Növényvédelmes fórumon kérdeztem a pezsgőtablettát, Antisystem azt monda fel tudja venni a növény a benne lévő kalciumot. A gilisztakomposzt oldatnak meg az szerepel a flakonján hogy tenyészidőben levélre kell fujni.
Ajánlom az XnView nevű programot (telepítő letöltése), annak a konvertáló funkciójával minden gyakori képszerkesztő műveletet, így a képkorrekciókat, az átméretezést és a vízjelezést is meg tudod oldani egyszerre bármennyi fájlra, azon kívül meg pöpec kis képböngésző is.
Szívesen olvasnék a paradicsom szine, és savassága közti összefüggésről. Az a tapasztalatom, hogy a sárgák kevésbé savasak, mint a pirosak. Hajdani tanulmányaimból az rémlik, hogy egyes antocianinok, antioxidánsok szine Ph függő. Pl. a pipacs pirosa, és búzavirág kékje azonos anyag, csak a Ph más.
Szépek, és nem hasonlítanak arra, amim van. Van 25-30 féle amit termesztek, de többnyire nem ismerem a tényleges nevét. A "nagy sárga", vagy "kicsi piros" nem mond sokat. Lassan vagy kiderítem a nevét, vagy lecserélem őket.
Boldogan fogadnék Tőled magot, csak félek nem tudom viszonozni.
A fotóid is tetszenek. A széket, bársonyt, és a kifényezést már tudom. Telefonnal, vagy fényképezőgéppel csinálod, és milyen programmal feliratozod, ha nem titok?
Még fél lábbal itt vagyok és vissza léptem, mert egy érdekes cikket olvastam délelőtt, amiről úgy gondoltam megosztom a "csakisakerekpirosparadicsomotszeretemésatöbbipfujjj"-t vallókkal:
"A legújabb kutatások szerint azonban nem a piros paradicsom hanem a sárga a nyerő egészségünk szempontjából. Ennek pedig egyszerű kémiai oka van. A piros színű paradicsomokban a likopin térszerke..." tovább.... a forráshoz:
A kén biztosan felszívódik, valamenyni, bár nem hiszem, hogy sok paradicsom szenvedne kénhiányban. :) MIndenesetre nem mérgező ilyen kis mennyiségben, ezért nincs évi.-je. Kalciummal meg lombtrágyával érdemes, persze, van még azért akár 2,5-3 hónap is a vegetációból, időjárás kérdése.
Amúgy jó fura lett ez az év, hogy csak 3-3,5 hónapig lesz érett parink : Azért ennél több szokott lenni.
Ez nem ellenállóság kérdése, hanem egyszerűen nem tárolható sokáig, mert kevesebb a húsa, könnyen összelöttyed, ez így van; még a növényen is képes vizes zacskóvá válni. (De abból a legjobb a magszedés, az teljesne érett.) Éppen akkor kell leszedni, amikor éppen megérett, aztán nagyon gyorsan meg kell enni, mert hűtőben sincs el sokáig, szemben a normál parival, amit még hűtőzni sem kell. :) Néhány napig azért bírja ez is, de közvetlenül az éretten szedés után a legjobb az állaga.
Van olyanom már vagy 10 éve, habár sokáig nem tudtam mi a neve, a szomszédtól kaptam. Ízre nagyon szeretem és a többi Ökörszív fajtához képest bőtermőbb és ellenállóbb, de azért nálam érzékenyke. Néha egyik napról a másikra elfolyósodtak és megrohadtak a bogyói. Pedig nem is volt esős idő. Szóval amint bepirosodik, rögtön leszedem, mert nem bírja sokáig. De lehet, hogy máshol ellenállóbb.
Köszönöm. Bozsik gazda dícsérte a rádióban, hogy milyen finom édes, de nyilván minden kertben más az íze. De inkább nem próbálom ki akkor, vannak jól bevált fajták, amik biztosan ízlenek.
Inkább úgy mondanám hogy pukkan. Ha has magasságba grillezel, nem lehet kellemes ha eltalál. Nekem szerencsém volt mert pont nem felém fröccsent (a kárörvendők szomorúságára) utánna meg gyorsan megszurkáltam a kés hegyével a többit. A mini sárga pocsék grillezve, a Scott szív nagyon jó, a Scott lugas jó, a piros körte alakú megint nagyon jó. Ezek mellé került még a grillre Vérbelű, Lómonyú, Ilonka, Clapp, Piros clapp körte, azok is kiválóak lettek. No meg persze kurtovszka, elefántormány, greygo, és persze sárgarépa meg nényány krumpli is, azok nem lettek az igaziak.
Én most folyton nézem a leveleket, és semmi mozgás. Döglött atkák vannak csak. :) Vektafiddel azért fújtam még le, mert féltem attól, hogy esetleg a petékből mé kikeltek volna. Nem tudom, hogy számított-e valamit, de jobb a béke, azóta megállt az atkafertőzés. Azonban a Vektafid önmagában nem hatásos, annyi szent, a kifejlett atkák túlélik, ezt padlizsánon teszteltem. De a ként nem álik túl. Úgy képzeld el, hogy volt olyan tő is, amin már több volt a fehér pötty, mint a zöld hely, már önmagában az atkától leszáradtak a levelei. Leszedtem először is minden nagyon durva levelet, ami száradt vagy beteg volt, aztán fújtam kénnel. Mikor a levél megszáradt, addigra már nem mozgott semmi. De telibe kell fújni a fonákot, hogy átáztassa a pókhálójukat is, azért pepecs, ha nem akarunk egy leveet sem kihagyni. :)
Ja, amúgy neked üzenem, hogy a Thiovit, majd két nappal később a Vektafid A-val való kezelés teljesen lepucolta egy brutálisan atkafertőzött ágyásnyi paradicsomról az atkát. Igaz, pepecselni kellett, hogy mindenhova eljusson, de hatott, és bio, 0 napos évi-vel.