A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
~ : ))) Mondjuk, azt a részét bőven megértem, ha van egy márkás, és egy noném, egyébként tök ugyanazt tudó, ugyanannyi ideig működő dolog, ekkora árkülönbséggel, én sem a márkásat venném. ~ ; )
"És a hölgy elégedett a darálóval/őrlési finomsággal?"
Ő igen, de nem teljesen mérvedó, mert páran lefikázták, h. milyen vacak sufnitermék egy Zassenhaushoz képest és ettől föltámadt benne a nemzeti önérzet.
Ha kapás van, szólj, mer' 10 dezsőt én is megkockáztatnék! ...És a hölgy elégedett a darálóval/őrlési finomsággal?
Az Expolygonnál van az Iberital Challenge nevű daráló (nettó 28 E Ft), arról nem tudsz részleteket? Szimpatikus, hogy a fordulatszáma jóval alacsonyabb, mint a Luxé (600/min; 1300/min))
Komolyan egy olyan olcsó török-török darálót próbálok meg hozatni, amilyet _MrB_-nek is ajánlgattam (azt hitted, vicc?), mihelyst megy vmi ismerősöm Isztambulba -- elméletileg már folyamatban is van a dolog. (De állítólag Görögo.-ban is lehet találni hasonlókat.) Ha az sem válik be, még mindig jöhet a Peugeot.
Lehet, h. ISO minősítésük nincs ezeknek a keleti kisiparosoknak, de generációk óta ezzel foglalkozik a családjuk, mostanra már eléggé belejöhettek a dolgokba.
Egyébként azt olvastam vhol, h. a "török típusú" darálót is csak úgy tulajdonítjuk a törököknek, mint az arab kávét, igazából Damaszkusz híres fémművesei találták ki ezt is a korábbi mozsárban törés helyett.
hiper-szuper darálók többsége semmivel sem tud többet, mint egy késes daráló
De igen, mikroszkoppal latszik, hogy sokkal egyenletesebb a szemcsemeret egy orlomuves gepnel, termeszetesen ott sem egyenletes. Ezenkivul a gyorsan forgo kes nagyon felmelegiti a kavet, ettol romlik az aromaja. Egy hiper-szuper daralo lehet, hogy semmivel sem tud tobbet mint egy olcso orlomuves daralo.
"Bocsáss meg H_G, de nem túl meggyőző, hogy indoklás nélkül csak úgy baromságnak minősíted amit írok."
Szerintem a hangszeres hasonlat annyira találó, hogy fölér egy indoklással. Persze számít, hogy Stradivari-e a hegedű vagy "Vörös Hajnal a Nagy Fal felett" márkájú, de az még sokkal többet, hogy megtanultad-e a megtanulandókat, mielőtt nekiállsz koncertezni. És aki nem hajlandó,az még mindig vehet helyette előprogramozott szintit.
"A kávéfőző egy eszköz, ami mindenkinek tudnia kell használni a leírása alapján, akár kétbalkezes vagy mérnök, akár ínyenc, akár mindenivó."
Az csak az automata kávéfőző. (Sőt, igazából csak a Nespresso. Mint láthatod a topikban, többeknek van itt teljesen automata Saecójuk és még ők is dolgoztak kicsit a megfelelő beállítások megtalálásával, még többet a gép és az ő ízlésüknek egyaránt megfelelő KVfajták felkutatásával.)
"Az, hogy egy kávé egyenletesen van-e őrölve, az legfeljebb mikroszkópos megfigyeléssel dönthető el"
Aha, meg az eredményből. Persze ahhoz az is kéne, h. vki meg tudjon különböztetni egy jó eszpresszót egy vizes vacaktól.
Kedves Zsolti, ezt igazán nem kötözködésnek szánom, ha vmiért tényleg így szeretnéd, nyugodtan írhatod úgy, ahogy neked szimpatikus -- de talán hasznos információnak találod, h. a vájat a (ki)vájni igéből ered, ezért nem úgy írják, mint a vályút.
ON
Nemrég láttam a Saturnban egy Briel masinát (belépő kategóriás portugál gépek, elég jó osztályzatokat kapnak a CG-n), annak a szűrője egyenesen hozzá volt csavarozva a tartóhoz. Ilyen designt nagyon kényelmetlennek találnék; lehet, h. a profik úgy döngölnek, h. már a karban van a szűrő, de nekem sokkal egyszerűbb úgy, ha csak utána teszem be. (Így még vizes sem lesz a tartó és a csésze előmelegítésekor.)
Hmm, nekem eddig csak olyan víztócsa volt, hogy a tálca kicsit túl teli lett, s abból ment ki, mikor elkezdtem kihuzni a helyéről. Mivel az a gép alá folyik, nem is figyeli az ember soxor. Illetve hogy mikor eléggé teli volt már a tálca, de még nem emelte ki a kék nyelvet, s gőzöltem vele, azután a feles dolgokat beleüríti a tálcába. Gőzölés után elég nagy nyomással. Na akkor van, hogy ha sok van már a tálcában, kinyomja belőle.
