A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ha van idod menj ki Becsbe egy szakboltba ahol jokepu olasz a szemelyzet es hagyd magad befolyasolni. Most mar ertesz hozza annyira, hogy nem tudnak valami csilivili egykazanos es szakaszosan uzemelo pumpas vackot radsozni.
Sziasztok! Szeretném megköszönni a segítségeteket kávéfőzőgép választásában. Most már szinte a bőség zavarával küzdök. Igaza van az előttem szólalónak hogy mindenkinek az igénye szerint kell választania. Lehet hogy akkor én nem jól fogalmaztam meg a kérésem. Ugyanis nekem nem az a célom, hogy a leendő gépem minél drágább legyen, hanem a kávé, amit készít, olyan legyen, mint a hasonlattal élve:különbség a fekete-fehér és a plazmatévé között.Minőséget szeretnék és ezért hajlandó vagyok többet is fizetni.Imádom a kávét, az ízét és olyan gépet vennék,ami kellő gyakorlattal képes kihozni egy jó kávéból a maximumot
Nézd, van számtalan féle KV és KVfőző. Mind mást ad. Ha a célod egy olyan készülék, ami agyonverős KVt csinál, talán legjobb egy kotyesz, vagy egy tulnyomásos. Ezek tudnak brutálerős KVt csinálni. Aztán veszel egy pumpás gépet, és furcsa élményben lesz részed. A KV gyengébb lesz kicsit, de mintha fekete-fehér TVről plazmára váltanál, megnyílik a világ az ízeknek, aromáknak, illatoknak. És van a dugattyus gép (karos), ami kicsit vegyes megítélés, mivel 1részt erős, másrészt izekben gazdag KVt is tud adni. Csak ahhoz nagyon össze kell vele szokni.
Szal döntse el mindenki maga, mire vágyik, s annak megfelelően vásároljon.
Aztán hogy adott osztályon belül milyen a gépek megítélése, sokmindenen múlik, melyek 60%a már egyéni megítélés kérdése lesz, s 40% a gép kivitelezési hibái/pozitivumai. Szerintem.
Szóval mielött gépet vesz az ember, érdemes eldönteni milyent akar, s mennyiért. Aztán már csak átnézni,a zért mit kap, s azokról miket írnak. A leírtak alapján meg ellehet gondolkodni, együtt tudsz-e vele élni, vagy nem. Aztán mikor megvolt pro és kontra minden, bemész az üzletbe, és megveszed azt a gépet, amelyik jobban tetszik. ~ : D És lehet megkövezni, de igenis a kinézete lesz a végső érv a gép mellett (adott összeghatárok között), mivel lesz legalább 2-3 gép, ami belefér a keretbe, és tudja amit akarsz. És ott már azt fogod nézni, melyik tetszik, melyik ragad magával, s ezt a küllemével, harmóniájával fogja elérni, nem a lefőzött KVval. ~ : ))))))
"Szerinted aki egy ketmilio forintos mechanikus karorat vesz, azt azert veszi, hogy pontosan mutassa az idot? A karos gepekkel fozott kaverol meg az igazan megszallottak velemenye is megoszlik."
A karos gépek az 50-es évek technikáját képviselik, ennyiben jó a mechanikus óra-hasonlat. A Pavonik örökölt gyenge pontja, hogy a hőstabilitásuk nem márhető a korszerűbb dizájnu pumpás gépekhez, már a középkategóriásakhoz sem. (A Gaggia állítólag sokat javított a saját Achille modelljén e szempontból.) De a nagyon megszállottak szerint az eszpresszó íze csak akkor lesz egészen tökéletes, ha teljesen egyenletes sebességgel nyomják rajta keresztül a vizet és nem szakaszosan -- ez állítólag ad a KVnak egy plusz vajszerű simaságot és fölerősíti a természetes édességét. A vibrációs pumpák csak szakaszosan tudják csinálni, pedig még nekünk így "alulnézetből" nagyon jónak-drágának tűnő gépek is azokra épülnek; egyenletes nyomásra (és halk működésre) csak a legfelső kategóriában található rotációs pumpák képesek, vagy a mechanikus kar! Ebből a szempontból nem is olyan drágák az 500-1000 USD között kapható karosak.
A te interneted uolyan jó, mint az én internetem :) Egyébként a Braun nem eszpresszógéppel, hanem eszpresszóhoz is alkalmasnak szánt kúpos darálóval vallott kudarcot -- pedig ezt a modelljét itthon is kapni, viszonylag olcsó, és nyilván sokan meg is veszik a jól csengő név miatt. (Ezt azért kikerestem a kedvedért: http://coffeegeek.com/reviews/grinders/braun_kmm30)
"nagyon foglalkoztat ez a kérdés, hogy miért ne tudna pl. a Braun espresso kávéfőzőket gyártani, ha tényleg akarna."
