Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3237
Nos, megnéztem egy Krönung alját, de nem derült ki belőle, h. külön Kelet-Eu.-nak szánt változat lenne -- az áll rajta, "származási hely: Bécs, Ausztria".

Ezt külön utálom egyébként, amikor egy kávén nem adják meg a valódi termőhelyét... Bár a Krönungra pont lenne tippem, egyszer ittam egy keveretlen kolumbiait a Semiramisnál és annak tisztára Krönung-íze volt.

H_G Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3236
Tényleg lehetséges, h. Németo.-ban meg Svájcban jobb KV van a krönungos dobozokban, mint itt a vadkeleten, elég sok termékkel van így. (Milka v. a Nutella néven pl. egész pofátlanul ízetlen dolgokat mernek itt árulni, a lengyelországi üzemeikből.)

"Irtad, hogy French Press-t hasznalsz kavefözesre. Ehhez nagyobb mennyisegü örölt kave kell, mint a filteres kavekhoz, ... vagy? Szerintebb erösebb is."

Nem, az kb. félúton áll az eszpresszó és a filteres között -- 10-12 g elég egy csészéhez. Sokkal jobb lesz, mint a filteres volt, testesebb. Érdekes módon ha uazt a kávét megfőzöm eszpresszónak és Bodumban is -- erre nem minden KV jó persze, de van amelyik bírja, pl. az Excelsior elég jó mindkét célra -- akkor egészen más ízek jönnek az előtérbe: nagy nyomáson jobban kijön az olajos-magvas zamat, a dugattyús a csokoládés aromákat hozza ki jobban!

"Reggelenkent en filteres kavet szoktam inni, mert ez nem olyan erös mint a gepi."

Nyilván tudod, h. sokan Americanót isznak e célból, eszpresszót fölhígítva forró vízzel. Akkor nem kell különböző pörkölésekkel és darálási finomságokkal variálni. De vitatható, h. elég finom (sima, harmonikus)-e.

"Ennek a filteres kavefözönek a szep dizajn mellet csak az az egy problemaja, hogy a benne levö kave egy ora mulva mar nem elvezhetö langyos lötty lesz."

Hát, tévedhetek, de szerintem nem létezik olyan módszer, amivel a KV tényleg iható maradna néhány percen túl is -- ha a hőmérséklete megfelelő marad, az aromák akkor is ellaposodnak belőle. (Amúgy ez a Siemens tényleg nagyon elegáns látvány.)

Tényleg én lennék az egyetlen, aki egy jó erős eszpresszótól kicsit zsibbasztó hatást érez a nyelve hegyén, mint amikor gyerekkorunkban megnyaltuk a laposelem végét?(Biztos egész máshogy kéne körülírni :) Pl. az itt jól ismert Manuel Sublime-ban is nagyon szépen kijön ez az íz-komponens.

Előzmény: Törölt nick (3231)
matti70 Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3235
Kösz, felhívtam őket, 100y nincs, az arany csíkos fémdobozos meg ua., mint a Grissiniben volt: kotyogó, filter, napoletana. Viszont van pod, hát akkor azt veszek :)
Előzmény: yeahhh (3233)
handras Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3234
tussfürdő :)
Előzmény: Törölt nick (3232)
yeahhh Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3233

Közkinccsé teszem:

 

Danesi Magyarország Kft.
1074 Budapest, Dohány u 58-62.
Tel: 3410-646

 

Erősen ajánlott a hely, ugyanis egyben borszaküzlet is :-)))

Előzmény: matti70 (3218)
H_G Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3230
Semmi baj -- nekem nem ízlik, de ez szubjektív. Szerintem nem ad semmi különös élményt, nincs benne semmi "ördögi", nem zsibbasztja el a nyelved hegyét és nem tölti meg az orr-üregedet hosszan ott lebegő illatokkal stb.; persze bárki gondolhatja máshogy.

Nem az áron múlik kizárólagosan; mióta a "French press" megvan, nem iszom filterest, de emlékeim szerint a nagyon olcsó Eduschók egész élvezetes eredményt adtak azon a módon. Viszont pl. Lavazzáktól még semmilyen módszerrel sem voltam hanyattesve...

Észrevetted már, h. Alexadrosznak itt majdnem uolyan Saecója van, mint a tiéd? Csak régebbi lehet, LCD-kijelző helyett LED-sorral kommunikál. (Ő főleg Segafredóval használja.)

