólásai miatt ami elég sokszor "kicsapta a biztosítékot" nem kevés embernél és moderátornál.  Ha visszaolvasol megtalálod. (Esetleg ha nem találnál  ilyen hirdetés de szeretnéd látni, tedd publikussá a mailed és küldünk linket )

További szép estét.

Előzmény: eztazénemkéne (14142)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!