Célszerű erősen elfordítani a lapátot, a forgásiránnyal megegyezően, majd oda-vissza. (Enyémnél ez azonos az óramutató járásával.) Természetesen, a másik kézzel közben alul megfogva a tengelyt és ellentartani. Jó esetben érezni lehet egy kis roppanást, amikor a beszáradt liszt megtörik.
Lehet próbálkozni áztatással is, de én nem javaslom az egész sütőforma beáztatását, mert a csapágyazásnak nem tesz jót a víz, hanem csak önteni bele annyi meleg vizet, amennyi a lapátot ellepi.
megpróbálhatod még, hogy egy nagyobb lábasba belerakod, ha van akkor lábasod otthon, amibe belefér. a lábasba is engedsz vizet, és a sütőedénybe is annyit, hogy a lapátot ellepje jól. A nagylábas alá gyújts be, és amikor már a sütőedényben is forr a víz, rakjál bele 2-3 evőkanál szódabikarbónát és még pár percig forrald. Akkor lekapcsolod alattuk a gázt (villanyt) és úgy hagyod míg ki nem hűl.
Nem próbáltam még, csak egy tipp... a nagyon odakozmált edényt szoktam így kezelni (előfordul, már a gyerekeim is főzőcskéznek:D), a szódabikarbóna a legmasszívabb szennyeződést is úgy fellazítja, hogy utána könnyedén el lehet mosni.
Köszönöm a választ! Az a gondom, hogy "összegyógyult" a sütőedény és a keverőlapát, csak úgy tudnám leszedni a lapátot, hogy azzal tovább károsítanám a teflonbevonatot. Bár lehet, hogy így is megpróbálom.
Biztosan sokan kérdezték már, de hadd kérdezzem meg én is. :)
2,5 éve vettem egy Tesco "alapgépet". Teljesen jól működik most is, de - bár nem tisztítottam fémmel - a keverőlapátról lekopott a teflonbevonat. Így aztán sütés után, amikor nagy nehezen kiráztam a kenyeret, marad egy kb. 0,5 cm-es kenyérréteg a keverőlapáton, amit le kell áztatnom, majd olivaolajjal be kell kennem a lapátot (mintegy pótolva a teflont :)). Arra gondoltam, hogy vennék egy új sütőedényt (természetesen keverőlapáttal), hogy ne kelljen ezzel szórakozni. Bízom benne, hogy ez standard méret: 14,5 x 18,5 cm felül mérve, a magasság az alsó henger nélkül 15,5 cm, az alsó hengeré 3,2 cm, utóbbi átmérője 6,1 cm.
Lehet valahol ilyet kapni? Természetesen új kellene.
Végre sikerült "közelférkőznöm" az itthoni számítógéphez:-) Elküldtem a Hausmeisterem beszkennelt használati utasítását 3 db mailben (összesen 24 oldal), remélem, hogy tudod hasznosítani a használatiban lévő infókat!
Igen, látom. Katt a nicknévre - előjön az adatlap - katt a "küld" szóra és megnyitja a mailküldő "lapot", ott már látszik a regisztráció során megadott e-mail cím. Persze csak abban az esetben, ha publikus az e-mail címed, de mivel Neked publ. tudom küldeni. Csak éppen utazgatós, pakolászós, intézkedős, költözködés-előkészítős szituban vagyunk, telefonról írok most is.... na szóval sejted, de megígértem, tehát küldöm. Csak most nem megy olyan gyorsan, mint máskor:-)
A garanciális idő letelte után is tudnak alkatrész ügyben (fizetős javításban is) segíteni. Egy telefont megér. Esetleg megkérdezheted a szervízben, hogy lehet-e más tipushoz tartozóval helyettesíteni .. de nézelődhetsz a rotovill.hu oldalon is. Sokféle alkatrészt árulnak, többek között kenyérsütőkhöz lapátokat, üstöt stb.
A gép fél kilós kenyeret süt és egyszerűen nem értem, miért ennyire kényes a hozzávalók mennyiségére, minőségére. 10 ml víz megléte vagy hiánya tönkreteszi a kenyeret.