Előzmény: Törölt nick (3229)
H_G Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3228
Még egy kép a netről: ilyen szép dús (bár kicsit túl szőkés) cremát kapott valaki egyszerű Krups Gusto + Zassenhaus kézi daráló összeállítással.


H_G Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3227
"nagyon erzekeny volt a daralas finomsagara es kavetipusonkent mas beallitast szeretett,"

No, azért ez az egy nem számít hibának -- igazából te tudod, h. a szépséges karos Pavonikról meg még egy csomó csúcs-gépről ugyanúgy elmondható.

Előzmény: Káposzta (3217)
H_G Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3226
"Állandóan előbújik belőlem a kisördög"

Én inkább úgy fogalmaznék, h. bolond lukból bolond szél fúj :)

"rozsdamentes csúnyaságokat mutogattok, aminek ráadásul még fémes íze is van"

A csúnyaság/szépség szubjektív, de a rozsdamentes acél nem hagy fémes mellékízt a folyadékon. Ha hagyna, már rég rossz lenne, mire a csészéig ér, mert már a gépben sok ilyen felülettel érintkezik a kávé (a krómozott réz mellett). A drágább presszógépek bojlere (de még az én olcsócskámé is) tipikusan rozsdamentes acélból van, nem alumíniumból és a kotyogók között is elterjedt mind a két fém.

"Porcelán és kerámia - ezek a kávé barátai, stílusban, ízben egyaránt."

Biztos te tudod jobban, mint az olaszok, ahol a legtöbb nagy cég kínál üveg- és acél csészéket is a porcelán mellett. Ernesto Illy ugye amatőr hozzád képest?

http://www.aabreecoffee.com/espresso_cups.cfm, http://www.zaccardis.com/coffee-espresso-cappuccino-latte-mugs-cups-tumblers.html -- ha elnézed ezeknek az amerikai székhelyű boltoknak a kínálatát, ugye tipikusan a gyezsurnaják beszerzési forrásai?

"No és az az üveg-fém konstrukció! A piacon és a kínai boltokban, meg a szocializmusban, nőnapi ajándékként láttam ilyen szocreál képződményeket."

Nem helyes, de némileg érthető, h. a szocalizmussal asszociálod a fémkeretben üveg konstrukciókat, ui. az oroszok (nem a kommunisták :) közel állnak a török hagyományhoz és szeretik az ilyen edényeket, kávé- és teaiváshoz egyaránt. Ui. a törökök eredetileg pontosan így, hőálló keretbe foglalt fületlen réz- v. üvegpohárkából itták a kávét, amikor még csak egyedül ők ismerték Európában. (Ma már a porcelán jellemzőbb ott is.)

A keret eredetileg gyakran fából készült (íme egy szép darab az Oszmán Birodalom idejéből).

"sznobériát kielégítő butaságok, ahogyan a méregdrága emblémás kávés csészék is."

Én inkább stílusosnak találom, hogy ha vki egy bizonyos márkájú kávét iszik, akkor azt uannak a gyárnak az emblémás csészéjéből is teheti.


Előzmény: Törölt nick (3205)
H_G Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3225
Stimmel, a papámnak kotyogósa van. SZVSZ abban sem nagy szám a Krönung egyáltalán.

Előzmény: Káposzta (3223)
H_G Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3224
"A viztartaly aljan volt egy szelep amin at szivta a vizet, az csopogott."

Ebben a DeLonghi dizájnja idétlennek látszó, de nagyon ésszerű megoldást követ: a víztartály egy csak felülről nyitott, kivehető műanyagedény, olyasféle, mint amilyenben a nővérkék hozzák a beöntést :) és ebbe lóg bele két gumicső (nem is tudom, miért 2), azokon át szívja be a vizet. A csővégek tömítése persze itt is elkezdhet ereszteni, de ez nem járna azzal, h. a gravitáció a gép alá űríti a tartályban maradt vizet.

Előzmény: Káposzta (3220)
Káposzta Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3223

Ez kifelyezetten kotyogos/filteres kave, presszogeppel eleg szornyu ize van.

Előzmény: H_G (3221)
H_G Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3222
"Más: szeretnék venni Danesi kávét, leginkább a 100y-t, nem látott valaki?"