Tudtommal *egyetlenegy* német vagy japán, svéd stb. cég sincs a felső kategóriás presszógépek piacán, az olaszok mellett csak egy-két svájci, spanyol és portugál van versenyben. (Még az alsó kategórában se nagyon, bár azon lehetne vitatkozni, h. a Tefal-Krups Made in China készülékei most tkp. milyen nemzetiségűek.) De ez SZVSZ egyáltalán nem olyan rejtélyes probléma. A tervezés utolsó fázisa nyilván az, h. a prototípussal főznek egy eszpresszót és megkóstolják, elég jó-e -- és ilyenkor a német v. japán mérnökök, akik még életükben nem találkoztak tényleg jóval és föl sem ismernék, szemrebbenés nélkül azt mondják a moslékra is, h. "persze, tökéletes"! :)
"korábban azt mondtátok, hogy tulajdnképpen, egy bizonyos kávéból kiindulva, a kávé készítőjén múlik a végtermék íze és zamata és nem gépen"
Ezt én biztos nem mondtam. Gyakran lehet olvasni egy közhelyes megfogalmazást, ami szerint 50% múlik a készítőn, 25% a gépen -- v. gépeken, mert a darálót is bele kell érteni -- és 25% a kávébabon magán. Ezek persze nem mérnöki pontossággal megállapított arányok, de azért nagyjából értheted, mire gondolnak...
Off: Karóra sztorim van: Ismerős ismerőse vett valami milliós csodát, majd miután érezhetően pontatlan volt, visszavitte az üzletbe. Órás: Megcsinálom természetesen, de mondja nem mindegy? Ügyfél: De, és kifordult az ajtón. On:
Volt egy ismerősöm aki a hangfalait miliméterenként tologatta. Állította, az sem mindegy a hangképnek, milyen színű zolkni van az emberen. Ezt egy mindennapi lakótelepi lakás szobájában művelte...
"Aztán itt van ez a szép karos gép is, amit káposzta mutatott néhány üzenettel korábban. Tényleg gyönyörű, szívesen elviselném a kinyhánkban. De vajon mivel készít finomabb kávét mint egy másik, csúnyább, csokítósabb kávéfőző?"
Szerinted aki egy ketmilio forintos mechanikus karorat vesz, azt azert veszi, hogy pontosan mutassa az idot? A karos gepekkel fozott kaverol meg az igazan megszallottak velemenye is megoszlik. De itt meg egy parameter van, amit te kontrollalhatsz, a kar minden egyes lehuzasanal vegigizgulhatod, hogy ma beletalaltal es a foldkerekseg legkobb kavejat sikerult kipreselni, es ezert szerintem mar megeri.
Ezzel a Stradivarival tudtommal egyáltalán nincs sikere a Pavoninak, továbbra is a régi modelljeiket -- Europiccola, Pro, Romantica -- veszi mindenki. (Nekem se tetszik, egy KVfőző uúgy ne legyen hegedű alakú, ahogy lehetőleg fordítva se.) De azoknak is az a hírük, h. nagyon trükkösek és kimondottan erős elkötelezettség meg sok türelem kell hozzájuk.
Kösssz, így már meglesz ez a félárú bolt is. Egyébként a Hitachi télleg nem egy jelentősKVfőző-gyártó - nem is találtam az oldalukon gépet. Ennek ellenére megnézem, vajon milyen lehet.
Itt egy magyar honlap, náluk van pl. LaScala Butterfly, meg Elektra Nivola, darálónak meg a Mazzer különféle változatai. (Butterfly+Mazzer is kijön bő 300 E Ft-ból) A LaScala Butterfly mértékadó külföldi KVfórumok szerint is az egyik legjobb gép a kategóriában.
BTW, ha vkit mostanában érdekelne az alsó szegmens: a Hegedűs Gy. utcában, a Grissinitől a körút felé (tehát a keleti oldalon) van egy gyanús külsejű bolt, félárú arúk boltja v. hasonló néven. A kirakatukban mostanában kint van ez a gép:
http://www.dealtime.co.uk/xPF-Hitachi_ESP_1
nevetséges 8000-vmennyis áron. Elég komoly fémnek látszik a szűrő és a tartófej. Persze azt nem tudom, tényleg van-e bármi fogalmuk a Hitachinál az eszpresszóról...
Irigylem a problémádat! :) Ebben azért csak mérsékelten tudunk segíteni, itt senkinek sincs enyire drága gépe. (A maximum eddig egy Gaggia Achille.)
Mindenesetre mindannak az alapján, amit összeolvastam (és az nem kevés), ez a társaság: http://www.tasteit.at/ csupa jó presszógépet árul, mármint olyanokat, amik mind jó kritikákat kaptak a saját kategóriájukban. De a Giotto nagyon drága, a Domobar vagy a Butterfly legalább olyan jó hírű masinák jóval kevesebbért. Sőt, a Domobarral -- mint láthatod -- most adnak egy Demoka darálót, így nagyon jó vételnek tűnik.
Sziasztok! Még új vagyok ezen a fórumon így nézzétek el nekem ha butaságokat irok. Több kérdésem is lenne a hozzáértőkhöz. Sokféle kávéfőzőt kipróbáltam a kotyogótól az automatáig. Az utóbbi , fél év alatt tönkre is ment.Most szeretnék egy megbízható kávéfőzőt venni külön darálóval.Erre áldoznék akár 3-400000 Ft-ot is.Amit kinéztem az a Gaggiának a GE-ONE T félautomata gépe és az MD 64 vagyMD-85-ös darálója. Az ECM Boticelli vagy a Giotto is tetszik.Azt szeretném kérdezni Tőletek hogy tudnátok-e valami elérhetőséget hogy hol tudnám megvenni vagy megrendelni valamelyiket. Lehetőleg Magyarországon vagy Ausztriába.Örülnék egy magyar nyelvű honlapnak is vagy valamilyen hasonló kategóriájú gép nevének, elérhetőségének. Előre is köszönöm bea66