A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nagyon tetszik a megközelítésük: minőségi zöldkávék szállítójaként szándékosan tartanak néhány riasztó példát "pedagógiai célból", hogy a vásárlóik továbbképezhessék az ízlésüket -- de csak akkor rendelhetnek belőle, ha nem árulják el senkinek, honnan való :)
Ilyen a vietnami káve -- újabban már ők is rájöttek arra, h. nem csak eladásra lehet termelni, hanem akár maguk is megihatják és ez a csöpögtetős eszköz terjedt el az országban. Állítólag vmi belga cég gyártotta az eredetijét, de Európában nem lett soha nagyon népszerű; azután vmi vietnami nagyvállalat lemásolt egy gyarmatosítóktól ottfelejtett példányt és ott nagy sikere lett. Alul lyukacsos alumíniumedénybe teszik és leöntik az őrölt és franica szokás szerint cikóriával is dúsított rettenetes Robustájukat; egy csavar meghúzásával-kiengedésével szabályozható, mennyi levegő megy bele lecsukott fedél mellett és így gyorsabban v. lassabban csöpög le a KV a pohárba. A fehér csík a pohár alján cukrozott sűrített tej, kötelező velejárója a vietnami kávénak.
Természetesen vannak iszonyú minőségű kávék, de azokkal a Lavazza/Sega/Nestlé nem égetné magát, szerintem már a Tchibo sem... (Vietnam úgy vált a világ 2. legnagyobb kávétermelőjévé, hogy szinte az egész kínálata borzalmas minőségből áll, viszont nagyon olcsón.) Amikről itt szó van, azok már tényleg az ízlés dolga-kategóriába tartoznak inkább.
Én Lavazzából mást nem kóstoltam, nekem ez ízlik, bár kétségkívül vannak sokkal jobb (és drágább) kávék is. Akkor most ez lenne az ominózus "nekem ízlik / nekem nem ízlik" Lavazza?
Én olvasatomban erről illene beszélnie, de ennek ~ feléért van az a KV, amit belinkeltem a Lavazzától, sőt még néhol az Aranyszinüje is olcsóbb, mint ez. Igy viszont nem értem, hogy lehet ez a legolcsóbbja... ~ : (
"de miért van az, hogy az olcsóbb keserű stb...a drágább nem?"
Mondom, neked a(z olcsóbb) Robusta KVfajta ízével szemben is lehet ellenérzésed a sötét pörkölésen kívül. Azt szokták rosszmájúan égett gumi-szagúnak titulálni (és egy kicsit tényleg hasonlít is arra). Valójában mindkét fajtából van jó is meg rossz is, és a legfinomabb eszpresszó-keverékekben majdnem mindig van egy kisebb rész Robusta is -- de sokan nem szeretik, manapság már nem nehéz tiszta Arabicához jutni eszpresszó céljára sem. A török KVt mindig is tiszta Arabicából készítették, régen etióp és jemeni fajtákból, manapság már legtöbbször azt is brazilból.
2es verziót a szálloda kajáldájában a pincérsrácok között volt 1 KV/Tea felelős, ő hordta körbe 1-1 kancsó a két kezébe, leültél asztalhoz, már jött is, hogy melyikből kérsz. Standard napi 1-2őt ittam reggel (najó, koradélelött) mellé 1-3 csésze teát, meg kevés sütit lekvárral vagy mézzel ~ : ))))
Mondjuk X. nap után már nem kérdezte mit kérek, ha nem volt elég csésze a tea+KVnak az asztalon, volt, hogy hozta a csészéket, s már töltötte is. ~ : ))) Ultra All előnyei ~ : )))))
Egyiptomban 4féle KVt láttam: 1. hülyeturistáknak nescafe 2. éttermekben rendszeresített filteres akármi. Amolyan kakaó helyett annyiból jobb kevés tejjel, hogy kevésbé édes. KVíz leginkább nem jellemző rá, de literszám iható komolyabb mellékhatás nélikül. 3. espresso, ezt külön kérésre csinálták, de csinálták. 4. török KV. Ezt külön kérésre sem mindig csinálták, mondván elromlott a főzőlap. Pedig nem, csak lusta volt 4-5x felfuttatni a KVt, visszahűteni... mert az meló...