Saturn, Culinaris -- mindkettőben van most Danesi, bár asszem, nem a 100y. (De szerintem az nem is volt olyan nagy szám, amennyire drága.)
Előzmény: matti70 (3218)
H_G Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3221
"Elfogadhato aru/izü kave: Jacobs Krönung!"

Azt issza a papám is, én őnála inkább teát...

Előzmény: Törölt nick (3209)
Káposzta Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3220

Nemtom melyik model volt. A viztartaly aljan volt egy szelep amin at szivta a vizet, az csopogott.

 

"A felsőszűrő hogy tudott eltömődni, ha ott kifelé nyomja a vizet?"

 

Ezen en is sokat gondolkodtam, de nem jottem ra. Talan a szuronek volt olyan alakja, hogy felcsuszott benne  a kave.

Előzmény: matti70 (3218)
H_G Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3219
"Csak nem saját öntés?"

Dehogyis, éppen azt írtam mellette a hsz. szövegében: ezt a cappuccinós változatot még csak a neten láttam, boltban csak a kis csészét. (Nem pont eszpresszós csésze ez sem, hiszen 1 decisen már luongo-méret. De azért a CG-n is ezt használják többen is, hozzánk képest haladó eszpresszóbuzik.)

Latte arthoz valszeg nem lenne elég a DeLonghi gőzölő kapacitása, de igazából nem is kísérleteztem vele eleget ahhoz, h. tudjam -- magam, mint mondtam, jobban szeretem a (jól sikerült) kávét tej nélkül, asszonykám részrehajlás nélkül utálja a KV minden formáját :( így nem tudom, ki inná meg a műalkotásokat? A sok-sok elfuserált próbálkozásról nem is beszélve...

Előzmény: gprinz (3208)
matti70 Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3218

Melyik Krups volt ez? A vízszivattyú miatt hol jelentkezett a csöpögés? A felsőszűrő hogy tudott eltömődni, ha ott kifelé nyomja a vizet?

 

Más: szeretnék venni Danesi kávét, leginkább a 100y-t, nem látott valaki? Yeahhh, tudsz mondani kontaktot a bolthoz, ahol te vásároltál?

Mivelhogy tegnap felhívtam a Grissinit, presszós kell, persze van, stb. Odamentem, és persze hogy mokka őrlésű volt. Azonkívül azon a csöppnyi helyen szerintem csak az tud hosszabb távon életben maradni, aki átállítja a tüdejét nikotin üzemmódra :(

Én asszem elkerülöm őket...

Előzmény: Káposzta (3217)
Káposzta Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3217

Egy kavefozesre teljesen alkalmatlan kavefozonek a kukaban a helye, ez nem anyagi helyzetol fugg. Ugy volt megoldva a vizszivattyu, hogy egy bolhafingnyi vizkotol is csopogott, a zuhanyrozsa 2 fozes utan eldugult es le kellett szedni tisztitani, nagyon erzekeny volt a daralas finomsagara es kavetipusonkent mas beallitast szeretett, a viztartaly alja gombasodott, most mas nem jut eszembe.

Előzmény: Zsolti2003 (3215)
Káposzta Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3216

Itt csak kb 3 honapja lepett eletbe az a torveny, hogy nem szabad elektronikus herkenytyut kukaba dobni.

Előzmény: Törölt nick (3213)
Zsolti2003 Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3215
Hű de jól állsz anyagilag!
Előzmény: Káposzta (3212)
Káposzta Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3212
Én a lakóhelyemhez legközelebb eső kukát kerestem fel a pár hónapos Krupsszommal.
Előzmény: Zsolti2003 (3211)
Zsolti2003 Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3211

Bevittema szervízbe az alig egy hónapos Krups xp 4020 tipusú kávéfőzőmet azzal a hibával, hogy kikapcsolt állapotában is ereszti a vizet, a készülék alatt víztócsa keletkezik már egy óra hossza után is. Csütörtökön kapok tájékoztatást a szervíztől a hibát illetően.

