A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Most csak így gyorsan. Át kell bogarászni a szállítási feltételeket, nem tudom, hogy mindegyik szállít-e Magyarországra. A magyar oldalon nincs túl sok, de egy telefont megér, hátha be tudnak szerezni másfajtákat is.
A koffein egy igen erõs stimuláns. Nem csak a vérnyomásra és az élénkségre hat, erõsen befolyásolja az emésztõrendszert is, fokozza a bél perisztartikus mozgását, hashajtó hatású. A természetellenes bélmozgás hosszú távon nem tesz jót a szervezetnek, ráadásul a kávét rendszeresen fogyasztók belei egy idõ után hajlamosak koffein nélkül renyhülni, lassulni, és emiatt rendszertelenné válik emésztésük. Csökkentse kávé adagját, ha teheti, és fogyasszon naponta Activiát, hogy természetes úton segítse tápcsatornája megfelelõ ritmusát!
Szerintem ne vegyel, esetleg akkor, ha szereted a 100% arabica kavet. Ennyi penz korul kapsz Cellinit barhol, az jobb. A cseszek vekonyfaluak es szerintem rondak, ez utobbi erosen szubjektiv magenvelemeny. Egy kavescsesze optimalis esetben sokaig jo, azzal nem erdemes sporolni.
A pici csokikat én tudom értékelni, SZVSZ elég kávébarát környezetet teremtenek a szájüregben :) Viszont ha tiszta étcsoki helyett tortabevonót találok benne, az igazi kitolás, a kis pohár víz még nem is elég, hogy lemossa az ízét az KV előtt -- és ez amúgy igényes helyeken is előfordul sajnos! Pl. a Toldiban is ilyet adnak a Filicori mellé, a szemközti, egyébként elég jó Perté kávézóban is... Viszont az új Goppion kávézóban étcsokival bevont kávészemet adnak, az nagyon finom és stílusos; a Grissiniben meg vmi karamellbevonatú kukoricszemet, remekül illik a KV elé az is.
Vizet sajnos csak puccosabb helyen adnak, pedig az az egy amit ertekelni tudnek. Viszont mindig telepakoljak a cseszealatetet cukorral, tejszinnel, csokival es kanallal. Ha pultnal kerem a kavet mindig szep akkuratusan visszapakolok mindent a helyere, mert natur szeretem inni.
Igen asszem a program 4 espresso, 4 cappuccino (asszem de ez nem biztos) és tetszőleges kreativ italból is 4 elkészítése. Elég szűkös idővel, s nagyon sokat nyomott a latba a 4 elkészített ital egyformasága.
Azért ott a "kreatív ital" csak az egyik műsorszám volt, úgy emlékszem, standard kávéfajtákat is kellett csinálni és a végén összesítésből jött ki az eredmény.
Én elég gyakran kapok kis pohár vizet a KV mellé, de tényleg nem általános már.
Hát, volt Spekturom ez a Baristás sorozat. Ott csináltak mindenféle KVt, mindenféle módon, KV-s koktéloktól a sima expressón át, a dugyattyus géptől a forróvizes átpaszírozós (asszem franciaKV) on át a törökKVig minden.
Ott a baristaversenyt nyerő emberke egy tojásos likőrkrémes expressoval nyert. ~ : )
Amugy a tojástól krémesebb, lágyabb lesz a KV, s laktatóbb.
Etiópokat nemtudom, hogy cukrozzákis-e, de sózzák az biztos.
Amugy fent említett sorozat ha megvan valakinek archiválva, megköszönném.
Way down among brazilians Coffee beans grow by the billions So theyve got to find those extra cups to fill Theyve got an awful lot of coffee in brazil
You cant get cherry soda cause theyve got to fill that quota And the way things are Ill bet they never will Theyve got a zillion tons of coffee in brazil
No tea or tomato juice Youll see no potato juice The planters down in santos all say no no no
The politicians daughter Was accused of drinking water And was fined a great big fifty dollar bill Theyve got an awful lot of coffee in brazil
You date a girl and find out later She smells just like a percolator Her perfume was made right on the grill Why they could percolate the ocean in brazil
And when their ham and eggs need savor Coffee ketchup gives em flavor Coffee pickles way outsell the dill Why they put coffee in the coffee in brazil
So your lead to the local color Serving coffee with a cruller Dunking doesnt take a lot of skill Theyve got an awful lot of coffee in brazil
"A kapható eszpresszó kávék örleményei azonos finomságúak?"
Nagyon nem!
"Állítottátok már örlés szerinti sorrendbe?"
Az egyetlen, amit túl finomnak találtam, a Hausbrandt -- ez apróbb szemcsés, mint néhány török őrleményként árult, nem is szerette a DeLonghi. A Manuel nagyjából jó (csak jelzésszerű zömítést szabad alkalmaznom rajta), a Danesi szemcsenagysága pont jó, kár hogy az ízét nem szeretem... Az Illy, Excelsior kicsivel durvábbak a nekem ideálisnál, a Segafredo jelentősen durvább. (De tőlük az az igazán durva dolog, hogy amit a kisfogyasztóknak árulnak -- igaz, h. olcsón -- az mind sokkal gyengébb minőségű a vendéglátóipari keverékeiknél.)
Egy igazi boccvántól tudom, hogy Nálatok úgy szokták a vad bennszülöttek: összerágják a fogukkal a kávébabot és Molinari ánizslikőrt isznak rá. Barbár szokás, az már biztos!
Jobbat mondok, napi 4-5 csésze fekete, meg pár elrágott pörkölt KVbab, s 1-2 nap után, ha még él, már az izzadsága is KVillatu lesz, nemhogy a természetes outputjai ~:)
Szombaton ettem egy korrektebb adag Shiitake gombát (illatos gomba), azóta is napvégére a bőrömnek olyan "illata" van, mint a gombának volt megmosás után, keverve a szójaszósszal ~ : )))))
Azért amin láttam az espresso feliratot eddig, azok jóval finomabbak voltak, mint egy átlag kotyeszba való KV. Attól még nem biztos, hogy mind pl X-es szemcseméretü volt, Y-os szűrőhöz valóként, de az itthon a polcokon általában látható kávénál jóval finomabb örlemények. ~ : )
Nahiszen, jó is lenne, ha egy szociopatával, akinek legfőbb törekvése, hogy itt végig-sértegesse az összes többi társalgót, az lenne a legnagyobb baj, hogy offol!