Nem a gép kényes, hanem minél kisebb kenyeret sütsz, annál pontosabban kell a hozzávalókat adagolnod. Tegyük fel, hogy már kitapasztaltad, hogy a fél kilos kenyeredhez 135 ml víz az ideális, ezzel sütöd a legszebb kenyereket. Ha ehhez viszonyítva +- 10 ml-t használsz az bizony 7%-os változtatás.
Ugyanezt a logikát követve a saját kenyereimnél: én cakpakk 378 ml folyadékot használok a kilos kenyereimhez. Ha pl. 7%-al (26ml) megnövelném a mennyiségét akkor szétfolyna az egész. Ha elvenném ugyanezt a mennyiséget az ideálistól akkor nem tudnám kidagasztani. Mivel minden kenyerembe teszek egy szem főtt krumplit, még annak minősége is befolyásolja a tésztát. Egyik fajta krumpli több vizet vesz fel mint a másik, ezt is figyelembe kell vennem.
Én a helyedben eleinte minden dagasztás után kivenném a tésztát az üstből, megforgatnám a kezemben, megjegyezném az állagát és azt is, hogy milyen kenyeret sütöttem vele. Általános szabály, hogyha farkincát húz a tészta a dagasztás végefelé az edény falán akkor túl lágy a tészta, kevesebb víz vagy több liszt kell bele. Ha szakadozik, kemény, csak dobálja a lapát akkor több víz vagy kevesebb liszt. Az is lehet, hogy kevés ideig dagaszt a géped, párszor próbáld ki, hogy dupla ideig dagasztasz vele(dagasztás után újra indítod a programot).
ETNA én nem látom a Te email címedet, Te meg tudod nézni az enyémet ? Csak azért kérdezem, mert valakinek email ban küldted el. Ha kéred megírom, ha a Fórumra teszed úgy is jó.
Köszi Misland a segítőkészségedet, de az enyém valóban csak 10 pr-os. Amit én találtam az FIF és ismerteti a pr-ok időbeli lefutását, és alkalmazását. Igaz, hogy az eleje nem teljesen egyezik, de nagyon hasonló. Köszi mégegyszer munkádat.
Gondolom, az is a Clatronic BBA 2605, Hauser HM 1000, Hauser BM 665 egyik variációja lehet. Mechanika azonos, sütőformát láthatod a képen, a kezelőtábla elrendezése szokott különbözni.
köszönöm akez. útmutatót. Lefotóztam FIF Brotbackautomat 850W gépet. Kerestem én is a neten, de csak az ebay-n találtam hasonlót. Van hozzá állítólag 17 oldalas anyag, de azt nem találtam
Vettem egy egyszerű Hauser masinát... gondoltam kipróbálom ezt a kenyérsütsdi dolgot...
Eddigi tapasztalataim elég furcsák...
A gép fél kilós kenyeret süt és egyszerűen nem értem, miért ennyire kényes a hozzávalók mennyiségére, minőségére. 10 ml víz megléte vagy hiánya tönkreteszi a kenyeret.
Eddig sikerült jó kenyeret, keletlen és túlkelesztett kenyeret is sütnöm... a baj, az hogy az utolsó kettő végeredményét is sikerült egy időben produkálnom... nem dagadt meg, és elég lapos lett a teteje is...
Kedves CSVili, mailben küldtem anno és Neked is így küldöm a használatit, de egyébként nincs benne kalács recept. Én korábban a francia kenyér receptje alapján csináltam kalácsot a géppel, de később kaptam (itt a fórumon) egy jó kakaós kalács receptet, azt is küldöm majd ... remélem megtalálom:-)
Másiknak FIF-2 a típusszáma? Ez így nem sokat mond, valami pontosabb adat, gyártmány/típus kellene, ami alapján a fotójára rá lehetne keresni. Utána a kép alapján hátha meg tudnám mondani, hogy melyiknek a klónja.
Nekem is van HM-1300 gépem, mint a tiéd, s valahol kértek tőled kezelési útmutatót. Kerestem a hozzászólásaid között, de nem találtam meg.
Ha megtennéd írd már le hol találom meg. Kalácsot még nem sütöttem vele, s az útóbbi receptet szeretném kipróbálni. Továbbá keresek FIF-2 lapátos kezelési útmutatót is, ha lenne valakinek.Amit találtam róla a neten az minimális. Előre is köszönöm