A készük dobozán 2 év garancia volt feltüntetve. A fogyasztó védelem tájékoztatott, vigyázzak, ez nem jótállás, mivel a kis háztartási gépek már nem szerepelnek a 151/2003. (IX.22.) Korm. rendeletben. Ez szavatosság. Ebben az esetben 6 hónapon belül a vásárlónak még nyert ügye van, mivel ez idő után a vásárlónak kell bizonyítania, hogy gyártási eredetű a hiba. Sajnos a szavatosság a készülékekre értékhatár nélkül van vonatkoztatva. A 6. hónap eltelte után a vásárló fordulhat bevizsgáló laboratóriumhoz. De ennek a költségét neki ki kell előre fizetnie. (Korábban  az egyik laboratórium úgy tájékoztatott, hogy több 10 ezer Ft-ot is kitehet a szakvéleményük.) Utána indulhat a hajsza a költség megtérítésre vonatkozóan, és mehet még bíróságra is. Gondolom, eddig nem szoktak elfajulni az események. (Bíróság, perköltség, ügyvéd stb.) Elgondolkodtató, hogy egy pár 10 ezer Ft-os termék esetén megéri-e az idegeket örlő, pénzt nem kimélő hercehurca. (Ismerve a magyar jogrend lassúságát.) Azt mondta korábban egy jogász, EU barát a magyar rendelkezés. Lehet, de a tisztesség másképp működik az EU-ban, mint itt.

Zsolti2003 Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3210

Én sem innám meg fém csészéből a kávét, de mustáros pohárból sem. Szerintem a porcelán a legkellemesebb anyag. Néha egy embléma miatt jól fel vannak turbózba a kávéscsészék árai. Én akcióban vettem Segafredó kávéhoz adott csészéket. Szerintem ezek a csészék megfelelőek az eszpresszókávéhoz. A csésze falvastagsága jól tartja a meleget (előmelegítés után), mérete is megfelelő. (Nem is drága, kivitele is normális, nem rücsköz, hibás.)

A 10-20 ezer Ft-os kávé csak a mi kelet-európai fizetésünknek drága. Ezt lehet a kávéfőzőkre és darálókra is érteni. A németekenek egy 2-300 ezer Ft-nak megfelelő készülék megvétele annyi, mint nekünk egy 20-30 ezer Ft-os kiadás. Vagyis összességében nekik nem olyan megerőltető. Szerintem a nyugati fizetésekhez vannak a különböző kávék és kiegészítők árai is megszabva. Magyarország meg "nyugatról" importál. Az importőrök is ráteszik a maguk "kis" hasznát. Mondhatjuk, annyiért is megveszik, akkor miért is adnák kevesebbért?

Előzmény: Törölt nick (3205)
gprinz Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3208
Csak nem saját öntés??? Ha igen, nagy gratula!
Előzmény: H_G (3204)
Vén Resu Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3207
Bár nem ínyenc kategória, de a Lavazza, Segafredo Zanetti, Piazza D'Oro kommersz eszpresszó kávéi azért nem olyan rosszak.
Előzmény: Törölt nick (3205)
yeahhh Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3206
Nem vagyunk egyformák - ugye, kinek mi a finom kávé, és az elfogadható ár. Jómagam csak őrölt kávét veszek (még nincs darálóm), 250 grammos kiszerelésben, így persze drágább, mintha szemeskávét vennék, 1 kg-os kiszerelésben. Ebben a felállásban márkától függően (Molinari, Manuel, Vergnano) 4800-7600 Ft/kg-os ár jön ki. Napi 2 kávénál nemigen iszom többet, ezért nem drágállom eme élvezetet - lejjebb már nem adnám... 
Előzmény: Törölt nick (3205)
H_G Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3204
Az enyémnek ui. ez van az aljába préselve. De pontosan ezt más neveken is árulják a neten, láttam már "Trudeau" és "Bromioli" csészeként.

Cappuccinós is létezik belőle, hosszában elnyújtva, de azt még boltban sosem láttam:


Előzmény: gprinz (3203)
gprinz Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3203
A névre sajna nem emléxem, csak arra, hogy 3 db volt egy csomagban, az oldaluk kikandikált a papírból. Ja, és nem volt valami eget verő összeg...
Előzmény: H_G (3201)
matti70 Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3202
Kösz az infót! Csak mint érdekességet nézegettük, nagy elvárásaim nem is lennének vele kapcsolatban. De egy kóstolásért inkább nem vettünk egy flakonnal.
Előzmény: gprinz (3199)
H_G Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3201
"VITROSAX ITALY"? :)

Előzmény: gprinz (3200)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!