Az is tény, otthonim csak hétvégén van használva, bentiben meg nem vesszük gyakran ki a víztartájt, hanem rátöltünk.
A manualis presszogepekben az a szep, hogy maga a gep csak kis reszben befolyasolja a kave minoseget, a daralas finomsaga es egyenletessege, a kave frissessege, fajtaja, mennyisege, az elomelegites, eloaztatas ideje, a surites es a viz minosege pont ilyen fontos. Az egeszen gagyi daraboktol eltekintve mindegyikkel nagyon jo kavet lehet csinalni, legfeljebb az egyik gep kicsit erzekenyebb a parameterekre, egy masikat meg gyakrabban kell tisztitgatni, apolgatni a lelket. "Elso kiserletre ihato nedut produkalni" szerintem a hasznalati utasitas elolvasasa utan nem lehet, csak kiserletezgetessel vagy tapasztalattal.
A 3104-es hozzászólásomat kiegészítem: Éjjel a vízzel telt víztartályt benne hagytam a Krups 4020-as kávéfőzőben és reggelre a kávéfőző bal hátső részénél az asztalon víztócsa keletkezett. Feltöröltem és próbálkozásra megint kivettem és visszatettem a víztartályt. Megint volt kis tócsa. Lehet, a víztartály illesztési tömítése miatt keletkezik a víztócsa? Hosszabb idő után a kávéfőző alján a tömítés miatt keletkezik? Valyon ez általános jelenség, vagy egyedi hiba lehet?
Szerintem a gépben lehet a bibi: nem rossz, csak a podhoz nem igazán passzol. Ezzel nem azt mondom, hogy rossz a KV főződ, mert pl. a Saeco Gran Cremámmal ugyanez a helyzet: őrölt kávéból tuti espressót készít, de podból már korántsem. Nem olyan vastag (sőt...!) rajta a crema - ismerős? :-))) Ezerféle podot kipróbáltam már és a helyzet nem változott. Uláccik, a többfunkciós eszközök ez esetben sem tökéletesek...
Mikor a fórumba írtok valamilyen boltcímet, vagy cégnevet, hasznos lenne, ha a pontos címét is megadnátok és a telefonszámát. (Netán a termékek árát is.) Gondoljatok a vidékiekre is, kik nem annyira ismerik Pestet.
A Krups 4020 tipusú kávéfőző szűrőtartójánál nem a körömszerű bemélyedésre gondolok a szűrőtartó oldalán, hanem a peremén levő két bemélyedésre. Simitsd a szűrőtartó peremén végig az újjad! Kb. fél miliméteres lehet ez a vályat. Ez a bemélyedés, mikor a szűrő benne van nem igen látszik. Néha, mikor lefolyik a kávé megjelneik egy-két kávéhabcsepp.
Én is hasonlóan tisztítom meg a felsőszűrőt. Kávétartó nélkül keresztül folyatok vizet egy pohárba, majd utána nedves ruhával végigtörlöm.
Sziasztok!
Mitől van az, hogy a nemrég vásárolt Musetti podokból főzött KVnak nincs akkora cremája sőt majdhogynem nincs is, mint pl. egy egyszerű omnia melange-nak. Valamit nem jól csinálok vagy az én gépemhez nem annyira jó ez a pod vagy?
Köszi Pigi
A Peugeot-t itt is megrendelheted a Tálal6-ban, bár akkor is hetek alatt hozzák meg és itt is 20 ezer Ft, csak garancia-érvényesítés szempontjából lehet jobb, mint a netes rendelés. (És az ő bajuk, ha ellopják a postán, nem a tiéd.)
Lehet, h. nekem is azzal kellett volna próbálkoznom a be nem vált Bisetti helyett, de a hengeres alakúakat SZVSZ könnyebb kézben tartani darálás közben, mint a kockákat. Az ára is kicsit riasztó persze, de nekem elsősorban nem spórolásból kellene kézi (a Lux árát még egész elfogadhatónak tartom), hanem a zajtalan működés + hordozhatóság miatt.
Tényleg van olyan KV, ami 300/kg? Szerintem annyiért negyed kiló elfogadhatót is elég nehezen találsz! (Talán az Eduscho Dupla az egyetlen, ami belefér ennyibe és már ihatónak nevezhető.)
"Mit javasoltok, mivel lehetne elfogadhatóbbá tenni?"
Kotyogóba töltéssel, az Omnia mindenképpen arra van optimalizálva -- nemcsak az őrlemény, maga a keverék is.
"Kézzel foghatóan, milyenre kell darálni az eszpresszőgépekbe a kávét? Hogyan lehetne meghatározni a finomságát, mert ahogy kivettem az egyes véleményekből, az sem jó ha túl poros."
Szemre nem könnyű, de ha az eszpresszó-finomságúba markolsz, akkor a szemcsék még szúrják az ujjadat, mint a kristálycukoré. A török finomságnál nár nem, az púder-érzés. Ha finoman beleböksz, akkor engednek a szemcsék és szétgurulnak; a török együttmarad és masszaként új alakot vesz föl, mint a homokdűnék a sivatagban.