Ebből Hurghadán is, Luxorban is, Kairóban is a 2-es, 4es verziót láttam, hogy itták helyiek is. Amit te kaptál, szerintem a 4es lehetett, bár nem biztos.
Most így nem tudom fejből. Van egy fekete dobozos Lavazza...szerintem a legolcsóbb kb. 450-500ft.
A másik meg ok...most megnéztem pirosas Segafero (Intermezzo)...nekem ez is nagyon-nagyon nem ízlik...Jó nem írom, most már hogy rossz, mert értem, hogy ez ízlés dolga...meg nem is szeretnék nagyképűnek látszani, hogy én a nagy szakértő megmondom, hogy ez rossz ez meg nem...
de miért van az, hogy az olcsóbb keserű stb...a drágább nem? Pl. A Lavazza aranyfóliás pl. szuper finomnak érzem...a feketét meg nem
de pont az jutott az eszembe nekem is az előbb, hogy egymás után kéne kóstolgatni, mert a borról is csak azt tudtam megmondani, hogy "ez ízlik ez nem", de két "ez is ízlik és ez is" között már nem tudtam rangsort felállítani :-)...de egy borfesztivál alkalmával ezt pótoltam :-)
kéne kv fesztivál nem? :-)...
szóval jó ötlet :-)...
mondjuk a legdurvább kv, amit ittam az Egyiptomban volt a Siwa oázisban, ahol kicsit zavarba jöttek mikor rendes egyiptomi kv-t kértem (mert minden turista Nescafe-t iszik) és egy idő után kihoztak egy korom fekete kv-t, de konkrétan úgy nézett ki, mintha szenet feloldottak volna forró vízben...barátnőm megitta (szeret kísérletezni:-) és csak beleszagoltam azt annyi is volt...hamu szagu volt
szerinted ez is komoly volt?
lehetett ez valami különlegesség :-)? vagy inkább csak egy gyorsmegoldás :-)?
mert kicsit zavarban is voltak, mikor hozták szóval lehet úgy kaparták össze :-)
Miért ne lenne? 1x ülj be semiramisba, vagy ilyesmibe, s kóstolj végig 1 csésze Kenyai franciát, 1 cséje Java olaszt, és Mexio olaszt vagy Mexio bécsit (azt nemtudom kapsz-e semiramisban).
Ez ugy a savanykás frisstől (kenya pl) a maróan karakteresen (Java) át a lágyabban kevésbé savasig (mexikói talán, bár nem biztos hogy tökéletes erre). Esetleg érdemes lehet egy Jamaica Blue Mountaint is mellékóstolni, hogy érezd, az ötvöz magában sokmindent, s valahol a Mexikói környékén van az alap íze, csak sokkal többszinübb, játékosabb, van elő és utójátéka is az ízeknek, melyek során szinte a teljes skála 70-80%át végigérzed.
Neked valszeg a sötét pörkölésű és magas Robusta-hányados kávékkal van bajod. Ha azért némelyik eszpresszó ízleni szokott, az Illyhez tényleg bizalommal fordulhatsz.
nem...valószínú igazad van...nehéz szavakban elmondani, hogy milyen íz...de lehet igen, hogy tényleg kesernyés és ettól a savasság már kicsit lentebb jön létre (a gyomromban) :-)
de akkor van, aki tényeg bolondul ezért a kesernyés ízért?
Hát lehet, hogy az a gond :-),...hogy nálam fogalomzavar van :-) és én szimplán azt nevezem rossz kv-nak, ami túlpörkölt és savas és gumiszagú.
és végül lehet, hogy az nem is nevezhető hivatalosan rossznak...
a Lavazzaról sem mondom, hogy rossz (abszolúte nem), csak hogy ez az olcsó fekete nagyon égett gumi szagú :-) és ha minden nap innám, akkor kilukadna a gyomrom :-)...na jó, lehet hogy nem...de kikészülni kikészülne...
pl én a Starbucks kávéját is rossznak ítélem :-), mert égett utóíze van (gumi).:-:-)...és én azt nem szeretem, de lehet hogy pont ez az utóíz az, amitől valaki szereti?
de kezdem lassan meggyőzni magam, hogy tényleg csak a gyomrom vezényel :-)