A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Persze, élvezni kell - de ahhoz el kell tudni készíteni élvethetőre. Erről (is) szól ez a topic. A kávékészítés szakma: aki főzi, az a barist külföldiül. Komoly tanfolyamokon oktatják. A kávézóban dolgozik a barist, és ő bizony stopperrel méri, legalábbis addig, míg minden változót (pörkölés, őrlés, tömörítés, kávéfajta, mennyiség, nyomás, csésze hőfoka, víz hőfoka, stb.) össze nem hangol. Nem én mérem, mert én iszom. De otthon mérem is. Addig, amíg ki nem tudok alakítani olyan módszert, amely biztosan, megismételhetően kiadja azt a kávét, ami már valóban, igencsak élvezeti cikk. Erről szól ez a topic.
Lehet nem tetszést váltok ki kinyilatkoztatásommal:
A kávét élvezni kéne, nem pedig stopperrel mérni. A kávé élvezeti ital. Mi van ha véletlenül 2 másodperccel hamarabb folyik le, vagy 3 mililiterrel több? Összeomlott a világ? Ha bementek egy kávézóba, akkor stopperel méritek a kávéfőzőnő ténykedését? Javaslom, a kávészemcse méretét is vizsgáljátok át. Mi legyen a mértékegység? Ja, egy hőmérőt is vigyetek.
Kipróbáltam a mérőkanállal, valóban 2 kanál esetén tele lett, majd ledöngölve 5-6 mm a felső szélétől. A döngölést azt mennyire brutál módon kell? Ilyen töltöttségnél a kart meddig húzod jobbra (ill. hol áll meg)?
A másik kérdésem:
-mikor lecsurog a két adag KV (már nem jön semmi) akkor leszoktam venni a szűrőtartó kart, s a zacc teteje nedves. Ez így természetes vagy valamit nem jól csinálok?
Csak annyit. Néha ristrettot iszom: kétszer annyi (dupla) kávéból kb. 40 ml. Ha nagyon nyöszörög a szivattyú, az biztosan nem jó neki hosszú távon (egy alkalom semmi). Úgy gondolom, hogy ha folyamatosan tud folyni a lé, akkor baj nem lehet. 50-60 mp alatt 50 ml = 30-36 mp alatt 30 ml, ami szinte teljesen szabványos (Lavazza: 25-30 mp 30 ml). Azt gondolom, a baj ott kezdődik, mikor már csak pici cseppekben jön a lé, mintha veseköve lenne a gépnek. Az ilyen kávé keserű, s a szivattyú se azt nyekergi: köszönöm.
Én is áttértem a VERA forrásvízre - meglehetősen kevés a calcium és magnézium tartalma, szerintem nyugodtan használhatod. Nem ásványvíz - azok többszáz méter mélyről feltörve sok ásványt magukkal hoznak - hanem forrásvíz. A korábban itt belinkelt táblázatban a VERA és az AQUA Friss tartalmaztak a legalacsonyabb mennyiségű calciumot: hetedrészét például a Theodora Kékkútinak. És a pesti csapvíznél is sokkal kevesebbet tartalmaznak.
(Igaz, az én Cimbalimban eleve van vízlágyító, de a VERA akár annélkül is mehetne bele.)
Nekem finomabb lesz, ha túltöltöm, legalább 9 grammra. A 7 g szerintem a nagy világátlag, a konkrét masinától, kávébabtól meg minden más lehetséges tényezőtől függetlenül.
Ezt régebben sem értettem: most a 7 gramm a lényeg, vagy az, hogy majd' tele legyen kávéval? Engem sosem zavart, hogy a szűrőbetét tetejétől 2-3 mm-rel lejjebb van a ledöngölt kv szintje... A 7 gramm a mérvado.
Fura átmenet a csepegtetős-filteresek és a pumpás eszpresszógép között. Gyanúm szerint egyes nagy konyhaigép-gyártók (Philipsen kívül az AEG-től láttam ilyet) amúgy is rengeteg motort rendeltek a gyümölcscentrifugáikhoz, hát kipróbálták, hátha erre is jó lesz.
"A Krups autómatáiról engem is érdekelne, ha valaki rendelkezik tapasztalattal. Egy rokon gondolkodik, hogy vegyen magának."
Ha az a Krups az Orchestro család része, akkor a szokott helyen olvashatók róla vélemények, de nem jók. (Pedig állítólag a jó nevű Jura gyártja a Krups számára.) Egy megfontolandó tapasztalat: "After 2 years and my 3rd machine failed i took it back and got my money back." És egy másik vevőtől: "My next machine (must be this year) will be a semi-automatic italian one." (Miért nem kérdezett engem, hehe -- eleve olyat javasoltam volna :)
Ha a Saecóknál olcsóbb full-automatát keres, a DeLonghi Magnifica inkább ajánlhatónak látszik -- bár arról még csak két vélemény érkezett a CG-re, de azok nagyon kedvezőek, még a korábbi Silvia-tulajdonosnak is van róla pár jó szava.
"A szűrőbetétet én sem rakom csurig, ha jól emléxem itt a fórumon olvastam, hogy így szokás/kell/lehet(?) kb. 1 milivel a teteje fölött van az örlemény felső szintje (ledöngölve persze)."
Mármint a teteje *alatt*, nem? Az típusfüggőő, hogy mennyire ajánlatos megtölteni a szűrőt -- pl. a DeLonghiba jó lenne az 1 mm hézag, Gaggiákba nagyon kevés.
Annak idején olvastam mind a két részét a tesztnek. Nem voltam tőle elájulva, mert véleményem szerint egy ilyen zsürivel és gépekkel eleresztve sokkal részletesebb, VALÓDI teszt is lehetett volna belőle...:-((
Már említettem, hogy jómagam egy Saeco Gran Cremával főzöm az éltető nedűt, és aéapvetően elégedett vagyok vele, DE: volt szerencsém már főzöcskézni a tesztben szereplő La Scala Butterfly, meg az Elektra Nivola gépekkel is - s bizony, különösen az előbbi SOKKAL jobb kávét produkál (ugyanabból a kávéból !!!). Persze, erre lehet mondani, hogy szubjektív vélemény, de szerintem a teszt is az... nem is értem, hogy jöhetett ki a leírt végeredmény.
Az adagolásról: mint régebben írtam, némi tökölés árán halálpontosan kimértem, hogy a Saecogyári csomagjában lévő (gondolom, a Tiéd ugyanilyen) adagolókanalat színültig - nem púpozva!!! - töltve jön ki az espresso-biblia által ajánlott, 7 grammos érték. Nálam 1 adag az 1 kanál, 2 adag meg 2 kanál - mire jó az eladó által megálmodott 1,75 kanál ??? (és azt hogy méri ki??? :-DDD )
Az adagoló kanálnál 1 adag az hogy értendő. Púposan vagy laposan.
Az az igazság, hogy én azzal kezdtem, hogy elraktam a fiókba, mivel a darálómból kicsit macerás vele a lapátolás.
Eddig is kb. ugyanaddig töltöttem a szemes KV-t a darálóba (1X lemértem, innen tudom, hogy kb. 14-16 gr.), most is annyit rakok bele, majd egy kisebb alkalmatosággal lapátolom a szűrőbe.
A 2 lapát mérőkanállal, ledöngölve mennyi lesz a szűrőben (csurig)?
A Krups automaták is kb. 120 ezer körüliek. Az én egyszerű xp4020-asom elég jó, kidolgozott kivetelnek látszik. Erre mondják, van benne anyag, igényes.
Ezt nevezem, valóságos kis gyűjtemény. Ki lehetne állítani. :)
Mi az elve a centrifugálósnak?
Én egy reklámújság eksönjém felbuzdúlva vettem meg az eszpresszó gépemet (Krups). Utána "tévedtem" ide. (Igaz, előtte is kedveltem a pressszókávét. Otthon meg szűrtet fogyasztottam.) A ismerőseimtől meg írtóztam elfogadni a kávét, mivel karaván, palóme kreációkat használtak. Már messziről köhögésre ingerelt a szaguk, vagy inkább bűzük.
Lehet, ha ide hamarabb jövök, én is Saeco kávéfőzőt vennék, de ezt sem bántam meg. Az automatákon gondolkozok.
Csodálkoztam, hogyan tudod megtaposni a szűrőt? Abból indultam ki, hogy én a kezemben tartom és úgy tömködöm. Már az elején feltünt, nem tanácsos az asztalra téve megtaposni a műanyag csücsör miatt.
Még egy hónapja olcsóbban adták a szűrőt.
Sajnos drága a kar hozzá, de ne hidd, hogy a többi kávéfőzőhöz olcsóbban adják! Nekem tetszik, ennek a karnak van kis súlya, nem alumínium öntvény, mutatós a kivitele.